Koolrabi recept

koolrabi recept

Tsja en dan zit er een koolrabi in je groenten-en fruitpakket. We hebben één keer eerder een koolrabi recept gemaakt (dat was deze stoofpot met zoete aardappel en kikkererwten, erg lekker!) maar heel veel verder zijn we nooit gekomen. Dit is dus echt het leuke van wekelijks zo’n pakket ontvangen. Je wordt er best een beetje creatief van. We hebben er een Aziatische draai aangegeven en we hopen dat jullie het lekker zullen vinden.

Doordat koolrabi in dit seizoen (de winter, voor het geval dat je dit recept veel later pas leest) heel goedkoop is, is dit meteen ook een lowbudget recept. Het enige wat prijziger ingrediënt dat je nodig hebt is een avocado, maar dit zou je in principe weg kunnen laten. Al geeft het wel een lekkere frisse bite, naast het behoorlijke pittige gerecht. Verder heb je rijstnoodles nodig en die zijn ook erg betaalbaar, zeker wanneer je ze bij een toko koopt. Laten we beginnen!

De credits gaan 100% naar Love and Lemons: een van onze favoriete foodblogs. Wij hebben het originele recept een beetje aangepast.

koolrabi recept

Even een mededeling vooraf: wij gebruiken een spiraalsnijder voor het verwerken van de koolrabi, dat vinden wij erg handig. (en we lopen geen verwondingen aan onze handen op ;)) Je kunt ook een juliennesnijder gebruiken of je snijdt de koolrabi met een gewoon mes in dunne stengels. 

Wat heb je nodig voor twee porties?
1 grote koolrabi
1 portie rijst noodles
1/2 peper (jalapeño of rode chilipeper)
1/2 avocado in blokjes
paar handen verse koriander
handje pinda’s
een pittige Aziatische saus zoals sriracha (optioneel)

Dressing:
sap en rasp van 1 limoen
1 1/2 eetlepel sojasaus
1 eetlepel rijstazijn
1 teen knoflook, geperst
1 theelepel verse gember, geraspt

Wat moet je doen?
1. Kook de rijstnoodles. Spoel ze af met koud water en laat ze verder afkoelen.
2. Mix de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar.
3. Schil de koolrabi. Wij sneden vooral de harde stukken eraf. Sommige zachte stukjes schil kan je laten zien. Spiralize of snijd de koolrabi in hele dunne stengels.
4. Meng de koolrabi noodles in een kom met de dressing en laat dit even marineren voor een kwartier.
5. Mix vervolgens de rijst noodles, avocado, peper & koriander met de koolrabi noodles. Serveer met de pinda’s & pittige saus. (zoals Sriracha saus – de welbekende fles met rode saus en een haan op de voorkant)

Tip: maak extra veel, of bewaar in ieder geval iets voor de volgende dag. Ook koud is dit een prima gerecht om mee te nemen naar school of je werk, als lunch.

koolrabi recept

We zijn erg benieuwd of jij ook wel eens iets met koolrabi maakt, of dat het een groente is waar je nooit mee werkt. Ook horen we het erg graag als jij ons koolrabi recept gaat proberen! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

29 gedachten over “Koolrabi recept

  1. Koolrabi is nou typisch zo’n groente waar ik eigenlijk nooit wat mee doe… Maar wel een goed idee om er met de spiraalsnijder iets mee te doen. Misschien toch nog maar een kans geven!

  2. Koolrabi vind ik zo’n flutgroente. Het is niet vies, maar het voegt gewoon écht helemaal niks toe. Als wij het in het pakket hebben, vind ik de beste oplossing meestal: in dunne plakjes en even inleggen in wat azijn (met een beetje suiker en kruiden), dan smaakt het nog ergens naar. Of inderdaad zoals jullie hebben gedaan, in een gerecht met pittige saus ;)

  3. Het verschilt vast per koolrabi, maar soms als je het rauw eet heeft het echt een smaakexplosie in je mond, vooral van zoet en pittig. Heerlijk! Je kan ook de bladeren ervan eten (doe ermee wat je ook met spinazie doet). Eet smakelijk!

  4. ik eet elke week wel koolrabi, het is een van mijn favorieten! Gestoofd ook lekker en ik doe het ook wel een door een champignon ragout voor een frisse bite.
    Aziatisch heb ik het nog niet gegeten, dat ga ik proberen!

  5. Vanavond dit recept gemaakt, met cashewnoten in plaats van pinda’s. Het was erg lekker. Koolrabi eet ik vaak, in plakjes gesneden, zout erover en even laten staan. Vooral zomers heel verfrissend!

    1. Wat grappig om te lezen dat er echte koolrabi-fans zijn en mensen die zeggen: “ik heb geen idee wat ik ermee moet, ik vind het nergens naar smaken.” Leuk :)

  6. Dankzij jullie heb ik voor het eerst koolrabi gegeten. Het gerecht was heel anders dan ik dacht. Het is stiekem een soort pad thai! Mijn vriend was gaf het een dikke 8 omdat het hem aan Thailand herinnerde.
    Ik heb het aan het eind nog even opgewarmd. yamyam.
    Dun gesneden met een beetje zout (tip van hier) vond ik het ook erg lekker. De bite van radijs, maar zonder de bittere smaak. Blijvertje :)

  7. Toen wij in Duitsland woonden kocht ik elke week koolrabi. Hij was vaak maar 49 cent (en soms zelfs 29). Ik maak er meestal een simpel slaatje van met al dan niet magere mayonaise, mosterd en veel bieslook. Overal lekker bij!

  8. Geweldig recept! Wist echt niet wat ik met de koolrabi uit m’n groentepakket moest.. Vandaag vervang ik de koolrabi en avocado door gespiralisede wortelen en gaan er gestoomde peultjes doorheen.

  9. Een super lekker en simpel gerechtje!
    Zelf roerbak ik koolrabi ook met citroen en karwijzaad of met geitenkaas, citroen en roze peperkorrels.

  10. Heerlijk recept! Ik ben aan de lijn (ik probeer het nu eens met minder koolhydraten..), laat de noedels weg en gebruik wat meer koolrabi. Nog stukjes mango erdoor en gerookte tofu.

  11. Ik vind het lekker om koolrabi in blokjes te koken met een wit tuinkruidensausje, een beetje zoals bloemkool, maar dan pittiger. Staat ook zo vrolijk, die oranje blokjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>