Perziksalsa

perziksalsa2

Weekenden vragen om comfortfood. (trouwens, niet alleen weekenden, maar dit terzijde) En één van onze favorieten is dan toch iets Mexciaans. Maakt niet uit wat. Of het nou nachos uit de oven zijn, stuffed potatoes uit de oven of een goed gevulde wrap, wij houden ervan. Wat dit alles nog extra lekker maakt? Een goede salsa erbij! Bij een salsa moesten we altijd aan sausjes denken. Dat kan, maar een salsa kan ook een soort ‘chunky’ mix zijn die je lekker bij je eten kunt serveren. Zoals deze perziksalsa dus. En oh boy, wat is dit lekker!

Voor het maken van dit recept kochten wij een veel te dure pot perziken bij de biologische winkel. Een glazen pot voor vijf euro. That’s right. Waarom? Omdat we geen verse perziken konden vinden die rijp genoeg waren (dat is heel belangrijk bij dit recept!) en omdat we liever geen blik perziken met toegevoegde suiker wilden kopen. Dat is dus wel gewoon een optie en dan ben je voor 80 cent klaar. Of je koop verse perziken en je wacht een paar dagen tot ze rijp genoeg zijn… helaas waren wij daar te ongeduldig voor. Alles voor ons blog, zullen we maar zeggen ;)

We kunnen ons zo voorstellen dat deze perziksalsa het ook geweldig doet bij barbecuefeestjes in de tuin. Maak dan gewoon een lekker grote kom, zodat je er met veel mensen van kunt eten! Je kunt deze perziksalsa ook goed voor bij de borrel maken. Zet een leuke kom op tafel en een bak nachochips en dippen maar!

Wat heb je nodig voor 2 porties? 

3 perziken (6 halve perziken, als je ze uit een pot haalt)
1 eetlepel van het vocht uit het blik, optioneel (logischerwijs heb je dit niet als je verse perziken gebruikt)
1/2 rode paprika, fijn gesneden
1/2 jalapeno peper, fijn gesneden en zonder pitjes als je van niet te spicy houdt (voor het geval dat je deze pepers niet kunt vinden: onder andere bij Albert Heijn te koop)
het sap van 1 limoen
een halve rode ui, fijn gesneden
een paar takjes verse koriander

Wat ga je doen?

1. Snijd alles lekker fijn en mix de ingrediënten door elkaar in een kom.
2. Giet het limoensap (en eventueel ook 1 eetlepel van het vocht uit het blik of de pot perziken) over de salsa en schep goed door.
3. That’s it!

Tip: je kunt de perzik ook vervangen door  (rijpe) mango. Ook heerlijk!

perziksalsa1

 

Wij zijn echt compleet verliefd op deze perziksalsa. Zo ontzettend lekker was het. En omdat we graag willen laten zien hoe je deze salsa kunt serveren, hebben we er nog een ander recept bij gemaakt. Iets met polenta en een chili.. Dat recept komt binnenkort ook online. Tot die tijd zouden we zeggen: maak deze perziksalsa lekker voor bij de borrel, voor in je wrap of op je gevulde aardappel uit de oven en geniet!

We zouden het ontzettend leuk vinden als je, wanneer je dit recept ook gaat maken, een foto met ons zou willen delen. Dit kan op Instagram via #degroenemeisjes en op Twitter via  @degroenemeisjes. Alvast heel erg bedankt! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

15 gedachten over “Perziksalsa

  1. Yammm!
    Ik maak ook wel eens een salsa met alleen fruit.
    Dan smeer ik een wrap in met een beetje (vegan!) boter en strooi er kaneel suiker overheen,
    8 á 10 minuutjes in de over op 180 graden, en smullen maar :D

  2. Dat ziet er super lekker uit! En perziken uit pot of blik is eigenlijk wel zonde ja want ze liggen vers in de winkel. Ik wacht nu ook al 4 dagen tot ze rijp en eetbaar zijn… geduld is een schone zaak.

  3. Hmmm… Lijkt me echt heerlijk! Perfect voor bij een Bbq op een zomerse avond. Ik vind het zo fijn dat er weer overal perziken en nectarines in de winkel liggen! Met mango lijkt het me ook super lekker.

  4. Deze gaan we onthouden voor de zoete variant van de tomaten/ui salsa die ik vaak maak voor bij de bbq, wraps of pitta’s.

    recept (vrij te gebruiken/delen voor iedereen)
    3 eetlepels goede olijfolie
    2 grote tomaten op het groene topje na in kleine blokjes gesneden vocht wat er tijdens het snijden uitloopt bewaren
    2 ui of sjalot ongeveer even groot als de tomaat fijn gesnippert
    1 teen uitgeperste knoflook
    flinke hand fijngesneden peterselie of koriander
    peper en zout naar smaak
    voor een pittige versie een stukje fijn gesneden rode peper of een beetje sambal

    Meng de olijfolie met peper, zout, knoflook, peterselie of koriander en eventueel pepertje of sambal even goed door.
    Voeg dan de gesneden tomaat met vocht en de gesnipperde uit of sjalot toe. Even goed omscheppen en minimaal een uurtje in de koelkast smaken laten mengen. Vindt je de verhouding ui/tomaat niet helemaal naar je zin. Je kan in de verhoudingen natuurlijk altijd naar eigen smaak aanpassen. Hier zorgen we er altijd voor dat er iets meer tomaat dan ui in zit en dat we kiezen voor goede tomaten met veel smaak. Dat hangt dus ook een beetje van het seizoen af.

  5. Oeh yummy! Ik heb dit wel eens gegeten maar dan met mango, wat je ook als variatie aangeeft, maar ik wil nu wel eens met perzik proberen!!! Heerlijk!xx

  6. Heb het gister gemaakt voor een etentje met collega’s; de salsa is meer dan goedgekeurd :) Dank jullie wel voor het recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *