Polenta met chili en perziksalsa

polenta1

Een paar dagen geleden deelden we een recept voor perziksalsa met jullie. Dit is zo ontzettend lekker dat we het iedere dag zouden willen eten. En aangezien we al een tijdje in gedachten hadden om weer eens iets met polenta (griesmeel van maïs) te maken, dachten we: laten we hier een combinatie mee doen! En zo ontstond dit recept voor polenta met chili en…uiteraard de perziksalsa!

Misschien heb je nog nooit iets met polenta gemaakt? In principe is het heel eenvoudig en spreken de aanwijzingen op de verpakking voor zich. Maar we hebben hier een heel handig artikel gevonden waarin de tips voor het bereiden van de beste polenta worden gedeeld. Zeker even checken dus!

In principe kun je polenta op twee manieren bereiden: je kunt ervoor kiezen dat het ‘creamy’ blijft, en enigszins vochtig, maar je kunt er ook voor kiezen om er een vaste vorm aan te geven, zoals wij gedaan hebben. Dan worden het in feite een soort cakejes. (instructies hierover lees je in het artikel dat we hierboven tippen)

Bij de polenta maakten we een chili sin carne. Dit is een iets ander recept dan we normaal gesproken gewend zijn om te maken. Het recept vonden we op de website van dr. Mc Dougall, maar hebben we naar onze eigen smaak aangepast.

Wat heb je nodig voor 4 porties? 

Voor de chili: 
130 ml groentebouillon
1 ui, gesneden
2 paprika’s, gesneden
2 teentjes knoflook, geperst
2 potten zwarte bonen
1 jalapenopeper (of andere peper als je deze niet kunt vinden)
1 blik tomatenblokjes
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel komijnpoeder
snufje gerookte paprikapoeder of cayennepeper
zout en peper naar smaak
handje verse koriander
sap van een halve citroen of limoen

Voor de perziksalsa
Zie dit recept

Voor de polenta:
200 gram polenta (in gedroogde vorm)
800 ml water

Hoe maak je de polenta?

– Verwarm de oven voor op 190 graden –

1. Breng het water aan de kook in een pan. Roer de polenta erdoor en zet het vuur lager.
2. Laat dit koken en roer constant door, voor ongeveer 10 minuten.
3. Wanneer je lepel rechtop in de polenta kan blijven staan, weet je dat het klaar is.
4. Schep de polenta op een ingevette bakplaat of in een grote ovenschaal.
5. Laat de polenta, in de bakvorm of op de bakplaat, afkoelen in de koelkast.
6. Na ongeveer een half uur afkoelen haal je de polenta uit de koelakst en snijd je de polenta in een vorm die jij wilt. Wij kozen voor rondjes, die we maakten met de bovenkant van een glazen pot.
7. Nu kun je de polenta op verschillende manieren bereiden. Wij deden het in de oven, voor ongeveer 15 minuten op 190 graden. Maar je kunt er ook voor kiezen om de polenta nu verder op een grillpan te bereiden.

Hoe maak je de perziksalsa?

Zie recept.

Hoe maak je de chili?

1. Doe de bouillon, ui, paprika en knoflook in een pan. Kook dit 10 minuten, waarbij je de mix tussendoor af en toe door roert.
2. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten behalve de koriander en het citroensap (!) toe en kook dit ook 10 minuten mee.
3. Roer de koriander en het citroensap nu door de mix.
4. Serveer de chili met de polenta die je net uit de oven of van de grillpan hebt gehaald, en de perziksalsa.

Tip: wij maakten een heel basic versie van de polenta, maar je kunt ook allerlei ingrediënten toevoegen. Zoals kruiden, plantaardige margarine, paddenstoelen of bijvoorbeeld geroosterde paprika stukjes. Kortom: leef je uit!

polenta3

Maak jij wel eens iets met polenta? Wij vinden het erg lekker en het is weer eens iets anders dan rijst, aardappelen of pasta! Als jij besluit dit recept (of alleen de chili of de perziksalsa) te gaan maken, dan zouden we het heel leuk vinden als je ons een foto van jouw creatie zou willen sturen! Dit kan via Instagram (#degroenemeisjes) of via Twitter (@degroenemeisjes.) Alvast super bedankt! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

6 gedachten over “Polenta met chili en perziksalsa

  1. Oh my, dit ziet er zó goed uit! Ik heb nog nooit polenta gegeten, lijkt me heerlijk :) Af en toe heb ik ook wel zin in iets anders dan rijst en pasta inderdaad. Dit ga ik snel maken! Liefs, Elsa

    p.s. Komt er weer een meeting/lunch? Lijkt me super leuk!

  2. Ik heb nog nooit polenta gegeten…ik heb er veel horrorverhalen over gehoord:p Maar ik ben er wel heel nieuwsgierig naar. In de Italiaanse keuken wordt het veel gebruikt (favo keuken!) Dus ik ga eens kijken of ik me wat kan inlezen over polenta. Ik ga het toch maar een kans geven denk ik:) wel een lekker recept, heel fusion geloof ik! Die perziksalsa staat op mijn must-make lijstje!

  3. Ik heb toevallig gisteren polenta gehaald (voor het eerst!) en nu weet ik gelijk hoe ik het ga klaarmaken! Damn wat ziet dat er lekker uit zeg :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *