Pinda – gember tofu

tofu2

We zullen de eersten zijn om toe te geven dat tofu van zichzelf nogal een smaakloos gebeuren is. Er zullen vast mensen zijn die het lekker vinden om het gewoon ‘zo uit het pakje’ te eten, maar wij kunnen ons daar weinig bij voorstellen. Gelukkig kun je met tofu allerlei lekkere dingen maken. Al jaren maakt Jamie graag dit pinda-gember tofu recept, maar het is er nooit eerder van gekomen om dit met jullie te delen. Vandaag maken we het goed!

Dit recept is geïnspireerd op een recept van The Tofu Guru; een YouTube kanaal dat helaas niet meer actief is, maar waar nog steeds erg goede recepten te vinden zijn. Wij voegden wat gember toe aan het originele recept en dat bleek erg goed uit te pakken!

Wat heb je nodig voor 2 porties?  

1 blok tofu
2 eetlepels pindakaas (gebruik die van de biologische winkel, zonder suiker)
4 eetlepels sojasaus (of tamari)
sap van 1 citroen
een stukje gember (zoveel als je wilt)
1 teen knoflook
2 theelepels rijststroop (of een ander zoetmiddel)
plantaardige olie
rijst voor 2 personen
komkommer of andere groente

Wat ga je doen?

– verwarm de oven voor op 200 graden – 

1. Pers het vocht uit het blok tofu. Dit kun je doen door de tofu in keukenpapier te wikkelen en een stapel boeken op het blok tofu te leggen.
2. Meng ondertussen de sojasaus, het citroensap, de pindakaas, de rijststroop, een uitgeperst knoflook en het stukje gember geraspt, door elkaar in een kom. Verdeel de marinade vervolgens over 2 bakjes.
3. Snijd de tofu in driehoeken en leg ze in een ingevette ovenschaal.
4. Bestrijk de driehoeken nog met een beetje olie.
5. Plaats de ovenschaal voor ongeveer 15 minuten in de oven, totdat de randjes een beetje bruin worden. Haal de ovenschaal vervolgens uit de oven.
6. Verdeel de helft van de pindamarinade over de tofu.
7. Plaats de ovenschaal weer in de oven voor een minuut of 10.
8. Kook ondertussen de rijst.
9. Serveer de tofu met rijst en komkommer en giet de overgebleven helft van de marinade over de rijst.

tofu4

Tip: je zou natuurlijk kunnen variëren met dit recept, door bijvoorbeeld in plaats van citroen limoen te gebruiken. Of door een klein pepertje toe te voegen als je van pittig houdt. De smaak van gember is er eentje waarvan je moet houden, dus dit kun je ook weglaten. Zo zie je: je kunt er allerlei kanten mee op!

We zijn benieuwd wie van jullie dit recept gaat uitproberen! Laat je het ons weten? Enjoy! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “Pinda – gember tofu

  1. I love tofu and I love peanutbutter! Ik weet niet waarom ik nog nooit over deze combinatie heb nagedacht, want dit past vast perfect bij elkaar. Dit gaat zeker op mijn lijstje met recepten die ik nog wil maken!

  2. Ik ben gek op tofu maar je moet het inderdaad goed weten klaar te maken. Ik gebruik meestal de soft tofu/silken tofu voor in de soep of de medium soft tofu om te bakken. Mag ik vragen welke tofu je voor dit recept gebruikt/waar je die haalt? Waarschijnlijk de wat stevigere variant? Thanks voor het recept! :)

  3. Ik heb nog tempeh in huis. Denken jullie dat het daar ook goed mee te doen is en zijn er dan misschien aanpassingen in de bereiding nodig? Lijkt me in ieder geval erg lekker. Ik ben gek op pindakaas en op gember, maar heb het nog niet eerder gecombineerd volgens mij.

    1. Zou wel kunnen hoor, maar dan moet je de tempeh eerst even stomen van tevoren en daarna pas in de oven doen. Succes!

  4. Hmm lekker! Ik heb ook echt een haat-liefde verhouding met tofu. Toevallig laatst een stukje over geschreven.
    Deze versie ga ik snel proberen. Ik ben na jaren eindelijk over mijn walging van gember heen, dus ik gebruik het nu overal bij. Te lekker. Raar hoe smaak kan veranderen. Deze gaat op mijn lijstje :)

  5. Klinkt super lekker! Ik heb zelf altijd heeeeel veel moeite om tofu lekker klaar te maken, het marineren gaat nooit helemaal goed helaas, blijft altijd smaakloos bij mij :( Tot nu toe houd ik het altijd gewoon maar bij voorgemarineerde tofu uit de supermarkt haha

  6. Haha, ik ben één van die personen die tofu zo uit het pakje weg kan werken. Maar ik vind droog brood en droge pasta ook lekker, dus blijkbaar houd ik van smakeloos voedsel :P Ik marineer mijn tofu meestal met ketjap en knoflook, maar dit ziet er ook ontzettend lekker uit. Thanks voor de inspiratie!

  7. Dat lijkt me echt een heerlijke combinatie! Ik eet eigenlijk nooit tofu, omdat ik het zo saai vind en niet weet wat ik ermee moet, maar dit is een goed idee :)

  8. Ik heb het gisteren geprobeerd. De pindamarinade is héérlijk, maar de tofu blijft vrij smakeloos. Voor mij geen probleem, maar mijn niet-vega-vrienden ga ik hier niet mee kunnen overtuigen vrees is. Ik denk wel dat er nog heerlijke combinaties mogelijk zijn met die marinade, dus ik ga zeker nog verder experimenteren! :-)

  9. Sinds ik een grillpan heb, probeer ik élke tofu gerecht van jullie uit.
    Ik ben vegetariër, maar mijn avondeten is altijd vegan.
    Met jullie recepten kom ik een heel eind met tofu en ben ik er nu verzot op!

  10. Lekker recept! Werd bij ons wel heel zuur met het sap van een hele citroen. Zou de volgende keer wat minder doen. En het werkt ook prima met ingemaakte gember, als je geen verse in huis hebt. Kan je meteen de rijstsiroop achterwege laten :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *