Hoe bereid je tempeh?

Tempeh is een goede vervanger voor vlees vanwege de voedingstoffen. We geven je onze 3 favoriete vegan recepten met tempeh.
Hoe bereid je tempeh?. We geven je onze 3 favoriete vegan recepten.
tempehheader

Twee weken geleden schreven we een artikel over drie manieren om tofu te bereiden. Net als tofu is tempeh zo’n product waarvan je misschien wel eens hebt gedacht: leuk om eens te proberen hoor, maar géén idee wat ik hier nou mee moet. Logisch, want een kaal stuk tempeh is ook niet bepaald inspirerend, op het eerste gezicht. Voor dit artikel gaan we op drie manieren tempeh bereiden en we hopen je hiermee een beetje op gang te mogen helpen.

Allereerst: wat is tempeh precies? Tempeh is letterlijk een blok samengeperste, gefermenteerde sojabonen. Het is een goede vervanger voor vlees vanwege de voedingstoffen. Zo bevat het onder andere ijzer, calcium en magnesium. Daarnaast is het een goede bron van eiwitten: tempeh bestaat voor 40% uit eiwitten. Handig om te weten voor de veggies onder ons.

tempeh1

Er zijn mensen die zó dol zijn op tempeh, dat ze het zo rauw eten. Dat zouden wij je niet willen aanraden, want je kunt er echt véél lekkerder dingen van maken. Tempeh laat zich bijvoorbeeld prima marineren. Door de tempeh eerst te stomen zorg je ervoor dat het de marinade beter in zich opneemt. Vervolgens kun je tempeh heerlijk in de oven of op de grillpan bereiden. Maar dat is nog niet alles, want naast bakken en grillen laat het zich nog op andere manieren bereiden. Wat dacht je van roerbakken of de tempeh verwerken tot een soort crumble? Laten we maar gauw met onze favoriete recepten beginnen!

tempeh2 tempeh3 tempeh6 tempeh5

Mexicaanse Sofritas

Ik heb me laten inspireren door de burrito met sofritas van Chipotle (fastfoodketen) die ik in New York at. Sofritas zijn stukjes tofu in een soort pittige tomatensaus. Dat kan natuurlijk ook met tempeh (en stiekem vind ik dit eigenlijk nog lekkerder.)

Wat heb je nodig voor 1 grote of 2 kleine porties?
200 gram tempeh
half blik tomatenblokjes
1 eetlepel tacomix (klik op de link voor een recept)
1/2 theelepel chipotlepoeder of gerookt paprikapoeder (optioneel, maar zeker aan te raden)
scheutje plantaardige olie

Wat ga je doen?
1. ‘Rasp’ de tempeh met je vork tot kleine stukjes/crumble.
2. Mix de tempeh met de tomatenblokjes, tacomix en chipotle/gerookt paprikapoeder.
3. Laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast.
4. Verhit een scheutje olie in een koekenpan of wok en bak de tempeh 5-6 minuten.
5. Serveer met kidneybonen, guacemole, paprika en koriander.

tempeh10 tempeh4

Italiaanse tempeh blokjes

Dit is één van onze lievelingsmanieren om tempeh te bereiden: op de Italiaanse manier. Dit recept vind je ook terug in ons boek

Wat heb je nodig voor 2 kleine porties?
200 gram tempeh
1 eetlepel olijfolie
2 eetlepels balsamicoazijn
1 eetlepel sojasaus
1 teentje knoflook, geperst
1/2 theelepel gedroogde rozemarijn
1/2 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepel gedroogde basilicum
1/2 theelepel gedroogde oregano

Wat ga je doen?
1. Stoom de tempeh voor 10 minuten (optioneel, maar dan zal  het de marinade beter opnemen.)
2. Mix alle andere ingrediënten  in een kom.
3. Snijd de tempeh in blokjes en mix ze door de marinade. Laat ze minimaal 1 uur marineren in de koelkast.
4. Verhit een scheutje plantaardige olie in een kookpan of wok en bak de tempehblokjes voor paar minuten.
5. Serveer met rucola, olijven, tomaat, ui etc.

tempeh8 tempeh9

Pindatempeh uit de oven

Deze variatie op de pinda gember tofu is geweldig! Des te dunner je de plakjes tempeh snijdt, des te krokanter ze worden. Dit is hoe wij ooit tempeh hebben leren eten: the Asian way. 

Wat heb je nodig voor 2 porties?
200 gram tempeh
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels pindakaas
1 eetlepel ketchup
1/2 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijn
1/2 eetlepel azijn

Wat ga je doen?
1. Stoom de tempeh voor 10 minuten. (optioneel)
2. Mix de andere ingrediënten in een kom ovenschaal of groot diep bord.
3. Leg de tempehplakken in de marinade en laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast. Draai tussendoor paar keer om.
4. Zet de oven op de grillstand (op 200 graden). Leg de plakjes tempeh op een rooster of bakplaat bedekt met bakpapier en zet voor 8-10 minuten in de oven.
5. Serveer met wat komkommer en sesam als snack of op een broodje met groenten als lekkere sandwich.

tempeh7

Tempeh is één van onze favoriete vleesvervangers. Het is goedkoop, je kunt het (tegenwoordig) op veel plekken kopen – zoals bijvoorbeeld bij een toko en de biologische supermarkt, maar ook steeds vaker bij de reguliere supermarkt. Je kunt er heel lekkere dingen mee maken én je kunt er allerlei kanten mee op, waardoor je er niet zo snel op uitgekeken raakt. Kortom: een voordelig en super veelzijdig product dat wij regelmatig in huis halen.

We hopen je een beetje inspiratie te hebben gegeven om de volgende keer dat je tempeh tegenkomt in de winkel het product toch eens een kans te geven! Laat je ons weten wat je ervan vond? Ook zijn we natuurlijk benieuwd naar jullie favoriete manieren om tempeh te bereiden! Laat je het weten bij de comments?

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

59 gedachten over “Hoe bereid je tempeh?

  1. Oh vooral dat eerste recept!! Die ga ik morgen maken. Ik heb in New York ook bij Chipotle gegeten en vond het zo lekker (ondanks fastfood gehalte :-)). Bedankt voor deze mooie recepten!
    Liefs,
    Eva

  2. Heel fijn en handig artikel! Ik wist helemaal niet dat ze je beter eerst kon stomen voor de marinade, die onthoud ik! Oh dat rauw eten van tempeh lijkt me echt helemaal niks.. Nee, ik ga liever voor de Italiaanse blokjes, die klinkt echt heerlijk! Ga ze binnenkort allemaal eens uitproberen. Bedankt voor het delen!

  3. ohhh ja leuk dit! ik heb deze zomer pas echt tempeh ontdekt met een sateh-recept wat lijkt op jullie pinda recept. Hmmmm heerlijk en vriendlief is ook helemaal fan, ik weet gelijk wat wij eten vanavond :)

  4. Mijn eerste kennismaking met tempeh was ook dankzij een receptje van jullie: de tempeh bacon sandwich. Ik was meteen verkocht! En deze bereidingen zien er ook allemaal heerlijk uit, denk dat ik de sofrita’s op het menu zet voor vanavond. Oh en: prach-ti-ge foto’s alweer!

  5. Waar koop je dat eigenlijk? Ik kom het nooit tegen… (Omdat het gefermenteerd is, schijnt het stukken gezonder te zijn dan andere sojaproducten. ) Maar…. waar??

  6. Wat een goeie timing! Veel dank. Ik stond héél erg te dubben in de winkel of ik tempeh zou kopen, omdat ik niet precies wist hoe ik het nou écht lekker kan maken. Jullie eerste recept ga ik vanavond meteen proberen.

  7. Oh, dames, dit ziet er weer héérlijk uit! Tempeh heb ik *schaam* nog nooit gegeten… want ik wist niet goed hoe ik het nou moest bereiden. Dus dit artikel komt als geroepen! Vooral de sofritas lijken me erg lekker, en door de tempeh een beetje te ‘verstoppen’ kan ik het wellicht ook verkopen aan de verstokte carnivoren in mijn familie ;-)
    En ik wil jullie, Jamie in het bijzonder, een groot compliment maken voor de fotografie! Prachtig! Deze foto’s kunnen linea recta in een kookboek of kook-tijdschrift! De plezier in het koken en liefde voor het product spat er van af!

    1. Wat lief en ontzettend leuk om te horen! Dankjewel. Heel erg veel succes met het bereiden van de tempeh. Ik weet zeker dat je er geen spijt van gaat krijgen ;)

  8. Heel fijn om hier een recept van te lezen. Ik at een tijd terug Tempeh bij Gys (in Utrecht) en het was zó lekker. Had er echter nog niet aan gedacht om het eens zelf te maken. Yum <3, nu al trek in (terwijl het pas half 10 is, haha)!

  9. Super recepten! Ik stoom het meestal in mijn stomer (gebruik ik die ook eens ergens anders voor dan voor het opwarmen van de rijst van gisteren ;-D), maar ga komende week de Mexicaanse versie proberen! :-)

  10. Ik ben gek op tempé. Toen ik nog in Amsterdam woonde haalde ik vaak bij Tjin’s een broodje tempé. Ik marineer de stukjes (na stomen idd) in een sausje van sojasaus, sambal, gember en Laos. Daarna bakken. Ik ben ook gek op de tempéburgers van chicslovefood.
    Ik ga jullie versies ook eens proberen. Chipotle lijkt me heerlijk. Mooie foto’s weer!

  11. Wow, de aziatische ga ik zowieso een keer proberen, lijkt me erg lekker! Ik heb een keer een recept van jullie gemaakt, tussen een broodje, met gerookte paprikapoeder, die was echt waanzinnig lekker, was ook mijn eerste kennismaking met Tempeh;-).

  12. Man wat ben ik dol op tempeh! vooral de versie van mijn Indo schoonvader. Hij heeft me laatst, na 7 jaar smeken, zijn geheime recept gegeven. Joepie! Jullie snappen wel wat ik binnenkort ga maken!

  13. Leuke tips en recepten! Mijn moeder is Indonesisch en ze marineert het meestal met knoflook, peper en zout dat ze erin wrijft. Vervolgens frituurt ze het, wat het heerlijk krokant maakt. Wat ze ook vaak maakt en wat mijn absolute favoriet is, is ‘kering tempe’, ook wel droge tempe. Dat zijn kleine stukjes gefrituurde tempe die daarna in de pan worden gebakken met o.a. rode peper en palmsuiker. Dus heerlijk crunchy zoet sticky en spicy :p Het recept lijkt een beetje hierop http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1186365/dians-tempeh-manis

  14. Wat een heerlijk praktisch artikel weer. Dat is precies wat ik nodig heb. Ik ga zo boodschappen doen en sla de tempeh deze keer niet over!

  15. Heb gister meteen tempeh uit de oven gemaakt! Was heerlijk!! I luf everthing met pindakaas. Of saus. Of gewoon pinda’s in het algemeen. Lekkah!

  16. Wauw, de recepten zijn top! Maar ik zal ze moeten maken zonder tofu/tempe. Ik ben namelijk allergisch voor soja!
    Ik heb er ook vaak veel negatieve berichten over gehoord (van anderen die allergisch zijn, maar ook dat het vaak genetisch gemodificeerd is en de hormoonbalans van de vrouwen zou verstoren?)
    Weten jullie of dat te maken heeft met een kwaliteitsverschil (dwz gemodificeerd vs. niet gemodificeerd en gefermenteerd vs. niet gefermenteerd), bestaat er ook genetisch gemodicifeerde gefermenteerde soja? En hoe weet je dat je goede soja te pakken hebt?
    Kortom, ik heb veel vragen en hoop dat jullie meer antwoorden hebben!
    Desondanks kan ik het toch niet eten waarschijnlijk, maar ik ben ook benieuwd!
    Liefs

    1. Hoi Iris,
      veel vragen! Jammer dat je allergisch bent, dat is puzzelen bij verwerkte producten, want soja en sojalecithine worden veel gebruikt.
      -“gewone/gangbare” soja is vaak genetisch gemodificeerd, en wordt veel gebruikt in veevoer, ook voor onze Nederlandse koeien.
      – Biologisch is vrij van gentech, dus biologische soja, tofu, tempeh, sojasaus, sojamelk is gentechvrij. En ook biologische melk, kaas, yoghurt etc.
      – het kan zijn dat iemand die overgevoelig is voor soja wel tegen biologische soja kan. Dat is individueel.
      – fermenteren is een spannend proces waarin bacteriën en/of schimmels koolhydraten omzetten, er ontstaan lekkere en gezonde producten, vaak versterkend voor de darmflora (ervaringen van mensen, inderdaad nog niet goed onderzocht). Goed voor de variatie. Over de hele wereld worden producten gefermenteerd (karnemelk, yoghurt, kaas, brie, zuurkool, bier, wijn, brood, droge worst bij ons).

  17. Oh dit ga ik meteen delen met mijn man! Hij heeft laatst tempeh gemaakt maar dat was zooo vies geworden haha! Ik weet niet wat hij verkeerd heeft gedaan, maar brrr. Ik zei meteen ‘nooit meer’, maar door deze recepten kom ik daar gelukkig een beetje op terug. We geven het nog een kans ;)

    En mega compliment voor de foto’s! Krijg er trek van :)

  18. Ik heb nog nooit tempeh gegeten, maar deze recepten zien er allemaal superlekker uit! Ik heb vorige week voor het eerst zelf tofu bereid, met jullie recept. Het was heel erg geslaagd! Tempeh ga ik dus ook zeker eens proberen.

  19. Mooi foto’s! Ik ga het nu toch maar eens proberen dan… Heb ooit tofu eens helemaal verpest en sindsdien weet ik het nooit zo met deze dingen. Althans, ik denk dat het er op lijkt? Of is het echt iets heel anders? Even googlen. Maar ok, is wel vijf jaar geleden, dus misschien moet ik het loslaten en eens kans geven, haha.

  20. Ik heb de Mexicaanse Sofritas gemaakt, en heb de Taco mix volgens het linkje zelf gemengd.
    Het gerecht was lekker, bij het recept heb ik de volgende opmerkingen:
    – Ik heb bij dezelfde hoeveelheid tempeh 50% meer marinade gebruikt, anders bleef het te droog.
    – Bij het bakken van de tempeh heb ik er een half groentebouillonblokje door gekruimeld.

    Het is zeker voor herhaling vatbaar.

  21. Wat een heerlijke recepten! Ziet er zo ontzettend lekker en mooi uit.

    Zodra ik deze tempeh (die platte) eet krijg ik een half uurtje later altijd last van mijn maag, terwijl als ik de gerookte tempeh eet (die ronde) nergens last van heb. Wat zou het verschil zijn?

  22. Hoi groene meisjes,

    Wat een mooie site hebben jullie. Ik ben (nog) geen vegetariër, maar begin wel steeds meer te verlangen naar een vleesloos eten. Tempeh heb ik wel al eens klaargemaakt, maar dan eerst gefrituurd (ohhhhh, slecht!). Ik ben erg benieuwd om jullie varianten toe te passen, want ik vind het erg lekker. Waar ik wel even naar benieuwd ben, bij de mexicaanse versie serveren jullie kidney beans, misschien niet de slimste vraag, maar…. eten jullie deze ook koud? Ik ben de laatste tijd erg fan van bonen en nieuwsgierig naar hoe anderen ze gebruiken.

    groetjes Cindy

    1. Hoi Erik,
      Ik vind Tempeh heerlijk – zolang als het lekker vers en fris is. Zodra het verkleurt is het niet meer lekker.
      Groet, Annemieke

  23. Oeh! Heb ooit een keer tempeh op zn indonesisch gehad (krokant) en dan was echt heerlijk. Toen een keer zelf geprobeerd te maken en zodanig “mislukt” dat ik het daarna niet meer gewaagd heb. Met deze recepten durf ik het wel weer :)

  24. Zo blij met deze recepten hier! Ik ben al mijn hele leven vegetarisch (vooruitziende blik van mijn ouders), en toch nog nooit tempeh gegeten. Het klonk zo grijs en geitenwollensokkig… Maar nu ik laatst ben overgestapt naar veganistisch eten, dacht ik: moet me er toch maar eens aan wagen. Letterlijk met jullie recept voor Italiaanse tempeh in de keuken gestaan en sindsdien ben ik helemaal om! Maak nu iedere week een andere marinade en snap bijna (bijna – niet helemaal!) waarom mensen dit rauw zouden eten. :)

  25. Morgen ga ik de Italiaanse variant maken, ik zet het vanavond vast in de marinade. Maar wat kan ik er het beste bij eten? Ben een beetje inspiratieloos….

  26. Ik vraag me af of je tempeh kan invriezen?
    ‘t zijn best wel hompen blok die je kunt kopen bij mij in de toko.
    Maar als ik zou kunnen marineren en/of marineren/bakken en invriezen wil ik het wel eens proberen!

  27. OMG dit is het artikel dat ik nodig had :) Deze week voor het eerst tempeh gekocht, maar geen idee hoe ik deze moest bereiden! Dank jullie wel meiden <3!! :D

  28. Wat een goeie tips allemaal.
    Ik was nooit fan van tempeh, tot ik het vorig weekend nog eens geprobeerd heb. En hoewel er zelfs geen marinade aan te pas komt, maar wel zoete groentjes, is het mij heel goed bevallen. Recept: http://deluievegetarier.com/tempeh/
    Ik was zelfs zo enthousiast, dat ik meteen op zoek ging naar nog meer recepten. Ik weet eigenlijk niet eens wat eerst kiezen hier… ik denk dat ik ga starten met de Mexicaanse versie. Maar die Aziatische en Italiaanse ziet er ook al zo lekker uit!
    groetjes,
    Ann

  29. Ik heb geprobeerd om de tempeh te “raspen” met een vork, zoals er staat, maar dat werkt totaal niet bij mij. Ik heb het uiteindelijk maar in hele kleine blokjes gesneden.

  30. Hoi,

    Er staat bij de pindatempeh dat stomen optioneel is. Wat is het voordeel als je het eerst stoomt? Wordt het dan malser? Of juist knapperiger?

  31. Hoi Groene Meisjes. In jullie kookboek, bij het recept Italiaanse salade met tempeh, zijn jullie vergeten te vermelden dat de tempeh gebakken moet worden. Maar dat hadden jullie vast al eerder gehoord? :)

  32. Sambal goreng tempeh

    Men neme: ½ blok tempéh
    2 rode lomboks
    1 uitje
    knoflook
    1 mespunt trassie
    2 eetlepels ketjap manis
    ±½, ¾ schijf goela djawa

    Verhit olie in de pan en bak de in fijne reepjes gesneden tempéh lekker bruin (frituren). Haal de tempéh uit de pan en een gedeelte van de olie, of doe nieuwe olie in een andere pan.
    Snijd de ui, de lomboks; pers de knoflook en fruit dit in de pan mooi bruin. Voeg hier ook de trassie bij. Voeg dan de tempéh met twee eetlepels ketjap. Blijf dit goed omroeren. Naar smaak suiker of zout toevoegen. De tempéh moet een beetje plakerig worden en pittig zoet smaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>