Recept: burgers met amarant

IMG_1815

Een goede veggieburger maken kan nog best een uitdaging zijn. We hebben het al met allerlei groenten en granen geprobeerd, maar het probleem is vaak dat de burgers uit elkaar vallen. Hoera voor Amarant! Met dit glutenvrije graan (dat wel wat weg heeft van quinoa) is het goed gelukt om burgers te maken. Amarant is mega eiwitrijk en bevat veel vezels, ijzer en magnesium. Perfect voor vegetariërs en veganisten dus!

IMG_1888

In ons artikel over budgetteren van maandag 26 januari schreven we dat we op verschillende manieren willen gaan besparen op onze boodschappen. Toch willen we graag gezond en verantwoord blijven eten. We kochten een zak amarant van Zonnatura en spraken af: we gaan hier meerdere recepten mee maken, totdat de zak leeg is. Dat is ook een vorm van budgetteren. Inmiddels zijn we vier recepten verder, dus dat gaat de goede kant op!

Met amarant kan je echt allerlei kanten op. Zo bestelden wij bijvoorbeeld laatst een smoothie in Londen en kregen er gepofte amarant op. Erg lekker! Maar ook in hartige gerechten doet amarant het erg goed.

IMG_1806

Wat heb je nodig voor vier amarantburgers?

50 gram amarant
250 ml groentebouillon (wij vinden de knoflook-groentebouillon van Zonnatura erg lekker)
80 gram champignons in stukjes
2 grote handen fijngesneden bladspinazie
1 geraspte wortel
60 gram meel (wij gebruikten havermeel)
4 eetlepels gebroken lijnzaad
zout en peper naar smaak
olijfolie om in te bakken (andere plantaardige olie kan ook)
4 broodjes

Wat moet je doen?

1. Kook de amarant in de bouillon. Volg hiervoor de instructies op de verpakking.
2. Mix de amarant met de fijngesneden groenten en champignons.
3. Voeg ook het meel en het gebroken lijnzaad toe.
4. Verwarm flink wat olie in een koekenpan.
5. Neem een flinke eetlepel van de amarant-groentenmix, leg het in de koekenpan en druk een beetje plat met een spatel.
6. Bak de burgers ongeveer 5 minuutjes per kant.
7. Serveer op een broodje met sla, komkommer, tomaat en ketchup.

IMG_1812

Heel regelmatig wordt ons gevraagd of gezond en/of biologisch eten niet heel lastig en duur is. Het assortiment van Zonnatura laat zien dat dat echt niet het geval hoeft te zijn. We kochten een zak amarant voor €2,91 en zoals we al zeiden hebben we er inmiddels al vier recepten mee gemaakt. Dat is omgerekend €0,73 per gerecht en de gerechten zijn dan nog voor meerdere personen. Kortom: gezond eten kan heel voordelig zijn. Daarbij komt dat wij het erg handig vinden dat Zonnatura ‘gewoon’ bij de supermarkt te vinden is. Je hoeft er dus niet eens voor naar een speciale winkel! Bekijk hier het hele assortiment van Zonnatura.

Hou jij ook zo van veggieburgers? En maak je ze wel eens zelf? Heb jij wel eens iets met amarant gemaakt? We horen het graag van je!

Dit artikel is in samenwerking met Zonnatura geschreven.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “Recept: burgers met amarant

  1. Ziet er lekker uit!
    Met bonen en linzen wil het ook best goed lukken meestal. Zelfs zonder ei (want dat zou natuurlijk een lijmmiddel kunnen zijn als het alleen vega hoeft te zijn). En dan zou het ook nog met gemalen lijnzaad kunnen als bindmiddel ipv ei (even weken in wat water en je hebt glue).
    Amaranth wel eens gepoft inderdaad. Leuk als popcorn, wel ieniemienie :). Nog niet zo vaak op andere manieren gegeten. Vond het lastig om het goed droog te koken en daarna verder vergeten…… *duikt diep in de keukenkast*….

  2. Ik weet nooit zo goed wat ik met amaranth moet doen, behalve poffen dan. Heel leuk om dan andere manieren van bereiden te ontdekken.

    1. Ja vonden wij ook! Wij kenden het ook alleen op de gepofte manier, door ontbijtgranen. Ook super lekker, maar eens iets anders proberen is ook leuk! :)

    2. Ik ga er morgen een vegetarische salade mee maken.
      Kijken of het wat is…..

  3. Zou het graag maken alleen wij zijn beide niet dol op champignons…hebben jullie een andere suggestie hiervoor?
    Alvast bedankt!

    1. Hmm, misschien ‘geplette’ mais? Het gaat er vooral omdat het er een beetje smeuïger van wordt. Of een andere zachte groente…

  4. Ik maakte gisteren ook burgers voor mijn blog, wel niet vegan. Ik vind het er in ieder geval super lekker uitzien, ben benieuwd naar de smaak en textuur!

  5. Ik moet dan ook maar eens een zak amarant gaan kopen, wat ongelofelijk veelzijdig is het!

  6. Heb nog nooit amarant gegeten. Sterker nog, vorige week pas voor het eerst quinoa..*schaam*. Ik blijk een gluten- en meelallergie te hebben, en eerlijk gezegd valt het niet mee om dan lekkere recepten te vinden. Havermeel wil ik weleens proberen, aangezien ik ook tegen havermout kan. So nice, lekker off topic :-p.
    Ben benieuwd naar de manieren waarop je het kan verwerken, want opmaken is idd budgetvriendelijk!

    1. Oh wat vervelend dat je allergisch bent! gelukkig kan je dan nog steeds heel veel lekkere dingen maken. Check bijvoorbeeld ons recept voor bananenbrood eens! dat maken we met haver-of rijstmeel :)

  7. Hebben jullie gisteren soms gezien dat ik amarant in mijn boodschappenmandje deed om uit te proberen?!? Goede timing! Ga dit recept binnenkort zeker maken…

  8. Vorige week uitgeprobeerd en wij zijn fan! Gewoon superlekker en geweldige consistentie. Ik ga er vanavond gelijk weer een boel van maken om ze in te vriezen, nu we toch de nodige champignons en spinazie in huis hebben.

  9. echt heerlijke burgers! Heb ze gemaakt alleen alles 1/3 meer zodat we gelijk meer burgers hebben. Ze blijven echt goed aanelkaar zitten, zodat de burgers heel blijven in de pand.

    Gegeten met:
    Een verse salade met paprika tomaten fetakaas
    Rijst gebakken in de pan! Mmmm.
    (Recept: bak rijst in de pan met boter of olie
    2 kopjes rijst – blus dan rijst met 3 kopjes water, bouillon toevoegen, en dan laten koken totdat er gaten in de rijst komen)
    En een heerlijke kokossaus: 2 theelepels djinten, wat ketjap asin en kokosmelk.

    Heel veel dank groene meisjes voor deze heerlijke toevoeging!

  10. Weer een topper, na de Mexicaanse amaranth was ook dit recept erg geslaagd.
    Ik heb niet heel vaak vegaburgers gegeten, maar van degene die ik heb gegeten was dit de beste, de beste smaak en de mooiste structuur. Ik heb wel teen rauwe rode ui en ruwe teen knoflook toegevoegd (op een dubbele hoeveelheid, dus 8 brugers), omdat ik dit niet kon laten. Echt heerlijk van gegeten. Ik was van plan om nooit meer amaranth te kopen, maar na de Mexicaanse amaranth en deze heerlijke burger weet ik zeker dat ik het nog vaker ga kopen. Hartelijk dank!!!
    Ik laat nog weten hoe ik jullie 3e amaranth recept (de salade met granaatappel) vind. Na 2 successen heb ik er veel zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *