Recept: Onigiri

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sushilover, maar ook wel eens zin in iets anders? Deze rijstballetjes hebben qua smaak heel veel weg van de smaak van sushi, maar het is toch net even anders. En dan bedoelen we wat betreft smaak anders, maar ook om te maken. We maakten een hartige variant, met onder andere komkommer en avocado, maar het zou ook heel lekker kunnen zijn om een zoete variant met bijvoorbeeld pindakaas, chocolade en banaan te maken.

Het recept komt oorspronkelijk van vegangirlfriend.com. Ik heb de hoeveelheden een beetje aangepast.

 

Wat heb je nodig?

1 cup / 190 gram sushi rijst
4 el rijstazijn
1 teen knoflook, geperst
paar blaadjes koriander
1 bosui, gesneden
1/2 avocado in blokjes
1/4 komkommer in blokjes
een handje sesamzaad
eventueel wat rode chili vlokken
plastic folie

Wat moet je doen?

1. Kook de rijst volgens verpakking. De rijst moet goed plakkerig zijn.
2. Als de rijst gekookt is voeg je de rijstazijn toe. Roer door en laat afkoelen.
3. (Is je rijst nog niet plakkerig genoeg? Scherk er nog een beetje rijstazijn bij.) Leg een flink stuk plastic folie op een snijplank of aanrecht. Leg in het midden een flinke lepel rijst.
4. Strooi in het midden van de rijst wat avocado, komkommer, koriander, knoflook en chilivlokken. Leg hierboven op weer een lepel rijst. Pak de 4 hoeken van het plastic folie vast en squeeze het plastic strak op de rijst. Wat?! Klik hier voor een handige uitleg met foto’s.
5. Haal de rijstbal niet gelijk uit het folie maar laat het even ingepakt zitten tot je met de volgende klaar bent. Zo blijft de onigiri stevig en valt hij niet uit elkaar.
6. Strooi wat sesamzaadjes over de onigiri en serveer met sojasaus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wie van jullie heeft er wel eens Onigiri gegeten? En wie van jullie gaat er aan de slag met dit recept? We zijn heel benieuwd! Laat je het ons weten? Dit kan via Twitter (@degroenemeisjes) of via Instagram: @jamiegroenemeisjes en @merelgroenemeisjes.

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

17 gedachten over “Recept: Onigiri

  1. Ik vroeg me al af wat jamie aan het maken was toen ik een foto met sushi-achtige ingrediƫnten voorbij zag komen op instagram! lijkt me wel een leuk om binnenkort eens te maken!

  2. Mijn tante maakt het vaak, dus via haar ken ik het. En het is heel gek, ik houd niet van sushi maar onigiri vind ik wel lekker. Maar goed, ik ben dan ook een beetje raar denk ik. Wat hebben jullie het mooi op de foto gezet, krijg er meteen zin in!

  3. Hey,

    misschien een tip om geen plasticfolie te gebruiken: ik maak altijd mijn handen nat en strooi er een klein beetje zout over.Zo kan je perfect balletjes rollen zonder dat de keuken helemaal onder de rijst zit. Als mijn handen te sticky worden doop ik ze weer eventjes in water (een klein beetje azijn bij het water helpt ook).
    op die manier kan je ook kleine balletjes maken ter grote van aperitiefhapje (als je dat lekker vindt natuurlijk). Neem 3/4 rijst van de grote van het balletje dat je wil maken. rol hier een grof balletje van. Maak een putje in het midden en doe er vulling in, een klein beetje minder dan tot de rand. Leg nu een beetje rijst (ongeveer het andere 1/4) op je op je vulling. Rol hier een balletje van. Zo zie je aan de buitenkant niet wat er in zit.
    en nog een laatste: als je de balletjes roostert zijn ze nog lekkerder.
    Hopelijk kan je iets met deze tips. De balletjes op de foto zien er echt lekker uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *