Recept: salade met kikkererwten, veggies, za’atar en tahinidressing

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit is het perfecte recept voor wanneer je een heel gezonde maaltijd wilt maken, terwijl je heel weinig tijd hebt. Dit gerecht is namelijk in nog geen 10 minuten klaar. Het lekkerste vind ik het om de salade, of de vulling eigenlijk, lauwwarm te eten, maar het is zeker ook erg lekker om morgen een (koud) restje mee te nemen naar je werk.

Het is misschien goed om vooraf even uit te leggen wat za’atar is. Za’atar is een heel bijzonder kruidenmengsel uit het Midden-Oosten. Hoewel er heel veel soorten za’atars in omloop zijn (in allerlei landen maken ze het op hun eigen manier,) is de basis: geroosterde sesamzaadjes, oregano, marjolein, tijm en sumac.
Sumac is een zurig kruid dat je bij de Turkse winkel kan kopen. Je kan za’atar zelf maken, maar ook kant-en-klaar kopen, bijvoorbeeld bij de Turkse winkel, maar ook gewoon in de supermarkt. Za’atar is net als ras-el-hanout, een Marokkaans kruidenmengsel waarmee veel couscousgerechten worden gemaakt, een ‘upcoming’ kruidenmengsel, dus je zult het steeds vaker tegenkomen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig voor 2 porties?

1 uitje
1 teen knoflook
200 gram (gemengde) sla
1 aubergine
1 rode paprika
een blik/pot kikkererwten
1 eetlepel tahini
1 eetlepel water
het sap van een halve citroen
1 flinke eetlepel za’atar
peper en zeezout om de salade op smaak te brengen

Wat moet je doen?

1. Spoel de kikkererwten om en laat uitlekken.
2. Snijd de ui en knoflook fijn en fruit in een pan. (ik kies voor een wokpan en bereid hierin straks ook de andere groenten)
3. Snijd de paprika in reepjes, de aubergine blokjes en voeg deze, samen met de kikkererwten, bij het uitje met knoflook in de pan
4. Strooi de za’atar over het groente-kikkererwtenmengsel en wok dit een paar minuten.
5. Roer de tahini, het water en het citroensap door elkaar, tot je een dun tahinisausje hebt
6. Breng het groentemengsel op smaak met peper en zout
7. Leg de sla op een mooi bord, verdeel het groentemengsel hierover en besprenkel met de tahinidressing.

That’s it! Echt, langer dan 10 minuten duurt het zeker niet. Serveer deze salade eventueel met een lekker broodje en wat hummus. Geniet ervan!

Als je dit recept gaat maken en je vindt het leuk om het eindresultaat met ons te delen: je kan ons tweeten (@degroenemeisjes) of een foto met ons delen op Instagram: #degroenemeisjes. Vinden wij heel leuk!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

24 gedachten over “Recept: salade met kikkererwten, veggies, za’atar en tahinidressing

    1. ah thanks! dat doet me goed. Ik doe er namelijk inderdaad wat meer mijn best op de laatste tijd :) Dat het langer licht blijft, helpt ook zeker mee.

  1. Welke kikkererwten gebruiken jullie meestal?
    Ik eet nu zelf regelmatiger kikkererwten en het valt me op dat, zeker de soorten in blik, nogal verschillend zijn in kwaliteit. Sommigen blijven ook echt kneiterhard (zelfs na 30 minuten meepruttelen in een curry) terwijl anderen weer wat zachter zijn.
    De zachtste die ik tot nog toe gegeten heb zijn de groene blikken ‘vale del sol’. Deze vind ik zelf op het moment het lekkerst. Ik ben benieuwd welke kikkererwten de groene meisjes het lekkerst vinden :)

    1. Uit mijn hoofd gezegd heet het merk ‘Bio idea’ ofzo, van EkoPlaza in ieder geval. Het is een hele serie, met allemaal blikken bonen. Ze hebben ook een blik met allemaal gemengde bonen, die is ook heerlijk!

  2. Hmm, klinkt goed, en erg moeilijk klinkt het inderdaad ook niet! Ik houd er ook echt van om dit soort salades als lunch te eten, super makkelijk, gezond, en het vult goed!

  3. Ziet er heerlijk uit, water loopt al in mijn mond. Ik vind het echt leuk dat jullie laatste tijd weer veel recepten en food inspiration delen, word ik erg vrolijk van :)

  4. Jullie foodfoto’s zien er inderdaad steeds beter uit!

    En ohh, dit is echt lékker! Ik heb het vandaag gemaakt, echt smullen. Ik voel me altijd zo’n vreetzak bij lunchrecepten… Ik kan meestal makkelijk het dubbele op :P Maar dat is van dit recept helemaal niet erg!

  5. Ik zou de paprika weg laten, maar verder klinkt het super lekker. Za’at heb ik nog niet in de supermarkt of Turkse winkel gezien, maar misschien is het ook juist leuk om het zelf te maken. Yum.

  6. Ah, eindelijk een ander recept met Za’atar! (en zonder kaas, yay) De za’atar heb ik al in de kast staan, dus dat komt mooi uit :) Ik zal het eens proberen met wat extra sumac erbij…voor een fresh fruity kick.

  7. Zaterdag de salade met kikkererwten gegeten,echt heerlijk hoor.
    De kruidenmix za’atar was tot mijn verbazing bij AH verkrijgbaar. Jonnie de Boer heeft onder het merk van Euroma deze mix in het assortiment.Op de site van Jonnie de Boer staan ook een paar recepten waar je de kruidenmix oa voor kan gebruiken.

  8. Nu net deze salade gemaakt en gegeten, makkelijk, snel en zeker lekker! Ik vind het zelf lekker om er nog wat agavesiroop overheen te “dribbelen, als tegenhanger voor de noterige/bonerige/warme smaken (als je snapt wat ik bedoel). Misschien ook lekker om het door de dressing te roeren. De combo van citroen en siroop is namelijk super lekker in een dressing :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>