Recept: Vegan Appel & Kaneel (Ontbijt) Muffins

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In drukke tijden vind ik het ideaal om snelle ontbijtjes klaar te hebben staan. Ik maak dan graag overnight oats (koude havermout ‘pap’ die een nacht in de koelkast staat) of ontbijtmuffins, ook van havermout. Deze variant met appel, kaneel en rozijnen is supermakkelijk, snel, gezond en lekker. Daarnaast zijn ze vegan, suikervrij en heel gemakkelijk glutenvrij te maken. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Het zal je verbazen: je hebt niet eens bakpoeder nodig! En er komt geen suiker aan te pas. Alleen in de appel. Nou, dat kan nog net, toch? ;)

Het recept is voor ongeveer 8 muffins. Daar gaan we!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig?

* 180 gram (glutenvrije) havervlokken (als je voor glutenvrij kiest, kan je de havervlokken van Lieke is Vrij nemen)
* 2 rijpe bananen, fijn geprakt
* 1 grote biologische appel, eventueel geschild en in blokjes gesneden
* 2 handjes rozijnen
* kaneel op gevoel
* 1 theelepel vanille-extract
* 170 gram appelmoes (bio, zonder suiker)
* eventueel: kokosbloesemsuiker of sucanat

Wat moet je doen?

– Verwarm je oven voor op 180 graden –

1. Prak de bananen in een grote kom.
2. Maal de havervlokken kort in je keukenmachine. Het hoeft geen meel te worden: een beetje grof mag wel.
3. Doe de havervlokken, de appelblokjes, rozijnen, vanille-extract, appelmoes en kaneel op gevoel bij de geprakte bananen in de kom. Voeg eventueel kokosbloesemsuiker of sucanat toe als je het beslag niet zoet genoeg vindt.
4. Roer het geheel goed en luchtig door met een spatel. Let op: geen keukenmachine of mixer gebruiken!
5. Schep het deeg in muffinvormpjes en zet voor 25 minuten in de oven.

Je kan deze muffins prima invriezen, zodat je voor een paar dagen je ontbijtje klaar hebt staan. Ook ideaal voor on-the-go.

We zijn heel benieuwd wie van jullie deze muffins gaan maken. Laat je het ons weten via Twitter of Instagram? Vinden we leuk!

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

89 gedachten over “Recept: Vegan Appel & Kaneel (Ontbijt) Muffins

  1. Ik vind die recepten van jullie toch zó leuk! Ik heb pas de Japanse noodlesoup van een tijdje terug geprobeerd, die was echt héél lekker! Dit ziet er ook heerlijk uit en ga ik ook eens proberen! :)

  2. Ik ben van de makkelijke ontbijtjes, eet normaal elke ochtend overnight oats (echt heerlijk!). Dit recept klinkt ook zeer lekker, zeker de moeite waard om uit te proberen :) !

  3. Ooeehh wat ziet dat er lekker uit zeg! Ik ga ze zeker een keer maken, heb vaak niet zoveel tijd ‘s ochtends, maar van dan maar uit tijdnood een boterham eten wil ik graag af!

  4. Vanmorgen gemaakt en gegeten. Lekker! Zoet! Er konden er zes in m’n muffintray/oventje, dus het zijn flinke geworden. Morgen gaan er vier mee op vakantie. ;o)

  5. Heb ze ook uitgeprobeerd, erg lekker! En ook handig om mee te nemen. Mijn vriend Thomas zoekt al een tijdje iets makkelijks om mee te nemen als ontbijt in de auto naar zn werk (hij ontbijt vaak in de auto omdat ie lang moet rijden en te traag is met zn ontbijt thuis haha.) De ontbijtkoeken was ie nu wel zat (en er zit veel suiker in) dus deze muffins zijn ideaal dan :)

  6. Ik wil deze ook gaan maken maar ben echt een kluns in koken.
    Hoeveel kokosbloesemsuiker ongeveer? En kaneel? Op gevoel? Ik voel niks, haha. Graag een indicatie………..

  7. Ik ga deze vanavond eens maken, ik hou namelijk niet van pap, laatst nog overnight oats gemaakt, en werd daar echt niet blij van.. maar dit klinkt wel erg lekker en gezond :-)

  8. Dit banaan hatende meisje heeft deze muffins geprobeerd omdat jullie zeiden dat je vaak de banaan niet eens proeft, dat het voornamelijk om de substantie gaat. Nou… jullie hadden gelijk! Ik heb het recept iets anders gedaan, 1 banaan en iets meer appelmoes (toch voorzichtig beginnen :p) en ik vond ze echt erg lekker. Bedankt! Ik ga binnenkort toch maar wat meer experimenteren met bak recepten met banaan.

  9. Hi meisjes!
    Nadat ik met suc6 bijna 40 kilo ben afgevallen (op een niet-zo-gezonde-manier met shakes en waarvan er gelukkig nu door gezonde levensstijl maar 5 terug zijn) heeft mijn hoofd nog niet helemaal door wat perfecte portiegroottes voor vrouwen zijn… Ik eet dus nogsteeds gauw teveel, ik let totaal niet op calorieen maar wil niet door teveel gezond eten weer aankomen!
    Daarom mijn vraag of 1 of 2 stuks van deze muffins een vervangend ontbijt is. Ik zal er ook 6 uithalen omdat er niet meer in m’n tray/oven passen.
    Nu ontbijt ik vaak met 1 boekweitmeelpannenkoekje met kokosolie, kokosschaafsel en grote lepel avocado-banaan-chocomousse of overnight oats of 1 zuurdesemspeltboterham.
    Bedankt voor een reactie :)

    1. Reactie op mezelf want ik heb ze gemaakt (6 ipv 8), wat een joekels! Daar zie ik wel aan dat eentje meer dan genoeg is hahahaha!
      Hoe ze smaken weet ik nog niet, maar ze ruiken heerlijk!

      1. Dit is de allermakkelijkste: http://www.voedzaamensnel.nl/dessert/gezonde-chocolade-mousse/
        Maar als ik wat melk over heb doe ik dat erdoor. Of Cacaonibs en boekweitkorrels erdoor.
        Mmmm… Ik heb nu alweer zin in m’n ontbijt hihi!

        Bovenstaande havermout appelmuffins laten zich ook erg makkelijk invrieze en ze vallen niet uitelkaar na ontdooien!
        Extra lekker om na ontdooien eventjes opnieuw in de oven (ik ben zooooo blij met Philips Airfryer!!)

  10. Heeeeerlijk!
    Ik heb er nog wat kokos onder gedaan en gebakken op 200°C (vond ze op 180°C nog redelijk ‘nat’).
    Perfecte starter van de dag :)

  11. Klinkt lekker! Maar waar koop je ongezoete appelmoes? Zag bij de ekoplaza ook alleen appelmoes met rietsuiker. Of met agave, gebruiken jullie die dan? Thanks!

    1. Er is 1 soort van Ekoplaza, helemaal zonder zoetmiddel. Volgens mij is deze van DeMeter, maar dat zeg ik nu even snel uit mijn hoofd…

  12. Vorige keer waren muffins niet helemaal gelukt zoals gewild. Ze staan nu opnieuw in de oven en ik ben heel benieuwd! Heb er gelijk 14 gemaakt, heb ik voor aankomende tijd genoeg ontbijtjes!

  13. Deze zijn heerlijk!!!! Tijd geleden zelf gemaakt.
    Alleen bijna geen suiker klopt niet, rozijnen zijn ook fruit en een fruitsoort met een hoog suikergehalte. Ook bananen zijn vol suikers. Of bedoelen jullie geen fruitsuikers?
    recept is trouwens ook heerlijk met toevoeging van andere fruitsoorten en/of noten!
    Liefs Anne

  14. Ik heb ze gemaakt. Smaken heerlijk. Maar ze blijven bij mij wat nattig. Heb ze langer in de oven gedaan, waardoor ze toch droger zijn geworden aan de binnenkant. Maar ze blijven behoorlijk plakken aan het papieren cupje. Hebben jullie dat ook? Hoort dat zo? of heb ik misschien iet niet goed gedaan?
    Groetjes
    Penny

  15. Gemaakt met (halfgemalen) havermout. Ze smaken heerlijk en vullen goed. Alleen heb ik net als velen hier het “probleem” dat ze wat nattig blijven, ook naarmate ze langer in de oven zitten (35min) en op hogere temperatuur (200 graden) worden gebakken. Hoort dit zo?? Het is beter om geen papieren vormpjes te gebruiken want die blijven plakken aan de muffins.

  16. Heb ze zojuist gemaakt – erg lekker! Ik kon 12 kleintjes maaken uit dit beslag :-) Wel oppassen dat je geen papier opeet want ze blijven nogal vastzitten aan het papiertje – hier nog tips voor?

    1. Hi! ik doe ze in een muffin tray zonder papiertje, ingevet met kokosolie of olijfolie. Ze gaan er dan super makkelijk uit! Ik haal ze eruit als ze nog warm zijn en doe er als ze afgekoeld zijn iets omheen.

  17. Ik heb ze zojuist gemaakt, met gember en niet gemalen havermout.
    Super jammie, echt lekker geworden!
    35 min in de oven, met laatste 10 min op 230 graden, maar ze blijven inderdaad wat zompig binnenin en extreem plakken aan de papier vormpjes. Maar toch fijn :)

  18. Ik weet er niet zoveel van hoor maar al met al zit er toch best wat suiker in? De rozijnen, appel en in de banaan…
    Ik heb geen havermout in huis, iemand een alternatief?

  19. Ik vind ze ook erg lekker en verbluffend makkelijk te maken:-) Ik bak ze in siliconen bakvormpjes voor muffins. Daar krijg je ze in een wip uit. Ik vond ze ook te nat en dat heb ik nu opgelost door ze uit de bakvormpjes te halen en vervolgens op de kop op een rooster zetten en nog even op 200 graden bakken. Lukt prima!

  20. Zou je ze ook gewoon in ‘hompjes’ op een bakplaat kunnen doen? Heb geen muffinvorm en wil die voorlopig ook niet aanschaffen omdat ik niet weet of ik die daarna ooit nog eens ga gebruiken, ben niet zo’n keukenprinses… ;)

  21. Heb ze zojuist gemaakt! Bij mij was het ‘beslag’ erg dik en niet zoals je gewend bent bij muffins. Ook is de structuur heel anders, het smaakt totaal niet naar muffin. Hebben jullie dat ook?
    Ook werden de muffins na 10 minuten in de heteluchtoven zwart aan de bovenkant. Van de rozijntjes was niets meer over dus ik heb alles wat zwart was geworden er maar uitgepluist. Wat kan ik er aan doen om ze niet aan te laten branden?

  22. Hallo groene meisjes,

    ik maak jullie muffins nu al een aantal weken en ik ben verkocht! Nu ben ik deze week gaan varieren met een doosje rood fruit van die grote blauwe super in plaats van de bananen en appelmoes. Mijn muffins zijn echter een stuk droger geworden, dus ik ben eigenlijk op zoek naar iets dat de muffins wat smeuiger maakt maar dat qua smaak aansluit bij het rode fruit. Hebben jullie misschien een idee?

    Ik hoor graag van jullie!

    1. Ik denk dat het komt doordat de banaan en de appelmoes juist bedoeld zijn om de boel smeuïg te maken en bij elkaar te houden. (binden) Vandaar dat het droger wordt als je dit niet toevoegt…

  23. Zojuist dit recept gemaakt en ik kan niet anders zeggen dan dat ze heerlijk zijn.
    Kwam op jullie site terecht in mijn zoektocht naar vegan recepten en zal binnenkort de tijd nemen om andere recepten uit te proberen.

    Mooie site btw. Ga zo door!
    :)

  24. Hallo leuke Groene Meisjes,

    Ik maak deze muffins nu al een tijdje en vind ze ontzettend lekker. Hebben jullie een idee hoe ik ze hartig kan maken? Bedankt!

      1. En weten jullie waar ik vanille extract kan vinden? Of kan ik iets anders gebruiken?
        Deze muffins rijzen niet toch? Dat je van die bolle krijgt… :-)

  25. Hoooiii!
    Wat een heerlijke site hebben jullie!
    Heb ze zojuist gemaakt en ze smaken DE-LI-CI-OUS!
    Heb i.p.v. appelmoes wat ongezoete amandelmelk gebruikt, ook een aanrader:)

    Heb een prachtavond!
    Liefs Hann

  26. Dit is al heel lang een favorietje van mij. Ik eet ze ook vaak als tussendoortje ipv als ontbijt.. Altijd een batch in de vriezer!

    Tip voor mensen die geen suikervrije appelmoes kunnen vinden: ik snijd altijd 2 appeltjes in blokjes en kook die in een beetje water een minuut of 10, heb je ook heerlijke appelmoes! Heb nog nooit iets anders gebruikt voor deze muffins.

  27. Zo, hallo. Ook ik heb jullie site gevonden en wat ben ik blij! Ben deze week gestart met de vegan challenge en zit al twee dagen vol enthousiasme jullie hele site af te speuren. Na de recensie over Cowspiracy heb ik de docu samen met mijn vriend gekeken en hebben we resoluut besloten om van vegetarisch voor altijd over te gaan op de vegan lifestyle. We verwachten wel wat onbegrip uit onze omgeving (hadden we ook al en nog steeds toen we twee jaar geleden vegetarisch gingen eten) aangezien we ons kindje (4 maanden) ook veganistisch willen opvoeden. In ieder geval, heb vandaag deze ontbijt muffins gemaakt en wat zijn ze lekker! Zelf heb ik er een flinke lepel lijnzaad en twee flinke lepels kokosrasp aan toegevoegd. En verder het hele recept aangehouden, totaal geen last gehad van ‘te vochtige’ muffins.
    Bedankt dat jullie met zo veel enthousiasme schrijven, ik zal jullie zeker als inspiratiebron blijven gebruiken voor recepten.

    1. Hi Annemieke, wat te gek om te horen! doet ons erg goed, dus dankjewel voor je berichtje. Wat goed dat je de Vegan Challenge doet! Heel veel succes ermee :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>