Recept: Vegan Feesttaart

IMG_0933

Deze taart bakten we speciaal voor jullie. Als dankjewel voor het afgelopen jaar. Jullie berichtjes en support -iedere dag weer – betekenen enorm veel voor ons. Geniet samen met je loved ones van deze lekkere vegan taart (geloof ons maar als we zeggen dat niet-veggies deze taart ook ontzettend zullen waarderen) en maak er een mooi feestje van woensdag! We plaatsen dit recept nu alvast, zodat je nog tijd hebt om het voor oud&nieuw te maken. Vergeet niet helemaal naar beneden door te scrollen, voor het ultieme feesteffect.

Deze taart bewijst twee dingen. Ten eerste het feit dat vegan eten echt helemaal níks met afzien te maken heeft. En ten tweede dat een taart die er behoorlijk spectaculair uitziet, heel eenvoudig om te maken kan zijn. What’s not to love about it? We maakten de taart met speltmeel, maar het kan ook met rijstmeel, als je het glutenvrij wilt houden. De cream maak je met kokosmelk en dat is natuurlijk wat vetter, maar goed nieuws: verder zit er helemaal geen olie of (plantaardige) boter in deze taart. Let’s bake!

IMG_0843

Voordat we beginnen met de instructies, vertellen we je even hoe wij te werk zijn gegaan. We hebben twee losse cakebodems gebakken. Wij hebben namelijk maar één springvorm en zo wisten we zeker dat het zou lukken. (de cakes hadden we namelijk al eens eerder gemaakt) Sowieso moet je wat extra tijd incalculeren voor het maken van deze taart, want de bodems moeten heel goed afgekoeld zijn voordat je de kokoscream erop smeert. Wij hebben ervoor gekozen om de cakes al de avond van tevoren te bakken, zodat je de volgende ochtend de cream maakt en je de taart kunt decoreren. Wat je dan nog over de koksocream moet weten: de kokosmelk moet minstens een nacht in de koelkast hebben gestaan, wil je er goede crème van kunnen kloppen. Dus: bak de cakes de avond van tevoren, zet de blikken kokosmelk in de koelkast, dan kun je de volgende ochtend meteen aan de slag!

IMG_0928

 

Wat heb je nodig? 

Voor de cakes:

Een springvorm, 16 cm.  

– 140 gram (3/4 cup + 2 el) speltmeel of rijstmeel x 2
– 60 gram (1/4 cup + 2 el) sucanat of (kokos-)suiker x 2
– 1/2 tl baking soda x 2
– een snufje bakpoeder x2
– 2 el appelmoes x2
– 1/2 tl vanille extract x2
– 60 ml (1/4 cup) water x2
– 60 ml (1/4 cup) plantaardige melk x2

Voor de vulling/ decoratie:

– 2 blikken kokosmelk (wij gebruiken de fairtrade kokosmelk van Fairtrade Original, verkrijgbaar bij onder andere AH)
– een beetje poedersuiker voor door de crème
– een bakje blauwe bessen
– poedersuiker on top

Wat moet je doen? 

Bak eerst de cake. En daarna nog een keer, want je hebt er twee nodig. Let op: je kunt het beslag voor de tweede cake NIET alvast maken en klaar zetten. Zoals wel vaker bij vegan beslag, gaan er gekke dingen gebeuren als je beslag te laat staan. Dit komt doordat de baking soda in aanraking komt met vocht. Het beslag maak je dus pas als je er klaar voor bent om de tweede cake in de oven te schuiven. (als jij twee bakvormen hebt, dan kan je natuurlijk wel twee cakes tegelijkertijd maken!) 

Cakes 

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet je bakblik alvast een beetje in. (dit doen wij bijvoorbeeld met kokosolie)
2. Meng het meel, de suiker/sucanat, baking soda en bakpoeder in een kom.
3. Meng in een andere kom de appelmoes, vanille extract, water en plantaardige melk. Roer goed door, zodat het geheel goed gemengd is.
4. Voeg nu de vochtige ingrediënten bij de droge en spatel het beslag goed door. Let op: gebruik géén mixer en roer niet te stevig en te lang. (baking soda gaat rare dingen doen als je te lang blijft roeren en te lang wacht om het beslag in de oven te zetten)
5. Schep het beslag in de bakvorm en schuif voor ongeveer 30 minuten in de oven. Let goed op, want bij de eerste cake ging alles prima, maar bij de tweede kreeg ik een beetje een donkere bovenkant.

Vulling en decoratie

– pak je (elektrische) mixer er alvast bij –

1. Haal de blikken kokosmelk uit de koelkast. Doe dit voorzichtig: niet schudden! Maak de blikken voorzichtig open. Als het goed is, is de melk gestold en zit het bovenin het blik. Lepel dit er voorzichtig uit en doe het in een grote mixkom. Het vocht moet in de blikken blijven zitten, je hebt echt alleen de crème nodig.
2. Voeg een beetje suiker/suikervervanger (ik koos voor poedersuiker omdat ik wilde dat het geheel mooi wit zou blijven) toe en zet je mixer aan. Na een minuut of 2 mixen is het een lekkere crème geworden, net als wanneer je slagroom maakt… maar dan nog veel lekkerder en romiger.
3. Besmeer de cakes met de kokoscream – doe dit niet te netjes – en top af met blauwe bessen en een beetje poedersuiker. (wanneer je poedersuiker door een zeefje haalt, krijg je een mooi sneeuweffect.
4. Steek de sterretjes maar aan!

taartje

Wij zijn totaal geen ervaren taartenbakkers, maar dit was echt een makkie. Dus: maak dat boodschappenlijstje maar vast compleet. Aan de slag! Wij hopen dat jullie een ontzettend leuk feestje gaan vieren woensdag en donderdag. Wees voorzichtig, geniet ervan en eet smakelijk! (we komen voor oud&nieuw nog bij jullie terug hoor, om jullie een gelukkig nieuwjaar te wensen)

PS we hebben nog leuk nieuws voor jullie. Eind januari gaan wij een weekendje naar LONDEN! Hotspotten!! (geen perstrip hoor, gewoon op eigen rekening) We kunnen niet wachten om na terugkomst allemaal tips met jullie te delen. En natuurlijk gaan we ook filmen :) Dit wilden we eventjes met jullie delen, ook al duurt het nog even. 

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

52 gedachten over “Recept: Vegan Feesttaart

    1. ja ECHT! De avond van tevoren de cakes bakken (wat een kwestie is van alle ingrediënten op een berg gooien, roeren en klaar) en de kokosmelk de volgende ochtend kloppen – kost 2 minuten – en KLAAR!

  1. Ooh ben inderdaad niet vegan of vegetariër maar 2 thumbs up voor deze cake!! Een vraagje: heb je alternatief voor de poedersuiker?

    1. Je kunt de cream met kokossuiker zoeten, maar dan wordt het geheel wel wat bruiner. Ik zou geen vloeibare zoetstoffen (zoals agave of maple syrup) toevoegen, want dan wordt de cream niet goed. En de poedersuiker voor over de taart als decoratie, dat is natuurlijk gewoon weg te laten.

  2. wauw, spectaculaire taart die eigenlijk nog redelijk simpel is qua recept!
    als jullie groene en veggie tips zoeken voor Londen, zeker ook de blog van Opgewekte Kapucijnaap eens uitpluizen, ze was nog niet helemaal vegan in het begin maar bij latere reistips wel, en sowieso een kenner van de stad met neus voor leuke plekjes:)
    http://opgewektekapucijnaap.blogspot.com/search/label/Londen
    en de Groene Prinses kent er ook wat van! http://www.groeneprinses.be/2012/03/veggie-in-londen/

      1. Ik ben er een beetje laat bij, maar ik heb een jaar in Londen gewoond en toen werkte ik bij 222 Veggie Vegan ( http://www.222veggievegan.com/ ), een supersupesuperrgoed veganistisch restaurant met de geweldige chef Ben. Ik werk er niet meer maar ik ga wel regelmatig terug naar Londen, eigenlijk vooral om daar te eten. Ga erheen! :)

    1. Oeeeh ja, daar hebben we natuurlijk heel veel goeds over gehoord! Maar er is zóveel te kiezen in Londen.. we zullen een heel ‘strenge’ selectie moeten maken!

  3. Ziet er super uit meiden. Ik ga hem voor oud en nieuw maken. En wat een fheerlijk ‘simpel’ recept. Ook handig om eens een goed vegan basis recept te hebben voor cake. Ik neem aan dat je ‘m ook zonder de room kan maken. Veel dank!

    1. Jahoor, dat kan zeker :) Maar dat vinden wij wel een béétje saai ;) Hij is ook erg lekker met alleen fruit on top, zonder room. Maar alleen de cake, mwah.. ;)

  4. Kun je ‘m ook in 1 keer bakken? Dat het 1 ding wordt zeg maar? En dan evt door midden snijden ofzo..? Hij ziet er heerlijk uit, ik ga hem morgen/overmorgen maken voor mijn verjaardagsfeestje!

  5. Vandaag dit taartje gemaakt,heerlijk!Wij deden er frambozen op om hem iets feestelijker te maken omdat mn vriend jarig is.
    Geen springvorm van 16cm gevonden, alleen van 20cm, dus hij is iets lager uitgevallen, maar hij is prachtig met die laagjes.
    Bedankt voor dit recept!

  6. Mijn dochter viert morgen haar 11e verjaardag. En dit is de taart die ze wilde hebben. We hebben zojuist samen de eerste laag in de oven geschoven en de ingrediënten voor de tweede laag staan klaar om daarna de oven in te gaan. We hebben ‘m in een hartvorm gedaan en de ingrediënten keer 1,5 gedaan. Hopelijk komt dat qua dikte van de taartlagen goed (en ander maar wat dunner). Bedankt voor de inspiratie. Wij hebben er nu al zin in!

    1. Ah wauw, dat is echt een enorm compliment! Gefeliciteerd met je dochter en feliciteer haar alsjeblieft van ons :)
      Wel een tip: de kokosroom moet je er echt pas morgenochtend op doen, anders wordt het te dik. Dus erop doen en meteen lekker opeten! Heel veel plezier en eet smakelijk!

  7. Hoi Groene meisjes!
    Hij was inderdaad heel makkelijk te maken. Maar die van mij zijn erg ‘plat’ uit de oven gekomen. Ik heb een hete luchtiven, en deze op 180 graden gezet. Wellicht te heet? Desondanks, weet ik dat ie met kokosroom héérlijk gaat smaken! Bedankt alvast!

  8. Wauwie! Jum, ga ik zeker uitproberen :)
    Werkt die kokosmelk ook uit een pakje? Of alleen met blikjes? En kun je de appelmoes vervangen door een geprakte banaan wellicht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>