Recept: winterse groene smoothie

IMG_2016

Wanneer wij vertellen dat wij ook in de winter graag ’s ochtends een smoothie drinken, krijgen wij vaak de vraag of dat niet heel erg koud is en of we dat wel lekker vinden. Je zult het bijna niet geloven, maar je kunt smoothies echt zo maken dat het helemaal niet koud is. En dan bedoelen we niet dat je je smoothie letterlijk opwarmt (wat misschien best lekker zou zijn, maar dit terzijde,) maar met de ingrediënten kun je heel veel doen. Vandaag delen we enkele tips én een recept voor een groene smoothie die naar appeltaart smaakt met je. Dit wíl je toch gewoon ’s ochtends drinken?

Smoothies winterproof maken

Wat zijn manieren om een smoothie minder koud te maken? We snappen namelijk heel goed dat je er op een gure winterse dag ’s ochtends niet op zit te wachten om zo’n koude smoothie in je buik te krijgen. Warme havermout gaat er dan beter in, daarom kiezen we daar de meeste ochtenden voor. Maar omdat het drinken van een groene smoothie zo’n lekkere en makkelijke manier om aan wat extra vitamines te komen is, staat er toch een paar keer per week een smoothie op het ontbijtmenu. Wat doen wij om smoothies minder koud te maken?

– We gebruiken geen bevroren fruit of groenten. Dit doen we in de zomer juist wel, maar in de winter laten we dit achterwege.
– We gebruiken ook geen ijsklontjes – ook iets wat je in de zomer juist kunt doen om je smoothie lekker verfrissend te maken.
– Het vocht dat we toevoegen (zoals water, kokoswater of plantaardige melk) gebruiken we zoveel mogelijk op kamertemperatuur.
– We voegen verwarmende ingrediënten toe. Je kunt hierbij denken aan verse gember of kurkuma, kaneel, piment of een mini snufje chili.

Echt, als je bovenstaande eens probeert, zul je een verschil merken. Probeer het maar eens uit met dit recept! Deze groene smoothie smaakt, zoals we al gezegd hebben in de inleiding, naar appeltaart. Op zich geen vervelende bijkomstigheid, dachten we zomaar.

Wat heb je nodig voor 1 grote groene smoothie?

1 kleine banaan
2 kleine appels
een stukje verse gember
een handvol bladspinazie
een groot glas kokoswater (gewoon water kan ook)
een snuf kaneel

Wat moet je doen?

In principe is het een kwestie van alles bij elkaar gooien in de blender en laten draaien. Maar stel dat je niet zo’n heel sterke blender hebt, dan is het wellicht een goed idee om de appels eerst te schillen en in stukken te snijden. Onze Vitamix is nogal een sterk smoothiemonster (het is wel gewoon een blender, dus geen juicer!), dus wij hebben alleen de pitjes van de appels er een beetje uitgeklopt en de rest hebben we zo in z’n totaliteit in de blender gegooid. Maar let op: hoewel een Vitamix geweldig is, kun je deze smoothie echt met iedere blender maken.

IMG_2025

Drink jij in de winter wel eens een smoothie, of vind je het te koud? Hebben jullie nog meer tips om smoothies meer winterproof te maken? Laat je het ons weten als je dit recept gaat proberen? Dat zouden we heel erg leuk vinden!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

22 gedachten over “Recept: winterse groene smoothie

  1. Goede tips! Ik doe altijd de avond van te voren diepvries fruit in de blender en wat deelblokjes boerenkool of spinazie erbij. s ochtends een banaan erbij en water op kamertemperatuur. Naar wens en smaak aanvullen met andere dingen maar dit is heel goed te doen!
    Ik vind het ook de beste manier om aan je fruit te komen en er de hele dag van te kunnen profiteren.

  2. Wat een briljante post dit :) een groene smoothie die naar appeltaart smaakt die wil ik wel heel graag proberen! Een hele appel kan m’n kleine keukenmachientje helaas niet verorberen ;) dat wordt snijden.

  3. Ik gooi ’s avonds ook mijn smoothiemaker (ik heb niet zo’n grote beker, maar dat geeft niet) vol met wat ik erin wil hebben. ’s Ochtends is het dan alleen een kwestie van laten draaien en opdrinken.
    Momenteel is mijn smaak al zover omgeturnd dat ik voornamelijk groente in de smoothie prima vind. Zo is tie vandaag gevuld met: 2 handen spinazie, stuk komkommer, stuk bleekselderij, een sinaasappel en water. Ik zal er ook eens een keer gember bij doen!

  4. Ik drink bijna elke dag een groene smoothie en dit is een mooie variatie! Bedankt! :-) Persoonlijk vind ik wel dat een smoothie het lekkerst is als het echt koud is. Ik maak het meestal de avond van tevoren en zet het in de koelkast voor de volgende ochtend.

    Liefs,
    Pauline

  5. Ik lust niet graag gember en heb geen bladspinazie in huis (wordt altijd zo snel slijmerig) maar wil dit wel ns proberen!

    De vitamix perst de pulp eruit geloof ik he, maar kan dit ook met een mixer gemaakt worden? (Soepmixer)

    1. Nee, de vitamix is een blender dus perst geen pulp eruit. Dan doet een slowjuicer. (al die apparaten ook!) Je kan het gewoon proberen! :)

  6. Fijne tips voor winter-proof smoothies! Het is erg lekker om verwarmende kruiden toe te voegen, vooral kaneel en verse gember vind ik erg lekker. Chili heb ik nog niet geprobeerd, maar lijkt me ook een fijne toevoeging!

  7. Ik drink in de winter ook smoothies! Ik ga best mee met kaneel, gember en chili maar mijn smoothie moet wel écht koud zijn.. ook in de winter. Van zo n lauwe smoothie krijg ik namelijk de rillingen haha!

  8. Ik ga volgende week een weekje vegan eten en wil dan weer wat meer gaan proberen met smoothies. Veel gedaan een tijdje terug, maar inmiddels is de inspiratie een beetje op! De gember en kaneel truc kende ik al, maar toch zorgt dit weer voor meer zin in smoothies! Yay!

  9. Hmm, dit klinkt heerlijk! Afgelopen weekend kreeg ik van mijn zusjes te horen dat ze voor mijn verjaardag een blender hebben besteld, dus ik ben vol ongeduld aan het wachten tot dat ding aankomt. Dan kan ik ook die lekker sapjes van jullie blog maken!

  10. Heb nu veel over smoothies gelezen, en daaruit kwam steeds naar voren dat je er ook vet aan toe moet voegen. Advocado of kokosolie. Hoe denken jullie hierover? Dan heb ik het trouwens over de groentesmoothies, niet de fruitvarianten.

  11. Grappig, ik dronk gisteren nog een smoothie, maar dat komt vooral omdat die 5,5 kilo banaan toch op de één of andere manier op moet, haha. Inderdaad alle ingrediënten op kamertemperatuur en als je er bijvoorbeeld wat havermout doorheen doet, wordt het ook wat vullender (en daarmee meer winterproof, zeg maar).
    Oeh, en als je van dadels een dadel-karamel maakt, kun je een soort kamertemperatuur-frappuchino maken!

    1. oooo dat is zo lekker! hebben we heel veel in de zomer gedronken, toen we een doos bananen en een mega xxl doos dadels op de kop hadden getikt. Heerlijk!

  12. Als je een slowjuicer hebt is een sapje van rodekool, appel en kaneel ook erg verwarmend. Het smaakt naar de warme rode kool met appeltjes en is heel pittig waardoor het ook een beetje brand in je keel :)

  13. Wat een topper is dit! Heerlijk is ie, vooral met dank aan de gember. Voor een groene smoothie is ie ook heel zoet! Wat fijn is voor een beginneling in groene smoothies ;)

  14. Wat ook heel lekker is is inderdaad banaan met vanille yoghurt, normaal of soya, kruiden zoals kaneel of gember wat amandelen misschien een paar dadels, en thee, maakt niet uit welke maar het lekkerst is gewone thee ,earl grey of rooibos of thee met chai kruiden (maar dat zit eigenlijk er ook al wel een beetje in door de gember en kaneel).
    Ook lekker door je smoothie zijn koek of speculaaskruiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *