Stoppen met de pil – deel 2

Deze blogpost is een vervolg op ‘Stoppen met de pil,’ verschenen in 2016.

Menstruaties! Dit is tegenwoordig één van mijn favoriete onderwerpen om over te praten. Het is alleen alweer een flinke tijd geleden dat ik dat hier voor het laatst deed. Vier jaar om precies te zijn. Er is een hoop veranderd en gebeurd bij mij in de tussenliggende jaren en ik denk dat het interessant is om hier eens een update over te schrijven. In deze blogpost geef ik je een aantal praktische tips voor als jij ook meer onderzoek wilt doen naar jouw menstruatiecyclus en je hormoonhuishouding. Zet een potje thee, of maak deze ‘Happy Hormones Hot Chocolate’ en ga er eens lekker voor zitten. Het is nogal een verhaal, namelijk.

Mijn menstruatieverhaal

Wie zich mijn artikel uit 2016 nog herinnert, of het er misschien net heeft bijgepakt, weet dat ik destijds een sterke overtuiging had om te stoppen met de pil. De voornaamste reden was dat ik er erg ‘numb’, of soms zelfs ronduit somber, van werd. Daarnaast had de pil ook wat fysieke uitwerkingen die ik als erg beperkend ervoer. Stoppen met de pil was voor mij een heel goede beslissing, echter: het is helaas niet zo dat ik de afgelopen jaren probleemloze menstruaties heb gehad. Verre van zelfs.

Ik heb altijd een vrij hevige menstruatie gehad, al sinds ik jong was. Ik verloor altijd al veel bloed en ik had vaker wél pijn dan niet, tijdens mijn periodes. De afgelopen twee jaar werden die pijnen heviger. Soms zo hevig dat ik flauwviel. Dit is me meerdere keren overkomen, in de drogist, in de trein en op mijn werk bijvoorbeeld. Toen ik zo vaak zoveel pijn had, besloot ik aan de bel te trekken bij mijn huisarts. Helaas werd dat niet meteen heel serieus genomen. Ik werd weggestuurd met pijnstillers (zwaarder dan je bij de drogist kunt kopen,) en de mededeling dat ‘zware mensen nu eenmaal zware menstruaties hebben.’ Toen bleek dat de pijnstillers niet voldoende hielpen, ging ik terug naar de huisarts. Dit keer kwam ik bij een vervangend arts terecht. “Tsja, menstruatiepijnen komen natuurlijk heel veel voor…” was de boodschap. Dat snapte ik, maar dat maakte niet dat het leefbaarder voor mij was. Ik vroeg haar – en dat kostte me behoorlijk wat moed, – of ik naar een gynaecoloog mocht.

Op naar het ziekenhuis dus. Ik wil hier niemand al te erg ontmoedigen om op onderzoek uit te gaan, maar: ik ben inmiddels vier gynaecologen en twee ziekenhuizen verder. En in feite weet nog niemand precies wat ik heb. Het sterkste vermoeden lag bij endometriose. Dit is een akelige aandoening waarbij er ontstekingen in en aan de organen rondom je baarmoeder ontstaan. Ik heb meerdere echo’s gehad, maar op geen enkele waren onstekingen te zien. Binnenkort heb ik een nieuwe echo bij de IVF-kliniek, dus ik ben benieuwd wat daar uit zal komen. Door twee gynaecologen ben ik weggestuurd met nieuwe pijnstillers. Die nam ik, maar ik heb altijd het idee gehad: hier wil ik niet afhankelijk van worden. Daarbij komt dat pijnstillers symptoombestrijders zijn. Ze nemen het daadwerkelijke probleem niet weg.

Alle vier de gynaecologen die ik nu heb gezien, hebben me aangeraden de pil weer te gaan slikken. Eén gynaecoloog zag vooral heil in de prikpil, omdat je daarmee relatief snel je cyclus kunt platleggen. Ik snap deze redenering uiteraard. Geen menstruatie betekent (waarschijnlijk) geen pijn. Dat idee klonk eerst heel aanlokkelijk, moet ik eerlijk zeggen. Maar het idee dat ik 1) misschien wel weer depressief zou worden van een pil* en dat ik 2) een natuurlijk proces van mijn lichaam moest blokkeren, dat zat me niet lekker. Ik weet nog heel goed waarom ik ben gestopt met de pil en ik blijf bij dat besluit. Even een disclaimer van mijn kant aan iedereen die de pil slikt of een andere vorm van hormonale anticonceptie gebruikt: ik keur hiermee niks af en een ieder moet voor diens eigen lichaam inschatten wat het beste is. Voor mijn mentale en fysieke gesteldheid is het – heb ik het idee – beter als ik geen pil meer slik.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om je  cyclus te reguleren. Ik zou bijvoorbeeld voor een spiraaltje kunnen kiezen. Mijn gynaecoloog gaf me te kennen dat mijn baarmoeder vrij gevoelig is (dat is gebleken tijdens de onderzoeken en dat constateert men aan de hand van de klachten die ik heb,) en er is een kans dat mijn baarmoeder een spiraaltje zou afstoten. Los daarvan: hormonen, ik wil er voorzichtig mee zijn.

Dus wat is dan nu de stand van zaken? Ik heb momenteel goede pijnstillers, die me zijn voorgeschreven door mijn voor-laatste gynaecoloog. Maar verder is er vooralsnog geen oplossing gebleken. Plus: ik heb geen officiële diagnose. Dat is, moet ik eerlijk zeggen, behoorlijk frustrerend. Ik heb het wel gehad met die onderzoeken (geloof me, niemand ligt daar voor z’n hobby,) en ik heb het idee dat ik geen stap vooruit kom.

Alternatieven

Of… toch wel? Ongeveer een halfjaar geleden was ik de wanhoop een beetje nabij. Ik merkte aan mezelf dat mijn hele leven begon te draaien om de vraag ‘wanneer word ik ongesteld?’ Alles moest daarvoor wijken namelijk. Vakanties?** Festivals? Feestjes? Iets leuks doen met vrienden? Of; gewoon naar mijn werk moeten? Ik werd er nerveus en onzeker van. Stel dat ik weer helemaal kapot zou gaan van de pijn? Stel dat ik weer zou flauwvallen? Of wat als mijn bloedverlies weer zó hevig is dat ik eigenlijk geen kant op kan zonder een toilet in de buurt te hebben? Wie ook lijdt aan zulke hevige menstruatieklachten, weet waar ik het over heb. Het beheerst je halve leven op een gegeven moment.

Period Power / De Cyclus Strategie

Ik besloot jullie om hulp te vragen op Instagram. Dat blijkt dan toch weer de beste plek te zijn om advies te vragen hè? Wat een fijn platform is dat toch. Zoveel goede input! Er waren twee adviezen die er meteen uit sprongen: 1) ga naar een accupuncturist en 2) lees het boek Period Power.

Eerst even over dat boek, Period Power van Maisie Hill. Wát een inzichten heb ik daar uit gehaald. Het is het meest inzichtelijke boek over de menstruatiecyclus dat ik ken. Hill benadert je cyclus alsof het de omloop van de seizoenen betreft. Daarbij is de eerste dag van je menstruatie de start van je winter. Na je menstruatie rol je door naar je lente, de periode waarin alles weer tot bloei komt en je allerlei goede ingevingen kunt hebben. In je zomer ovuleer je en in de herfst bereidt je lichaam zich weer voor op een nieuwe menstruatieperiode. Het boek leert je hoe je in ieder seizoen zo goed mogelijk rekening kunt houden met jezelf, en hoe je het beste voor je lichaam kunt zorgen. Daarnaast biedt het allerlei super handige informatie over je hormoonhuishouding. Mijn conclusie? We weten veel te weinig en houden veel te weinig rekening met onszelf.

Period Power is vertaald door Marie-Lotte en Nydia van Damn, Honey. Afgelopen week namen wij, samen met Daan Borrel, een podcastaflevering op over het boek. In het Nederlands heet het boek overigens de Cyclus Strategie. Daarbij is het handig om te weten dat het boek in twee delen is opgeknipt: het eerste deel, dat deze week uitkomt, is het informatieve deel. Het tweede deel kun je als een werkboek beschouwen.

Acupunctuur

Een ander advies was om op zoek te gaan naar een acupuncturist die gespecialiseerd is in ‘hormonale zaken.’ Ik had het grote geluk dat een goede vriendin van een vriendin van mij acupuncturist is. En dan ook nog op wandelafstand van mijn huis. Ik ben bij haar helemaal aan het goede adres, want ze is niet alleen heel lief en behulpzaam, ze weet echt héél veel van hormonen, baarmoeders en menstruatiecycli. Perfect. Sinds een paar maanden ben ik bij haar in behandeling en dat bevalt erg goed. Op dit moment focussen we op mijn lever. Het lijkt er namelijk op dat mijn leverfunctie niet optimaal is. Dit is iets dat ik eerder te horen heb gekregen na bloedtesten bij mijn huisarts, dus het is goed om hier op te letten. De lever hoort oestrogeen af te voeren. Als dat niet optimaal gebeurt, blijft er te veel oestrogeen achter in je lichaam en dat kan onder andere ernstige menstruatieklachten veroorzaken. Verder heb ik ook een aantal andere klachten (zoals bijvoorbeeld slapeloosheid en een nimmer afwezige hoge piep in mijn oor) die duiden op een verminderde leverfunctie.

Ik vind de acupunctuurbehandelingen erg prettig. Ik heb altijd eerst een gesprek van ongeveer twintig minuten, waarin ik vertel hoe het gaat en hoe het met mijn klachten staat. Dan checkt de acupuncturist mijn polsen en mijn tong. Vervolgens ga ik liggen, onder een lekker warm dekentje en met een warmtelamp op mijn voeten gericht. De naaldenprikjes doen absoluut geen pijn – het kriebelt hooguit. Vervolgens lig ik nog zo’n twintig minuten met een rustig muziekje op en mijn oren dicht te ontspannen. Ik kom er eigenlijk net zo ontspannen vandaan als uit de sauna of van een massage.

Het is goed om te weten dat acupunctuur geen quick-fix is. Er gaat wat tijd overheen voordat je iets gaat merken van de behandelingen. Daarbij komt: het kan alleen optimaal werken als je verder ook let op je gezondheid, en dan met name op je voeding. Optimaal gezien zou ik geen cafeïne, geen alcohol, suiker en tarwe eten en drinken. Ik zeg eerlijk dat het mij nog niet lukt om deze elementen te bannen uit mijn dieet, dus daar kan ik zeker nog meer in investeren.

Voeding

Over voeding gesproken: ik kreeg ook van veel mensen getipt om eens naar de Ayurvedische voedingsleer te kijken. Zoiets vind ik ontzettend boeiend en ik ben dan ook erg blij met het prachtige Holy Happy Belly kookboek dat ik van uitgeverij Snor opgestuurd kreeg. Het zijn niet alleen de recepten die me meteen erg aanspreken, ook het hele gedachtengoed erachter vind ik erg interessant. Het lijkt erop dat er een onbalans in mijn pitta dosha is, of dat die hoog is. Kort gezegd ben ik daarom altijd ‘warm’, of vurig, en heb ik moeite met loslaten omdat ik dingen (ongemerkt) wil controleren. Dat zou ook mijn slaapprobleem kunnen verklaren. Ik weet dat er nu mensen zijn die denken: ‘joh, slik gewoon die anticonceptiepil om van je pijn af te komen, en neem een slaapmiddel om de nacht wat beter door te komen,’ maar ik geloof dat ik toch een andere weg wil bewandelen om de kern van mijn klachten aan te pakken.

Tot zover mijn update. Ik ben erg benieuwd hoe het in 2024 met mijn hormoonhuishouding gesteld zal zijn :) Mocht jij nu ook in actie willen komen en je meer willen verdiepen in je cyclus, dan heb ik drie adviezen: 1) luister deze aflevering van de Deliciously Ella podcast, met Maisie Hill, 2) luister onze menstruatie-aflevering van de Damn Honey podcast én: 3) lees dit boek! Ik voel me erg goed bij dit uitgebreide zelfonderzoek dat ik aan het verrichten ben en ik kan iedereen aanraden hetzelfde te doen.

*Als je mijn blog vaker leest, dan weet je dat mijn mentale gezondheid redelijk kwetsbaar is en dat ik vaker depressieve periodes doormaak. Ik ben daarom extra voorzichtig. 

* * Ironisch genoeg is het vandaag dag twee van mijn werkvakantie op de Veluwe, en wie is er vandaag ongesteld geworden? Yup, it’s me! 

Dit artikel bevat affiliatelinks. Wanneer je een product bestelt via deze link krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Het kost voor jou absoluut niks meer! Het is voor mij een manier om mijn blog te kunnen onderhouden.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

48 gedachten over “Stoppen met de pil – deel 2

  1. Goh wat een lastig verhaal, ik snap je punt. Menstruatiepijn kan erg pijnlijk zijn. En voeding zoals bijvoorbeeld Ayurveda kan inderdaad een optie zijn. Ik ben een natuurvoedingscoach en ben ook erg geïnteresseerd in de Ayurvedische leefstijl. Ik hoop dat je snel een oplossing kan vinden voor je probleem.

  2. Poe, dat klinkt wel echt heel heftig! Fijn dat je baat hebt bij de alternatieven die je nu hebt gevonden. Ga je nog verder (laten) kijken of er iets aan je leverfunctie gedaan kan worden?

  3. Wat lastig allemaal zeg, hopelijk gaat het dit jaar beter worden. Je weet het vast wel al, maar er bestaat ook de koper spiraal, die werkt zonder hormonen, maar heeft natuurlijk nog steeds het risico om uitgestoten te worden door jou gevoelige baarmoeder.

    1. Een koperspiraal kan je menstruatie verergeren dus dat lijkt me geen aanrader.

  4. Mooi en informatief artikel! Ik heb zelf endometriose, en ben ook bezig met alternatieven om m’n lijf weer gezonder te krijgen na een operatie. Ik ga de boeken die je noemt zeker lezen!
    Overigens: dat er op de echo’s niks te zien was, zegt niks over of je endometriose hebt. Al mijn echo’s waren schoon, maar tijdens de operatie bleek ik toch echt endometriose te hebben door m’n hele buik heen. Ik loop zelf bij de poli Endometriose in Balans, in het Bronovo in Den Haag. Een diagnose en operatie zijn niet zaligmakend, maar het gaf mij de bevestiging dat het niet ‘tussen m’n oren zit’, ook als handvat naar werk en omgeving. Ik kan de poli erg aanraden!

    1. Ik heb helaas een heel andere ervaring met endometriose in balans. Ik hoopte hier het warme welkom te krijgen die ik in recensies lees, maar niets is minder waar.
      Ik voelde me een nummer en kreeg bijna geen persoonlijke aandacht.
      Ook zagen ze bij mij niks op de echo, praatten ze bijna niet bij alle handelingen die ze deden tijdens het zeer nare inwendige onderzoek en hebben ze me naar huis gestuurd met een progesteron pil die ik maar moest proberen. Heel veel heel nare bijwerkingen gehad en bij aangeven geen initiatief tot verder onderzoek/ondersteuning of alternatief.

    2. Ik heb ook endometriose maar heb ook erg last van de pil. Slik jij wel de pil voor je endometriose of heb je een ander alternatief?
      Ik wil ook graag stoppen maar mijn gynaecoloog raad het af.

  5. Interessant om te lezen! Wat fijn dat je zoveel tips hebt gekregen. Heel vervelend dat ze nog steeds niks hebben gevonden :(. Ik ben ook aan de pil gegaan vanwege heftige menstruatieklachten. Nu ik aan de pil ben neem ik ongeveer om de 4-6 weken een stopweek, dat helpt bij mij ook enorm. Je bent dan eigenijk niet ongesteld, maar het voelt gewoon wel alsof ik wat kwijt moet, haha. Ondanks de pil ben ik nog steeds erg ‘ongesteld,’ dus ermee stoppen durf ik eigenlijk niet zo goed. Ik gebruik al 8 jaar dezelfde pil en eigenlijk heb ik niet echt bijwerkingen. Ik heb weleens periodes dat ik echt minder lekker in mijn vel zit, maar of dat nou door de pil komt, durf ik niet te zeggen.. Ik ben sowieso gevoelig voor de winterdip en ik had privé wat dingen spelen. Maar goed, soms denk ik weleens: wat zou een goed alternatief zijn? Dus dit artikel is voor mij heel waardevol!

  6. Weet je dat ik bijna moet huilen om dit artikel. Ik verbaas me er keer op keer op dat menstruatieklachten zó makkelijk weggewuifd worden. En dat zelfs artsen die gespecialiseerd zijn in in het behandelen van mensen met baarmoeders je nog zo makkelijk afschuiven met een paar pijnstillers en/of de pil.
    Ook ik slik de pil weer vanwege menstruatieklachten. Mijn menstruatie was zo heftig dat ik er serieuze bloedarmoede van kreeg (mijn HB was op een gegeven moment na één menstruatie nog maar 4.3) en ik kon echt geen kant op op de hevigste dagen. Mijn grote vriend de menstruatiecup was soms na 10 minuten alweer overstroomd.

    Mijn huisarts heeft me weggestuurd met ijzerpillen (achteraf had ik gewoon een ijzerinfuus gemoeten) en een verwijsbriefje voor een inwendige echo bij een lab. Naar de gynaecoloog was nog lang niet nodig. Ik heb toen besloten dan toch maar voor de pil te gaan, die ik eindeloos doorslik om maar niet te gaan bloeden. Maar dat is dus ook alleen maar symptoombestrijding. Het antwoord op mijn vraag om definitief van de symptomen af te komen? “Wil je kinderen? Nee? Nou dan zou ik gewoon je baarmoeder laten verwijderen” En dat vind ik wel een hele grote stap….

    Ik moet nu een nieuwe huisarts en wil het daar wel weer eens aanstippen. Maar ik vrees wel voor eenzelfde reactie.

    1. Novasure (wegbranden slijmvlies) tegenwoordig mogelijk. Klinkt eng, maar viel achteraf herl erg mee. Ook kort geleden gedaan. Tnt erg tevreden. Mag je alleen nooit meer zwanger worden.
      Ik was altijd heel erg ongesteld, met veel bloedverlies. Nu al 2 keer niks meer. Erg fijn. Rugpijn en spierpijn nog wel wat aanwezig, maar veel minder dan ervoor.

  7. Wauw, ik herken dit zo erg! Ook ik heb al jaren last van mijn menstruatie, ook met flauwvallen aan toe. Enorme krampen en ook aardig wat onderzoeken achter de rug, zonder diagnose. Ook onderzocht op endometriose, maar niet gevonden. Ik word er gek van. Ik gebruik ook geen anticonceptie meer, omdat de bijwerkingen te heftig voor me zijn. Alleen is pijnstilling soms niet voldoende en moet ik uren in bad liggen, om de dag door te komen.
    Ik heb anderhalf jaar de mirena gehad en dat was echt vreselijk. Ik viel al flauw bij het laten zetten, maar had daarna bijna maandelijks een cyste op mijn eierstokken.
    En van de 5 huisartsen waar ik naartoe ben gegaan, heeft 1 het maar serieus genomen. En diegene is nu geen huisarts meer. Het is frustrerend :(.
    Ergens vind ik het fijn om te lezen dat ik niet de enige ben, maar dit gun je natuurlijk niemand.
    Fijn om te lezen dat je dingen probeert die voor nu iets lijken te helpen. Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat :).

  8. Dank je wel dat je dit bespreekbaar maakt en dat je ook zo fijn vertelde in de podcastaflevering van Damn, honey. Je hebt me echt aan het denken gezet en ik overweeg nu ook zelf te stoppen met de pil — die slik ik al sinds m’n 13e, omdat ik zo extreem zwaar ongesteld was. Voor jou wens ik in ieder geval de juiste hulp! Liefs!

  9. Dit is allemaal zo herkenbaar.
    De gyneacoloog waar ik was 2 jaar geleden zei letterlijk; of je moet maar weer aan de pil, of je moet zwanger worden en kijken hoe het daarna is..
    Nou nog geen 2 weken later was ik zwanger.. en daarna meteen een implanon genomen.. maar die gaat er binnenkort weer uit, werkt toch niet voor mij. Dus dan maar even ont”pillen” en dan verder kijken.

    1. Wat een gedoe ook die hormonen! Ik ga daaentegen weer beginnen met de pil, heb gelukkig geen last van mentale klachten. Wel zweet ik me kapot als ik de pil niet slik, dat is met pil een stuk minder. Succes Merel! X

  10. Herkenbaar verhaal! Heb zelf ook erg veel last van mijn menstruatie. Ben uiteindelijk bij de Vrouwenpoli in Boxmeer uitgekomen. Wat voor mij helpt is letten op mijn voeding en een vrij streng dieet daarin, plus aanvullende vitaminen en mineralen. Het helpt! Ik kan met enkel wat krampen dan functioneren, maar vind het lastig om me altijd aan het dieet te houden

  11. Wat naar, maar goed dat je dit schrijft! Heb zelf ook last van veel heftiger (maar korter) vloeien sinds ik gestopt ben met de pil vorig jaar. Met de pijn valt het bij mij gelukkig mee. Wat bij mij ook helpt (tip!) is geen alcohol drinken, geen kaneel en knoflook eten en geen paracetamol slikken. Allemaal erg bloedverdunnend, dus nog heviger vloeien :(
    Heel veel sterkte!

    1. Mijn homeopaat adviseerde mij om na de ovulatie een verhoogde dosering magnesium te slikken en een magnesium bad te nemen voor mijn ongesteldheid. Dit werkt echt wonders voor mij. Ik merk het meteen als ik hier laks mee omga. Overdragelijke pijn, die erger aanvoelt als mijn bevallingen.

  12. Het is al genoemd, endometriose hoeft niet zichtbaar te zijn op echo’s of MRI. Ze kunnen het vaak pas echt vaststellen bij een operatie. Ik heb het zelf ook en ben inmiddels tweemaal geopereerd, dit heeft veel klachten weggehaald. Ik doe het enorm slecht op hormonen, spiraal is dan het meest lichtste wat je kunt krijgen maar mijn lichaam stoot deze ook af en daarbij reageerde ik zelfs dan enorm op de hormonen (negatief, moe, boos etc) ik doe het het beste zonder hormonen en slik medicatie tegen het vele vloeien. Deze medicatie slik ik alleen tijdens m’n menstruaties en dat helpt enorm, ook doordat ik weinig vloei komt er minder baarmoederslijmvlies vrij en dus minder endo. Wellicht een tip. Ik loop in UMCG, erg ver weg voor jou maar lees je vooral in om gespecialiseerde gynaecologen in het land, ze zijn schaars.

  13. Lieve Merel,
    Erg herkenbaar dit en ik word er zo verdrietig van dat deze ziekte, maar ook menstruatie klachten überhaupt, zomaar worden genegeerd door veel artsen. Ik kamp ook met endo en wil ook écht geen spiraal of pil vanwege de hormonen. Acupunctuur helpt mij ook maar is niet genoeg. Ik ben bij de endometriose kliniek in het bronovo overigens heel goed geholpen met een super lieve Engelse dokter die wel echt wist waar hij het over had een mijn wens om geen hormonen tree slikken respecteerde. Een laproscopie is nog een optie maar wil ik liever niet. Wat een moeilijke ziekte. Heel veel sterkte en fijn dat je erover schrijft, dat geeft veel steun!
    Nikki

    1. Laatste keer 1 liter bloed verloren. :-(
      Heb het eens bijgehouden met mijn menstruatiecuppen vol te tellen.
      Zelfs de mirena-spiraal werd ik ook depressievig, somber, sneller geïrriteerd en neerslachtig van, dus ook geen optie. Ik ben 50, ha neemt me wel serieus en geeft 2 opties, nog even 3 jaar doorbijten, dan ben ik er wellicht ‘door’, of zo’n behandeling waarbij ze het baarmoederslijmvlies ‘kapot’ maken met warmte.
      https://www.umcg.nl/SiteCollectionDocuments/Zorg/ZOB/B/VLC288_1207%20Behandeling%20baarmoeder.pdf
      Ik herken je worsteling. Het is echt een handicap als je zo heftig vloeit. Ingrijpen in een verder gezond lichaam is ook het laatste wat ik wil doen. Ik ga me eens verdiepen in de acupunctuur en pak het ayurvedisch eten weer op.
      Misschien dat er vrouwen zijn die wel zo’n behandeling zien zitten, vandaar even de link geplaatst.

  14. Dank je wel voor het delen Merek. Na allerhande klachten en endometriosr onderzoek waar niks uitkwam uiteindelijk een emd bloedtest gedaan. Nu ik na uitgebreid advies van natuurgeneeskundige b12 bij slik en rondom menstruatie extra magnesium neem gaat het echt veel beter. Daarnaast ook accupunctuur ter ondersteuning. Laat het er nooit bij zitten als je niet verder komt in de reguliere zorg.

  15. Ongelooflijk dat dit nog steeds zo weinig serieus wordt genomen. Bedankt voor je lees- en luistertips, die ga ik zeker bekijken.

  16. Ik heb meerdere echo’s gehad waarbij de gynaecoloog geen endometriose zag en alles er ‘perfect’ uitzag. Na een second opinion bij een ervaren gynaecoloog had ze meteen een sterk vermoeden op endometriose. De enige manier om dit te bevestigen is door een kijkoperatie. Na de kijkoperatie was duidelijk dat ik wel degelijk ernstige endometriose heb, na jaren vage klachten te hebben gehad en vreselijk veel pijn tijdens met menstruatie tot aan overgeven toe van de pijn en niet op mijn benen kunnen staan kreeg ik eindelijk een verklaring voor de klachten..

  17. Hormonale anticonceptie doet zoveel meer dan alleen maar je menstruatie platleggen. Zoveel ellendige klachten van die hormonen. In mijn nabije omgeving enorm heftig meegemaakt en kan iedereen een mesoloog aanraden.
    Give it a try!

  18. Ik ben in het voorjaar van 2017 gestopt met de pil omdat ik me inderdaad ook ‘afgevlakt’ voelde en ontzettend last had van stemmingswisselingen. Bovendien wilde ik al die hormonen niet meer en was ik het eveneens ontzettend beu elke dag rond dezelfde tijd een pilletje te moeten nemen. Die pijn klinkt ontzettend heftig, zeg. Ik heb ook meer pijn dan toen ik nog wel aan de pil zat, maar zo pijnlijk als bij jou is het lang niet. Binnenkort maar eens een update van mijn stoppen met de pil uitschrijven.
    Blij te lezen dat je echt op zoek bent naar de kern van het probleem. Veel te veel mensen knallen een pilletje naar binnen en gaan dan verder met hun dag. Op lange termijn lijkt zoiets me niet doenbaar – en al helemaal niet gezond.

  19. Je hebt het over hevig bloeden en een piep in je oor, heb je je Hb al eens laten testen? (Sorry als ik naar een bekende weg vraag…maar ik heb momenteel bloedarmoede -zwanger- en die piep komt me nogal bekend voor).
    Als t om ijzerpillen gaat, ik slik nu ijzer bisglycinaat pillen, die werken goed en zijn beter te verdragen.
    Succes ermee! Het is een belangrijk onderwerp! Toen ik een tiener was had ik ook erge last van krampen, maar niemand die me vertelde wat ik eraan kon doen 😕. Gek hoor, in retrospectief, dat ik alleen hoorde “hier liggen de spullen” en that’s it. Ik heb wel eens over menstruatie gesproken met een groepje tieners en het was verrassend wat ze niet wisten over hun lichaam enzo…

  20. Oh, wat een naar verhaal, Merel! Maar goed dat je het deelt, denk ik. Ik heb een vriendin die ook kampt met hevige menstruatiepijnen en hoor van haar wel eens hoe ontzettend ellendig dat is. Zij worstelt er bijvoorbeeld mee om dat op haar werk aan te kaarten, maar moet zich wel eens per maand ziek melden omdat het gewoon niet meer te doen is. Dat lijkt me echt lastig. Gisteren noemde mijn psychiater mijn cyclus ook als boosdoener in mijn stemmingswisselingen. Dus ik ga me er meer in verdiepen, de vertaling van het boek dat je noemt lijkt me perfect daarvoor. Dankjewel voor je tip!

  21. Ik vind dat je heel goede keuzes maakt voor jezelf! Ik slik zelf al jaren de pil continue (= geen menstruaties) en voel me daar goed bij. Maar ik ben ik en jij bent jij. Respect voor je keuzes; blijf dicht bij jezelf, dan komt het vast goed. :-)

  22. Na het stoppen met de pil heb ik ook al een aantal jaar last van klachten rondom mijn hormoonhuishouding. Ik heb mezelf nu een half jaar gegeven om op eigen kracht doormiddel van voeding te kijken of de klachten verminderen. Ook ben ik bij een Ayurvedische arts geweest en zij constateerde ook dat mijn pitta dosha uit balans is. Zij heeft mij de adaptogenen (supplementen) Shatavari en Ashwaganda voorgeschreven en ik moet zeggen dat ik wel verbetering zie. Zij heeft me ook advies gegeven m.b.t. mijn voeding.

  23. Hey,

    Ik raad je aan om contact op te nemen met de vrouwenpoli in Boxmeer. Zij zijn gespecialiseerd in dit soort problemen. Ze kijken naar je als geheel mens, lichaam en geest.
    Mijn moeder hebben ze erg goed kunnen helpen met pap 3 (deze is nu door o.a. voeding verlaagd naar pap 1!).
    Zelf heb ik ook last van hevige menstruaties en contact met hen opgenomen. Ik voel me hier erg serieus genomen en krijg, door het toepassen van hun adviezen, steeds minder pijn.
    Ik hoop dat zij jou kunnen helpen!

    X

  24. Herkenbare, maar mooie zoektocht, ondanks de pijn en frustratie. Zakken in je vrouw-zijn, landen in je lijf, contact met je baarmoeder. Stress en suiker (!) kunnen ook twee hele grote factoren zijn.

    check Iris Josephina (https://www.instagram.com/cycleseeds/), superleuke natural Nederlandse chick die er ook alles van weet!

  25. Het is toch bizar dat er zoveel vrouwen met dit probleem zijn en dat we allemaal worden weggewuifd met ‘hoort erbij’.
    Natuurlijk gaan farmaceuten pilletjes maken, dat is het verdienmodel. Maar het zou fijn zijn als dokters op hun opleiding leren dat het wél echt een probleem is, ook al is er nog geen oplossing. Dat je niet serieus genomen wordt, maakt het alleen maar erger.

    Een baby krijgen, dat helpt soms. Maar das niet voor iedereen een optie. Bovendien heeft dat ook wat lange termijn consequenties.

    Het Radboud ziekenhuis doet onderzoek naar menstruatie. Misschien kun je Bertho Nieboer benaderen in je rol als influencer/patiënt. Ik hoop dat je verder komt in je eigen zoektocht!

  26. Na een 2e kind een spiraaltje laten zetten… was goed gezet, topdokter. Op controle geweest, alles ok. Enkele maanden later ineens heel erge maandstonden (ik had tot dan bijna geen meer met een spiraaltje, dolblij was ik) en krampen, buikpijn niet te doen…”ja mevrouw, de eerste afspraak is ten vroegste binnen 3 maand…” je kent het wel… wachten en afzien..
    Op die afspraak… “oei… geen spiraaltje meer te zien….euh even kijken of u niet zwanger bent….” PARDON? … “en nu even een scan maken om te zien of het niet ergens anders zit”… WAAT? Tot zover de ervaring met het spiraaltje…
    We hebben ondertussen 3 kinderen, we hebben toen zo hard in de “wat als”-fase gezeten dat het een gemis werd… :-)
    Het werd ook na dat spiraaltje een nieuwe pil en ik mag niet klagen. Geen zware maandstonden meer, maar wel verschrikkelijke hoofdpijn dan. Echt geen goede combi met 3 wilde jongens ;-)

  27. Wat super interessant om te lezen! Ik heb het er momenteel regelmatig over met mijn vriend en heb nu met hem afgesproken, na mijn opleiding (over 1,5 jaar) stop ik met de pil. Al die hormonen al die jaren als in mijn lichaam, ik ben het zat!

  28. Hoi Merel,

    Wat mooi dat je je verhaal deelt. Hopelijk brengt het jou en ook andere vrouwen veel inspiratie.

    Al jaren ben ik gestopt met de pil en de spiraal. Nu ben ik hormoon vrij, voel mij geweldig en gebruik ik Daysy. Daysy track je cyclus. Zelf ben ik er ontzettend blij mee. Nu weet ik wanneer ik mijn ovulatie heb, mijn periode heb en wanneer ik wel en niet vruchtbaar ben.

    Tegen krampen, pijntjes, gebruik ik essentiële oliën van DoTERRA. De Deep Blue helpt enorm bij pijn in mijn onderrug. Gember, kamille, balisicum gemixt met een draagolie voor op mijn buik.

    Ook eet ik ayurvedisch, aan de hand van mijn dosha’s. Echt de moeite waard om je daarin te verdiepen. Niet alleen voor je menstruatie. Maar allerlei andere fysieke en mentale klachten.

    Veel succes met je ontdekkingsreis Merel.

  29. Heftig verhaal! Ik heb nu zelf 8 jaar de pil genomen en heb sinds vorige week beslist om te stoppen, na deze “fake” menstruatie dus geen nieuwe pil meer. Ik ben echt benieuwd hoe mijn lichaam de komende maanden gaat reageren.

  30. Wat een naar verhaal…
    Zelf had ik altijd extreem pijnlijke borsten voor mijn Menstruatie (begon soms al 3 weken voor ik ongesteld moest worden). Ik las ergens dat teunisbloemolie capsules kon helpen en ben dat gaan proberen.
    Voor mij zijn het echt wonderpillen gebleken, ik heb er nu zelden meer last van (behalve als ik stop, dan is het binnen 2 maanden weer terug bij af) Ik weet dat ze ook bij vrouwen met PMS en overgangsklachten geadviseerd worden. Misschien de moeite van het proberen waard?

  31. Je zegt dat het natuurlijk is om te menstrueren, ik snap dat dat zo voelt omdat het iets is wat je lichaam vanzelf doet, maar je zou ook kunnen zeggen dat het niet natuurlijk is voor iemand om zo vaak in haar leven te menstrueren. Namelijk: vroeger kregen vrouwen veel kinderen en gaven ze lang borstvoeding. Als je zwanger bent en vaak ook als je voedt, heb je geen menstruaties. In de geschiedenis is het pas sinds het aantal kinderen omlaag ging en flesvoeding veilig en goed was, dat het normaal werd om 30-40 jaar lang maandelijks te menstrueren. Hoe natuurlijk is dat dan eigenlijk?
    Ik heb zelf een spiraaltje en dat heeft ervoor gezorgd dat ik van de zware pijnlijke menstruaties iedere 3 weken af was. Ik weet niet goed wat handig is als je zo sterk op hormonen reageert, maar ik zou als ik jou was het stoppen van de menstruaties niet afschrijven vanwege hoe natuurlijk het is.

  32. Lieve Merel, wat een lijdensweg lijkt me dit. En wat raakt het me om te lezen dat je bent afgescheept met een uitspraak als ‘zware mensen hebben nu eenmaal zware menstruaties’. Als ‘mede-dikkerd’ :-) weet ik dat dat absoluut niet zo hoeft te zijn! Helemaal pijnloze menstruatie bestaat ws niet, maar ik wens je van harte toe dat het iig dragelijker wordt en je er niet meer je hele leven op hoeft af te stemmen. Dikke knuffel!

  33. Ha Merel, dank voor deze post! Ik heb na lang wikken en wegen toch voor een spiraaltje gekozen (met de minste hormonen volgens mijn HA), oa vanwege mijn mentale gesteldheid. Ben er redelijk tevreden over maar ’t zit me nog steeds niet lekker, zo’n onnatuurlijk iets op zo’n voor mij belangrijke plek in mijn lijf. Dus ik ga jouw ontdekkingstocht zeker in de gaten houden!
    Ps. Ik gebruik nu de menstruatiecup (ecocup), sindsdien geen lekkage meer. ;)

  34. Hoi Merel ☺

    Een van mijn dochters heeft ook heftige pijnen ervaren tijdens haar menstruaties.
    Ze is ook naar n accupunturist geweest. Deze man is ook kinesioloog.
    Hij merkte op dat t bekken van mn dochter erg scheef stond. Daarom zakte ook altijd van een schouder t bh bandje af.
    Door t scheve bekken komt er meer druk op de zenuwen en tijdens de periode wanneer de weke delen nog weker worden komt er nog meer druk op de zenuwen. Hierdoor ontstond die pijn, in de rug en ook in de buik.
    Nu staat t bekken recht en heeft mijn dochter vrijwel geen pijn meer.

    Ik wens jou heel veel succes met je verdere zoektocht ☺

  35. Het zijn te veel reacties om allemaal persoonlijk te beantwoorden, maar: heel erg bedankt voor al jullie open verhalen, adviezen en steuntjes in de rug! Wordt er gewaardeerd <3

  36. Ik volg op Facebook een Amerikaanse vrouw die veel van hormonen weet, Alisa Vitta. Ze heeft twee boeken geschreven, ‘Woman Code’ en ‘In the FLO’ en haar site heet floliving.com. Zij beweert dat menstruatiepijn komt doordat je te veel omega 6 binnen krijgt (in vergelijking met omega 3). Die omega 6 zorgt dat je te veel prostaglandins / prostaglandines in je lichaam hebt en dat veroorzaakt de buikpijn. Minder omega 6 (wat in veel bewerkte oliën zit) en meer omega 3 zou de oplossing zijn, volgens haar,

  37. Hoi, zelf doe ik het gelukkig erg goed op de Mirena.
    Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen is wat een paar mensen al eerder noemde: Mijn schoonmoeder is mesoloog en zij is een kei om juist dit soort dingen te behandelen met voedingsadviezen, aanvullende vitamines, fytotherapie(kruidenleer) en eventueel homeopathie. Zij heeft ook veel kennis van de Ayurveda. Op basis wat ik zo lees in je blogs, denk ik dat een mesoloog erg goed past bij jouw wensen en ideeën en ik denk ook zeker dat een mesoloog juist bij dit soort klachten een grote hulp kan zijn. Heel veel sterkte!

  38. Hoi, Ik zit momenteel al een maand thuis met allerlei klachten wat begonnen is met de menstruatie ben nu bijna een jaar gestopt met de pil, het begon allemaal met hevige steken in mijn onderbuik.. en drie dagen laten neurologische klachten erbij, wat toen drie dagen aanhield huisarts gebeld kon gelijk komen uitgebreid bloedonderzoek gehad word niks gevonden..

    Een hoop dingen kunnen wij al afstrepen, maar ik ben ook in twee weken tijd 5 kilo afgevallen, terwijl ik goed eet van 59 naar 53,8.

    Uitstrijkje laten maken uit voorzorg dat deed geen pijn, maar het inwendige onderzoek wel.. Ze denken op basis daarvan nu aan endometriose, maar dit moet nog gediagnosticeerd worden ik kan pas 16 augustus terecht, want het is niet urgent genoeg.

    Ook ben ik al een maand heel moe.. ben ook doorverwezen voor de neurologische klachten naar een neuroloog…

    Wie herkent dit allemaal maak mij best zorgen aangezien ik 25 jaar oud ben en een kinderwens heb..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *