Tortillasoep

Vegan budget recept tortillasoep. Met tomaten, bonen, maïs, groentebouillon, knoflook, kruiden en tortilla’s. Allemaal heel betaalbare ingrediënten, zeker als je bedenkt dat je een flinke maaltijdsoep kookt. Optioneel zijn een jalapeño peper en een halve avocado. Deze drie ingrediënten gebruikten wij als topping en maken het recept ietsje duurder. Je kunt dus helemaal zelf bepalen voor welk budget je wilt gaan!
tortillasoep

Deze tortillasoep is eigenlijk een recept uit de categorie ‘Groen zonder poen.’ Maar omdat je deze soep op twee manieren kunt maken (mega cheap en ietsje minder mega cheap, maar nog steeds behoorlijk budget,) hebben we de titel maar gewoon neutraal gelaten. Al maanden wilde ik een tortillasoep maken, maar het kwam er nooit van. Er zijn ook zoveel soeprecepten om uit te proberen! Maar een onverwacht vrije dag bleek de perfecte gelegenheid en vandaag delen we het recept met jullie.

Tortillasoep is, zoals je al kunt raden, soep waar tortilla’s in verwerkt zijn. Nu kun je twee verschillende tortilla’s gebruiken. Je kunt kiezen voor een zak tortillachips (je weet wel, van die driehoekjes van maïs,) of je gebruikt tortillawraps. Een zak tortillachips kost ongeveer €0,80 bij de reguliere supermarkt en een pak vegan wraps kost rond de €1,60. Iets duurder dus, maar wij hadden voor een ander recept ook wraps nodig, dus de keuze was snel gemaakt.

We bedachten deze tortillasoep niet zelf. We keken de kunst af op One Green Planet, een Amerikaanse website over een groener leven. Sowieso een aanrader om even een kijkje te nemen!

tortillasoep

Welke ingrediënten heb je nodig voor deze tortillasoep? Tomaten, bonen, maïs, groentebouillon, knoflook, kruiden en tortilla’s. Allemaal heel betaalbare ingrediënten, zeker als je bedenkt dat je een flinke maaltijdsoep kookt. Optioneel zijn een jalapeño peper en een halve avocado. Deze drie ingrediënten gebruikten wij als topping en maken het recept ietsje duurder. Je kunt dus helemaal zelf bepalen voor welk budget je wilt gaan!

De tortillasoep is ongelooflijk makkelijk te maken en toen wij hem proefden, wisten we niet waarom we zo lang hadden gewacht. Wát is dit lekker zeg. Trouwe lezers van ons blog weten hoe populair onze kokos-linzensoep is en stiekem hopen we dat deze tortillasoep een goede tweede plek gaat krijgen! Hij verdient het, want de soep is minstens net zo lekker en makkelijk om te maken. Ook vinden wij het een echte winterse soep, omdat hij zo verwarmend is. En aan de andere kant heeft het iets exotisch, dus in de zomer zal hij ook zeker erg goed smaken. We vroegen onszelf trouwens ook af waarom we nooit eerder op het idee waren gekomen om de maïs eerst te roosteren met de kruiden. Dat geeft de soep echt zóveel meer smaak. Dit gaan we voortaan ook bij onze chili sin carne doen!

Wat heb je nodig voor een stevige maaltijdsoep voor 2 personen?

een scheutje olie (bijvoorbeeld olijfolie)
200 gram mais
4 tenen knoflook
1 theelepel chilipoeder
een flink snuf chipotle poeder (optioneel, want we weten dat er vrij lastig aan te komen is)
1 theelepel komijn
700 ml groentebouillon
400 gram gepelde tomaten
200 gram zwarte bonen
2 tortillawraps in stukjes gebroken (of het equivalent in tortilla chips)
1 halve limoen
1 halve avocado
1 halve jalapeño peper

Wat moet je doen? 

1. Als je wraps gebruikt: verwarm je oven voor op 200 graden en leg de wraps er voor een paar minuten in. Laat de wraps lekker knapperig en bruinig worden. (gebruik je chips, dan hoef je de chips alleen te breken)
2. Doe als eerste een scheutje olie in de soeppan, verhit dit, en voeg de maïs toe. Bak dit een paar minuutjes tot het lekker zoet begint te ruiken.
3. Voeg de fijngesneden knoflook, chilipoeder, chipotle (eventueel) en komijn toe. Bak nog eventjes kort mee.
4. Voeg de groentebouillon, tomaten en bonen toe en breng de soep aan de kook. (doe een deksel op de pan, dan gaat het lekker snel)
5. Als de soep wat dikker begint te worden, voeg je de in stukjes gebroken tortilla’s toe en laat je deze zachtjes meekoken. Voeg nu ook wat limoensap toe en proef tussendoor of je de soep pittig genoeg vindt.
6. Wanneer de soep lekker stevig is geworden en de tortilla’s zacht zijn, serveer je de soep met plakjes avocado, jalapeño, een schijfje limoen en nog wat overgebleven stukjes tortilla.

tortillasoep

Tip: heb jij wraps gebruikt om deze tortillasoep te maken en heb je er nu dus een stuk of vier wraps over? Je kunt ze makkelijk in de vriezer bewaren voor een volgende keer. Verder lenen wraps zich erg goed om te vullen met restjes voor de lunch. Ook zullen wij deze week nog een ander recept plaatsen waarvoor je ook wraps nodig hebt. Kortom: die wraps gaan goed van pas komen!

Tip: wij gebruiken geen zout, omdat we niet van zout eten houden. De chili en chipotle maken het geheel al lekker pittig en heel smaakvol, dus ik vond het ook niet nodig. Misschien vind jij dat wel en daarom is het altijd handig om tussendoor even te proeven of je de soep lekker vindt! Tijdens het koken kun je nog een hoop aanpassen met kruiden of zout.

Tip: de olijfolie en de avocado zijn weg te laten, zodat deze soep geheel vetvrij gemaakt kan worden.

We zijn ontzettend benieuwd wie van jullie deze tortillasoep ook gaat maken. We horen het heel graag van je! En als je het leuk vindt, dan mag je altijd foto’s van jouw eindresultaat met ons delen via Instagram (@merelgroenemeisjes en @jamiegroenemeisjes) of op onze Facebookpagina. Wij vinden het te gek om deze foto’s voorbij te zien komen! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

63 gedachten over “Tortillasoep

  1. Is dat lekker, zo verweekte tortillachips? Wil m wel proberen maar beetje bang dat die chips of wraps erin niet zo smakelijk zijn. Apart recept!

  2. Jaa dit zag er zal zo heerlijk uit! Deze ga ik ergens komende week zeker proberen. Zelf zou ik er geen maïs in doen maar een uitje en rode paprika lijken me ook erg lekker :).

  3. Wat lijkt mij dit een heerlijk recept! Veel ingrediënten waar ik dol op ben. Deze wordt dus binnenkort gemaakt. Klinkt voor mij ook echt als ideale comfortfood.
    Ik heb geen chipotle in huis maar na wat research online denk ik dat gerookte paprika ook wel kan (?) ik heb zelf pittige gerookte paprikapoeder.

  4. Hmm, ziet er toch wel heel lekker uit… Zo’n soort soep al een paar keer voorbij zien komen en iedere keer vraag ik me af of het nou lekker is… Maar het moet eigenlijk wel, want niets beter dan goede Mexicaanse saus, dus dan zou de soep minstens zo lekker moeten zijn! Ik ga het eens proberen :)

  5. Heerlijk, ik ben dol op soep. De vorige viel ook in de smaak, dus deze ga ik zeker maken. Heb alleen geen chipotle. Heb je die ook in de serie van Jonnie Boer? Groetjes Leny

    1. hmm, geen idee eigenlijk! Ken die lijn met kruiden niet. Maar iemand tipte om gerookt paprikapoeder te gebruiken en ik denk inderdaad dat dat een goede vervanger is!

  6. O, dat lijkt me een ideaal gerecht voor dinsdag of woensdag, als ik niet heel veel tijd heb om te koken, heerlijk !
    Ik vraag me trouwens altijd af of je nog iets bij zo’n maaltijdsoep eet ( of bij een lunch soep, zoals die kokos-linzensoep ) ? Is één kop soep dan de maaltijd, of eten jullie er ook nog brood en/of salade bij ?

    1. In principe is het een goed vullende soep en daar hoeft niet echt iets bij, vind ik. Maar soms neem ik er wat rijstwafels of zo bij. Ook heb ik hier een paar stukjes avocado op gedaan, dat vult ook meteen iets meer. :)

      1. Poeh, daar hoeft inderdaad niks bij…
        Lekker soepje, al zal ik een volgende keer de tortilla weglaten, maar er komt zeker een volgende keer :)

  7. Gisteren gemaakt en heel de pan leeg! Ook ik was verbaasd over de smakelijkheid van de verweekte tortilla chips. Super lekker en ga ik zeker vaker maken! Ik eet niet per se vegan dus had er geraspte kaas over gestrooid maar ik denk dat edelgist vlokken er ook lekker op zijn. En zoete aardappel er in, maar dat ben ik vergeten uit te proberen.

  8. Goed recept! Ik heb gelijk een grote pan gemaakt. Volgende keer zal ik meer snufje chipotlepoeder gebruiken, in plaats van mijn te enthousiaste theelepel, maar verder voor herhaling vatbaar.

  9. Heerlijke soep! Mijn tip is om zelf je tortilla’s te maken. Super makkelijk en erg lekker. Dat hoef je ook niet de weken, maar dan doop je net als met brood. Smullen!
    200 gr bloem
    125 ml water
    1 el olie
    zout
    Kneden (10 min), rusten (30 min), zes tortilla’s uitrollen, 1 min per kant in droge koekenpan bakken.
    ¡Muy fácil!

  10. Vandaag uitgeprobeerd en ik vond het heerlijk! Helaas had ik iets te veel chilipoeder gebruikt, maar dat kan ik de volgende keer weer beter doen :) Ik had ipv jalapeños gewone groene paprika’s gebruikt, ik ben ook benieuwd naar deze soep met tortilla chips ipv wraps!

  11. ik heb deze soep vaker gemaakt , en ook wat zwarte bonen toegevoegd om het wat vullender te maken , ook erg lekker met een scheutje vega-room en lenteuitjes als topping

    Zelfs mijn vriend de carnivoor vind deze soep heerlijk <3

  12. HEERLIJK!
    Ik heb tortillachips gebruikt en daarom geen bouillon omdat het me anders te zout wordt. En nog een restje champignons en paprika hier in opgemaakt. Dus een ideale soep om sommige restjes toe te voegen. Mijn man is kritisch op vegetarisch gebied en heeft vandaag het laatste uit de pan geschraapt; -)
    Dit ga ik dus vaker maken!

  13. De soep was onwijs lekker, alleen had ik geen chipotle poeder dus heb ik een verse rode peper en Picadillo van Jonnie Boer gebruikt, een specerijenblend met o.a. komijn en chipotle.
    De verweekte tortilla’s in de soep snapten zowel mijn vriend als ik echt niet. De volgende keer rooster en verkruimel ik ze helemaal, dat was wel erg lekker!

  14. Soep ziet er niet zo uit als op jullie foto..Jammer…. Mijn soep is erg dun ,Komt dat omdat ik gepelde tomaten uit blik heb gebruikt? Niet afgegoten.

    1. Dat zou kunnen.. maar heb je er wel (genoeg) tortilla’s of chips in gedaan en dit even laten meekoken? Deze nemen het vocht namelijk op!

  15. Vandaag voor de 2ekeer gmaakt. De vorige keer was het ook erg dun. Ik heb nu 600 ml bouillon gebruikt en iets meer chips. Nu was het perfect! Ik gebruik ook gepelde tomaten uit blik die ik niet afgiet. Wel eens geprobeerd, maar er zit alleen verder een dikke sapachtige substantie in dus valt niet veel af te gieten.

    Ik heb bij gebrek aan chipotle poeder chipotle sauce van Louisiana (o.a. bij de Appie) gebruikt. Bestaat uit cayennepepers, azijn, zout en chipotle pepers dus geen rare toevoegingen. Paar scheutjes erin gedaan en was echt subliem!!!

  16. Ik gebruik qua bouillonblokes trouwens die van maggi minder zout. Ik hou absoluut niet van zout eten dus met deze is het precies goed.

  17. Wat een super lekker recept! Ik kon me van te voren niet helemaal goed voorstellen hoe het zou gaan smaken, maar heerlijk!! En interessant hoe de tortillas toch z’n vaste vorm blijven houden ondanks dat ze helemaal zacht worden door de soep. Deze blijft erin :)

  18. Mijn kinderen zijn gek op deze soep (en wijzelf ook ;) )! Ga m vanavond weer maken. Het is een feestje want de kids krijgen nog wat van de overgebleven tortillachips erbij… Kindjes blij, papa en mama blij, Merel blij, blij blij :)

    1. Heb er maar de staaf mixer op gezet, niet all the way, anders bleef er van de rest niks over.
      Smaak dik in orde. Met plezier gegeten.

  19. Ik heb inmiddels twee mexicaanse dishes van deze website gemaakt die echt idioot spicey zijn uitgepakt door de chilipoeder. Hoe groot is de theelepel in jullie recepten? 😬 ik gebruik een teaspoon maatschepje namelijk, of is dat teveel? Verder super lekker allemaal. 🙏🏼

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *