Vegan Kerstkoekjes

Geen kerst zonder koekjes.  Bak deze vegan kerstkoekjes in leuke vormpjes met o.a. rietsuiker, appelmoes, speltbloem en vanillepoeder.
kerstkoekje6

Geen kerst zonder koekjes! Helaas zijn vegan kerstkoekjes nog best wel lastig te vinden in Nederland, dus nouja, dan bakken we ze toch gewoon zelf? Veel leuker ook. Los daarvan is het geheel ook nog eens heel Instagramworthy, kán ook een reden zijn om dit recept te maken.

kerstkoekje5

Je kunt natuurlijke alle uitsteekvormpjes gebruiken die je maar leuk vindt – wij kozen helemaal voor het ultieme kerstthema, zoals je ziet. We missen alleen een rendiervormpje, maar dat komt dan volgend jaar kerst wel weer.

kerstkoekje1

Wat heb je nodig voor 40-50 koekjes?

recept overgenomen (en aangepast) van Minimalist Baker

120 gram kokosolie, hard, in stukjes gesneden
100 gram rietsuiker
4 eetlepels bruine suiker, oerzoet of kokossuiker
4 eetlepels appelmoes
1/2 theelepel vanillepoeder
260 gram speltbloem (of een ander soort bloem)
1/2 eetlepel maizena of arrowroot
anderhalve theelepel bakpoeder
snufje zout
1 theelepel plantaardige melk

frosting:

100 gram poedersuiker
1 eetlepel plantaardige melk

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 180 graden –

1. Mix de kokosolie met de suikers met een staafmixer in een grote kom.
2. Voeg de appelmoes toe en mix weer 1 minuut.
3. Zeef de vanillepoeder, bloem, maizena, bakpoeder en zout in een kom.
4. Doe beetje bij beetje de droge ingrediënten bij de natte ingrediënten terwijl je blijft mixen met de staafmixer.
5. Voeg eventueel 1 theelepel plantaardige melk toe zodat je een stevige deegbal krijgt. Leg de deegbal 10 minuten in de koelkast.
6. Bestrooi het aanrecht of werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte.
7. Gebruik de uitsteekvormpjes om koekjes te maken. Leg ze op een ovenrooster of bakplaat bedekt met bakpapier.
8. Zet het rooster (met het deeg) 10 minuten in de koelkast. Zet na 10 minuten de koekjes 8-10 minuten in de oven (ligt aan dikte van de koekjes). Laat de koekjes afkoelen.
9. Ga net zo lang door tot alle koekjes zijn gebakken. Doordat ik een erg kleine oven gebruikte, heb ik 5 keer opnieuw koekjes in de oven moeten zetten om al het deeg op te maken!
10. Maak de icing door het poedersuiker met de melk te mixen in een kommetje. De icing moet niet zo dun zijn dan het van je lepel afloopt maar nog wel smeerbaar. Maak figuurtjes op de koekjes met een speciale frosting ‘pen’ of spuitzak. Na 10 minuten is de frosting hard geworden.

kerstkoekje4 kerstkoekje7 kerstkoekje2

Los van dat deze koekjes heel erg lekker zijn, en heus niet zo moeilijk om te maken,  zouden ze het ook nog goed doen als cadeautje. Of als kleinigheidje naast een cadeautje. En wanneer je een klein gaatje maakt in de koekjes, kun je ze met hipstertouw in je kerstboom ophangen. Wij zien echt alleen maar voordelen. Bakken maar!

Bak jij dit jaar vegan kerstkoekjes? Mocht je voor dit recept gaan en je eindresultaat willen delen met ons, dan kan dat op Instagram via #degroenemeisjes. Vinden we leuk! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

44 gedachten over “Vegan Kerstkoekjes

  1. Wat een mooie foto’s weer! Ik kom helemaal in de kerstsfeer :-). Voor het recept zou ik de rietsuiker en bruine suiker vervangen door oerzoet en kokosbloesemsuiker omdat ik liever geen geraffineerde zoetmiddelen gebruik. Maar dat even terzijde. Gewoon een fijn recept om leuke koekjes mee te maken!!
    Liefs, Eva

  2. Haha, “met hipstertouw aan de boom”, moest ik wel eventjes om lachen. (Ik zou eetbare koekjes nooit aan een boom kunnen hangen eerlijk gezegd a) ik eet ze allemaal op elke keer als ik passeer langs de kerstboom b) het is een beetje verspilling, oeps. Ziet er onwijs lekker uit dit, als ik de juiste vegan ingrediënten vind, of kan het met (niet boos worden) niet-vegan ingrediënten ook?

    1. Geen idee… maar welke ingrediënten zou je willen vervangen dan? Het zijn natuurlijk geen per se vegan ingrediënten, maar gewone ingrediënten die iedereen kan gebruiken, toch? ;)

  3. Ziet er lekker uit! Mag ik vragen waarom de koekjes met rooster nog 10 min in de koelkast moeten? Mijn bakplaat past namelijk met geen mogelijkheid in de koelkast… Groetjes Natasja

    1. Omdat als je ze van het rooster haalt, ze alweer gaan inzakken of breken. Maar als je ze heel voorzichtig op een bord legt oid, dan moet het ook wel lukken.

  4. Ziet er uit om te smullen! Ik ben eigenlijk niet zo van de zoete dingen, maar vorige week heb ik toevallig zweedse pepparkakor (soort speculaasjes maar dan lekkerder) gebakken. Door kokosolie ipv boter te gebruiken, heb je zo een veganistische variant. Lekker met een bakje thee.

  5. Koekjes maken is zo leuk om te doen! Ik heb thuis een enorme bak met allemaal vormpjes, voor zo’n beetje elk seizoen en alle feestdagen. Dit is een fijn recept om te gaan maken voor de kerst :)

  6. Dat ziet er weer goed uit! Ik zou ze graag willen maken alleen heb ik geen rietsuiker, en heb ik kokosbloemsuiker ipv bruine suiker. Wat zou ik ipv de rietsuiker kunnen gebruiken?

  7. Perfect! :D Mijn zusje en ik hadden het er net over dat we graag wilden bakken deze vakantie. Dit recept komt als geroepen. Het is eigenlijk ook zo lang geleden dat ik koekjes heb gemaakt!

  8. Jippie wat een goed recept! Ik ga ze zeker maken, perfecte timing :) Veel vegan koekjes recepten vragen om vegan boter maar die mislukken bij mij altijd (welke boter gebruiken ze toch?). Dit moet goed gaan! En wat een mooie foto’s weer, krijg er trek van hihi

    1. Heb wat koekkruiden aan het deeg toegevoegd en er gembermannetjes van gemaakt. Ohhh wat lekker! Waren zo op deze kerst hihi. Ik stem voor meer koekjesrecepten! :)

  9. Nomnom, these cookies are absolute delish!
    I diveded the dough in 4 pieces and added ginger, 4 Spice, cinnamon and anise… can’t stop eating haha

    Thank you so much for this great recipe! Have a jolly Christmas, girls.

  10. Oh mjam!!!
    Zou het ook lekker zijn met kaneel offeh…. Pumpkin spices? Ik heb nog een potje staan van jullie recept daarvan….
    Ohhhh nou moet ik mijn bed uit om dit te gaan proberen…. Of…. Misschien eerst dromen over koekjes.

  11. Hoooi!
    Ik heb de koekjes met 2 el bakgember ipv vanillepoeder gemaakt en ze zijn heerlijk! Moest wel meer speltmeel toevoegen tot ik een klomp kreeg. De kids zijn er gek op en ik lik mijn vingers erbij af! Dank je voor al je lekkere recepten!
    X jasmin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *