Vegan wijn

DSC_0118

Regelmatig krijgen wij de vraag: hoe zit dat met wijn? Kunnen vegans wel of niet zorgeloos een borreltje drinken? Voor de Groene Meisjes dook onze vaste gastblogger Merlin in de wereld van wijn. En ja, daar kwam ook een kleine wijnproeverij bij kijken. En nee, daar hebben we haar niet eens toe hoeven te verplichten. Bring it on Merlin! 

Waarom etiketten niet alles zeggen

Om maar met het slechte nieuws te beginnen: niet elke wijn is veganistisch. Al is het drankje zelf meestal gewoon plantaardig, tijdens de productie worden vaak dierlijke producten gebruikt. Soms wordt er bijvoorbeeld ei gebruikt om de wijn te ‘klaren’, te filteren. Ook wordt hier heel soms varkensvet voor gebruikt, wat betekent dat ook vegetariërs die wijn niet willen drinken. (Althans, we gaan er hier even vanuit dat een gemiddelde vegetariër ook geen gelatine wil gebruiken)

De meest voorkomende klaringsmiddelen tegenwoordig zijn albumine (van ei-witten), caseïne (van melkeiwitten), gelatine (van bot en kraakbeen van zoogdieren) en vislijm (gedroogde onderdelen van vissen). Het lastige is dat deze ingrediënten niet op het etiket vermeld staan. Dat hoeft wetgevingstechnisch namelijk niet en veel wijnfabrikanten vinden het kennelijk niet belangrijk.

Vegan wijn

Wat moet je dan als je geen dierlijke producten wilt eten en drinken, maar wel graag een wijntje lust?

Volgens Richard van der Linden, importeur (bij Coenecoop Wine Traders) van biologische wijnen en leverancier aan onder meer Eko Plaza, is steeds meer wijn veganistisch. Vooral als je voor biologische merken kiest, zit je bijna altijd goed. Goed nieuws dus. ,,Biologische wijnboeren gebruiken zo min mogelijk toevoegingen voor hun producten. De toevoegingen die worden gebruikt zijn eigenlijk bijna altijd plantaardig.’’ Dit komt door het gebruik van bentoniet. Dit is een soort klei waarmee de wijn gefilterd wordt en een prima alternatief voor het gebruik van ei of – ieuw – varkensvet. Wordt bentoniet gebruikt, is de wijn helemaal plantaardig.

DSC_0120

Niet elk merk vermeldt duidelijk op zijn etiketten of de wijn veganistisch is of niet. 

Maar ook voor biologische wijn geldt: of het wel of niet vegan is, is niet altijd op het etiket terug te vinden. Zonde, maar laat je er niet door afschrikken. Richard: ,,Sommige merken vermelden duidelijk dat het om veganistische wijn gaat, maar lang niet alle merken doen dit.’’ Hier komt wel steeds meer verandering in, verwacht de biowijnkenner. ,,Zoiets heeft tijd nodig, maar ik zie dat steeds meer producenten het op hun fles zetten. Wie weet wordt het over een tijdje wettelijk verplicht om meer over de ingrediënten te vermelden.’’ En je kan er zelf ook wat aan doen, vindt hij. ,,Vraag je wijnwinkel ernaar en moedig wijnproducenten aan om te vermelden wat er in de wijn zit.’’

DSC_0122

Een enkele keer tref je een Vegan-logo aan op een wijnfles. Dit logo mag alleen op de fles staan als de wijn officieel vegan gecertificeerd is. Het wil niet zeggen dat een biologische wijn niet vegan is als dit logo er niet op staat, maar het betekent wel dat er geen officieel certificaat toegekend is. 

Volgens Richard wordt biologische wijn steeds vaker gedronken, ook door wijnliefhebbers die niet vegetarisch of veganistisch eten. ,,Een paar jaar geleden was biowijn nog vrij onbekend en nu beginnen steeds meer mensen het te waarderen.’’ Dat is niet alleen fijn voor die biologische wijnboeren, maar ook voor de omgeving. ,,Bij biologische wijn worden weinig tot geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Hierdoor is deze wijn veel minder schadelijk voor het milieu.’’

Hier volgen nog enkele wijntips:

-Let op het ingrediënt bentoniet, als dit wordt gebruikt is de wijn veganistisch.
-Maar laat je niet afschrikken door het etiket, hier staat vaak maar weinig op vermeld. Of het vegan is, of juist niet, vind je dus niet altijd terug.
-Beter is om je wijnhandelaar te vragen of om een onderzoekje te doen naar de producenten.
-Geen tijd om onderzoek te doen? Kies dan voor biologische wijn. Die is bijna altijd vegan.

Biologische wijn kopen

Biologische wijn is te koop bij biologische winkels als Eko Plaza en Marqt, maar ook bij steeds meer wijnhandelaren is biowijn te vinden. Daarnaast is online ook veel vegan wijn te krijgen. Het aanbod van webshops die biologische, fairtrade en veganistische wijnen verkopen wordt steeds groter. Een goed voorbeeld van zo’n webshop is itsorganic.nl. Deze online wineshop heeft ongeveer 36 soorten vegan gecertificeerde wijn in het assortiment. De webshop heeft daarom met recht een Veganfriendly vermelding gekregen.

Een paar veganistische wijnmerken die ik jullie kan aanbevelen:

-Pizzolato Rosato, Italiaanse wijn
-Weingut Diwald, uit Oostenrijk
-Elemental, wijn uit Chili
-Stellar uit Zuid-Afrika

Vegan en biologische bubbels 

Iets te vieren en op zoek naar vegan en biologische bubbels? Ook op champagnegebied zijn er goede veganistische en biologische keuzes te maken. De webshop met het beste aanbod in champagnes is bubbliez.nl. Onze aanrader? De Mouzon-Leroux L’Atavique Brut Réserve Grand Cru,  een biodynamische, droge champagne die wij erg lekker vonden. Wij zijn geen kenners, maar schroom niet om het Bubbliez team om advies te vragen!

Dankjewel voor alle info Merlin. Er is ons een heleboel duidelijk geworden. Wat kunnen we zeggen? Laten we er een lekker biowijntje op drinken! Cheers! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

22 gedachten over “Vegan wijn

 1. Wat interessant om te lezen! Ik schrik er wel van dat ze eigenlijk zo weinig over de ingrediënten op de verpakking zetten, hopelijk wordt dat in de toekomst beter!

 2. Kennen jullie de website Barnivore? Dat is een superhandige wiki-database waarop van heel veel dranken (bier en wijn en sterk) op staat of deze vegan zijn. Er is ook een app!

 3. Interessant, tot op vandaag gebruik ik eigenlijk gewoon wijn die ik kan vinden in de winkel, omdat ik het verschil tussen vegan en niet-vegan niet kon uitpluizen. Nu al wat meer informatie om bewust op zoek te gaan!

 4. Beste meisjes,

  Zijn alle Chileense en Zuid afrikaanse wijnen vegan? Ik koop nu enkel nog Bio wijnen, dan zit ik
  wel goed denk ik. Heb laatst via internernet Italiaanse wijn gekocht(Giol) uit Zuid Tirol, daar is uitdrukkelijk
  op vermeld Vegan.

  lieve groetjes Dirk

  1. Hi Dirk, nee, je kunt niet zeggen dat alle wijnen uit 1 bepaalde streek veganistisch zijn. Over het algemeen kan je er wel eerder van uit gaan dat biologische wijnen eerder vegan zijn dan niet-biologische, maar verder is het niet per se streekgebonden.

 5. Het is heel lastig om veganistische wijnen te onderscheiden van niet-veganistische. Er zijn nog tal van opties die de wijnboer mag gebruiken in de wijngaard en in de wijnkelder, ook al is de wijn gelabeld als biologisch of biodynamisch. De kans is kleiner dat het dierlijke producten zijn, maar het mag wel… Vond het een leuk artikel – ik kwam het tegen toen ik zelf eens op onderzoek uit ging. Er zijn zoveel termen in de wijnwereld, en ik zag door de bomen het bos niet meer.

  Als je het leuk vindt: http://www.leclubdesvins.nl/hoe-zit-het-met-vegan-wijnen/

 6. Beste,

  Biologische wijn kan net zo goed geklaard zijn met dierlijke producten. Gelatine is gewoon toegestaan door EU organic. idem voor vislijn en eiwit(ei).

  dus dat je bij Bio wijn safe zit is alle behalve waar.

  ook kan het zijn dat voor het klaren van de wijn Bentoniet is gebruikt, maar voor de kleurstabilisatie mag ook Casein(melkproduct) gebruikt worden.

 7. Pfff, de een zegt dat de ander zegt dat, in Belgie bestaat er niet eens een officiële lijst van vegan wijnen. Ben nog niets wijzer geworden sorry 😕

 8. Super handig, bedankt!

  Helaas blijft wijn toch een van de lastigere producten om erachter te komen of het veganistisch is.
  Zeker als je in een restaurant een wijntje wilt bestellen..

  Goed nieuws! Kreeg vandaag een mailtje van de HEMA dat de ‘Cava Copa Sabia’ vegan is en niet met dierlijke producten wordt geklaard.
  Weer een wijntje erbij op mijn vegan lijstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *