Vegan Worteltaart

worteltaart1

En toen was het opeens bijna Pasen. Krijg jij dit weekend gasten en wil je iets lekkers maken of zoek je iets dat je mee kunt nemen als je bij familie of vrienden op bezoek gaat? Deze vegan worteltaart is super makkelijk te maken, alleen gezoet met dadels en rozijnen en eigenlijk ook nog wel een beetje gezond. (Oke, minus de frosting. Maar ook zonder de frosting is deze worteltaart de moeite waard.) Paasprobleem opgelost!

worteltaart2

Wat heb je nodig voor 1 cake van ø22cm?

230 gram spelt/volkorenmeel
1 grote wortel + wat extra voor garnering
300 ml water
220 gram dadels in stukjes (10 grote verse dadels)
180 gram rozijnen
3 el gehakte walnoten
85 ml appelsap
1 tl baking soda
1 tl pimentpoeder
1 tl bakpoeder

Frosting:

4 eetlepels plantaardige margarine
125 gram poedersuiker
scheutje vanille extract of wat vanillepoeder
(of maak een frosting met een blik kokosmelk)

Wat ga je doen?

1. Verwarm je oven voor op 190 graden.
2. Zeef het meel en mix met de baking soda en het bakpoeder. Zet dit even weg.
3. Doe de rozijnen, dadels, het pimentpoeder en het water in een kleine pan. Breng dit zachtjes aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen. Het meeste water is dan weg.
4. Rasp ondertussen de wortel en doe dit in een kom. Voeg de walnoten, appelsap en de warme dadelmassa toe. Roer dit door elkaar en laat even afkoelen.
5. Voeg na het afkoelen het natte wortel-dadel mengsel toe aan het meel. Roer dit met een spatel door. Als het erg droog en ‘taai’ is voeg je nog wat appelsap of water toe.
6. Doe het deeg in een ingevette taartvorm en zet dit 45 minuten in de oven.
7. Maak ondertussen de frosting door de plantaardige margarine een beetje zacht te kloppen met een handmixer. Mix de vanille erdoor. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix tot een gladde massa.
8. Laat de taart compleet afkoelen, voordat je de frosting erop smeert – anders glijdt het er zo weer vanaf and we don’t want that.

worteltaart3

worteltaart4

En hey, voor de gelegenheid versieren we de boel met wat bloemen (je kunt ook voor eetbare exemplaren gaan!) en kuikentjes. Geen Pasen zonder kuikentjes. (maar laten we het vegan houden, alsjeblieft ;))

Laat je het ons weten als je deze vegan worteltaart ook gaat maken? Of dat nou met Pasen is of op een ander moment – we zouden het heel leuk vinden als je een foto met ons zou willen delen via Instagram met #degroenemeisjes. Heb je nog meer Paasinspiratie nodig? Check dan ook onze blogpost met suggesties voor een vegan Paasbrunch! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

74 gedachten over “Vegan Worteltaart

  1. Help me in advies over de vegan juiste vetten. Of hebben jullie hier al een keer een blog aan besteed. Cocosolie schijnt veel verzadigde vetten te hebben, veel slechter dan bv olijfolie. Maar koolzaadolie schijnt juist nog beter te zijn door omega 6? 2 eetlepels gebroken lijnzaad per daag zorgt voor voldoende omega 3… Hoe zit het met plantaardige boter (wajang?). Of moeten we stiekem helemaal van de toegevoegde vetten af? En alles uit noten en bv avocado halen? Confused…. Maar taart gaat zo gemaakt worden.

    1. Vetten zijn best lastig. En voor ieder lichaam werkt het ook weer anders. Dus je kan eens een tijdje een specifiek vet eten en observeren hoe je je voelt. En dan wisselen van vet en weer observeren.
      Maar over het algemeen kan je wel stellen dat het gezonder is om vetten te halen uit de originele bron, dus gewoon olijven, walnoten, zonnebloempitten en avocado’s eten (ipv olijfolie, walnotenolie, zonnebloem olie enz).

    2. hee floortje. wajang is helaas niet veganistisch :( er zit D3 in en dat is gemaakt van schapenwolvet. Heel stom dat erop staat dat het plantaardig is, want dat is het niet 100%.

  2. Baking soda én bakpoeder? bakpoeder gebruik je toch als je een zuur ( bv yoghurt) toevoegt?

    Ik zag dat ze kleine verpakking pimentpoeder hebben bij pit&pit, klinkt veelbelovend :-)

  3. Ik kan niet normaal naar de foto’s kijken. Ik moet hele tijd denken aan een mop van een konijn die vraagt naar worteltjes taart haha. Het ziet er wel heerlijk uit.

  4. Jeej, taartrecepten zijn de beste! Alleen kan ik nooit baking soda vinden in de supermarkt… of alleen in grootverpakkingen, waarvan ik weet dat ik dat nooit allemaal ga gebruiken…

    Hoe belangrijk is het om baking soda toe te voegen?

  5. Wauwwwww dit ziet er zo leuk uit!! We gaan dit weekend naar Edinburgh, dus vier Pasen niet echt (niet met een groot ontbijt in ieder geval), anders had ik dit zeker gemaakt!

  6. Ziet er goed uit! Vraagje: kan ik ook gewoon meel gebruiken in plaats van volkoren? Baksels met volkorenmeel hebben vaak zo’n super-verantwoord-gezond-smaakje ;-)

    1. Tuurlijk kan het ook met bloem! minder gezond maar wel lekkerder. Je kan ook een mix maken, half bloem half volkoren. Eet smakelijk!

  7. Nog een leuke tip: Maak de carrot ginger turmeric smoothie van the Minimalist Baker en gebruik het prutje van het wortelsap voor taarten zoals deze. Mocht het nog een klein beetje nat zijn, de wortel, dan kan je eventueel iets minder water toevoegen.

  8. Ik vind worteltaart er echt altijd heerlijk uitzien, maar ik heb het al meerdere keren geprobeerd en ik ben er gewoon echt geen fan van :(. Leuk die kuikentjes :D

  9. Wat een superleuke taart en zo schattig versierd met die kuikentjes :)! Ik ga ‘m vrijdag zeker maken voor als we naar m’n schoonmoeder gaan. En dan maak ik later nog een ander recept van jullie site als ik 2e Paasdag bij mijn eigen moeder ben – ze weet dat ik sinds een tijdje meer veganistisch wil eten en daarom gaat ze het paasdiner erop aanpassen zegt ze, zo lief :)!

  10. Worteltaart is misschien wel mijn favoriete taart! Voor een kerst high-tea op school heb ik vorig jaar veganistische worteltaart gemaakt en die was echt super. Dit recept ga ik ook eens proberen! Misschien wel deze Pasen nog ;-)

  11. Worteltjestaart is echt mijn favoriet. Ga zeker deze vegan variant proberen!
    Zou je ook een deel van de taart kunnen in vriezen?

  12. Hoihoi,
    Blijven de rozijntjes heel in de taart als je ze laat koken in het pannetje? Want ik vind het wel lekker als ze heel blijven namelijk hihi.

    Groetjes!

  13. Hoi groene meisjes ,
    Lijkt mij super lekker!
    Alleen ik kom vaak in jullie recepten plantaardige margarine tegen, maar waar kan ik die vinden? Of ik ben heel blind maar ik kan het nergens vinden. Behalve smeerbare margarine voor op brood of bak n braad. Let me know. Ben super benieuwd.

    1. Hoi Fleur, je kan bij de AH en waarschijnlijk ook gewoon bij de Jumbo tussen de boter een pakje vinden waar op staat: planten/plantaardige margarine. Bij de AH is het een blauw pakje.

  14. Oeh, ik heb ‘m net gemaakt, maar hij is wel heel plat gebleven… Misschien toch een iets kleinere bakvorm volgende keer? Of iets meer bakpoeder. Nou ja, hij zal er niet minder om smaken hoop ik ;)

      1. bij mij ook steeds platte (kleffe) cakes, maar ik las elders dat je bij vegan cakes SNEL moet werken! Ik denk dan meteen aan de filmpjes van BOSH! Achter elkaar doorwerken…succes! ;)

        1. Saskia misschien is het een idee om in plaats van noten, zaden te gebruiken? Zonnebloempitten/pompoenpitten of zo? En anders extra rozijnen, gedroogde vruchten, kandij of spijs?

  15. De taart was heerlijk! Ik had cakemeel gebruikt en een iets grotere taartvorm, maar hij was nog steeds goed gelukt. Ik heb gekozen voor kokosfrosting met wat honing en vanille extract. Bedankt voor het recept!

  16. Hi! Ik wilde nog laten weten dat ik de taart heb gemaakt en dat hij echt fantastisch smaakte! De hele familie en schoonfamilie heeft er van genoten (ik had een dubbele portie gemaakt ;)). Thanks!!

  17. Ik heb de Carrot taart in de oven staan:-)!! Morgen ga ik met mijn moeder, tantes en vriendinnen trouwjurken passen….. En dat wordt natuurlijk een feestje, dus neem ik dit heerlijke taartje mee.

    -XXX-

  18. Ik heb deze taart zojuist gemaakt. Niet met pasen, maar halverwege de zomer is het ook goed. Ik had geen dadels in huis, dus heb hem met gedroogde abrikozen gemaakt – ook erg lekker! De taart zelf was niet te zoet, waardoor de frostring er goed bij paste. Hij is heel lekker geworden! Dank jullie wel voor het recept.
    Oja, ik had eerst trouwens de kokosvariant van de frosting geprobeerd, maar die was grandioos mislukt – het leek niet eens op frostring! Nu staat het in de koelkast, iemand nog tip waarvoor ik zo’n mengsel met kokosmelkroom, suiker en vanillepoeder kan gebruiken?

  19. Gemaakt, was superlekker! Alleen de frosting was mislukt (de kokosversie) maar dat scheelde weer wat calorieën 😜 En desondanks was ie lekker! Thanks!

  20. Werkelijk verrukkelijke taart!!! Ik kon geen pimentpoeder krijgen en heb daarvoor een mix van kaneel, kruidnagelpoeder, nootmuskaat en kardemom gebruikt, helemaal goed uitgepakt! Oh en de kokostoplaag werkte pas nadat ik de kokosmelk (speciale slagroomversie) eerst even in de diepvries goed koud had gemaakt (voordat ik dat deed bleef hij vloeibaar ). Dus een tip kan zijn om die blikjes standaard in de koeling te leggen.

  21. Deze taart wil ik echt heel graag maken. Ik zal ’t meel moeten vervangen voor glutenvrij bakmeel (ik eet ook geen speltmeel) en twijfel waarvoor ik de appelsap het beste kan vervangen. Wat denk jij? Soyamelk, rijstmelk of toch sinaasappelsap? Ik mag in mijn dieet namelijk geen appelsap drinken / gebruiken.

  22. Ik heb laatst carrot cake met frosting geprobeerd te maken met een ander recept (ik vind die van jullie nu pas…) Daarbij heb ik ook frosting met margarine gemaakt, maar dat was werkelijk het meest smerige wat ik ooit heb gegeten. Iemand tips voor bijv. een merk wat wel lekker smaakt als frosting?

  23. Mijn schoonmoeder en schoongrootmoeder (is dat een woord?) het recept gegeven – ze waren allebei superenthousiast over de smaak én het feit dat je helemaal geen eieren nodig hebt voor gebak. Dank je, Merel!

  24. Ik eet zelf niet vaak veganistisch, maar dit is echt het lekkerste carrot cake recept wat ik uitgeprobeerd heb, en zo makkelijk om te maken! Ik doe er zelf vaak wel meer kruiden door, naast piment ook kaneel, kruidnagel en gember.

  25. Ik heb deze taart voor de verjaardag van m’n zoontje gemaakt (1jr).

    En volgens mij zit er een foutje in het recept. Het is een en al dadel en rozijn (ik zou het in huidige vorm rozijnen dadelbrood noemen) en dat ene worteltje zie, proef je nergens in terug. Aangezien het ook wel wat meer nat kan gebruiken zou ik zeggen: net als ‘gewoon’ is bij veel carrot cake: net zoveel wortels als een vd delen meel. (zou die ene grote wortel in dit recept een Winterpeen moeten zijn misschien?)

    Alleen piment was goeie afwisseling op kaneel etc. Lekker!

    Heel leuke decoratie!

    Manon.

  26. Ja, ik verbaas me ook over de hoeveelheid rozijnen en weinig wortel…smaakt best maar het smaakt meer naar rozijnentaart! 180 gram rozijnen; had dat misschien 80 gram moeten zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *