Vegan Paasbrunch

PLUS7

Pasen staat voor veel mensen toch wel een beetje gelijk aan eieren, kaas en vlees eten. Je snapt dat wij, als vegans, hier een beetje anders in staan. We willen je graag laten zien dat een vegan Paasbrunch nog altijd ontzettend lekker, gevarieerd, gezond én gezellig kan zijn – ook als je de bekende dierlijke producten laat staan in de supermarkt. Daarom delen we vandaag ons idee van een verantwoorde Paasbrunch met jullie. Alle producten die we hebben gebruikt voor deze brunch komen van PLUS. Met andere woorden: ook bij de reguliere supermarkt kun je heel goed terecht voor bewuste, gezonde en zelfs biologische producten om je brunch compleet te maken!

PLUS4

Nog voordat we aan het eten of drinken gaan beginnen, willen we meegeven dat de aankleding van je tafel het halve werk is. Kleuren die het erg goed doen op een Paastafel zijn geel en groen, omdat het zulke lekkere frisse kleuren zijn, maar natuurlijk scoren pastelkleuren ook altijd. Combineer deze kleuren met wit voor een mooi en fris plaatje.

Natuurlijk gebruiken wij graag vintage servies. Gewoon van oma’s zolder of uit de kringloopwinkel. Een theepot met bloemetjes, een kristallen vaas en een paar retro borden geven een groot effect op tafel. Dat hoeft allemaal helemaal niet duur te zijn en natuurlijk hoef je ook niks nieuws te kopen. Recycling is key!

PLUS3 PLUS6

Wij concentreren ons eerst graag op de drankjes. Wat schenk je bij een Paasbrunch? Een lekkere frisse smoothie of juice natuurlijk! Hier maakte Jamie een smoothie van sinaasappelsap met een pakje smoothiemix van het PLUS huismerk. Ideaal om in de vriezer te leggen. Doe de smoothiemix en het sinaasappelsap in je blender en klaar ben je! Zo’n brunch zou vooral om gezelligheid moeten gaan en dan willen we geen uren in de keuken staan – toch?

PLUS1

Vervolgens gaan we aan de slag met een salade. Een tip: serveer de salades in mason jars (voorrraadpotten) voor een extra leuk effect op tafel. De ingrediënten voor de salade doe je stuk voor stuk in de mason jar en hier giet je de dressing overheen. Leuk en lekker!
Wij kozen voor spinazie, haricots verts en venkel, omdat deze groenten voor ons écht bij het begin van de lente passen.

Een mini receptje voor een lekkere, eenvoudige salade:

1 venkel
zoveel bladspinazie als je wilt
haricots verts

dressing: 
citroensap, citroenrasp (lekker fris!) mosterd, olijfolie, peper en zout

Hoe maak je het? 

1. Rooster of grill de venkel in repen.
2. Snijd en kook de haricots verts 6-7 minuten.
3. Verdeel de bladspinazie over de mason jars, vul aan met venkel en haricots verts.
4. Verdeel de dressing over de mason jars.

PLUS5

En tot slot: een lekker broodje mag natuurlijk niet ontbreken! Wij kozen voor biologische volkoren afbakbroodjes van PLUS. Beleggen doen we met hummus (kies voor naturel als je kant-en-klaar maakt, of maak gemakkelijk een ‘uit de losse pols’ hummus van kikkererwten, citroensap en tahin) en verse bieslook. Bieslook mag niet ontbreken bij een Paasbrunch, vind je ook niet? Natuurlijk beleg je de broodjes verder met rauwkost, zoals komkommer, cherrytomaatjes of radijs. Hoe meer groente, hoe beter!

PLUS2

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld nog een soep te serveren (wat denk je van deze wortelsoep?) en als je er nog een zoet gerechtje aan wilt toevoegen, dan raden we je een bananenbrood van harte aan!

En na nog geen uurtje in de keuken staan ploeteren, tover je een fantastische verantwoorde, gezonde én vegan Paasbrunch op tafel. Kopjes fairtrade thee of koffie erbij en je feestmaal is compleet. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn en je hoeft er ook niet voor naar een speciaalzaak – deze brunch is immers helemaal supermarktproof!

En jij? Wat ga jij dit jaar met Pasen serveren? Hoe dek jij de tafel? Ga jij ontbijten, brunchen of juist dineren met vrienden of familie? Laat het ons weten!

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met PLUS – 

 

 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

40 gedachten over “Vegan Paasbrunch

  1. Leuk idee zo’n salade in mason jars! Toevallig net voor pasen wat Liefde & Passie spelt afbak broodjes gekocht bij de AH. Lekker met wat zelfgemaakte pesto (van basilicum, kievitsbonen, pijnboompitten & miso) en hummus uiteraard. Mijn moeder gaat een vegan paasstol maken mmm :)

  2. Leuk gedekte tafel, dames!

    Wat ik alleen niet helemaal snap is dat jullie aan de ene kant pro recycling gaan met het vintage servies en zo, maar aan de andere kant dan wel snijbloemen (narcissen heb je ook in een pot, kun je er langer van genieten), en boontjes uit een plastic verpakking, terwijl ze los én goedkoper zijn én je bespaard verpakkingsmateriaal. Serieus..?

    Ik snap dat jullie geld nodig hebben om deze blog te kunnen runnen, maar kunnen de samenwerkingen niet een beetje zorgvuldiger uitgewerkt worden?

    Het komt op den duur een beetje ongeloofwaardig over; tussen alle andere items over afval verminderen, geld besparen of al je overbodige props weg konmari-en, maar dan op een ander moment weer fanatiek over dingen/gewoonten gaan bloggen waar je in een andere post net afscheid van hebt genomen….

    Please don’t shoot me, ik moest dit gewoon even kwijt…

    1. En zo zie je maar dat Merel en Jamie net gewone mensen zijn …..

      Heel goed dat alle spullen uit de supermarkt kwamen, dat maakt het voor een beginnende veganistisch een stuk makkelijker.
      En een keertje iets doen wat niet heel milieuvriendelijk is? Het gaat om je eigen “genoeg-punt”.

      Heerlijk dat dit twee menselijke meiden zijn !

      1. Ik ben blij dat je dat zegt, want we zouden nooit de illusie willen wekken dat wij alle wijsheid in pacht hebben of alles perfect doen. Dat is namelijk niet zo. Ik ben graag een voorbeeld voor mensen, maar ik wil niet dat mensen dusdanig tegen me op gaan kijken dat ik bang word om ooit een kleine fout te maken. Ik zou geen mensen willen teleurstellen. En dat is waarom we graag laten zien dat kleine veranderingen óók veranderingen zijn :)

    2. Hi Joyce,

      Dankjewel voor je feedback. Je hebt gelijk hoor, over het plastic en de snijbloemen. Dat kan absoluut groener.
      Het ding is dat wij met ons blog (en dan niet alleen met dit artikel, maar met alle artikelen die we het hele jaar door maken) willen laten zien dat verandering soms in kleine keuzes zit. Een vegan paasontbijt is voor heel veel mensen al enorm next level. Immers, de hele wereld zit aan de eieren en het lamsvlees. Alleen maar plantaardige gerechten op tafel zetten is dan al een heel grote stap, die ook een heel groot verschil zou maken als veel mensen dit zouden doen.
      We willen dan graag laten zien dat deze producten gewoon bij de supermarkt vandaan kunnen worden gehaald – of dit artikel nou gesponsord is of niet, want we halen onze eigen boodschappen ook bij de reguliere supermarkt.

      Over de snijbloemen: die kun je fairtrade kopen, waardoor het alweer een stukje duurzamer is.
      En over het plastic: zo lang je je plastic goed inzamelt en wegbrengt, draag je alweer een stukje bij. Natuurlijk is het het allerbeste om helemaal geen plastic te gebruiken. Maar heel eerlijk? Wij vinden dit een mega lastige stap om helemaal door te voeren in ons dagelijks leven. We doen ons best, doen zoveel mogelijk verpakkingsvrije boodschappen, maar in de praktijk vinden we het te moeilijk om dit dagelijks te doen. Sorry als we je daarmee teleurstellen.

      We schrijven om mensen te inspireren. Dat gaat twee kanten op: we nemen jullie mee in onze zoektocht naar groenere keuzes. Dat betekent niet dat wij 1) alle wijsheid in pacht hebben en 2) ook niet dat alles ons lukt, iedere dag. We zijn mintgroene meisjes, geen donkergroene meisjes.

      Verder houden we altijd in gedachten dat we nooit iemand zouden willen afschrikken, door bijvoorbeeld te zeggen: een Paasdbrunch is pas verantwoord genoeg als het allemaal bio , vegan, verpakkingsvrij en fairtrade is. Het moet wel haalbaar blijven – ook voor minder groene meisjes.

      Ik hoop dat je mij zo ook een beetje snapt :) Groetjes Merel

      1. Dankjewel voor de lekkere ideeën en de happy styling !

        Ik vind helemaal geen verpakking ook een moeilijke stap. Ik zie aan het zakje dat het Fair Trade haricot verts zijn, dat vind ik ook veel waard! Eco, fair trade, local, bio,… “optimaal” inkopen is af en toe gewoon heel ingewikkeld. Maarre ik bewonder mensen als Joyce ook, en zou veel liever met mijn eigen mandje en potjes gaan winkelen. Imagine a world without plastic.. ^ ^

    3. Joyce ik snap je punt wel, maar ik denk dat het hier ook om de supermarkt-proofheid, gemakkelijkheid en haalbaarheid gaat voor de mensen die dit graag willen nadoen. Misschien geen excuus, maar het gaat er om dat men op deze manier kan slagen bij één supermarkt. En helaas verkoopt niet elke supermarkt losse haricots… Betekent niet dat we met z’n allen nooit meer haricots moeten eten toch? Minderen met plastic, je spul recyclen, allemaal goed en vooral blijven doen maar als je graag zero-waste blogs wil lezen moet je elders zijn.

  3. Ik vind het idee hartstikke leuk en brengt mensen echt op ideeën om met Pasen wat bewuster om te gaan met eten en hoe je zo’n tafel mooi maakt! Niet alles hoeft op en top uitgebreid met nieuw servies en dergelijke.
    Ik schrik een beetje van bovenstaande reactie. Best kritisch en dat mag natuurlijk maar de groene meisjes doen gewoon hun best en dat mag ook gezegd worden. Het gaat om de bewustwording! En elke stap is er een!

    1. Dankjewel Eva! En niet alleen wij doen ons best, onze lezers ook. En we willen nooit iemand het gevoel geven dat het allemaal perfect moet, omdat het anders niet goed genoeg is. Fijn dat je dat opmerkt :)

  4. Wat maken jullie toch geweldige blogposts. Ik ben helemaal geïnspireerd en ga deze pasen denk ik ook een vegan brunch bereiden. En die foto’s, YUMMM! X

  5. Mooi gedekte tafel!! Leuk om wat anders te zien tussen alle paastips vol eieren, lamsvlees etc. door.

    Ikzelf probeer ook vanalles te recyclen als het om tafel dekken gaat. Bijvoorbeeld blikjes (van bijv. kikkererwten) doen het heel goed als houder voor servetten of bestek. En we sparen tegenwoordig de glazen potjes van Nutella als waterglas! Zo hoef je niks weg te gooien, maar kan je de tafel toch leuk aankleden :)

    Oh enne keep up the good work!! Ik denk dat hopelijk de inspiratie voor een vegan ontbijt/brunch een stuk meer zoden aan de dijk zet dat die 3 snijbloemen, qua duurzaamheid. Niet dat alles zo op een weegschaal gelegd hoeft te worden wat mij betreft, maar wilde het toch even kwijt.

    1. Leuk idee om glazen potten te recyclen als glazen! Ziet er nog tof uit ook.
      En: lief van je. Het is gewoon een punt hoor, van die snijbloemen en plastic. Maar we willen ook laten zien dat een stap als een vegan paasontbijt maken, in plaats van net als de rest van de wereld aan de eieren en het lamsvlees te gaan, toch ook al een hele stap kan zijn voor heel veel mensen.

    2. Haha, die Nutella-potjes… hier hebben we ook al een stuk of tien. Ooit zullen we toch echt moeten stoppen met Nutella kopen ;)

  6. Bedankt voor dit stuk dames!
    Ik vind het juist heel goed dat dit zo aan bod komt want echt niet
    iedereen kan dure producten kopen die aan alle ‘groene voorwaarden’ voldoen. Of ze hebben gewoon geen zin, kan ook.
    Juist door te laten zien dat je in de gewone supermarkt ook makkelijke en lekkere vegan spullen kan kopen,
    trekt misschien weer wat mensen over de streep.
    In ieder geval…mijn Paasbrunch zal dit jaar vegan zijn…voor het eerst.

    1. Wat cool dat je voor het eerst vegan gaat Paasbrunchen dit jaar! Best wel spannend ook. Veel succes en plezier ermee!

  7. Wauw, ik heb ook de reacties gelezen (doe ik wel vaker haha) maar ik vind het zo knap hoe je daar zo rustig en doordacht op reageert. Heel sterk van je. Ik vind ook dat het inderdaad soms goed is om te relativeren, er kan namelijk altijd wel iets beter.Zelfs degenen die al een flink aantal stappen hebben gezet kunnen worstelen met bepaalde dingen in hun eigen leven en als veel daarvan dan ook nog online staat (waar je ook weer schrijft met een bepaalde doelgroep voor ogen en het wel leuk/haalbaar wilt houden voor iedereen) Je bent dan best in een kwetsbare positie en ik vind het heel goed dat iedereen hier ook opkomt voor realistisch blijven, menselijkheid en niet-perfect hoeven zijn. Heel goed!!

    1. Dankjewel, maar het is oprecht dat ik zo wíl reageren. Ik sta altijd open voor feedback en leg ook graag mijn redenen voor dingen uit. :)

      1. Ik vind juist de kritische reacties ook goed, want hey zo raar is het niet als je net door een van jullie andere posts geïnspireerd was om geen groenten in verpakking meer te kopen, dat je dan nu even denkt van he? Dit gingen we toch niet meer doen? Die gedachte zal bij meerdere mensen opkomen en daarom is het juist fijn om die te bespreken. Ik vind jouw reactie heel mooi en verhelderend, waardoor je juist weer denkt ‘inderdaad, je moet het niet allemaal tegelijk willen doen ‘. Het zou ook leuk zijn als dit meteen in het artikel stond, waarom je soms wel voor die verpakking kiest.

  8. Ik moet bekennen dat ik net als Joyce ook effe dacht “oei,boontjes uit plastic verpakking”….
    Voor de rest,wat een mooie foto’s!!!Heb weer een paar ideetjes voor Pasen

    1. Het zijn haricots verts.. die verkopen ze ook niet los. Het is een typisch Paasproduct, vandaar dat we ervoor kozen het toch te gebruiken. (en we hadden de verpakking niet op de foto hoeven te zetten, en kunnen doen alsof we ze los hadden gekocht. Maarja, zo zijn we niet ;))

  9. Ah wat een leuke recepten allemaal, vooral die sapjes hmmmm heerlijk! Misschien toch maar mijn vriend dit weekend verrassen met een paas ontbijtje ;)

    Liefs, x
    http://www.merelteunis.nl
    Een persoonlijke lifestyle blog met dagelijks nieuwe artikelen over de kleine dingen in het leven, inspiratie, beauty, wanderlust, food & health.

  10. […] Laat je het ons weten als je deze vegan worteltaart ook gaat maken? Of dat nou met Pasen is of op een ander moment – we zouden het heel leuk vinden als je een foto met ons zou willen delen via Instagram met #degroenemeisjes. Heb je nog meer Paasinspiratie nodig? Check dan ook onze blogpost met suggesties voor een vegan Paasbrunch!  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>