(Zoete) aardappelfriet met huisgemaakte veganaise en ketchup

Advertisement
airfryer3-2

Fritkot De Groene Meiskes is geopend! Vanaf vandaag kunt u bij ons terecht voor heerlijk versgesneden, knapperige en vetarme fritten, gemaakt in onze Airfryer, geserveerd met huisgemaakte veganaise en ketchup. Klinkt dat niet heel erg goed?

airfryer1

Salades met pompoen, boerenkool en kikkererwten… hartstikke lekker, maar naast alle healthy recepten die we veel plaatsen op De Groene Meisjes, willen we soms ook gewoon friet eten. Wij hebben de Amsterdamse luxe van een biologische snackbar (ja, echt waar!) in de buurt, maar biologisch of niet, friet wordt nooit heel gezond als het wordt gefrituurd in een heleboel olie. We eten liever niet teveel olie, dus te vaak naar de snackbar is geen optie. Onze oven is ook al niet echt één van het soort dat geweldige ovenfriet produceert…kortom: we kunnen ons niet te vaak overgeven aan onze zoete-aardappel-uit-de-oven-verslaving.

Wat waren we blij toen we een Airfryer aangeboden kregen van Philips! Van meerdere bloggers hadden we al gehoord dat een Airfryer eigenlijk alles kan wat een frituurpan en oven ook kan – én meer. Even in het kort iets over het apparaat: dit is een Airfryer XL en die is goed voor ongeveer vijf porties frietjes per keer. We zeggen frietjes om even een beeld te geven van de inhoud, maar natuurlijk kun je ook allerlei andere dingen bereiden in dit apparaat. De Airfryer bakt op basis van circulerende hete lucht. Dat betekent dat je geen gedoe meer hebt met walmende frituurpannen (die heel erg stinken en een drama zijn om schoon te maken) en liters frituurvet die helemaal niet gezond voor je zijn. Voor iedere kilo aardappels die je in de Airfryer doet, gebruik je een eetlepel olie. Dat is héél veel minder dan wanneer je frietjes bij de snackbar haalt.

We testten de Airfryer vorige week en waren blij verrast over hoe snel en schoon het apparaat werkt. Geen walmen en geen geurtjes, wél lekkere knapperige aardappelpartjes. Knapperiger dan wanneer ze uit de oven komen, maar lang zo vet niet als gefrituurde friet. Het werkt gewoon echt heel erg goed! En dit geldt voor de gewone aardappel, maar ook voor de zoete aardappel. De Airfryer werkt snel en gemakkelijk (het menu wijst voor zich) en het apparaat is snel schoon te maken. De losse onderdelen kunnen zelfs in de vaatwasser. Die hebben wij niet, maar ook met de hand is het apparaat zo afgewassen. Handig hoor!

We hebben begrepen dat je met de Airfryer eigenlijk alles kunt bakken wat je normaal met een oven ook zou doen. Dat zou dus betekenen dat je er zelfs een taart in kunt bakken en je snapt, dat willen wij wel eens uitproberen. Ook hebben we begrepen dat je met de Airfryer lekker gemakkelijk en snel kunt stomen en roosteren. Er is zelfs een speciale Airfryer app, met ruim 200 recepten voor gerechten die in de Airfryer te maken zijn! Misschien moeten we ons campingoventje maar weer op Marktplaats schuiven, waar hij ook vandaan komt. Op die manier maken we plaats voor de Airfryer in onze bescheiden Amsterdamse keuken.

airfryer2

Wat zijn frietjes zonder saus? Juist. Kan gewoon niet. Jamie maakte twee veganistische huisgemaakte sauzen. Lekker ambachtelijk, hè?

Ketchup
Deze ketchup is stiekem meer een lekker snel tomatensausje dan een èchte ketchup. Als je wat meer tijd hebt: het recept van Pauline schijnt erg goed te zijn!

Wat heb je nodig?
200 gram tomatenpuree
4 eetlepels rijststroop/agave/suiker
3 eetlepels azijn
1/2 theelepel zeezout
snufje kaneel
snufje cayennepeper

Wat ga je doen?
Mix alle ingredienten in een kommetje. That’s it!

Veganaise

Dit is het bekende recept voor een zelfgemaakte veganaise. Gebruik het liefst geen sterk geurende en smakende zonnebloemolie, anders overheerst dat! (en daar moet je van houden)

Wat heb je nodig?
100 ml sojamelk
1 eetlepel appelazijn
1 theelepel mosterd
1 theelepel zeezout
1 theelepel rijststroop/agave
snuf knoflook- en uienpoeder
250 ml zonnebloemolie

Wat ga je doen?
Mix de sojamelk, appelazijn, mosterd, zeezout en agave met een staaf- of handmixer. Voeg langzaam de zonnebloemolie toe tot je een mayo-structuur krijgt.

airfryer5-2

Nummer 32! Twee porties zoete aardappel friet met vegetarische bitterballen? Komt eraan!

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Philips – 

Deel deze post op:

Geschreven door: Jamie

48 gedachten over “(Zoete) aardappelfriet met huisgemaakte veganaise en ketchup

  1. Oh, ik voel mij gelijk aangesproken met mijn verslaving voor zoete aardappel. Kan er geen genoeg van krijgen haha! Mmm, ik ben vooral benieuwd naar de veganaise! Ga ik snel eens uitproberen!

  2. Jeetje wat een toptips allemaal deze week :)! Die veganaise ga ik zeker eens proberen. Ik ben ook benieuwd naar de aur fryer, mijn schoonmoeder heeft er eentje naar die neemt veel ruimte in (ik heb helaas echt een mini keuken) en ook vrij veel herrie, is dat bij deze van Philips ook vinden jullie?

    1. Deze maakt niet heel veel herrie, tenminste, als je er niet bovenop/pal naast zit niet ;) Als hij in de keuken staat en jij zit in de woonkamer, heb je er geen last van. Maar meer geluid maken dan een frituurpan doet hij wel, maar dat is logisch, vanwege de circulerende lucht. De Airfryer XL is een vrij groot apparaat, maar dus ook geschikt voor 5 porties per keer (of andere grotere maaltijden) Je hebt meerdere formaten en het kan dus ook kleiner dan deze :)

  3. Zoete aardappelfriet met chipotle (vega)naise!!! Mijn absolute favoriete combo! Alleen in Nederland nog niet echt in restaurants te vinden, maar in Amerika en Canada dood normaal.
    Of met salie citroen (vega)naise ook heel goed! Echt een aanrader om is een keer te maken :)

    Als jullie recepten willen hoor ik het ;)

  4. Jammie ziet er lekker uit! Op hoeveel graden en hoe lang hebben jullie die frieten gebakken? Dan kan ik heel het recept perfect namaken in mijn airfryer. ;)

  5. Ja I love de airfryer, wij hebben nu een tijdje al één (kleiner maatje) en ik maak er ook regelmatig apple crumble in :-D
    Maar dus ook frietjes idd, fijn ding hoor. En met ons gezinnetje van 4 (waarvan 1 nog geen friet mag) is het prima te doen met de kleine.
    De recepten laat ik ff voor wat ze zijn, ik ben meer een friet met appelmoes kind of girl.. :-)

      1. Ik doe 75 gr havermout, 75 gram volkoren speltmeel, 75 gram kokosolie, 3 tl kokosbloesemsuiker en wat kaneel of koekkruiden door de crumble. Alles door elkaar kneden totdat het kruimelig deeg is.
        Dan ongeveer 1 a 1,5 appel (hangt vd grootte af) in stukjes, wat citroensap, iets van 2 tl kokosbloesmesuiker, en wat kaneel.

        Ik gebruik een klein springvormpje, past precies in de airfryer. Appeltjes erin, crumble erop. In een voorverwarmde airfryer op (uit mn hoofd weet het niet 100% zeker) 180 graden. Dan 20 minuten erin.

        Dat gebruik ik als basis. Vaak lekker als ontbijt met sojayoghurt.. heerlijk..

  6. Ziet er lekker uit.. Die veganiase ga ik zeker proberen..maar een theelepel zout is wel heel veel.. Daar pak ik wel peper voor en een paar snufjes zout.

    1. Dat kan natuurlijk ook. Het is nog wel altijd minder dan in kant-en-klare mayonaises en je moet natuurlijk ook bedenken dat je niet de hele pot leeg eet in je eentje ;)

    1. Nee hoor :) Wat wij wel altijd doen is de aardappels snijden en de partjes dan eerst even in ijskoud water laten staan voordat ze airfryer ingaan!

  7. Ik zit al een tijdje te dubben of ik een airfryer zal kopen, maar vind ze zo duur.
    Komen de frietjes er echt knapperig uit? Dat vind ik tot dusver het grote voordeel van de frituurpan in vergelijking tot mijn (ook niet goed werkende combimagnetron).
    Maar ja, de frituurpan helemaal vullen met kokosolie kost ook heel veel geld.
    Welk type Philips hebben jullie gebruikt? Er zijn er heel wat op de markt.
    Oja en bedankt voor het recept natuurlijk!

    1. Wij hebben de Airfyer XL, het nieuwste model is het geloof ik wel en we zijn er heel blij mee. Frietjes komen er zeker lekker knapperig uit! En we zijn vooral ook heel benieuwd naar alle andere dingen die je in de airfryer kunt maken. Zo hoorden we net een lezer al over apple crumble maken.. willen we toch eens gaan proberen!

  8. OMG, ik krijg hier smorgens om tien uur gewoon ontzettende craving:-P Ik had al goede verhalen gehoord van de airfryer, dit is dan maar weer een bevestiging. Een compliment ook voor jullie foto’s, ik vind dat jullie echt prachtige beelden maken. Groetjes en een fijne dag!

  9. Lekkeeeer! Één belangrijke tip: als je zelf mayo maakt moeten alle ingrediënten op dezelfde (kamer)temperatuur zijn! Dus geen zonnebloemolie in koude sojamelk mikken, want dan werkt het niet en houd je een plasje vettige sojamelk over (wat naast jammer ook nog eens mega zonde is).

  10. Mijn veganaise wilt niet meer worden dan een drapje oliemelk. Heb zoals in een van de reacties gezegd werd alles op kamertemperatuur laten komen voordat ik het erin heb gedaan maar het werkt niet :( Enig idee of het nog te redden valt?

  11. Hoi Groene meisjes,

    Die frietjes zien er echt heel lekker uit : -D
    Ohh en die bio-frietzaak is echt fantastisch in Amsterdam, ik woonde er zowat om de hoek haha. Alleen helaas woon ik nu weer in Breda en daar ben ik nog geen bio-frietzaak tegengekomen.

    Mijn vraag is of je de sojamelk in de zelfgemaakte veganaise ook kan vervangen door een andere melksoort. Ik kan niet tegen koemelk én niet tegen soja : -(

    Groetjes van Manon

  12. Voor de lunch gemaakt frietjes zijn goed gelukt. Veganaise iets minder structuur is meer die van slasaus. Heb ik iets verkeerd gedaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>