Zoete aardappelsoep met sinaasappel

zoeteaardappelsoep2

Ben je van mening dat soep alleen voor de herfst en winter is? Think again! Er zijn een heleboel soepjes te bedenken die juist in de lente en zomer erg geschikt en lekker zijn. Ook in de lente en zomer zijn er een hoop lekkere en frisse combinaties te bedenken – zoals bijvoorbeeld deze zoete aardappelsoep met sinaasappel. Broodje erbij en niks meer aan doen, dat is nou juist het ideale op een warme, zomerse avond. Heerlijk om dit in je tuin, op het balkon of in het park  (vervoerd in thermosflessen) op te eten!

Deze soep heeft een pittige, maar toch frisse smaak. Dat frisse komt absoluut door de sinaasappel en dat maakt deze soep ook bijzonder. Zoete aardappel is sowieso altijd een goed idee, dus let’s go!

Het recept hebben we voor een groot deel overgenomen van het geweldig blog The First Mess, maar uiteraard met een eigen twist!

Wat heb je nodig voor ongeveer 4-5 porties?
scheutje (kokos)olie
1 ui, gesneden
3 teentjes knoflook, geperst
1 1/2 theelepel korianderpoeder
1/2 theelepel chilivlokken (+ meer voor garnering)
1 sinaasappel
2 zoete aardappels (de aardappels die ik gebruikte waren erg groot, ik had in totaal 1 kg zoete aardappel)
1000 ml groentebouillon
zout en peper

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 140 of 160 graden –

1. Schil de zoete aardappelen en snijd er 15 – 20 dunne plakjes af. Leg deze op een bakplaat en zet voor 10 minuten in de oven of tot de zoete aardappelplakjes krokant zijn.
2. Verwarm een scheutje olie in een soeppan. Voeg de ui, knoflook, korianderpoeder en chilivlokken toe en bak voor ongeveer 10 minuten.
3. Knijp de sinaasappel uit boven de pan en ga met een rasp een stuk of 10 keer langs de schil.
4. Doe de aardappels in de pan  en mix alles door.
5. Schenk de bouillon in de pan en breng aan de kook. Verlaag het vuur en kook de soep 10 – 12 minuten door. De zoete aardappels moeten zacht zijn.
6. Pureer alles met een staafmixer of blender. Als je de soep te dik vindt kan je wat extra bouillon toevoegen. Voeg eventueel wat zout en peper toe.
7. Serveer de soep met de zoete aardappel chips uit de oven, eventueel een broodje en extra chilivlokken.

zoeteaardappelsoep1

Wat is jouw favoriete soep in de lente of zomer? Wij gaan voor bovenstaande soep, of deze bloemkool-venkelsoep, onze lowbudget linzensoep die in elk jaargetijde lekker is of deze kokossoep die ons in exotische sferen laat verkeren. Kortom: wij zijn echte soeplovers, het hele jaar door!

Als jij deze soep gaat uitproberen zien we uiteraard heel graag een foto van het resultaat voorbij komen! Een foto kun je delen via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes) Alvast bedankt!

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

40 gedachten over “Zoete aardappelsoep met sinaasappel

  1. Het lijkt me lekker fris in combinatie met de sinaasappel, lekker! Ik maak eigenlijk nooit soep omdat ik alleen woon (en ik niet de hele week soep wil eten)… Maar misschien moet ik het toch eens proberen, bijvoorbeeld met de helft van een recept :)

    1. je kan het ook invriezen! Dan maak je een grote pan en eet je wat je wilt. De rest vries je in. Dan kan je bijv 1 x per week soep eten ofzo… heerlijk!

    2. Hallo Kimberley, wanneer je een vrieskast hebt of een vriesvak in je ijskast, dan lenen zich veel soepen uitstekend voor invriezen. Zo doe je maar een keer moeite voor een aantal keren smullen, zonder een gerecht dagen achter elkaar te hoeven eten.
      Andere tip: eet de soep, of iets anders, samen. Dat is fijn wanneer je doorgaans alleen eet en je stimuleert elkaar om eens in de zoveel tijd iets heerlijks uit de keuken te toveren. Recepten kan je aan wie het wil doorgeven. En zo voort.

  2. Oh lekker! Ik eet zelf ook gewoon het hele jaar door soep, ik vind het eigenlijk altijd wel lekker. Wel zijn in de zomer wat “frissere” soepjes favoriet terwijl ik in de winter liever zware soepen eet.

  3. Ik heb soep het afgelopen jaar ook echt leren waarderen, het is zo’n makkelijke manier om veel groenten binnen te krijgen en je kunt er al je creativiteit in kwijt. En i love zoete aardappel, dus deze variant zal mij vast ook bevallen! Ik heb zoete aardappel in huis, mmm.. Oké ik weet al wat ik morgen eet voor de lunch ;)

    1. Heb je dit al gedaan? Ik wil deze zelf as weekend maken. Bij pint 4 staat voeg de zoete aardappel toe is deze rauw? Of moet je die eerst koken? Vast bedank voor reactie.

  4. Waarom eerst de zoete aardappel in de oven en daarna nog koken in de bouillon? Geeft dat een andere smaak? Ik maak regelmatig soep van zoete aardappel en doe ze rechtstreeks in de de pan.

  5. Oh weer zo’n lekker soepje. De Thaise kokossoep was ook zo heerlijk.
    Ga tussen de middag proberen of ik het voor 1 persoon kan uitmikken anders moet ik weer alles opeten :) Fijne dag!

  6. Ik ben niet zo heel gek op zoete aardappel ( heb nu nog een pond over), en soep is altijd lekker, dus dat wordt het ! :) Die chippies laat ik maar zitten, want toen ik de stukken zoete aardappel in de oven deed (op 220 graden) werden ze heel snel zwart .

    1. Ideaal! Ben zelf ook geen grote zoete aardappel fan: eigenlijk vind ik het alleen lekker als frietjes uit de oven en in soep!

  7. Oh yum! Zoete aardappel fan hier, dus dit recept lijkt me sowieso een hele goede! Ik ben het er ook zeker mee eens dat soep niet alleen voor de winter is; het kan het hele jaar door! PS: ik ben heel benieuw naar jullie boek, las net over de covershoot op Alines blog (ja nu pas, ik liep even een paar dagen achter in blogland).

  8. Wij zijn ook dol op soep, heerlijk en meestal zo gemaakt.
    Eentje die het altijd goed doet bij ons is een geroosterde tomatensoep, die vinden de kids altijd heerlijk.
    Zelf hou ik heel erg van die Oosterse soepen: een currysoep of een harira…. mmmmmm….

  9. Jaaa soep is altijd goed… pompoen en tomaat-linzen-citroen is ook favo!!
    Deze lijkt me ook super lekker. Morgen gelijk maken. Ben benieuwd of de kids m ook lekker vinden. ?
    Bedankt weer voor t recept.. :-)
    Liefs

  10. Afgelopen week dit receptje gemaakt met de kinderen van de basisschool waar ik werk als kookjuf. Top recept!! Dank daarvoor.

  11. Ziet er heerlijk uit!
    Dus ik heb net alles in huis gehaald.
    Voor 1 kilo zoete aardappels had ik wel 4 joekels nodig.
    Er is alleen iets wat ik verwarrend vind: in het begin hebben jullie het over zoete aardappel in plakjes in de oven.
    Daarna over de aardappel in de pan.
    En later weer serveren met aardappelchips.
    Bedoelen jullie dan dat de plakjes in het begin voor de chips zijn en dat je de overige aardappel gewoon zo in de pan doet?

  12. Heerlijk, dank voor het recept. Ik ben dol op de zoete aaardappelsoep met kokosmelk, gember en sereh (recept is verder hetzelfde als jullie recept naar dan zonder sinaasappel)

  13. Ik ben dol op zoete aardappel. De smaak van de aardappel komt goed naar voren in de soep. Maar toch zal ik deze niet zo snel nog eens maken. Ik vind het een van de minder lekkere soepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *