15 eenvoudige eco-tips

ecotips

bron beeld

Groen doen hoeft helemaal niet ingewikkeld, tijdrovend of duur te zijn. Het zit hem vaak in kleine dingen. En heel veel kleine dingen maken een groot verschil. Hartstikke cliché, maar ook hartstikke waar. We stelden een (voorlopige) lijst voor je op met kleine huis-tuin-en-keuken dingetjes die je kan doen of gebruiken om een beetje groener in het leven te staan.

Boodschappenlijstjes

Zet je boodschappenlijstje in je telefoon, in plaats van op een los briefje. Natuurlijk zou je nu kennen denken: maar een smartphone is toch helemaal niet groen? Dat klopt, maar we hebben er toch (bijna) allemaal eentje. Laten we er een goed gebruik van maken, dus typ je boodschappenlijstjes in je notitieblokje op je telefoon. Dat scheelt een heleboel papiertjes op jaarbasis!

 

Stop the water!

Stel; je bent bezig met je ochtend- of avondroutine van het reinigen van je huid. Misschien gebruik je een (dier- en natuurvriendelijk) product om je gezicht schoon te maken. Terwijl je je gezicht staat in te smeren, scrubben of zepen, kan je best de kraan eventjes uitzetten. Dit geldt ook voor wanneer je bijvoorbeeld je benen aan het scheren bent. Zet die douche of kraan gewoon eventjes uit. Dit scheelt ongemerkt echt tientallen, misschien zelfs wel honderden, liters water.

Bring your own bag

 

Afbeelding 31

Neem áltijd een boodschappentasje of netje mee. Onze favoriete tasjes zijn totebags van organic katoen, of van die gehaakte ‘oma-netjes,’ ook van biologisch kantoen. Ze zijn sterk en er past enorm veel in. Het voordeel is ook dat deze tasjes in je handtas, werktas, luiertas, of welke tas dan ook, amper ruimte innemen. Er is dus eigenlijk geen excuus om niét een eigen boodschappentas bij je te hebben…en moet je eens kijken hoeveel plastic dit scheelt! Op de afbeelding hierboven zie je onze favoriete boodschappennetjes van BoWeevil. Gemaakt van organic cotton en ze kosten maar een paar euro. Je vindt ze vaak bij biowinkels, zoals Ekoplaza, Estafette en Delicious Food.

Zorg goed voor je (keuken-)apparaten

Ontdooi je vriezer regelmatig. Goed voor je vriezer, goed voor het milieu. Een teveel bevroren vriezer vreet energie: niet zo best voor het milieu en ook niet voor je portemonnee, uiteindelijk. Je vriezer ontdooien is heel eenvoudig: haal je vriezer leeg (en je koelkast, als je een vriesvakje hebt. Doe dit ’s avonds en zet de spullen die er uit komen op het balkon of in de tuin. (nu kan het nog, het is nog fris ’s nachts) Leg een paar handdoeken voor je koelkast, stekker eruit, en ontdooien maar. De volgende ochtend ruim je het vocht op, maak je je koelkast en vriezer meteen even goed schoon en zet je je spulletjes er weer in. Je koelkast en vriezer kunnen er weer tegenaan!

Ontkalk je huishoudelijke apparaten regelmatig met natuurazijn. Denk bijvoorbeeld aan je waterkoker: gewoon even een paar keer doorkoken met water met een scheut azijn erin. Daarna natuurlijk heel goed omspoelen. Het is ook een goed idee om een paar keer per jaar (of iedere maand, kan ook,) je wasmachine te ontkalken. Dit doe je door in het vakje waar je normaal gesproken wasmiddel doet, een scheut azijn te doen. Je zet de wasmachine aan zonder dat er was in zit en je laat een warm programma draaien. Je zult veel langer plezier hebben van je koelkast, wasmachine, vaatwasser, waterkoker en andere huishoudelijke apparaten wanneer je ze goed onderhoudt. Daarbij komt dat het onzin is om er allerlei speciale chemische middelen voor in huis te halen: azijn is je beste vriend.

Bring your own bottle

flessen.jpg

Zorg dat je áltijd een eigen waterfles bij je hebt. Natuurlijk het liefst van BPA-free plastic. Dit is plastic zonder schadelijke stoffen. Wij zijn zelf een beetje verliefd op deze leuke flessen van Ecozz. Deze wil je toch gewoon overal mee naartoe nemen? De Ecozz waterflessen zijn, lekker makkelijk, gewoon te koop bij bol.com.

Scheid je afval zorgvuldig

Scheid je afval. Zet aparte bakken neer: 1 voor plastic, 1 voor glas en 1 voor oud papier. Deze bakken koop je bijvoorbeeld bij de kringloopwinkel. Het is handig als het bakken (of manden, dat kan natuurlijk ook) zijn die een handvat hebben. Op deze manier kan je ze zo oppakken en meenemen naar de afvalbakken. Probeer als regel te hanteren: als de bak vol is, breng je hem weg. We know, het is niet altijd makkelijk, wij hebben er zelf ook best een hekel aan… afval stapelt zich gewoon enorm snel op. Maar uiteindelijk doen we het voor een groter doel en daar horen ook minder leuke klusjes bij, toch?

Voor de koffie- en theelovers

Drink losse thee, in plaats van thee uit theezakjes. Je denkt nu misschien: wat maakt dat nou weer uit? Alle kleine beetjes helpen, green girls and boys!

Koffie- en theegerelateerd: neem je eigen take-away beker mee als je buiten de deur ergens een koffie of thee gaat halen. Zelf gebruiken we hiervoor ‘KeepCups,’ die in allerlei te gekke kleuren te koop zijn. Maar natuurlijk kan dit iedere andere (thermos-)beker zijn. Waar het om gaat is dat je een heleboel papieren bekers bespaart door je drankje bij je favoriete koffietentje in je eigen beker te laten schenken. Het voelt misschien in het begin een beetje gek en mensen kijken er ook wel eens ‘raar’ naar, maar denk maar zo: in het buitenland (vooral in Amerika) is dit al lang heel hip en over een paar jaar doet iedereen het hier ook ;)

Springcleaning!

We hebben maar geluk met die vroege lente dit jaar! Laat het een mooi excuus zijn om je kledingkast weer eens ‘uit te mesten.’ Trek alles eruit en bekijk kritisch wat je wilt houden en wat er weg kan. Heb je kleding die te groot of te klein is geworden? Je niet meer mooi vindt? Of doet dat jurkje je denken aan de eerste date die je had met je ex – die je nu écht eens moet vergeten? De kringloop gaat blij met je zijn! Ja, want je gaat kleding natuurlijk niet weggooien! Je brengt het naar de kringloop, je zet het op Marktplaats of je brengt het naar de kledinginzamelingsbak. Jij blij met een opgeruimde garderobe, een ander blij met jouw kleding!

Iedere dag Warme Truiendag

We hebben de ergste koude dagen nu zo ongeveer wel gehad (althans, dat hopen we) dus die kachel kan nu echt wel eens uit. Heb je het toch koud? Trek een extra vest of trui aan, of allebei, maar laat de zon verder lekker zijn ding doen. Gordijnen omhoog en branden maar!

Recycle cadeautjes

Heb je in je enthousiasme, of onopgemerkt, de laatste tijd een stapel boeken gekocht en ben je er nu wel op uitgekeken? Stop er een lief briefje voor een vriend of vriendin in, pak het boek leuk in (bijvoorbeeld met papier uit oude tijdschriften, dat staat hartstikke leuk!) en geef het cadeau. Waarom zou je altijd alleen maar nieuw-gekochte cadeaus mogen geven? Wat een onzin! Onze leukste cadeautjes kwamen van mensen die iets tofs voor ons hadden gescoord in de kringloop. Een theekopje met schotel voor 10 cent, een geborduurd schilderijtje dat nog bij oma op zolder lag. Te gek toch?

Bring your own lunch

Neem je eigen lunch mee naar je werk of naar school. Neem bijvoorbeeld eens een salade mee in een glazen pot. Moet jij eens kijken hoe iedereen vol jaloezie naar je zit te kijken, want dat ziet er natuurlijk hartstikke lekker en leuk uit. Weg met al het plastic en kant-en-klare verpakte broodjes, wees creatief!

 

vampire_energy-818x1024

bron afbeelding

Vampire energy

Haal alle laders, van telefoons, fotobatterijen, mp3-spelers, enzovoorts, uit het stopcontact wanneer deze niet worden gebruikt. Scheelt ontzettend veel stroom! Check de infographic over ‘Vampire Energy.’ Je ziet hier hoeveel stroom apparaten nemen als ze standby staan. In Amerika gaat er paar jaar zo’n 3 biljoen dollar aan ‘vampire energy’ (ongebruikte energie) doorheen. Dat is echt ongelooflijk!

Voorkom foodwaste

Koop alleen wat je nodig hebt. Voorkom ‘foodwaste’ door veel te veel eten in huis te halen dat je vervolgens niet op maakt. Doorzoek regelmatig je voorraadkasten en je koelkast om te checken wat nog bruikbaar is en wat niet. Hiermee voorkom je dat je eten moet weggooien: het allerergste dat er is, als je het ons vraagt.

Dit waren onze 15 voorlopige tips. Wat vinden jullie ervan? Natuurlijk weten we er nog veel meer, maar we willen jullie iets vragen. Namelijk: om jouw ultieme (makkelijke!) ecotip naar ons te mailen. Je kan dit doen door een mail te sturen naar meisjes@degroenemeisjes.nl met in de titel: “ecotip.” Zet dit alsjeblieft wel in de titel, anders kunnen we jullie mailtjes misschien niet terug vinden en dat zou zonde zijn. Met de leukste tips gaan we weer een nieuw artikel maken en op deze manier wordt de lijst langer en langer. Dus: wat is jouw gouden ecoptip? Mail ons en wie weet lees je hem binnenkort terug op De Groene Meisjes!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

46 gedachten over “15 eenvoudige eco-tips

  1. Nadat ik dit heb gelezen kan ik mijzelf toch best wel een schouderklopje geven. Ik ben goed bezig! Yeah! De cadeautjes zijn een goede tip en ook ga ik zeker meer losse thee drinken! Ik heb trouwens nooit zo nagedacht bij stroom, thanks again! Ik vind het een super fijn artikel!

  2. Goed artikel, ik ben het helemaal met jullie eens! Wat ik ook altijd zo frustrerend vind om te zien is dat sommige mensen hun afval zomaar op de grond gooien, hoeveel moeite is het om even naar een prullenbak te lopen?! Ik probeer zelf ook altijd om de lichten niet onnodig aan te zetten, en de opladers niet onnodig in het stopcontact te laten zitten :)

  3. Goed artikel! Ik ga ook een mailtje sturen met mijn tips :)

    Ik vind eco bezig zijn op mijn werk (gehandicaptenzorg) wel erg lastig soms!

  4. Wat een goede tips allemaal! De meeste dingen doe ik al, maar ik moet toch binnenkort echt eens op zoek naar een fatsoenlijke take-away beker, voor alle koffie die ik op school drink.

  5. Goeie tips. Ik heb standaard een van mijn twee Groene Meisjes tasjes bij, als ik dan boodschappen doe of ga shoppen stop ik de spulletjes altijd daar in. :)
    Verder doe ik bijna alles op deze lijst, vooral een eigen fles of lunch meenemen en afval scheiden.

  6. Mooie lijst! Veel dingen doe ik al (eigen tas, eigen fles, eigen lunch en boodschappenlijst) maar er staan verschillende inspirerende dingen bij die ik nog meer kan doen. Binnenkort maar eens de vriezer ontdooien en ik ga nù alle stopcontacten nalopen op stekkers die er onnodig zitten.

  7. Wat een goede tips! Een eigen tas, drinkbeker en lunch meenemen doe ik wel altijd, maar op die andere dingen ga ik wel eens letten!

  8. Is hergebruik van je petflesje niet nog beter dan een andere plastic fles gebruiken?

    1. Ik weet het niet. Uiteindelijk is een PEt flesje ook een keertje op natuurlijk, terwijl zo’n speciale waterfles echt heel lang meegaat als je er goed mee omgaat. Ook zijn deze flessen gemaakt van BPA free plastic en dat zijn supermarkt flesjes niet.

  9. Wat een goede tips! Een aantal dingen deed ik al (boodschappenlijstjes in telefoon, zelf altijd herbruikbare tasjes, waterflesjes en lunch meenemen, kraan uit tijdens tandenpoetsen, opladers uit stopcontact halen na gebruik) maar het kan natuurlijk altijd beter. Ik ga deze opslaan, bedankt!
    Oh en een leuke tip: er zijn hele toffe wasbare lunchzakjes te koop bij WAAR om je brood in mee te nemen.

  10. Altijd handig deze tips! Er zijn al wel een hele hoop dingen die ik altijd wel doe, maar toch een aantal nieuwe er bij geleerd.

  11. Bedankt voor de tips! Veel deed ik al wel maar ik ga er nu nog beter op letten =) En ik bedenk me nu dat ik toch wel veel eten altijd in plastic zakjes doe (die ik dan wel leeg weer in mijn tas stop zodat ik ze thuis bij het plastic kan weg gooien!) en dat is eigenlijk ook wel zonde he. Ik ga vanaf nu meer meenemen in bijvoorbeeld een bakje dat ik gewoon kan afwassen!

  12. Goede tips!
    Helaas jammer dat wij dit thuis allemaal al doen :) Dat voelt best goed, maar ik had gehoopt dat ik nog een paar bruikbare tips tegen zou komen. Mischien een volgend artikel met andere tips?

    1. We wilden eerst eens makkelijk beginnen. Vandaar ook de vraag aan de lezers om tips in te sturen, zodat we een stap 2 kunnen gaan zetten. Misschien wil jij wat tips mailen Julia?

  13. Deze zaken zijn hier thuis (gelukkig) al vanzelfsprekend. Het autogebruik kan nog wel wat naar beneden bij ons. Dat wordt een aandachtspuntje. Wat we hiernaast doen is dat we geen droger gebruiken. Voor ons gezin met twee kleine kinderen werkt dat prima :-).

  14. Ik recycle tegenwoordig kaarsvet! Ik brand bijna elke dag kaarsen en vond dat er maar eens iets moest gebeuren aan het weggooien van kaarsvet. Bij de kringloop heb ik voor 75 cent een steelpannetje gekocht en nu smelt ik het, en maak er nieuwe kaarsen van. Is ook nog eens leuk om te doen!

  15. Ik doe al die dingen al. Vind het eigenlijk niet meer dan normaal!

    1. Heel goed van je Joyce. Maar vergeet niet dat er heel veel mensen (en dus ook lezers van ons) zijn voor wie dit allemaal niét zo vanzelfsprekend is :) Daarom wilden we beginnen met eenvoudige tips die vrijwel voor iedereen op te volgen zijn.

  16. De meeste dingen doen wij ook al. Ik heb (nog steeds) geen smartphone en gebruik wel papieren boodschappenlijstjes. Maar ik recycle papier van kantoor of post die thuis in de papierbak zou belanden. Ieder A4tje levert 8 briefjes… ;-)

  17. Recyclen van gebruikt papier voor boodschappenbriefjes is nog beter, bij het gebruik maken van je smartphone gaat er toch weer een paar procent batterij verloren :)

  18. Helaas zullen mijn tips clichés zijn en iedereen denkt vast doe ik al, maar een derde van aanbevolenhoeveelheid wasmiddel is al genoeg om mee te wassen, liever zelfs een maar een lepel vloeibare groene zeep.
    Geen blokjes gebruiken voor je vaatwasser maar een THEElepel (vaatwasser) poeder (en natuurlijk wel zout en glansspoelmiddel).. en ok ik kan meer gaan handafwassen besef ik nu.

  19. Nou dit was de druppel. Net de koelkast leeggeruimd en de stekker eruit getrokken.
    Bedankt voor het steuntje in de rug :)

  20. 15 leukste tips die ik heb gelezen, heel veel nieuwe dingen geleerd. groen zijn voelt goed, thanks! ik wist niet dat het goed was om af en toe de vriezer te laten ontdooien, klinkt heel effectief om dat te doen.
    Voor school gebruik ik elke x een boterhamzakje, voel ik me zo schuldig daardoor :( ik moet snel een bento box halen!

  21. Ik doe alles zo’n beetje, behalve het warme-truien-verhaal. Ik haat het om een koude neus te hebben!

  22. tip: bewaar alle enveloppen die je krijgt toegestuurd en gebruik die als boodschappenlijst e.d.

  23. Misschien wel een erg kleine tip, maar: ik drink heel de dag door thee. Koop eenmalig een grote thermoskan en doe hier het gekookte water in, want dan hoef je namelijk niet 12 keer per dag je waterkoker te gebruiken. Bespaart iets van 9 keer de waterkoker aanzetten.

    Als moslima is het eigenlijk wel mijn plicht om goed met de aarde om te gaan, dus echt voortaan meer op letten.

  24. En toch maar eens de vriezer ontdooien. Vind dit wel erg lastig, want mijn vriezer zit altijd wel vol met van alles en nog wat (kliekjes invriezen is trouwens ook groen, EN heel fijn).

  25. Hebben jullie nog een tip om ergens smoothies of soep in mee te nemen?
    Ik kan nergens een fijn iets vinden om dat mee te nemen.

    1. Ik hergebruik de flessen van de AH waar verse sappen/smoothies inzitten (-; Die glazen dus. Gewoon schoonmaken met kokend water. Werkt prima!

  26. Leuk en vooral ook handig lijstje dit :) Herinnert me er wel aan dat ik inderdaad de vriezer moet ontdooien… Ook wel fijn om te lezen dat ik op sommige gebieden toch al wel redelijk eco-friendly ben! :)

  27. Leuk om te lezen! :-) Het meeste doe ik al, maar de wat de stekkers in de stopcontacten betreft zou ik nog extra op kunnen letten. Wat ik hierboven ook al las is inderdaad enveloppen gebruiken als boodschappenbriefje, dat doe ik zelf ook. En weet je wat ook ideaal is? Je kunt oude kleding inleveren bij de H&M, max 2 tassen kleding per persoon, per dag. Hier krijg je dan weer kortingsbonnen voor terug! De kleding die je inlevert hoeft niet van de H&M zelf te zijn en het mag zelfs stuk/versleten zijn.

  28. Goede tips! Geloof dat wij hier thuis goed bezig zijn, we doen alles namelijk al. recyclen gaat bij ons nog een stap verder: groen gaat op de composthoop, net als de kattenbakvulling, weetniet of dat met alle soorten kan overigens (geloof niet dat de groene bak hier ooit wordt geleegd haha). Blikken worden vaak hergebruikt, net als glas. Als blik toch weg gaat, verzamelt mijn vader het in de schuur om vervolgens met allerlei ander spul eens in de zoveel tijd naar de milieustraat te gaan. Melkpakken worden bewaard, om bijvoorbeeld vet in op de vangen en in te leveren. Het enige wat me nog tegenstaat is dat mijn ouders en broertje wel gewoon vlees eten, beetje jammer haha.

  29. tof artikel, zulke kleine dingen moeten toch makkelijk aan te passen zijn! ik ga er ook wat bewuster op letten :)
    xo, cheyenne

  30. Wat dachten jullie van naar slager/visboer/poelier met je eigen bakje? Of zakjes waar je fruit en groente in stopt in de supermarkt weer mee terugnemem de volgende x? En sowieso bij alles wat je koopt zo min mogelijk zakjes en tasjes aannemen.

  31. Nog een tip: Elke dag een aantal stukken zwerfafval in de prullenbak gooien, gewoon afval wat je op straat tegenkomt als plastic zakjes, blikjes. Als iedereen dat zou doen, zou de wereld een stuk schoner zijn! Misschien lijkt het niet zoveel impact te hebben, maar elk beetje helpt!
    Ik neem zelf al tegenwoordig altijd een plastic tas in mijn tas voor het geval, als ik dat niet bij mij heb en ik wil iets kopen waar ik een plastic tasje voor nodig heb, dan koop ik het niet. Daarnaast drink ik altijd mijn water uit een fles, koop ik zoveel mogelijk lokaal bij de boer en koop ik alleen wat ik echt nodig heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *