20 for 2020 update – #3

Duurzaam wonen op woonboerderij | zonneboiler | zonnepanelen | WTW Warmte Terugwin Unit | Hotfill | bouwmateriaal recyclen | FSC Hout | lees meer op de blog over duurzaam wonen

Foto: Aline Bouma

In december 2019 schreef ik mijn ‘20 for 2020′ lijst. Dit is een lijst met – je raadt het al – twintig dingen die ik graag in 2020 wilde doen. Vervolgens schreef ik in april een eerste update (na het eerste kwartaal van het jaar) en in juli, toen het jaar over de helft was, een tweede. Inmiddels zijn we de laatste maanden van het jaar ingegaan en is het dus tijd voor een derde update.

Ik heb gemerkt dat ik het heel leuk en helpend vind om de lijst er geregeld even bij te pakken en te checken of ik nog aandacht heb voor de dingen die ik wilde doen. Nu ziet dit jaar er natuurlijk heel anders uit dan ik me in december 2019 had kunnen voorstellen, dus niet alle plannen die ik had zijn uit te voeren op dit moment. Dat is niet erg. Het gaat om de intenties die ik had en het geeft me een beetje een richting. Dat vind ik prettig.

1. Een wandeling organiseren voor een groep (onbekende) mensen.

Juli: Het lijkt me nog steeds leuk om dit te organiseren, en dan nu in de omgeving van Utrecht. Dit zou tegelijkertijd een leuke manier zijn om mensen te leren kennen. Misschien is een goede tussenstap om eens mee te gaan op een georganiseerde wandeling van het Natuurdromers forum, waar ik sinds kort lid van ben. Maar zelf iets organiseren lijkt me ook nog steeds heel leuk!

Oktober: Ik heb nog geen wandeling georganiseerd en ben ook nog niet mee geweest met een wandeling. Nu heb ik sinds een paar dagen wél totaal in mijn hoofd dat ik een wildplukwandeling wil volgen. Dat lijkt me echt fantastisch, dus misschien moet ik daarmee beginnen. De herfst is sowieso natuurlijk wel hét moment voor wandelen, dus dat moet lukken.

2. Een paar dagen naar een huisje in de natuur om daar lekker tot rust te komen en te schrijven.

April: Dit heb ik gedaan! Ik ben een midweek naar een tiny house op de Veluwe geweest en het was heerlijk. Ik heb er heel goed kunnen werken en mijn brein een beetje kunnen resetten. Ik kan het iedereen aanraden! Omdat ik weet dat ik er vragen over zal krijgen: ik verbleef op Droompark de Zanding. Geen spon, ik heb het zelf betaald.

Oktober: Als het even kan lijkt het me heerlijk om ergens in de herfst of winter nog een paar dagen naar een huisje in de natuur te gaan. En dan het liefst eentje met een lekkere bank om op te lezen en een bad om uren lang in te liggen weken. Tips voor fijne huisjes zijn altijd welkom!

3. Een workshop volgen.

Juli: Inmiddels heb ik nog meer online workshops gevolgd en ik blijf dat leuk vinden, maar ik ben ook op zoek naar iets leuks voor september. Dat lijkt me een mooi moment om met een offline workshop te beginnen. Het mag van alles zijn, iemand een tip?

Oktober: Dit heb ik gedaan! En wel afgelopen weekend! Ik heb namelijk een pottenbakworkshop gevolgd en ik vond het geweldig! Hartstikke moeilijk, maar ook hartstikke leuk. Het is zó cool om eerst iets totaal niet te kunnen en daarna een beetje wel. En om dan ook nog een tastbaar eindresultaat te hebben: love it. Echt een grote aanrader. Heb al zin om voor het einde van het jaar nog een andere workshop te volgen. Iemand tipte me een boekbindworkshop. Je eigen notitieboekje leren maken – lijkt me ook echt super leuk! In de categorie ‘online workshop’ heb ik een brei-workshop gedaan via Skillshare en het resultaat is dat ik nu, zo’n drie weken later, trots kan zeggen dat mijn eerste sjaal bijna af is! Ik vind het echt heerlijk om creatief bezig te zijn, ook al ben ik er helemaal niet per se goed in.

Foto: Aline Bouma

4. Naar een pluktuin met bloemen en fruit.

Juli: Jaaaa! Dit heb ik gedaan en het was geweldig! Vorige week was ik naar de Stadstuin in Zuilen, waar je iedere zondag voor vijf euro bloemen mag plukken. Fantastische plek, ga ik zeker vaker naartoe. Het was ook maar twintig minuten fietsen! Maar inmiddels heb ik ontdekt dat er nog veel meer pluktuinen in deze regio zijn, dus ik heb Aline al gemeld dat we op schoolreisje gaan binnenkort, zodat we ook foto’s kunnen maken :)

Oktober: Dit seizoen is nu natuurlijk een béétje klaar. Hoewel, misschien kan ik ergens nog wel appels of peren plukken! Of pompoenen rapen. Ik ga me er eens in verdiepen!

5. Nieuwe podcastafleveringen maken voor De Groene Podcast.

Juli: Helaas, dit idee is van de baan. De sponsor die ik had gevonden voor de podcast heeft zich teruggetrokken. Je weet wel, due to tante Carola. Dus dit zit er niet helemaal in momenteel, en ik denk voorlopig ook nog niet.

Oktober: Het idee om (weer) een eigen podcast te hebben kriebelt nog steeds. Misschien moet ik het dit keer wat laagdrempeliger houden, wat minder professioneel ook, zodat de kosten lager blijven. Ik maak het mezelf vaak veel te moeilijk met dit soort dingen en dat is jammer, want ondertussen had ik eigenlijk al tig podcastafleveringen kunnen maken… en dat is dus niet gebeurd. Uitdaging voor de laatste maanden van het jaar!

6. Meegaan op een bird-watching-walk in Rotterdam of Amsterdam.

Juli: Ik denk dat ik hiervoor een oproepje ga plaatsen op het Natuudromers forum! Daar zitten vast mensen die dat ook leuk vinden en die ook weten waar we dan naartoe moeten.

Oktober: Ik kreeg van Mare een heleboel leuke verjaardagscadeaus in augustus, en één daarvan is dat hij ons heeft opgegeven voor een ‘vogelcursus’ in Amelisweerd in het voorjaar van 2021! Het duurt nog even, maar ik kijk er al naar uit.

7. Op een reisje met Dirk Jan.

Juli: Momenteel denk ik veel na over hoe je in vriendschappen meer tijd voor elkaar kunt maken en hoe je nieuwe herinneringen kunt blijven maken samen. Samen op reis gaan is daarbij wel het ultieme voorbeeld, maar goed, dat kan niet altijd. Ik stel dit doel dus een beetje bij: misschien gaan we niet samen op een reisje naar het buitenland dit jaar (zoals we de jaren hiervoor wel deden: twee keer naar Parijs, één keer naar New York), maar kunnen we wél een dagje samen op pad.

Oktober: Dit hebben we in augustus gedaan! Dirk en ik mochten een elektrische BMW lenen (via ShareNow) en daar zijn we lekker een dagje mee wezen cruisen. We gingen lunchen bij een heel slechte strandtent, vegan milkshakes drinken en gewoon lekker wat rondrijden en kletsen. Het was echt een heerlijke dag en heel fijn om even wat meer tijd voor elkaar te hebben. <3 Ik hoop in de laatste maanden van het jaar ook nog een dagje met Merlin op pad te gaan. Dat waren we laatst van plan, maar toen moest ik natuurlijk weer met menstruatiepijn in bed liggen :( Maar! We houden het tegoed.

8. Mijn slaapprobleem aanpakken.

Juli: Yes! En dat is geslaagd! Je leest hierover in deze en in deze blogpost. Het was een project, maar het is me gelukt!

Oktober: Ik moet hier helaas opmerken dat mijn slaapprobleem vrolijk weer terugkomt als ik niet heel goed blijf opletten. Dat wil zeggen dat ik moet blijven letten op dingen als: op tijd naar bed gaan, geen caffeïne na 11:00 uur ’s ochtends, geen schermtijd meer na 22:00 uur, sporten, yin yoga, enzovoorts. Ik ben en blijf een moeilijke slaper, zo blijkt, en er hoeft maar íets in mijn schema te verschuiven of ik lig er weer uit. Na een paar weken van wat mindere slaap voel ik dan meteen weer dat ik minder goed ga functioneren en me mentaal ook absoluut veel minder goed voel.

9. 48 uur offline gaan.

Juli: Hierboven zeg ik dat ik dit in de winter wil doen, maar inmiddels denk ik dat ik dit gerust een beetje naar voren kan halen. Ik heb het idee dat mijn schermtijd de afgelopen maanden verdubbeld is. Dit komt door al het wereldnieuws dat ik dit halfjaar zo actief heb gevolgd, maar ook doordat online contact met vrienden nu eenmaal het enige contact was dat we hadden. Ik merk dat ik steeds vaker weerstand tegen mijn telefoon begin te voelen, dus ik geloof dat het tijd wordt om dze 48-uur challenge  binnenkort eens op te pakken!

Oktober: Ik heb dit laatst in een weekend geprobeerd, en dan 24 uur, en ik zeg heel eerlijk: ik vind het enorm moeilijk. Ik ben er nog niet helemaal over uit hoe ik dit ga aanpakken, maar ik zie wel degelijk – nog steeds – voor me dat ik dit in de winter toch écht een keer ga doen. Ik denk wel dat ik een beetje voorbereiding nodig heb, want zomaar mijn laptop en telefoon voor twee dagen wegleggen is toch een grote stap voor me. Een beetje beschamend misschien, maar dat is gewoon wat het is.

10. Een taart bakken aan de hand van een live tutorial van Lisa (van Taarten van Jansen).

Juli: Ik ben niet meer zoveel aan het bakken momenteel, maar ik ben wél aan het fermenteren geslagen! Ik brouw nu mijn eigen waterkefir en kombucha. Totaal iets anders dan taarten en cakes, maar daar had ik het op een gegeven moment gewoon een beetje mee gehad geloof ik. Dus voor nu is het experimenteren met gefermenteerde drankjes en dat vind ik erg leuk om te doen!

Oktober: Ik heb dit weekend nog mijn eigen pumpkin spicemix gemaakt, dus ik kan lós! Mijn doel is om zo’n heerlijk Amerikaanse pompoentaart te maken – maar dan een vegan variant natuurlijk. Ook lijkt het me leuk om wat meer te leren over hartige taarten bakken. Dat heb ik eigenlijk nog nooit echt vegan gedaan. Vroeger bakte ik wel eens quiches, maar dat is vaak toch met een hoop ei en kaas en dat willen we niet natuurlijk. Iemand tips voor fijne recepten?

11. Een échte zomervakantie plannen.

April: Au. Ja, dat was het plan. Maar door de financiële onzekerheid van deze en de komende maanden, moeten we dat plan eventjes laten varen. Volgend jaar dan (hopelijk) maar.

Oktober: Hier is niet veel in veranderd. Door naar Wie Is De Mol te kijken weten Mare en ik inmiddels wel heel zeker dat we dolgraag een roadtrip door Italië willen maken. Ik ben al best vaak in dit heerlijke vakantieland geweest, maar ik wil zeker nog eens terug en dan voor een wat langere periode… zodat we langer van al het lekkere eten daar kunnen genieten :)

12. Thuis yoga doen. 

Juli: Bovenstaande lukte inderdaad voor een tijdje erg goed, maar op een gegeven moment – door de verhuisdrukte – heb ik het ook weer losgelaten. Morgenochtend heb ik mijn eerste yogales buiten de deur weer geboekt en daar kijk ik toch ook wel erg naar uit. Misschien is yoga in een yogastudio toch net iets meer mijn ding dan om het thuis te doen. Ik heb het in ieder geval geprobeerd!

Oktober: Inmiddels heb ik via OneFit weer wat yogalessen in verschillende studio’s in Utrecht gevolgd én heb ik een 4-delige Fat Yogi Club georganiseerd bij Studio Natuurlijk. We beginnen – als het RIVM het toelaat – vrijdag met de yin lessen voor dikke mensen en ik ben zó excited!

13. Spreken op een evenement, bijvoorbeeld over duurzaam leven, over dik zijn of over mental health.

Juli: Ik wacht nog op die boekingen….Tsja, daarvoor moeten er toch echt eerst meer evenementen komen, vrees ik. Maar ik zei het van de week nog hardop tegen iemand: het lijkt me echt nog steeds een heel toffe ervaring om vaker spreekklussen te doen, dus ik sta er 100% voor open!

Oktober: Iets heel tofs wat op dit gebied is gebeurd is dat ik in september ben ingeschreven bij sprekersbureau A Cup Of Ambition! Daar ben ik heel blij mee en trots op! Natuurlijk zijn er momenteel helaas heel weinig evenementen om op te kunnen spreken, maar dat komt wel weer. Afgelopen weekend mocht ik bijvoorbeeld te gast zijn in de talkshow van Han Bosman, tijdens het Rainbow Festival in Tivoli. Echt super leuk was het om weer eens op een podium te staan/zitten en te mogen spreken. Smaakt naar meer!

14. Mijn vriendin Suus in Duitsland opzoeken.

Juli: Ik heb enerzijds het voornemen om het reizen naar het buitenland pas weer op te pakken als het echt niet anders kan, anderzijds kan ik me ook voorstellen dat ik ergens dit najaar toch wel echt héél erg graag een tripje naar Duitsland wil maken.

Oktober: Boe, dit zit er vrees ik nog niet echt in. Gelukkig is er Zoom en blijven we in contact, maar ik mis Suus en ik mis de leuke Duitse steden wel!

Foto: Bette de Wit

15. Wadlopen met Mare.

Juli: Gelukkig heb ik hier nog niet aan hoeven geloven. Grapje, zó erg lijkt het me nu ook weer niet. Echter, Mare heeft er nog een sportief idee bij opgevat: een kanotocht maken. Ik heb gezegd dat ik dat wel wil, als hij met mij een tandem wil huren en daarop een fietstochtje door de omgeving wil maken. Lijkt me hilarisch. Ik houd jullie op de hoogte.

Oktober: Er is nog niemand uit dit huishouden wezen wadlopen. Hetzelfde geldt voor fietsen op een tandem. Misschien laten we dat maar zo voor dit jaar ;) Een mooie strandwandeling  zou eigenlijk al fijn zijn.

16. Naar een filmfestival en het dan heel serieus aanpakken.

Juli: Helaas gaan dit soort festivals nog niet door en zullen we geduld moeten hebben.

Oktober: Laatst probeerden we kaartjes voor het NFF (in Utrecht) te bemachtigen, maar omdat er zo weinig evenementen/screenings en ook zo weinig kaarten (in verhouding) waren, visten we achter het net. Helaas. De week na het festival zijn we wél naar de bioscoop geweest. Naar Buladó, een prachtige Nederlandse film. Ik was er echt heel erg van onder de indruk.

17. Een museum bezoeken waar ik nog niet eerder ben geweest.

Juli: Helaas zijn we in de tussentijd nog niet naar ‘nieuwe’ musea geweest. Maar nu we naar Utrecht verhuisd zijn is dat natuurlijk wel een uitstekend moment om dat weer op te pakken. Ik associeer naar het museum gaan wel meer met de herfst en de winter, dus misschien wacht ik er nog eventjes mee, maar ik maak hierbij wel even een ‘mental note’ voor mezelf.

Oktober: Dit hebben we nog niet gedaan. We wandelden van de week wel langs het Centraal Museum (en het Nijntje museum!) en zeiden tegen elkaar dat we écht weer eens naar het museum moeten. Op het wensenlijstje staan BAK en het Centraal Museum. Laten we daar eerst maar eens mee beginnen :)

Foto: Aline Bouma

18. Een paar keer per jaar foto’s laten afdrukken, of Polaroids maken.

Juli: Ik schreef wel dat ik dit ging doen, maar ik ben het vervolgens gewoon weer vergeten!
Wel heb ik een paar fotokaartjes rondgestuurd, maar dat is toch anders. Dus foto’s laten afdrukken gaat gewoon weer op het lijstje van dingen die ik nog wil doen :)

Oktober: JA!! Dit heb ik gedaan! En hoe! Ik heb een flínke stapel foto’s laten afdrukken als (gekleurde) Polaroids en het is zó leuk geworden. Nu denk ik erover om een doosje te zoeken, in de kringloop bijvoorbeeld, waar de foto’s leuk in kunnen. Misschien kan ik ze op jaar sorteren en dan bijvoorbeeld twee keer per jaar foto’s af laten drukken. Het is zo fijn om iets tastbaars te hebben waar je doorheen kunt bladeren. Ik koos voor foto’s van ons weekendje weg naar Zwier, onze verjaardagen, foto’s van de katten, van ons huis, van vrienden. Fijne plaatjes die staan voor mooie herinneringen. Ik liet de foto’s trouwens afdrukken bij Albelli. Geen spon, zelf betaald, grote aanrader. Oh en kies dan voor mat papier want dat pakte erg moooi uit!

19. Naar een lezing/event van iemand die ik heel inspirerend vind in het buitenland gaan. 

Juli: Alle events en lezingen die ik de afgelopen maanden heb bijgewoond (en dat waren er best wel wat!) waren online of in de bibliotheek hier op de Neude in Utrecht. Dat laatste voelde als echte uitjes, na al dat ge-Zoom. Ik ben er wel een beetje klaar mee, merk ik. Ik blijf er nog steeds bij dat ik hoop dat ik dit jaar ergens een keertje naar het buitenland kan voor een bijzondere lezing of een evenement. Ik heb geen idee hoe realistisch dat is, maar ik blijf dromen.

Oktober: Ik vrees dat dit hem in 2020 niet gaat worden, hoe jammer ook. Alles wat er is, is online, en naar het buitenland gaan als dat niet per se noodzakelijk is, zou verkeerd voelen.

Foto: Aline Bouma

20. Een creatief project met een concreet eindproduct oppakken.

Juli: In april of mei hebben Aline en ik twee Groene Meisjes postkaarten sets gelanceerd. Dat was super leuk en de setjes vlogen als warme broodjes over de toonbank. Ook heb ik meerdere online leesclubs georganiseerd, die ik voor nu even onder de categorie ‘creatief’ schaar. Verder zijn Aline en ik (samen met nog twee mensen) bezig met Een Groot Project waarover ik jullie deze zomer meer wil vertellen. Wordt vervolgd!

Oktober: Wie mij volgt op Instagram heeft het al voorbij zien komen: het grote nieuws dat ik te delen had, was dat ik een kookboek aan het schrijven ben! Het wordt in het voorjaar van 2021 uitgegeven bij uitgeverij Fontaine. Het wordt een kookboek met budgetvriendelijke en relatief eenvoudige vegan recepten en ik kan alvast zeggen dat het er so far prachtig uitziet. Naast het kookboek ben ik ook bezig met twee andere projectjes waarover ik jullie hopelijk bij de volgende update meer kan vertellen. Stay tuned! :)

Samenvattend kan ik zeggen dat ik zeer tevreden ben met hoe het loopt met mijn 20 for 2020 lijst. Het leuke is ook dat ik van sommige plannen weer nieuwe ideetjes krijg, dus eigenlijk wordt de lijst alleen maar langer, in plaats van korter.

Ik ben benieuwd hoe het met jullie 20 for 2020 lijstjes (mocht je er ook eentje hebben) gaat! Heb jij nog plannen of highlights voor de laatste maanden van het jaar waar je naar uitkijkt? Laat het me weten in de comments onder deze blogpost! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

14 gedachten over “20 for 2020 update – #3

 1. Heerlijk om te lezen deze blog, wat heb je al veel van de dingen gedaan die je wou doen! Heel indrukwekkend!

 2. Wat leuk Merel! Ik heb ook deze lijst samengesteld, naar jouw voorbeeld (én inmiddels al een aantal ideetjes voor op mijn 21 for 2021 haha). Bij mij ook een vakantie en een wandelconcept (shinrin yoku) dat nu niet door kon gaan. Enkele hoogtepunten: de minibieb in de tuin vervangen (was verrot), kleur- en kledingstijladvies van een pro, een handstand leren maken (kom nu, in oktober, bíjna los van de muur), Zweedse kardemombroodjes maken. Nog ’te doen’: een nieuwe opleiding of baan vinden, en ook dat weekend offline brr hahaha! Gaat goed, al met al. Dank voor je inspiratie!

 3. Tof waar je allemaal mee bezig bent! Voor het bakken van quiches heb ik wel een tip: avocado en zijdentofu gebruiken voor de vulling. Daar kunnen allerlei groenten in, en dan gehakte noten eroverheen als knapperige garnering. Heerlijk!

 4. Wat een fijne update! Ondanks ‘dat ene’ heb je toch best wat kunnen doen.
  Zelf ben ik een paar jaar geleden een hele maand offline geweest en ik dacht: misschien heb je iets aan deze tips. Wat mij namelijk (ook als ik een weekendje offline ben) enorm helpt is mensen zo veel mogelijk informeren dat ik niet bereikbaar ben en dat ik bij spoed gebeld mag worden. Out of office reply aan / Whatsapp status aanpassen / bij andere socials dat duidelijk maken en huppakee: gaan. Daarmee verminder je de kanalen én verwachten anderen niks van je (dat laatste was bij mij een probleem: ik wilde bereikbaar zijn voor het geval iemand me nodig had). En contact met anderen kan bijvoorbeeld ook door iemand een (handgeschreven) brief te schrijven en die op de post te doen. Deze vorm van ‘slow contact’ is ook heel plezierig. Ik kan het echt aanraden om lekker offline te gaan. Wie weet gaat het je binnenkort lukken :-)

 5. Wat een leuke lijst! Mijn 2020-lijstje (nog) niet voltooid, want mijn buitenland tripje, workshop zeep maken en plantenworkshop gingen niet door. Ook helaas niet zoveel naar musea geweest als voorgenomen. Maar wel mijn badkamer meer plasticvrij gemaakt, zelf een macremehanger geknoopt en enorm aan het stekken geslagen en verkoop er zelfs regelmatig een paar. Verder actief aan het yoga-en. Al met al een prima ‘score’! Ben al aan het nadenken over mijn 2021-lijstje :)

 6. Wat fijn dat je al zo veel stappen hebt kunnen zetten. Nu ik je stukje lees over polaroids schiet me trouwens iets te binnen. Laatst las ik dat je in Utrecht een centrum hebt voor analoge fotografie, CAFU. Hier kun je zelf analoge foto’s schieten en afdrukken. Ze bieden ook cursussen aan voor 50 euro pp.

 7. Wat leuk om zo’n lijst te hebben! Ik heb het laatst het boek(je) Kunst van Kaizen gelezen en dat is echt een aanrader. In het kort gaat dat over verandering in hele kleine stapjes. Ik worstel ook met mijn telefoongebruik en probeer met die methode dat te verminderen. Misschien heb je er ook wat aan. Bedankt voor deze inspiratie, ik ga ook weer eens stappen proberen te zetten :-D

 8. Tof vervolg op je lijst. Ik heb elke maand iets gebakken, dus dank voor de tutorial tip. Ander punt was m’n kenissenkring uitbreiden, maar dat lukt niet echt in deze tijd. Wat ik wel doe is wandelen in m’n eentje.

 9. Tof dat er een kookboek aankomt! Je hebt toch weer mooi wat vooruitgang kunnen boeken, ondanks dat corona sommige dingen wat moeilijker maakt.

 10. Wat een mooie lijst een mooie ideeën! Misschien dat ik dit volgend jaar ook eens ga doen. En uiteindelijk heb je nog best veel kunnen doen gelukkig. En we hebben nog drie maanden :-)

 11. Wat leuk om zo’n lijst te hebben, wel jammer dat je sommige dingen dit jaar niet heb kunnen doen. Wie weet in het nieuwe jaar zijn er weer nieuwe kansen. Mijn highlights voor deze maand is…ik wordt voor het eerst Oma!!!! Dus het is een spannende tijd waar ik ontzettend naar uitkijk!

 12. Ik zou het super vinden als je een nieuwe podcast gaat maken Merel, zou er sowieso naar luisteren! :)
  Appels/peren plukken kan ik trouwens erg aanraden. En het kan nog net deze maand.

 13. Leuk allemaal, Merel! In omgeving Baarn kun je wildplukwandelingen maken met Elsje Bruijnesteijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *