20 for 2020

Beeld: Bette de Wit 

Deze ’20 for 2020′ lijst is geïnspireerd op aflevering 250 van ‘Happier‘, de podcast van Gretchen Rubin. Het is een lijst met allemaal dingen die je in het nieuwe jaar wilt doen. Misschien denk je dat het goede voornemens zijn, maar dat is niet zo. Goede voornemens gaan doorgaans om het veranderen van bepaald gedrag (gezonder gaan eten, sporten, afkicken van verslavingen enzovoorts,) en dit is een lijst van dingen die me leuk lijken om te doen. Plannen die al langer wil uitvoeren, maar waar ik niet eerder aan toekwam.

De ervaring leert dat als ik dat soort dingen verbaliseer en kenbaar maak (zoals nu, aan jullie), ik eerder geneigd ben het ook echt te gaan uitvoeren. Sommige dingen zijn groter en tijdrovender dan andere. Bepaalde dingen zijn binnenkort al uitvoerbaar, terwijl andere dingen pas in de zomer kunnen. Ik hoop mezelf eraan te herinneren tussentijds naar mijn lijstje te kijken, want sommige voornemens zullen wel wegzakken in de loop van de maanden.

Echter, het idee is ook; het is een lijst van dingen die ik wil doen. Niet van dingen die ik moet doen. Als ik aan het einde van 2020 concludeer dat ik misschien ‘maar’ de helft heb uitgevoerd, dan is dat niet erg. Het waren immers maar plannen. Ik zie het als een goede oefening in mild zijn voor mezelf :)

1. Een wandeling organiseren.
Ik vroeg op Twitter wie er geinteresseerd zou zijn om met een groep(je) te gaan wandelen en er was erg veel animo. Het lijkt me heel leuk om dit in Amsterdam of Rotterdam te organiseren. Ik houd zelf niet van heel grote groepen, dus ik houd het bescheiden, maar dit lijkt me echt heel gezellig!

2. Een paar dagen naar een huisje in de natuur om daar lekker tot rust te komen en te schrijven.
Ik roep denk ik al een jaar of twee dat ik dit weer eens wil doen, dus het wordt tijd. Het lijkt me heerlijk om het schrijven te onderbreken voor een boswandeling en om het gezellig te maken in dat huisje. Zin in!

3. Een workshop volgen.
Nu ik de pre-master Jeugdliteratuur volg merk ik dat ik vooral daar mee bezig ben. Dat is natuurlijk heel erg logisch, maar ik mis het ook wel om iets anders te doen of te leren. Het lijkt me daarom leuk om weer eens een workshop (of misschien wel meerdere, over verschillende onderwerpen) te volgen. Het onderwerp maakt me dan eigenlijk niet heel veel uit, geloof ik.

4. Naar een pluktuin met bloemen en fruit.
Ik roep dit echt al een paar zomers en het gebeurt nooit. Dat is een beetje sad, want het is zo simpel! Ik zie mezelf gewoon heel gelukkig worden van het plukken van mijn eigen boeket en een eigen bakje bramen. Je zou denken dat het te realiseren zou moeten zijn in 2020, toch?

5. Nieuwe podcastafleveringen maken voor De Groene Podcast.
Ik heb zin om dit 2018-project opnieuw op te pakken met Dennis! We hebben ook eigenlijk al heel lang best wel wat input verzameld voor nieuwe afleveringen, dus het is ‘gewoon’ een kwestie van tijd maken en dingen opnemen. Zin in!

6. Meegaan op een bird-watching-walk in Rotterdam of Amsterdam.
Een paar leuke mensen van de Bovengrondse, een feministische organisatie, organiseren wandelingen voor mensen die ervan houden om naar vogels te kijken. Dat zag ik op Instagram voorbij komen en ik werd meteen enthousiast van het idee. Ik heb helemaal geen verstand van vogelen, maar leuk en gezellig vind ik het wel – zéker met een groepje feministen, – dus ik hoop snel aan te haken bij één van de tours!

7. Op een reisje met Dirk Jan.
Ik ben met Dirk Jan naar New York en Parijs geweest en dat was echt ontzettend gezellig. Nu heeft Dirk promotie gemaakt op zijn werk, waardoor hij geregeld naar het buitenland moet om trainingen te volgen of te geven en ik heb besloten in 2020 eens met hem mee te gaan. Het maakt me niet heel veel uit waar naartoe, gezellig zal het sowieso zijn! (en terwijl hij dan zijn werk doet, ga ik lekker de stad verkennen en een vegan hotspot voor ’s avonds uitzoeken)

8. Mijn slaapprobleem aanpakken.
Ik slaap al ruim een jaar heel slecht en ik kijk er echt naar uit om dit grondig aan te pakken. Ik wil hier een groots selfcareproject van maken, en alles aanpakken wat maar nodig is om ervoor te zorgen dat ik weer optimaal van mijn nachtrust kan gaan genieten. Het klinkt misschien niet per se als iets leuks om te doen, maar op een vreemde manier heb ik er eigenlijk veel zin in om dit aan te gaan!

9. 48 uur offline gaan.
Dit idee heb ik van Venetia Falconer – een YouTuber naar wie ik momenteel graag kijk. Zij en haar man doen ieder weekend een ’48hours offline’, waarbij ze hun telefoons letterlijk uitdoen en wegleggen. Pas op maandagochtend zetten ze hem weer aan. Ik vind het een beetje genant om te zeggen, maar ik bewonder dat gewoon. Ik denk dat ik het er knap lastig mee zal hebben om dit één weekend te doen, maar het lijkt me ook heerlijk en een goede ervaring.

Beeld: Aline Bouma

10. Een taart bakken aan de hand van een live tutorial van Lisa.
Lisa Jansen, van ‘De taarten van Jansen‘ doet Instagram baktutorials waarvoor je een kaartje kunt kopen en dan geeft ze je op een zondagochtend live bakles. Lijkt me te gek. En aangezien Lisa’s taarten er altijd AMAZING uitzien, ben ik heel benieuwd of het resultaat bij mij ook zo zal zijn. Ik wil eigenlijk alleen al meedoen omdat ik het concept (met die kaartjes en dat live bakken) zo origineel vind!

11. Een échte zomervakantie plannen.
Wat dat is jaren geleden en het lijkt me heel erg fijn om weer eens een week of drie écht vrij te zijn. Ik wil dan ook echt weg, in ieder geval voor een goede week. Ik heb nog geen concreet idee van waar ik naartoe wil (al lijkt Portugal of Schotland me erg fijn,) maar zo lang het iets is met veel buitenlucht, lekker eten en tijd om een boek te lezen ben ik blij.

12. Thuis yoga doen.
Ik wil geregelder yin yoga doen en ik weet dat veel mensen fan zijn van de video’s van Yoga with Adrienne. Dat wil ik een kans geven. Ik heb al een goede mat en nu wil ik graag van die kurken blokken die bij yin heel handig kunnen zijn. Als ik die heb, kan ik gaan beginnen. Volgens mij zou het ook heel helpend zijn om soms avondyoga te doen, voor het slapen gaan.

13. Spreken op een evenement, bijvoorbeeld over duurzaam leven, over dik zijn of over mental health.
Dit heb ik eerder gedaan en ik vond het altijd erg leuk. Sterker nog, ik vind het zo leuk om te doen dat ik hoop dat het ooit een vast onderdeel van mijn werkzaamheden zal zijn. Als in: dat ik geregeld als spreker (of moderator/dagvoorzitter) zal optreden.

14. Mijn vriendin Susanne opzoeken in haar nieuwe woonplaats: München!
Ik geloof niet dat ik ooit in München ben geweest, dus dit is sowieso de perfecte aanleiding. Het is jammer dat Suus niet meer in Berlijn woont, want ik zocht haar daar altijd heel graag op, maar wie weet gaat München me enorm verrassen!

15. Wadlopen met Mare.
Of eigenlijk wil ik dit helemaal niet per se, maar Mare wil het dolgraag, dus ik denk dat ik me over mijn angst om diep in de modder weg te zakken heen ga zetten. (‘Het wordt vast heel leuk’, zeg ik maar alvast tegen mezelf.)

16. Naar een filmfestival en het dan heel serieus aanpakken.
Ik denk dat ik naar Movies That Matter zou willen, en dan een hotelkamer zou willen boeken, zodat het een echt weekendje weg wordt en je lekker veel films kunt meepakken. Ik ben altijd een beetje laat met dit soort dingen en dan mis ik de helft, maar gelukkig heb ik nu een verkering die heel goed kan plannen, dus dat moet goed komen!

17. Een museum bezoeken waar ik nog niet eerder ben geweest.
Ik heb een beetje de neiging omsteeds naar dezelfde musea te gaan (FOAM, Fotomuseum Rotterdam, Het Stedelijk,) en dat vind ik leuk, maar soms ook een beetje zonde van mijn museumkaart. Of niet zonde, maar je snapt wat ik bedoel: er is nog zoveel meer te ontdekken! In 2020 wil ik daarom naar minstens één museum dat ik nog niet ken.

18. Een paar keer per jaar foto’s laten afdrukken, of Polaroids maken.
Ik merk dat ik het mis om af en toe leuke foto’s af te laten drukken, terwijl ik het eigenlijk zo leuk zou vinden om wat meer tastbare herinneringen te hebben. Ik bedoel, leuk, die foto’s op Instagram, maar het lijkt me ook gezellig om wat foto’s op te kunnen hangen, naar vrienden te kunnen sturen of om er misschien zelfs weer eens een fotoboek van te maken.

19. Naar een lezing/event van iemand die ik heel inspirerend vind in het buitenland gaan.
Zoals bijvoorbeeld naar een podcastopname van Sofie Hagen of Deborah Frances-White in Londen. Het lijkt me heel cool om daarvoor speciaal naar het buitenland af te reizen, zoals sommige mensen dat doen voor een concert van iemand van wie ze al járen fan zijn. Ik zie mezelf al excited in de trein zitten :)

20. Een creatief project met een concreet eindproject aanpakken.
De afgelopen jaren had ik bijna ieder jaar wel zo’n project: een boek, een serie notitieboekjes, een podcast… en nu zou ik wel weer zin hebben in iets nieuws! Het allerleukste aan zo’n project vind ik dat je een tastbaar eindproduct hebt dat je dan feestelijk kunt lanceren. Ik moet natuurlijk kritisch kijken of ik er de tijd voor heb, maar ik sta er in ieder geval voor open. Zeg het dus gerust als je suggesties voor me hebt!

Wat mag er op jouw ’20 for 2020′ lijstje absoluut niet ontbreken? Laat het me alsjeblieft weten in de comments, want ik ben enorm benieuwd. Heb je zelf een blog waarop je ook jouw lijstje wilt delen? Schroom dan niet om de link naar je blogpost hier te delen. Hoe meer lezers, hoe meer vreugd! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

56 gedachten over “20 for 2020

 1. Hoi Merel, wat een leuke lijst! En helemaal tof dat je wilt gaan Wadlopen. Aangezien je niet van grote groepen houdt kan ik je aanraden om met De Vrije Wadlopers op pad te gaan. (www.vrijewadlopers.nl) En wees gerust, we hebben nog nooit iemand achter gelaten in het slik! Lieve groet, Anne

 2. Bedankt voor het delen van je lijst! Ik heb er 2 van jou ‘gepikt’ :) Ik heb onder andere op mijn lijst: een keramiekworkshop volgen en het Kinderboeken museum bezoeken.

  1. Ohh zo leuk! Kinderboekenmuseum (in Den Haag, voor de meelezers,) is awesome.
   Mag ik de rest van je lijst ook zien? :))))

 3. Wat een leuke lijst! Geeft inspiratie om zelf ook een lijst te maken :)

 4. Wat een leuk idee! Ik ga ook een lijst maken. Ik weet nog niet precies met wat, maar misschien met 20 wandelingen die ik wil doen en 20 boeken die ik wil lezen.

 5. Mij leek wadlopen ook niet echt geweldig, maar het was juist wel leuk!

  1. Oh echt! Nou, ik hoor toch wel veel positieve geluiden. Hopelijk ga ik over een tijdje melden dat het allemaal toch wel meeviel ;)

 6. Hoi Merel, München is een heel gezellige stad, dat gaat je vast bevallen, al zal het heel anders zijn dan Berlijn, denk ik.

  Ken je http://www.natuurhuisje.nl? Als je naar Drenthe komt dan zou ik zeker het Drents Museum en Museum De Buitenplaats bezoeken en Beelden in Gees is ook prachtig. Als je dat overweegt dan zou ik je heel graag ontmoeten. :-)

  Warme groet,
  Susanne

 7. Wat een leuk idee om zo’n lijst te maken! Ik kom nu nog niet direct aan de 20, maar voor nu zou ik het volgende op mijn lijstje zetten:
  Meedoen aan een wandeltocht of hardlooptocht, nog vaker vegetarisch eten en bij die maaltijden dan ook minder gebruik maken van vleesvervangers, in de zomer vaker een duik nemen in het meertje hier dichtbij huis (ik woon in Zweden en het is hier vrij ‘normaal’ om, ook al is het water nog heel koud, lekker in open water te gaan zwemmen), een Instagram pagina beginnen om meer mensen verliefd te laten worden op dit land :)

  1. Leuke dingen allemaal! Ik wil ook weer eens zwemmen :) (eventueel in Zweden, haha)

  2. Ik denk niet dat je mij verliefder kunt krijgen op Zweden dan dat ik al ben hoor! Nog nooit geweest, maar ik hoor er zo veel goeds van + de natuur!!!! Ik kijk uit naar je Instagram-pagina!

   1. Haha zo leuk! Als je wilt kun je me al volgen op @liefsuitzweden :) Staat nog niks op, maar komt zeker!! :)

 8. Wat heb je er leuke plannen tussen staan Merel! Ik kan niet wachten op je vogelspot avontuur ‘Merel tussen de merels’, love it! Ik heb er nog niet heel concreet over nagedacht, maar in 2020 zou ik graag weer eens op vakantie willen. Misschien na het afstuderen, dat ik dan de herfstvakantie pak met mijn lief om naar Schotland of Zweden te gaan. We zijn beide niet zo van de zomers :’) Ook staat leren breien op mijn lijstje. Volgend winter wil ik mijn eigen gebreide sokken aan kunnen doen met kerst :) Oh ja! En mijn diploma behalen van mijn LOI cursus (voedingsleer)! Vanaf februari loop ik stage bij een groot groente en fruit bedrijf, die een voedingsdeskundige wel kunnen gebruiken. 2 diploma’s in een keer halen, whoo!

  Ik kan niet wachten om je avonturen te volgen, want je hebt heel wat leuke plannen voor je liggen zie ik. Mocht mijn lijstje ooit afkomen, dan verschijnt die vanzelf online. Liefs!

 9. Wat inspirerend dit. Ik ga ook een lijstje maken. Bedankt mooi mens!!

 10. Ik houd erg van dit soort lijstjes en maak ze regelmatig. Al doe je maar één of twee dingen, alleen de voorpret is al leuk en het brengt altijd wel iets nieuws of onverwachts. Zowel München als wadlopen kan ik je trouwens enorm aanraden. Ik ga ook weer even de tijd nemen voor zo’n fijne lijst, dank voor de leuk inspiratie.

 11. Oeh yoga with Adriene kan ik aanraden! Ook zonder blok heel goed te doen, ik geloof zelfs dat ik haar nog nooit een blok heb zien gebruiken. Maar snap wat je bedoelt, ik zou zelf ook ooit nog zo’n mooi kurken blok willen om tijdens mijn thuis-yoga te gebruiken. Zou als ik jou was eerst proberen of je het uberhaupt fijn vind om yoga thuis te doen met je laptop. Leuke voornemens verder, ik ga ook een lijstje maken!

 12. Yoga with Adrienne ! Doen! En geen blok nodig. Zij heeft een paar 30 days with Adrienne yoga en die zijn top. Nee te lang en zij is zoooo goed. Ik ben nu 60 dagen bezig en het helpt …en in 2020 komt ze met een nieuwe cyclus.
  Leuke lijst heb je, ga ik ook doen.

  1. Dat: geen blok nodig. Wel kopen natuurlijk als je het tof vindt! Hartje Adrienne!!

 13. Aan 20 kom ik er denk ik niet maar wat er nu op mijn lijstje staat is:
  Wederom 52 films kijken (dat doe ik ieder jaar haha), halve marathon lopen, een leuke cursus volgen (en dan of iets bij De Steek hier in Amsterdam of een taalcursus), naar een show in Carré en weer eens een keer gaan skaten met mijn vriendinnen van vroeger (maar dan wel als het wat lekkerder weer wordt ;)
  Mooi lijstje heb je, 48 uur offline gaan ga ik ook zeker onthouden. Liefs

  1. Wow, 52 films kijken! Ik kijk er nog niet eens 10 per jaar geloof ik!

 14. Wat een fijn idee! En een inspirerend lijstje, daar wil ik mee aan de slag gaan. Ken je het boek “start to sleep” van Annelies Smolders? Een aanrader als je weer beter wil slapen! Mocht je trouwens ooit in Antwerpen willen wandelen, neem ik je graag mee naar De Hobokense Polder of Wolvenberg!

 15. Mooie lijst Merel!

  Op mijn lijstje staat o.a.:

  – Wandelen op de Veluwe
  – Naar New York met mijn moeder
  – Eindelijk eens (laten) uitzoeken hoe het zit met mijn hormonale problemen
  – Iedere maand één boek lezen
  – Museum Voorlinden bezoeken

 16. Dag Merel, wat een leuk listje! Een heleboel dingen, die je wil doen, kunnen ook op mijn lijstje staan, b.v. nummer 2 (een paar dagen in een huisje te rusten), nummer 3 (een workshop volgen. Ik wou graag leren spinnen), nummer 11 (een echte zomervakantie plannen. Want ik werk het hele zomer, zal het meer een na-zomer vakantie zijn, maar we gaan 2 weken in Noorwegen, op bezoek naar m’n AFS-familie), nummer 12 (thuis yoga doen. ik ben begonnen met yoga pas in august, en ik vind het geveldig) en nummer 19 (ik wil zo graag weer eens naar de festival Les Boréales de Normandie, in Frankrijk, volgende november. Het is een literair- en kultuurfestival over de kulturen van de noordische landen). En als eerste op mijn lijstje: verhuizen naar onze eigen huisje, die we aan het bouwen zijn, en een paar bomen planten. Groetjes vanuit zuid-Frankrijk.

 17. Wat een leuke dingen, wadlopen valt best mee maar trek wel iets aan waarvan het niet erg is als het vies wordt. Dan wordt je vast niet super vies, net zoals dat het alleen regent als je paraplu nog thuis ligt. Ik ga er ook eens over nadenken, dat lijkt me leuk zo’n lijst.

 18. Vogels kijken is hartstikke leuk, vooral in de winter (is mijn persoonlijke mening). Dan zitten er voornamelijk hardcore, stoere beesten in de bossen en op het land, die tegen kou en regen kunnen ;-) Oh, maar in de zomer hoor je misschien wel een keer ergens een wulp! Die klinkt zó mooi, dat vergeet je nooit meer ^^

 19. ‘Slapen is niets doen’. Dat scheelt alweer veel tijd, onzinnige uitgaven en valse hoop ;-). Gelijknamige boek van Aline Kruit is aanrader en als je individuele ondersteuning wilt, ben je van harte welkom.

  Filmhuis Podium Vlieland heeft leuke filmweekenden: 1 eiland, 3 dagen, 6 films. In combinatie met hotelovernachtingen. Hier staat het idfaweekend op de agenda vanaf morgen.

  Bij mijn vorige verjaardag heb ik al mijn vriendinnen iets gegeven dat ik in dat jaar met ze wilde doen. Van keertje eten verzorgen aan huis tot een stilte-ochtend en museumbezoek. Bijna allemaal afgestreept.

  Veel voorpret gewenst met je mooie lijst!

 20. Leuke inspiratie, ik denk dat ik ook een lijstje ga bedenken en dan alleen met dingen die me gewoon leuk lijken maar die ook echt niet erg zijn als ze niet lukken. Ik heb namelijk de neiging om overal een ‘ moetje’ van te maken dus dat lijkt me een plezierige oefening.

 21. Hoi Merel, je kan tassen vol bramen plukken in augustus in Schiedam! Pak je fiets en kom naar de Parallelweg, daar is een stuk van ongeveer een kilometer met alleen maar bramenstruiken! Wanneer ik daar ga plukken zie ik nooit iemand, en er is echt meer dan genoeg voor iedereen!

 22. Heel erg leuk om te zien! Ik wil zelf ook nog wat dingen doen voor 2020, mijn planner staat nog vol!

 23. Wat museum betreft, ik vind het Onderduikmuseum in Aalten een absolute aanrader. Kan je ook heerlijk met de trein naar toe, is circa 10 minuten lopen vanaf station. Klein maar heel interessant museum met vaste en wisselende exposities.
  En ik ga ook eens nadenken over een ‘2020’ lijst ;-) Altijd leuk om wat ideetjes achter de hand te hebben voor mijn vrije dagen!

 24. Nav deze post heb ik ook een lijstje met 20 dingetjes bedacht voor mezelf, met daarop oa een keer een blote-voeten-pad lopen, dagje vuil rapen en stoofpeertjes maken. Ik ben benieuwd :)

 25. Hoi Merel, wat een leuk lijstje! Echt allemaal dingen om naar uit te kijken in het nieuwe jaar ( of daarna).
  Ken je het IFFG? Internationaal Film Festival Gorinchem, in April. Dat is zeker een aanrader en als je verder weg wilt, het Cork Film Festival ( meestal in Oktober) is ook aan te bevelen. Kun je gelijk combineren met een verblijf in de prachtige natuur in West -Cork. Tegen die tijd is mijn holiday guest house ook gereed om gasten te ontvangen. Geniet van de laatste dagen in 2019 en van alle mooie en leuke dingen in 2020!

 26. Hi Merel,

  Wat een fijn lijstje! En inderdaad, vooral mild blijven als het anders loopt.. het zijn meer een soort intenties.

  Ik wil vooral gaan doen wat ik het allerliefste doe: voor mensen schrijven! Dus bij deze al een klein stapje die mij gaat helpen: via http://www.heldergroenhart.nl schrijf ik gedichten op verzoek en kan je mij boeken als live schrijver voor evenementen.

  En ik wil graag een Tiny tuinfeest geven voor onze geliefden zodra we in ons Tiny House wonen deze zomer.

  Ik wens jou al het moois toe voor 2020!

  Liefs Rebecca

 27. […] een druk jaar worden, dat is een ding dat zeker is. Geïnspireerd op onder andere het lijstje van Merel maakte ik een lijstje met twintig dingen die ik graag wil gaan doen in het nieuwe jaar. Soms een […]

 28. Hoi Merel,
  Beetje late reactie, maar ik vond je lijst heel inspirerend en heb inmiddels ook over mijn eigen lijst geblogd!

 29. Super leuke dingen allemaal, Wanneer iemand in de buurt van Zwolle komt dan kan ik fruittuinverbeek.nl aanraden. Super leuke belevenissen zoals wandelen door de boomgaard, zelf fruit plukken, addopteer een appelboom of fiets de smulroete. Echte aanrader. Je kan er ook heerlijk een bakje koffie drinken. Google fruittuinverbeek Oldebroek maar ff daar staat veel informatie op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *