Mijn 24 voor 2024

Sinds 2020 maak ik een ‘zoveel voor 20-zoveel’ lijstje. In dat geval was dat dus een 20 voor 2020 lijstje en vandaag deel ik mijn 24 voor 2024 lijst. Dit is een (online) traditie die ik jaren geleden oppikte bij Gretchen Rubin en die me veel houvast geeft. Op mijn lijst staan – vind ik – 24 haalbare doelen, plannen en wensen voor het nieuwe jaar. De lijst heb ik ook in mijn notitiesapp op mijn telefoon staan, zodat ik er gemakkelijk naar terug kan kijken.

Ik heb in mijn agenda ook een paar momenten genoteerd waarop ik even een actieve check van mijn lijstje wil doen. Dus, twee tips voor als je na het lezen van deze blogpost ook zo’n lijst gaat maken: zet hem in je telefoon en plan meteen wat checkmomenten met jezelf.

Een nieuwe bril uitzoeken. Begin 2022 ben ik eíndelijk overgestapt op kwaliteitslenzen van een opticien, in plaats van wegwerplenzen van Kruidvat. Toen bedacht ik me: nu moet ik eigenlijk ook een nieuwe bril. Dat is tot op heden nog niet gelukt, dus dat lijkt me een goede voor het nieuwe jaar. Mijn bril is al oud, de glazen hebben al lang niet meer de juiste sterkte, dus het is about time.

Ik wil ieder seizoen op een solotripje. Dit hoeven helemaal geen mega trips te zijn: een nachtje weg in eigen land is ook leuk. Het idee is dat ik mezelf ieder seizoen een dag of twee helemaal voor mezelf gun. Ik begin in januari met een wintertripje naar Manchester en de rest moet ik nog bedenken. Ik ben heel erg benieuwd waar ik allemaal naartoe zal gaan!

In 2024 wil ik, naast dat ik weer naar Milkshake festival ga, naar drie Queer feestjes. Ik ga maar heel weinig uit en ik zal ook nooit een party animal worden, maar áls ik uitga (wat dit jaar wel twéé hele keren is gebeurd, wederom; naast Milkshake) dan kom ik vol energie thuis van het dansen en van het plezier dat ik heb met de mensen om me heen. Die energie zou ik best wat vaker willen voelen, dus ik weet wat me te doen staat. (en hierbij een oproep aan mijn Queer friends: laten we gaan!)

Ik wil een ‘shitty crafts’ middag met Nienke houden. Nienke doet dit al vaker met een andere vriendin en ze gaan dan een hele middag ‘craften’ en het hoeft niet mooi te worden. Een heel fijne oefening om je perfectionisme te lijf te gaan, lijkt me. Sowieso lijkt het me leuk om vaker creatief bezig te zijn, maar ik ben niet goed in creatieve dingen, dus dit concept zal goed bij me passen. Voor wie dit een interessant gegeven vindt: check het instagram account van Sam Reece even.

Om mezelf een beetje aan te moedigen om wat vaker ‘nieuwe’ gerechten te koken, wil ik komend jaar minimaal vijf TikTok-recepten proberen. Ik heb recent (lees: gisteren) geleerd dat je op TikTok collecties kunt aanleggen waarin je TikToks opslaat en veel makkelijker kunt terugvinden. Wist ik gewoon niet hè? Er ging een wereld voor me open! Ik ga beginnen met het aanleggen van een receptencollectie en dan ga ik er binnenkort mee aan de slag en ik zal jullie laten weten wat mijn favorieten zijn.

Over TikTok gesproken: ik kwam alsmaar het boek 101 essays that will change the way you think tegen en het intrigeerde me. En omdat ik gewoon best wel makkelijk te influencen ben – ik geef het maar gewoon toe, – kocht ik het boek. De bundel telt 101 korte hoofdstukjes met ‘wijze lessen’ (naar het schijnt,) en ik heb bedacht dat ik de komende tijd elke dag één hoofdstukje ga lezen. Dat kost me vijf minuten en kan ik mooi combineren met het invullen van mijn Some lines a day journal, wat ik ook elke dag doe. Als het goed is heb ik de essaybundel dan in een maand of drie uit en ik verwacht tegen die tijd heel erg wijs te zijn, dus ik zal jullie rapporteren ;)

Ik wil mijn haren leren stylen. Ik doe nooit iets aan mijn haar. Van nature heb ik fijn/dun haar en ik heb er ook niet zoveel van. Ik laat het aan de lucht drogen, gebruik er geen producten in. En dat resulteert vaak in de ‘slappe vaatdoek vibe’ en daar word ik best wel onzeker van. Als ik bij de kapper vandaan kom denk ik altijd: huh, is dat allemaal mijn haar? Zoveel volume?! Dus ik weet dat het beter kan. En dat ga ik dit jaar leren. Ik ga beginnen met een goede föhn en goede producten. En dan verbaas ik jullie binnenkort met een fantastische coupe, let maar op.

De komende tijd ga ik onderzoeken of ik met mijn nieuwsbrief (en blog?) wil gaan overstappen naar Substack. Ik heb daar heel positieve geluiden over gehoord, dus ik ben benieuwd of dat platform me iets kan brengen.

Ik wil een mooie handtas kopen. Steeds vaker denk ik: ik ben 37 jaar en ik heb alleen verwassen totebags (die ik vaak gratis heb gekregen) en een praktische rugtas. Niet dat daar ook maar iets mis mee is, maar het lijkt me leuk om mezelf een mooie ‘grote mensen tas’ te gunnen. Ik denk dat ik hierbij de hulp van mijn bestie Dirk Jan ga inschakelen, want hij weet heel veel van mode en hij weet ook goed wat ik mooi vind <3

Ik wil in 2024 minstens tien films kijken. Daar kan ik mijn Cinevillepas mooi voor inzetten, maar ook thuis wil ik vaker een film aanzetten in plaats van eindeloos series bingen. Ik maak ook alvast een notitie aan in mijn telefoon waarin ik kan noteren welke films ik heb gezien en wat ik ervan vond.

In maart of april wil ik een NS-wandeling maken om het begin van de lente te vieren. Dat lijkt me een mooi moment om even heel bewust van de natuur te gaan genieten. 

Dan een andere seizoensgebonden activiteit: ik wil graag weer op een ‘kerstreisje’ in november. Zo lekker voordat het echt kerstdruk wordt overal, maar wanneer er al wel lampjes en versieringen hangen. Ik denk meteen aan Edinburgh, dus grote kans dat dat het wordt.

Toen ik laatst mijn kerstkaarten zat te schrijven dacht ik: dit blijft toch wel heel erg leuk om te doen. En: waarom doe ik dit niet vaker? Dus nu heb ik in mijn agenda gezet dat ik iedere maand één persoon een kaartje wil sturen.

Ik wil in 2024 mijn plezier in het daten terugvinden. Het afgelopen jaar bracht me niet bijzonder veel datingplezier en ik denk dat dat beter kan. Dat begint – denk ik – wel met beter leren swipen op datingapps, want daar bak ik heel weinig van. Ik merk altijd weer aan mezelf dat ik swipe met in gedachten ‘zou deze persoon míj leuk vinden?’ in plaats van dat ik denk ‘vind ík deze persoon interessant?’ en dat schiet gewoon niet echt op, aangezien je helemaal niet kunt weten wie jou leuk vindt of niet. DUS. Dat gezegd hebbende: daten ga ik echt anders aanpakken. Ik wil meer plezier beleven, meer leuke mensen ontmoeten, vaker op eerste dates gaan, minder lang blijven chatten tot ik iemand in real life ontmoet, minder lang bij iemand ‘blijven hangen’ als ik eigenlijk al weet dat het niks wordt, enzovoorts. Ik ben eeeeerg benieuwd wat dit me gaat brengen :)

In 2023 liet ik twee nieuwe tattoos zetten: een boek op mijn pols en ‘we gaan‘ in het handschrift van mijn nicht op mijn been. (zij heeft ‘we gaan‘ in mijn handschrift, erg leuk vind ik dat) In 2024 wil ik iets met een afbeelding van een huisje. Ik weet nog niet van welke artiest en ook niet waar op mijn lichaam, maar het gaat wel gebeuren denk ik.

In het nieuwe jaar wil ik skincare serieuzer nemen. Eigenlijk doe ik maar wat en ik heb geen idee of wat ik nu doe helpend is voor mijn huid. Ik denk dat ik ga beginnen met een bezoek aan de schoonheidsspecialiste, zodat ik me goed kan laten adviseren.

Als we dan toch even in de ijdele hoek zitten: ik wil ook uitzoeken of ik iets aan mijn tanden wil laten doen. Tijdens mijn laatste controles bij mijn tandarts kreeg ik steeds te horen dat ik heel goede, sterke tanden heb, maar dat ze wel een beetje over elkaar heen beginnen te groeien. Dat heb ik zelf ook opgemerkt en ik stoor me er nog niet heel erg aan, maar mocht dat de komende jaren veel erger worden, dan weet ik niet hoe blij ik daarmee zou zijn. Dus, ik ga dat onderzoeken, ook al kijk ik er niet per se naar uit. Ik hoor mijn opa, die tandarts was, in mijn achterhoofd zoiets zeggen als ‘ja meissie, het zijn wél je tanden…’ Daar zal ik maar naar luisteren dan.

Ik luisterde een heel leuke aflevering van de (tevens heel leuke) podcast That’s Helpful with Ed Stott en die ging over hoe je ChatGPT kunt inzetten (met allerlei productivity hacks) om je leven makkelijker te maken. Nu heb ik totaal geen ervaring, dus ik heb geen idee, maar ik weet wél dat ik heel enthousiast werd van dit verhaal. Zo vertelde de expert in de aflevering dat ze het programma bijvoorbeeld weekmenu’s liet schrijven, inclusief boodschappenlijst. Eerlijk, dat lijkt me wel wat. Ik ga het eens bekijken!

In 2024 ga ik mijn ‘angst’ om huisfeestjes te organiseren overwinnen. Tot vier personen vind ik het prima om te hosten en dat gaat me allemaal best wel goed af, maar als ik eraan denk dat er meer mensen komen, krijg ik het benauwd. Hoeveel boodschappen moet ik dan halen? Ga ik wel genoeg te eten en te drinken in huis hebben?  Past het wel in mijn huis? Gaan de mensen het wel gezellig met elkaar hebben? Gaat niet iedereen afzeggen?! Enzovoorts. Je kent de gedachten misschien wel. Als ik bij mijn vriendin Bonnie op een huisfeestje ben denk ik elke keer weer: zij is hier zó goed in en het lijkt ook helemaal niet zo moeilijk als ik denk dat het is. Dus misschien moet ik haar om tips vragen en het gewoon maar gaan doen.

Iets wat ik me al jaren voorneem en wat nooit echt lukt omdat ik er ook niet echt moeite voor doe: in het nieuwe jaar wil ik beter worden in het dagelijks slikken van vitaminesupplementen. Daarvoor moet ik eigenlijk eerst uitzoeken welke supplementen ik zou moeten slikken en dan heb ik een systeem nodig om het ook daadwerkelijk dagelijks te doen. Want ik heb al honderden keren allerlei potjes gekocht en die belanden dan allemaal weer in een keukenkastje na een week of twee en nouja, dat schiet niet echt op natuurlijk. Dat kan beter.

In de laatste maanden van het afgelopen jaar heb ik ontdekt dat ik het heel leuk vind om videocontent te maken op Instagram en tikTok. Daar wil ik in het nieuwe jaar mee verder gaan, maar ik wil er ook beter in worden. Het lijkt me daarom leuk om een workshop te volgen in deze richting. Zal mijn boekhouder ook blij mee zijn, want ik moet meer zakelijke investeringen doen. Als iemand een goede workshop weet in de hoek van contentcreatie, dan hoor ik het graag!

Het lijkt me óók leuk om privé een workshop te volgen. In 2021 deed ik bijvoorbeeld een workshop risoprinten en in 2022 stortte ik me een middagje op latte art. Je hebt er niet zoveel aan misschien, maar leuk is het wel. Wat het in 2024 gaat worden weet ik nog niet, maar ik sta voor van alles open en tips zijn welkom! Goed om te weten: ik hou niet van cursussen, het moet echt een (eenmalige) workshop zijn :)

Zelf houd ik hier helemaal niet van, maar omdat ik wél van mijn bestie Lot houd, wil ik met haar en haar partner een spelletjesavond organiseren. Lot en haar vriendin hebben een flinke collectie bordspellen die ik niet ken en ach, zo lang er een borrelplank en een lekker drankje mee gemoeid zijn, ben ik er op zich sowieso bij.

In 2024 wil ik een beter gebruik maken van mijn abonnement op de Headspace app. Ik doe nu wel eens een slaapmeditatie, maar er staat oneindig veel meer op die app en ik maak er amper gebruik van. Zonde eigenlijk, want ik denk dat ik er best wel baat bij zou kunnen hebben.

Ik ben ontzettend benieuwd wat er zoal op jullie lijstjes komt te staan. Als je daar iets over wilt delen, dan lees ik het heel graag in de comments! 

Mocht je het leuk vinden om mijn oude lijstjes terug te lezen, misschien om wat inspiratie op te doen voor je eigen lijst, je vindt ze hier: 2020, 2021 en 2022. 2023 sloeg ik over omdat ik mijn handen vol had aan overeind blijven. Nu voel ik me veel stabieler en heb ik weer zin om plannen te maken een nieuw jaar. Let’s go. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

19 gedachten over “Mijn 24 voor 2024

 1. Hier voor de crafts middag! Sowieso erg inspirerend lijstje, superleuk om te lezen. :D

 2. Super leuk om jouw lijstje te lezen. Ik denk dat het weer een leuk jaar gaat worden je te volgen. Ik geniet zo van je content en het inspireert me vaak om ook leuke dingen te doen die bij mij als introvert passen ;)

  Wat nu al op mijn lijstje staat:
  Maandelijks naar een museum
  Iets nieuws leren
  Een hike doen
  Een ijsbad workshop volgen
  Iets met latte of barista workshop
  Een etentje organiseren met mensen waarmee ik me wat meer wil omringen die me energie geven
  Een retreat van minstens 2 dagen doen

 3. Wat een leuke en gezellige plannetjes allemaal. Ik ga er ook eens over nadenken…sowieso een bookclub joinen, kaartjes schrijven en sturen (thanks Merel ;)), paar daagjes weg met mn powerpuff vriendinnetjes (nog nooit een aflevering van gezien maar zo noemen we onszelf), vaker een spelletjesavond organiseren, ik woon in Berlijn maar vind het moeilijk om mijn tribe of iemand op dezelfde energie lijn hier te vinden..dus daar mn best voor doen, painting in the dark workshop of pottenbakken workshop…of beiden. De rest ga ik nog eens over nadenken!

 4. Fijn en inspirerend overzicht! Een tip voor het maken van videocontent: zie Insta (en website) van @geertjealgeramedia

 5. Hoi Merel,
  Je bent mijn favoriete veganblogger. Al jaren.
  Wat heerlijk dat je weer blogs geschreven hebt. Ik heb ze met plezier gelezen.

  Tips voor workshops.

  Een ochtend brood bakken in Bleskensgraaf: https://www.supersaas.nl/schedule/eenvoudigleven/Eenvoudig_Leven_Workshops

  Vegetarisch koken met tahin, geroosterde groenten, enz. (Geef bij je reservering door, dat je vegan eet. Dan houden ze er rekening mee. De meeste gerechten in deze kookstudio zijn sowieso vegan.) https://estherscookery.nl/workshop/

  Als je toch in Amsterdam bent, een uur massageles (kosteloos). 30 minuten massage geven, 30 minuten massage ontvangen. https://thai-hand.com/free-massage-class/ Je kan met een vriendin gaan, of alleen komen (dan word je gekoppeld aan een andere deelnemer)

 6. Aaaaah, wat leuk! Deze traditie, geïnspireerd door Gretchen Rubin, houd ik ook al een aantal jaren in ere! Wat een leuk lijstje! Me verdiepen in Substack, dat wil ik ook! Het staat niet op mijn 24 voor 24 lijstje, ben heel benieuwd hoe zich dat voor jou gaat ontvouwen.
  Ik zie er ook een paar op die lijken op wat ik er op heb staa voon
  – een solotrip
  – recepten koken, ik ga taartjes bakken vanuit de recepten die ik op Pinterest heb opgeslagen
  – huisfeestjes organiseren: in mijn geval koken voor vrienden of familie
  – naar de bios: 4x wil ik proberen…

  Voor mij staan er verder een aantal op die met mijn tuin te maken hebben (een robotmaaier, een kruiden tuin…) en die met schrijven te maken hebben, daar wil ik meer mee gaan doen :-)
  Mijn lijstje zet ik de eerste week van januari online.

  Heel veel succes en vooral ook lekker van genieten! Dat maakt deze XX voor XX lijstjes wat mij betreft zo leuk!

 7. Wat leuk om te lezen. Ik heb nog nooit een dergelijk lijstje gemaakt, maar ik kan me voorstellen dat zo’n lijstje je (eerder) aanzet om tot actie over te gaan. Ik hoop dat je heel veel plezier beleeft aan deze 24.

 8. Wat leuk om weer eens een blogpost van jou te lezen. Ik ben nog bezig met mijn ’24 dingen lijstje. Tot nu toe heb ik:
  een workshop aquarel schilderen (al geboekt voor 20 januari)
  een workshop mixed media volgen
  een online cursus dichten (ja ik krijg het druk haha)
  een jaar rond tekenen (het afgelopen jaar heb ik mijn jaar geborduurd)
  meer eenjarigen zaaien in de tuin voor kleur
  beginnen met moestuinieren (op kleine schaal)
  Fotoborduren uitproberen
  Ik ga meedoen aan Zusterhood: een postproject voor creatieve vrouwen
  Tripje naar Londen?
  8 mini camino’s lopen
  mijn administratie op orde krijgen
  meer in het huishouden doen (elke woensdag in plaats van alleen maar lanterfanten haha)
  ik wil ook graag een grote mensentas en nieuwe keukenstoelen
  een maand ontspullen (ik heb ooit een heel jaar onspuld, maar het slibt weer langzaam dicht)
  En zover was ik dus gekomen :)

 9. Zo leuk om te lezen Merel, je hebt me in 2020 hiermee geïnspireerd en sindsdien maak ik ook elk jaar een lijst. Ik hoop dat 2024 een prachtig en liefdevol jaar vol plezier voor je wordt.

  Een paar van mijn lijstje:
  Elke maand iets nieuws uit mijn kookboekencollectie koken
  De yoga met Adriene challenge voltooien
  Een nachtje weg met mijn man
  Flink aflossen op de studieschuld van mijn man
  Een fotolijstjes muur in de slaapkamer maken
  Minder schermtijd (vooral rondom de kinderen) en telefoon uit slaapkamer – de wekker is besteld
  Een kerstboom kopen en die met de jongens versieren
  In zee zwemmen
  Een no-spend maand doen

 10. Leuk! Ik heb het vooral heel klein gehouden met dingen die bijv op een avond kunnen, zoals een recept uit een kookboek maken, iets random creatiefs zoals een kaartje schilderen, een danstutorial op youtube doen. Ik heb ook grotere plannen en doelen, maar deze lijst is voor mij vooral de laagdrempelige inspiratie waar ik geen druk bij voel maar wat ik ook niet al doe:)

 11. Ik was begin december in Edinburgh en ik zou het zéker aanraden om in november te gaan!! Ik was met mijn vriend maar dacht gelijk: hier wil ik nog een keer op solotrip heen. Dus hoop dat jij het ook zo leuk zal vinden :)

 12. Leeeuuk, je lijstje! Ga ik binnenkort ook eens maken! Bij mij staat ‘tanden’ ook op m’n lijstje, maar lijkt me een nachtmerrie om zo’n beugel te hebben.

  Weet niet of speeddaten alleen voor hetero’s wordt georganiseerd 🙄 maar dat vond ik echt mega-leuk om te doen!

  Enne, ik geef workshops ukelele & zang, in thema kampvuurliedjes, kinderliedjes of kerstliedjes! Geef een gil als je interesse hebt ❤️

 13. Hoi Merel! Wat een leuke lijst, dit inspireert mij ook om eens na te denken welke dingen ik in 2024 wil doen.

  Over je haarpuntje (misschien ongevraagd advies en wil je dat wel helemaal niet), maar heb je wel eens gekeken naar de curly girl methode of een iets mildere variant daarvan? 5 jaar geleden kwam ik er namelijk achter dat mijn pluizige, sluike haar eigenlijk lichte krullen zijn en sindsdien voel ik me zoveel verzorgder en meer mezelf. Misschien iets om naar te kijken? Want ik herken me heel erg in wat je beschrijft.

  Lieve groetjes,

  Jo

 14. The sense of smell is closely tied to taste, and aromas play a crucial role in food appreciation. Taking the time to inhale the scents of a dish before tasting it can enhance the overall dining experience. And this a good vlog .

 15. Ik ben in 2008 in Edinburgh geweest tijden het Fringe Festival in augustus. Ik heb er nog een cd gekocht van een artiest op straat als aandenken :) Wellicht ook een leuk idee om eerder daarvoor naar Edinburgh toe te gaan voor een paar dagen.
  Verder heel fijn dat je weer blogjes schrijft om te kunnen volgen. Ik heb geen instagram, tiktok e.d. en houd van het ‘slow’ bloggen om te volgen :) Dus ik hoop dat 2024 een plezierig blogjaar voor je mag worden en ik daarin mee kan lezen :)

 16. Ik kom weer eens op je site en dat is (te) lang geleden, wat een inspiratie!
  Ik heb gelijk zin om ook een lijstje te gaan maken, maar meestal lukt dat niet zo met mijn chaotische hoofd, of het lukt iig niet om het allemaal te doen :-) maar dat is ook niet erg. Plannen maken is al leuk, dus dat ga ik zeker doen.
  Thanks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *