29 geschenken: Hoe geven je heel rijk kan maken

3f98019aea57d8f9ededae0f5e5a7436

Twee weken geleden las ik een artikel in de nieuwste Flow. Het heette ‘Wat je krijgt als je geeft.’ De titel van het artikel sprak mij meteen aan. Ik vroeg me af: hoe zouden ze ‘geven’ in dit geval bedoelen? En: wat zou je dan krijgen? Het bleek een ontzettend interessant artikel te zijn over Nina (managing editor bij de internationale Flow) die een ’29-dagen project’ had gevolgd. Wat deed zij 29 dagen lang? Iets weggeven.

Dit project heeft Nina niet zelf bedacht, ze heeft zich laten inspireren door de Amerikaanse Cami Walker. Op 33-jarige leeftijd kreeg Cami de diagnose multiple sclerose en in haar zoektocht naar een medicijn of een vorm van therapie om zich beter te voelen, ontwikkelde ze het ’29-dagen’ project. Een maand lang gaf Cami elke dag iets weg. Grote dingen, kleine dingen, gebaren, gunsten. Zonder hier een “wonderbaarlijke genezing-” verhaal van te maken: het heeft Cami’s leven verbeterd. Een citaat; “Geven helpt me positief te blijven en stil te staan bij wat ik de wereld te bieden heb.” Inmiddels is Cami’s boek 29 Geschenken een wereldwijde hit. Niet alleen ik, maar ook Nina werd geraakt door dit verhaal en ze besloot ermee aan de slag te gaan.

Hoe kan ik meer geven?

Het idee is in feite heel simpel. Je geeft iedere dag iets weg, een maand lang. Je kan dan denken aan heel kleine dingen, maar natuurlijk ook aan grote dingen. Hier volgen een paar voorbeelden die ik zo eventjes in een paar minuten heb bedacht. Als ik langer na zou denken, zou ik ongetwijfeld een lijst kunnen maken die tien keer zo lang is. Immers: er is zoveel om weg te geven!

– een kop koffie kopen voor iemand die er zelf misschien geen geld voor heeft
– een kaartje sturen aan een vriendin
– een stapel tijdschriften ‘doorschuiven’ naar de buurvrouw
– (kinder-) kleding doorgeven aan een vriendin die het goed kan gebruiken
– een donatie aan een goed doel
– neem je broer of zus mee naar de bioscoop of het theater en betaal zijn/haar kaartje
– bak een taart voor je collega’s en deel uit op je werk
– je spullen uitzoeken en alles waarvan je denkt dat je er iemand blij mee kan maken, aanbieden via Facebook
– aanbieden een avondje op de baby van je vrienden te passen, zodat zij een avondje uit kunnen samen (je tijd is ook gift!)

Wat hoeft helemaal níet: dure dingen geven, ontzettend bijzondere dingen bedenken (een kop koffie is al leuk) of nieuwe dingen kopen. Nergens voor nodig. Geven kan heel simpel zijn. Het hele idee erachter is dat je iets van jezelf (of het nou een ding, een gunst of je tijd is) weggeeft aan een ander, zonder dat jij daar per se beter van wilt worden. Je zou al je spullen op Marktplaats kunnen zetten om er geld mee te verdienen, maar je zou ook eens kunnen kijken wie in jouw vriendenkring de spullen het hardste nodig heeft. Je zou zelf twee sojalattes kunnen drinken, maar je zou ook iemand kunnen trakteren. Je zou een taart kunnen bakken en hem zelf opeten, maar hoe leuk is het om een taart te delen? Je zult zien dat je er blij van wordt.

Waarom geven goed voor je is

Sterker nog; van geven word je niet alleen blij, je wordt er een beter mens van. Nina omschrijft wat haar in een maand tijd allemaal overkomt. Echt waar, het is een geweldig verhaal om te lezen. Zo vertelt ze dat ze na haar scheiding best wel eenzaam in haar eentje met haar dochter in een nieuwe buurt woont, waar ze nog niet zoveel mensen kent. Door kinderkleding aan te gaan bieden aan andere jonge moeders in de buurt, bouwt ze binnen no-time een heel netwerk op. Ze maakt vriendinnen, legt handige contacten en vindt uiteindelijk zelfs een nieuwe baan. Maar het allermooiste vind ik dat ze zegt: “Omdat ik altijd bezig was manieren te vinden om te geven en te bedenken wie wat nodig zou kunnen hebben, realiseerde ik me dat ik niet de enige in de wereld was met problemen.” Geven verbindt en maakt dat je bewuster in het leven staat.

Uitgestelde koffie

Ik ben totaal geïnspireerd. Toen ik vanmorgen bij de Coffee Company een sojalatte dronk dacht ik: oké, de volgende keer dat ik hier ben ga ik iemand een koffie aanbieden. Ik werd heel erg nerveus bij de gedachte, dus ik durfde het vanmorgen niet. Laten we eerlijk zijn, het is niet iets wat gebruikelijk is om te doen. Wie ga je vragen? Gaan mensen niet raar naar je kijken? Wat zullen mensen wel niet denken? Toch wil ik het eens proberen. Wat trouwens ook een heel leuk initiatief is, is “Uitgestelde Koffie.” Hoe het werkt: je bestelt een koffie bij een koffietentje en bestelt meteen een uitgestelde koffie mee. Deze uitgestelde koffie kan later op de dag door iemand anders (die er wat minder warmpjes bij zit) ‘opgehaald’ worden. Je weet niet precies wie de koffie die jij betaalt hebt op gaat drinken, maar het is toch een heel leuk idee dat je iemand blij maakt met een drankje die dag. Je vindt hier een lijst met adressen waar je een uitgestelde koffie kan bestellen. Misschien zit jouw favoriete koffietentje er wel bij!

29 dagen geven

Ook op ander vlak ben ik al bezig met geven. Zo heb ik spullen weggeven via onze Groene Meisjes Facebookgroep, heb ik een vriendin een stapel tijdschriften gegeven, deelde ik dozen vol met producten (die wij opgestuurd krijgen maar niet zelf gebruiken) uit, pakte ik een doos vol met kleding voor Packmee in en leende ik spullen uit via Peerby. Het geeft een heerlijk gevoel. En echt niet alleen om van dingen af te zijn. Je zou spullen ook weg kunnen gooien of naar de kringloop kunnen brengen. Maar juist dat persoonlijke maakt het zo ontzettend leuk. Het is zelfs zó leuk dat ik nu constant denk: oké, wat kan ik nu weer weggeven? Ik denk dat ik de 29 dagen zo vol zou kunnen krijgen. Misschien ga ik de ‘challenge’ ook wel aan.

Gelukkig heb ik geen nare ziekte die ik moet overwinnen, zoals Cami dat moe(s)t. Maar iedereen heeft zo zijn ups en downs en iedereen heeft periodes waarin hij wel een zetje naar de positieve kant kan gebruiken. Ik merk dat het bezig zijn met geven mij heel erg positief stemt. Hoe dat komt? Ik denk omdat ik vooral met anderen bezig ben, in plaats van met mezelf. Laten we eerlijk zijn, in een snelle maatschappij waarin iedereen altijd maar drukdrukdruk is valt dat echt niet altijd mee. Door te geven sta ik stil bij wat een ander nodig heeft, in plaats van wat ík nodig heb, en dat maakt mij heel erg rijk.

Wat zijn jouw ervaringen met dit onderwerp? Heb jij wel eens geëxperimenteerd met geven? Zou jij het zien zitten om een maand lang iedere dag iets weg te geven? Ik ben erg benieuwd naar jullie gedachten over dit onderwerp, dus voel je vrij om hieronder te reageren!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

28 gedachten over “29 geschenken: Hoe geven je heel rijk kan maken

 1. Zelf heb ik vorige week me vriendin getrakteerd op avondje bios gewoon zomaar vond ze erg leuk.

  Liefs

 2. In het verleden had ik een vriendin die weinig geld had. Ik trakteerde haar regelmatig op bios en betaalde de rekening als we ergens gezellig gingen drinken. Ze rookte altijd van mijn sigaretten mee (ja toen had ik slechte gewoontes). Ik vond in eerste instantie niet erg, want ik gunde haar ook een gezellig avondje. Uiteindelijk bleek ze gewoon kei hard van mij te profiteren. Sinds die tijd ben ik voorzichtiger. Ergens jammer, niet iedereen is zo. Toch heeft deze negatieve ervaring mij geraakt.

  1. Dat snap ik. Misschien kan je, als je het nog een kans wilt geven, proberen te geven op andere manieren. Op niet-materialistische manieren bedoel ik dan.

 3. Toevallig heb ik het boek vorig jaar gelezen en heb toen een maand lang iedere dag iets gegeven. Echt een heel mooi gebaar en leuk om te zien hoe je sommige mensen gelukkig kan maken. Je krijgt er echt energie van. Leuk om nu ee ook weer bij stil te staan wat ik een ander kan geven…..

  Ps. @nicole Dat is jammer! Het geven hoeft ook niet steeds om geld te gaan, maar kan ook gewoon een glimlach of een helpende hand zijn.

  1. Leuk dat je het ook echt bent gaan uitvoeren! Ik moet het boek nog lezen, maar wil er zeker mee aan de slag.

 4. Geven is fijn, alleen kijk ik er wel mee uit (van Nicole zegt), wie ik wat geef. Maar het geeft je inderdaad een goed gevoel.

 5. Wat een goed onderwerp! Ik vind het heel leuk om te geven en probeer dat zoveel mogelijk te doen.. Zo heb ik afgelopen week mijn vriendinnen een pakketje per post gestuurd om ze te bedanken voor een te gek vrijgezellenweekend, heb ik een klein cadeautje gekocht voor mijn maatje (waar ik vrijwilligerswerk doe) toen we in de Efteling waren. Maar ik geef eigenlijk alleen aan mensen die ik al ken. Het lijkt me ook best spannend en awkward om zo iemand in een koffietentje een kop koffie aan te bieden..

 6. Zelf merkte ik een jaar of 6 geleden dat ik niet meer blij werd van verkopen van spullen ( veel gedoe en discussie of ontevredenheid) en sindsdien geef ik alles weg wat ik zelf niet meer nodig heb. Aan vriendinnen, collega’s of gewoon de kringloop. Het artikel inFlow sprak mij ook enorm aan!

  Ik denk wel dat er 2 voorwaarden zijn om ‘goed’ te kunnen geven. De eerste is dat je het werkelijk geeft vanuit je hart en dat je niet onbewust toch iets terug verwacht of kriegelig wordt als het steeds eenrichtingsverkeer is. De tweede voorwaarde is dat je wel kunt ontvangen, want je krijgt altijd terug; soms ook in producten, maar vaker in lieve woorden of complimenten. Als je die niet kunt accepteren is het voor de krijger heel ongemakkelijk om iets van je aan te nemen.

  What comes around, goes around :-) ik merk dat ik zelf ook dingen krijg, vaak uit onverwachte hoek!

 7. Goed artikel, zeker iets om meer over na te denken. Dat van de uitgestelde koffie lijkt me erg leuk, maar zie al dat geen koffietenten bij mij in de buurt mee doen :-?
  Wij geven al wel regelmatig dingen weg, meestal aan mensen die we kennen. Ik heb ook wel eens via marktplaats een grote kast gratis aangeboden, omdat dat ding gewoon weg moest. En kreeg binnen no time reactie. Werd snel opgehaald, alleen merkte toen dat ik wat terleurgesteld was dat ik helemaal niets kreeg.. ik bedoel ook geen klein bloemetje.. Maar ja dat is iets waar ik mezelf even moet overheen zetten, niet altijd iets terug verwachten.

  Dit heeft me wel meteen op het idee gebracht een schommelbankje weg te geven. in mn familie kan ik het niet kwijt dus misschien kan ik een onbekend iemand er wel blij mee maken :-)

  1. Ik snap je wel hoor! De kunst is dan inderdaad om juist níet iets terug te verwachten. Ik denk dat je zal merken dat je op een onverwacht moment iets terug krijgt. Het schommelbankje mag ook op De Groene Meisjes groep, als je wilt :)

 8. Ik heb aan het eind van 2013 vanalles en nog wat uitgezocht wat weg kon. Zo ook een heel groot aantal boeken. Deze heb ik op Facbook gezet. Elke dag kwam er rond Kerstmis wel iemand een stapeltje boeken ophalen. In februari heb ik de boeken die daarvan overbleven weggeven aan de boekenzolder. Een initiatief van vrijwilligers voor mensen die geen boeken kunnen kopen. Iedereen mag daar langskomen en gratis boeken meenemen, maar ze geven zelf ook stapels boeken aan blijf-van-mijn-lijf huizen, asielzoekerscentra en grote studentenhuizen. Zo worden er geen boeken weggegooid, maar worden andere mensen er weer blij van.

 9. Via Facebook zijn er voor veel steden een ‘weggeefhoek’, zo heb je hier in Zwolle en omstreken ook zo’n online hoek. Geregeld geef ik daar mijn tijdschriften weg, eten dat ik niet mag hebben maar wel goed is of andere dingen die overbodig liggen te verstoffen thuis. Zo maak je mensen blij, mensen halen het vaak bij je thuis op, je hoort hele verhalen en geeft je spullen gratis met een enorme glimlach weg. Natuurlijk zitten er ook wel eens ‘rotte appels’ tussen, die die vriendelijkheid misbruiken, maar het merendeel is er blij mee. Andersom hadden wij al enige tijd nieuwe gordijnen nodig, maar geen geldboom op het balkon hiervoor. Via de groep hebben we prachtige vitrages kunnen krijgen, zo goed als nieuw.
  Mensen willen graag geven, maar durven niet meer zo goed. Door dit soort initiatieven, zoals ook uitgestelde koffie, geloven mensen weer meer in de goedheid van elkaar en worden we beetje bij beetje minder individualistisch.

  En of je arm of rijk bent, ieder mens kan wel eens een cadeautje nodig hebben dat recht uit het hart komt.

  Geven maakt blij :)

  1. Ik ben heel lang lid geweest van een paar weggeefgroepen, maar ik werd kriegelig van die hebberige mensen. Het sterft er echt van!

   Zelf geef ik zo nu en dan weleens wat weg, vooral tijdens uitgaan.

 10. Het valt mij op hoe makkelijk het is om te geven. Ik vind het ook heel leuk om te doen en het is ook fijn dat mensen er zelf blij van worden. Zo heb ik mijn tijd gegeven inderdaad om op een baby te passen, ging ik naar de bioscoop met iemand die het niet kon betalen, geef ik spullen weg aan mensen in plaats van het te verkopen op marktplaats en laat ik druk-druk-druk mensen wel eens voor aan de kassa (als ik in een goede bui ben). Het is erg fijn om te zien dat ze dan wel 3x zeggen: Heel erg bedankt hoor!! En als ik in een druk-druk-druk bui ben, ben ik degene die mij voor wilt laten bij de kassa ook erg dankbaar.
  We moeten elkaar het leven een beetje leuk maken natuurlijk. En wat dacht je van een etentje geven? Als je toch nog genoeg in huis hebt! Dat vind ik ook leuk om te doen hoor! En inderdaad uitdelen met lekkere snackjes op kantoor. Ook dat doe ik. En ik ben dol op het zomaar versturen van post. Ja, het is ook zo leuk! Dat (weg)geven!

 11. Ook ik ben lid van een FB Weggeefhoek. Ik kies zelf aan wie ik het geef en dus niet aan de eerst reagerende. Kijk ook altijd even op de FB pagina van degene die ik het wil geven. Dat zegt veel over iemand.
  Ik heb hierop ook een keer een klus “weggegeven”. Ik moest iets in mijn tuin gedaan hebben en heb via deze FB pagina dat aangeboden. Een werkloze jongen heeft de klus aangenomen voor een voor ons beiden acceptabel bedrag. Ik blij en hij ook erg blij!
  En het oude hamsterhok dat opgehaald werd kwam bij een meisje dat er zo ontzettend blij mee was dat ze voor mij een zelfgemaakt vogelhuisje meebracht.
  @ Jitske. In Zwolle koop ik regelmatig een uitgestelde koffie bij Coffee United. Daar koop je een kaartje en bepaalt zelf of je die in de pot voor de Voedselbank of voor De Zonnesteen doet. Deze twee organisaties verdelen de kaartjes onder de mensen de een gegeven koffie goed kunnen gebruiken.

 12. Ik zag laatst bij de Lidl dat je nu je statiegeld met een knopje ook kunt doneren aan de voedselbank, dat vond ik ook een mooi initiatief

 13. Ja, geven is fijn! Afgelopen november heb ik samen met de Verdubbeldame en nog zo’n 50 anderen de hele maand iets gegeven. Aan vrienden, familie, bekenden en totale onbekenden. Dat was van alles: van een compliment, een bloemetje op een graf tot een kraamcadeautje. Ook heb ik ‘lieve briefjes’ opgehangen op het werk. Voor meer inspiratie, kijk eens hier: http://geefmaand.blogspot.nl/. En weet je, als iemand gebruik van je wil maken, dan gebeurt dat toch wel. Zou jammer zijn als je gedrag / humeur door een ander laat bepalen. Enjoy the giving!

 14. Ik vond het artikel in de Flow ook heel inspirerend, wat leuk dat jullie er een blogje over hebben geschreven :-) Geven is leuk! Ik word er blij van als ik mensen iets “geef”, al is het maar klein. Vooral de spontane ingevingen geven me veel energie.

 15. dat artikel vond ik ook al heel erg tof! zo’n goed idee, ik ga eens een kijkje nemen in het boek.
  xo, cheyenne

 16. Het zou nog mooier te zijn om te (kunnen) geven en het dan niet aan een ander te vertellen ( al dan niet op schrift). Zo geef je puur vanuit je hart.

  1. Nou, weet ik niet. Je hoeft er natuurlijk niet mee te koop te lopen, maar het delen met anderen kan juist ook heel inspirerend zijn!

 17. Wat een mooie blog, weggeven is zo belangeloos, ik vind het zo fijn. Die reacties van iedereen. Mijn nummer 1 hobby.

 18. D’r is waarschijnlijk geen kip die nog zover in het archief van de Groene Meisjes duikt, maar toch wilde ik ook hier even laten weten dat we met een groep mensen zo’n geefuitdaging a la Cami Walker aan willen gaan. Niet 29 dagen, zoals Cami Walker deed, maar maar liefst 30 dagen, de hele maand november lang. Aanmelden kan nog! http://www.geefmaand.com

 19. Ik heb me aangemeld bij GEEFMAAND. Een geweldig intitiatief, vorig jaar begonnen, van De Verdubbeldame (zie hierboven reactie van 22 oktober))
  De hele maand november elke dag, zomaar, zonder een tegenprestatie te verwachten. En ook niet om te zeggen: “Kijk eens hoe goed ik het doe”.
  Nee… gewoon! Zomaar.
  Het gaat er alleen maar om, dat je je openstelt en ziet waar je iemand mee kunt helpen.

  NOVEMBER GEEFMAAND…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *