3x vegan borrelhapjes

3 recepten voor vegan borrelhapjes en snack. Heerlijk en makkelijk te maken.
snacks3

Wij kunnen uit eigen ervaring vertellen dat je als vegan zijnde er nog wel eens een beetje beteuterd bij kan zitten op borrelavonden. De bitterballen en kaasstengels vliegen in het rond en jij moet het doen met dat bakje muffe pinda’s. Die tijd, onze lieve vrinden, is voorbij. s met je. Redding is nabij. Op naar een leuke oudejaarsavond!

snacks2

Natuurlijk is er niks mis met en bakje nootjes. (maar ga dan alsjeblieft wel voor exemplaren van een goede kwaliteit, want van muffe pinda’s wordt echt niemand gelukkig) En een eenvoudig toastje met hummus is ook gewoon altijd lekker. Maar hoe leuk en lekker is het als je zelfs nog kunt kiezen en er wat variatie is? Trouwens, deze hapjes vinden ook niet-vegans lekker, dus je maakt er iedereen blij mee. Graag gedaan ;)

snacks1

Zadencrackertjes & hummus

geïnspireerd door Vegolosi

Wat heb je nodig?
150 gram volkoren meel (+ extra voor uitrollen)
50 gram boekweitmeel (of volkoren meel)
1 eetlepel paprikapoeder (of andere kruiden)
4 eetlepels olijfolie
5 eetlepels water
snuf zout
handje zaden zoals sesamzaad, zonnebloempitjes & lijnzaad

Wat ga je doen?
1. Zeef de meelsoorten en paprikapoeder en doe in een kom.
2. Voeg olijfolie, water, zout en zaden toe en roer goed door tot een stevige bal. Voeg eventueel wat extra olie toe als het te kruimelig blijft. Bedek de bal met plastic folie (of doe in een afgesloten bak) en zet 1 uur, op kamertemperatuur, aan de kant.

– Verwarm de oven op 180 graden –

3. Besprenkel je werkblad met meel en rol de deegbal uit tot een dunne plak. (Ik deed dit in 4 keer aangezien mijn werkblad erg klein was.) Snijd dunne reepjes (of een andere vorm) van het deeg en leg op een met bakpapier bekleed bakrooster. Duw nog wat zaadjes in het deeg.
4. Zet de crackertjes 10-15 minuten in de oven tot ze knapperig zijn. Laat even afkoelen en serveer met de hummus.

We hebben inmiddels al een aantal hummusrecepten gedeeld. Wat dacht je van kerriehummus, pizza hummus of een pittige, romige neutrale variant?

snacks4

Gemarineerde kastanjechampignons

Wat heb je nodig?
300 gram kastanjechampignons
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel vegan boter (of olijfolie)
2 tenen knoflook, geperst
4 eetlepels rode wijn (wij gebruikten een Merlot)
snufje peper en zout
verse peterselie

Wat ga je doen?

1. Maak de champignons schoon met een borsteltje en snijd de steeltjes weg.
2. Verhit de olijfolie en boter in de pan. Bak de knoflook 2-3 minuten in de pan.
3. Voeg de champignons toe en schep paar keer goed om.
4. Laat de champignons 3 minuutjes bakken en voeg dan de wijn toe. Laat dit nogmaals 5 minuten bakken. Draai af en toe de champignons om.
5. Leg de gebakken champignons in een schaaltje, besprenkel met wat zout en peper en garneer met verse peterselie.

(super eenvoudig, maar ZO lekker!)

snacks5

Wraps met vegan ricotta en zongedroogde tomaat

geïnspireerd door Minimalist Baker

Wat heb je nodig?
1 portie vegan ricotta (klik voor het recept)
2 handjes zongedroogde tomaten (stuk of 15-20), in stukjes gesneden
4 wraps
1 krop sla of 2 handen spinazie

Wat ga je doen?
1. Maak de vegan ricotta, volgens het recept dat je hierboven vindt.
2. Roer de stukjes zongedroogde tomaat door de ricotta.
3. Verwarm de wraps. Smeer 2 flinke eetlepels vegan ricotta op iedere wrap en leg 2 slabladeren in het midden. Rol zo strak mogelijk op en snijd in kleine hapjes, zodat er rolletjes ontstaan.

Om het makkelijker en sneller te maken kan je natuurlijk ook vegan creamcheese of hummus gebruiken. Ook erg lekker!

snacks6

Zet die bubbels maar alvast koud. Proost, eet smakelijk en geniet van een gezellige jaarwisseling!

Laat je het ons weten als je onze vegan borrelhapjes gaat maken? Vinden we super leuk om te horen. Nog leuker vinden we het als je een foto met ons deelt! Afgelopen kerst regende het hier foto’s van lezers die onze recepten aan het maken waren. ZO leuk vinden we dat! Dus laat vooral van je horen, bijvoorbeeld via Instagram met #degroenemeisjes. Alvast bedankt! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

38 gedachten over “3x vegan borrelhapjes

  1. Wat zien deze borrelhapjes er prachtig uit zeg, daar zal iedereen inderdaad een stuk blijer van worden dan die muffige pinda’s. Ik ga denk ik voor de kerriehumus dit jaar! Ziet er echt onwijs lekker uit!

  2. Ik zou het echt tof vinden als jullie soms wat aandacht besteden aan hoe je vegan kan zijn terwijl je allergieën hebt.

    Nu snap ik dat jullie zelf daar niet mee zitten maar zo heb ik een soja en tarwe allergie en er zijn zat andere mensen die een allergie hebben die ook graag vegan willen eten. Persoonlijk ken ik 2 mensen die het ook proberen maar door hun allergie er ook meer moeite mee hebben.

    In dit geval hebben jullie de champignons optie maar helaas pindakaas voor mij die vind ik echt niet lekker. Extra pech hebben is dat paddestoelen en champignons voor vegan zijn wat (geiten)kaas is voor vegetariërs, vaak het gene dat je in restaurants en bij andere voorgezet krijgt.

    Verse hummus stond sowieso op mijn lijstje om te maken en voor nu ga ik de site lekker door spitten opzoek naar andere recepten waar ik inspiratie uit kan halen!

    1. Heb je ons vorige recept voor borrelhapjes ook gezien? Vegan “kaas” :) We proberen met iedereen rekening te houden (getuige onze receptenindex,) maar er zijn natuurlijk wel bepaalde basisingrediënten die je als vegan vaak gebruikt. Of die wij graag gebruiken, omdat we ze lekker vinden. Wat we hier op de site delen, is wat we zelf eten, snap je? Wel hebben we veel glutenvrije recepten, sojavrije recepten en doordat alles al melk en ei vrij is, bieden we denk ik al een grote schat aan allergenenvrije recepten :)

      1. Nee de vegan kaas heb ik blijkbaar niet gezien, stom!

        Ik wilde helemaal niet zeggen dat jullie niet je best doen en gaf ook aan te snappen dat het natuurlijk niet iets is waar jullie je mee bezig houden omdat jullie wel fijn alles kunnen eten :) Mijn vraag komt voor uit dat het echt heel lastig kan zijn om vegan te eten als je 1 of meerdere van de standaard en veel gebruikte voedsel groepen niet kan eten.

        Als De Groene Meisjes hebben jullie een groot bereik en zijn een inspiratiebron voor velen om bewuster met hun eten maar ook andere aspecten van hun leven om te gaan. Ik denk dat er meer mensen zijn zoals ik die wel heel graag willen maar door een allergie het nog moeilijker hebben dan degene die zich wel op allerlei broodjes, soepen, wraps en vlees vervangers kunnen storten.

        Jullie geven in een andere post aan je eerst bijvoorbeeld niet zo bezig te houden met het minderen van plastic verbruik maar dat jullie dat steeds belangrijker en ook interessanter zijn gaan vinden. Mijn suggestie om je soms wat toe te leggen op hoe je vegan kan zijn met “beperkingen” valt misschien in die categorie.

    2. Kijk eens op the blog van the Green Kitchen. Zij werken ook vaak glutenvrij (ik weet niet zeker of dat altijd hetzelfde is als tarwe, maar hee, ik probeer mee te denken!)!

      1. Hey Hilde, dank je wel! Ik zal is naar die blog op zoek gaan.

        En tarwevrij en glutenvrij zijn niet hetzelfde. Gluten zijn de eiwitten in al het soort graan en tarwe is een graan soort. Sommige producten kunnen bijvoorbeeld tarwezetmeel bevatten maar toch glutenvrij zijn of wel gluten bevatten maar geen tarwe :)

    3. Ik eet toevallig ook soya en tarwe vrij. Jr kan bij de ekoplaza voor vegan tarwe vrije crackers kijkenm is van een Duits merk. Daarnaast kan je groentenspreads nemen, die ze van zonnatura ook bij de AH verkopen. Tortilla’s van maismeel maken/halen. Jr kan tofu maken van kikkererwten ( Mary’s test kitchen heeft hier een filmpje van)

      Xx

      1. Hoi Denise, wat een toeval! Eet je soja en tarwe vrij als keuze of ook uit noodzaak?

        De crackers ken ik en ook eet ik groentenspreads maar de tofu van kikkererwten heb ik nog niet eerder van gehoord. Dat ga ik zeker even opzoeken!

        De tortilla’s van maismeel eet ik ook maar vind deze toch altijd wat droog en stug. Maak zelf wel is wraps van kikkererwten en mais meel en ook al zijn die erg lekker ze lijken toch niet op de “echte” wraps die zacht maar stevig tegelijk zijn waar je zo heerlijk je eten in kan wikkelen. Van Schar is er een variant die heeft geen tarwe maar helaas wel soja. Dus mocht jij ze wel kennen dan hoor ik dat erg graag ;-)

  3. Stuk voor stuk zien ze er zoooo verrukkelijk uit. Laatst hoorde ik het nog iemand zeggen: dan eet je toch alleen maar groenten, als je vegan bent. Wij weten met z’n alle inmiddels (VEEL) beter. :)

  4. Wat een leuke ideetjes!! Ik vind gemarineerde champignons ook heerlijk, heb ze al een paar keer gemaakt bij een vegan tapasavond voor (omnivore) vrienden en die vallen altijd in de smaak. Ik heb nog maar pas ontdekt hoe makkelijk vegan ricotta te maken is, dus heb dit wonder nog niet gebruikt tussen wraps. Sla ik op in mijn hoofd tot het volgende feestje! Bedankt voor de fijne recepten :)

  5. Die champignons lijken me heerlijk! En dit ziet er toch duizend keer mooier en lekkerder uit dan stukjes vaalgele kaas en plakjes bruinige leverworst op een bordje ?. Bedankt!

  6. Het ziet er heerlijk uit! Als vegetariër zit je er vaak ook nog beteuterd bij hoor.. Familie die het na 10 jaar nog steeds niet weet. Dit ga ik zeker een keer proberen! :D

  7. Die champignons zien er echt heerlijk uit! Ik gebruik altijd Ketjap Manis als ik champignons zo maak, maar die wijn dat lijkt mij wel wat! hihi dankjewel voor het delen :D

    xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *