5 redenen waarom vegan eten ons gelukkig maakt

veganetenblij2

Jaren geleden woonde ik (M) in Zutphen. Een mooi stadje in het oosten van het land. Grappig genoeg wonen er in Zutphen heel veel mensen die zich bezig houden met natuurvoeding en natuurgeneeskunde – het leeft daar heel erg. De stad staat er ook om bekend erg goede Vrije Scholen te hebben, waar zelfs mensen vanuit Duitsland hun kinderen naar school laten gaan. Ik heb er zo’n tien jaar gewoond en ik herinner me niet anders dan dat ik vaak met mijn moeder naar de biologische winkels ging en dat er meer bio-bakkers zijn dan ‘gewone’ bakkers – bij wijze van spreken. Op die leeftijd (ik woonde er tussen mijn tiende en twintigste) was ik zelf nog helemaal niet bezig met vega(n) eten, maar ik herinner me nog wel 1 specifieke familie bij ons in de buurt. Iedereen wist dat deze familie veganistisch at. Men vond dat blijkbaar interessant genoeg om er in de buurt over te praten, terwijl dit soort onderwerpen in Zutphen eigenlijk helemaal geen issue was. Wel meer mensen aten of leefden ‘apart.’ In dit geval kwam het misschien ook een beetje doordat het een vrij opvallende familie was. En helaas bedoel ik ‘opvallend’ dan nu niet in de positieve zin van het woord. Alle leden van deze familie zagen er namelijk altijd heel ongezond en ook ietwat ongelukkig uit. Het jongetje, de zoon, was zo dun dat je door hem heen kon kijken en de moeder zag letterlijk oranje van al het wortelsap dat ze dronk.  Dat beeld is me altijd bij gebleven en toen ik een paar jaar geleden meer interesse voor het veganisme kreeg, wist ik: zo wil ik dus echt nooit worden!

Ik heb de familie nooit heel goed leren kennen, dus ik heb geen idee of het werkelijk kwam door het veganistische eten, dat ze er zo ongezond uit zagen. Misschien waren er wel heel andere problemen, wie zal het zeggen? Ik mag daar niet over oordelen. Ongemerkt heeft het me wel een schrikbeeld gegeven: zouden dan alle veganisten er zo uit zien? Gelukkig weet ik inmiddels beter en hoop ik dat wij met de Groene Meisjes laten zien dat als je veganistisch eet, je allesbehalve doorschijnend dun, dof, vermoeid of ongelukkig hoeft te zijn.

Vegan eten maakt ons heel erg blij. Iedere dag weer.  Hoewel we echt niet zullen beweren dat vegan eten super makkelijk is voor iedereen, of dat je helemaal niet hoeft te wennen wanneer je ermee begint, of dat je nooit in een situatie zult komen waarin het gewoon heel lastig is om vast te houden aan je principes; we worden er vooral heel erg gelukkig van. Hoe komt dat? Wat doet het dan met ons?

Ten eerste: je hoeft geen schuldgevoel meer te hebben wanneer je eet. Wij eten veganistisch uit principe, niet vanwege gezondheidsredenen. Jep, wij zijn twee typische gevalletjes ‘het is zo zielig voor de dieren.’ Dat klinkt zo natuurlijk een beetje makkelijk, maar wat we ermee bedoelen is dat we vinden dat dieren net zoveel rechten hebben als mensen. Dat wil zeggen dat dieren even veel recht hebben op een fijn leven als wij. En dat wil vervolgens weer zeggen dat wij niet vinden dat wij mogen beslissen over het leven van een dier. We willen geen dieren gebruiken, lastigvallen, opeten en dragen. Het feit dat we dit niet meer doen, maakt al dat we ons een stuk rustiger en prettiger voelen. Natuurlijk blijven er dan nog altijd onderwerpen over zoals: maar waarom eet je dan wel tropische vruchten die hier niet groeien? Milieutechnisch is dat niet handig, dat weten we. Echter, alleen eten wat de Nederlandse bodem ons te bieden heeft, het hele jaar lang, maakt ons niet gelukkig. Wij maken die keuze omdat vegan eten op die manier voor ons aantrekkelijk blijft. Natuurlijk letten we op keurmerken (biologisch, fairtrade, gmo-vrij enzovoorts,) en we hopen dat we op onze manier toch voldoende bijdragen aan het ‘verbeteren van de wereld.’

veganetenblij1

Ten tweede: het is ontzettend leuk om vegan te koken. En niet alleen wanneer je er net mee bent begonnen en je dus allerlei dingen aan het uitproberen bent, maar ook jaren later, omdat je gewoon creatiever in de keuken moet zijn. Je zou ervoor kunnen kiezen om iedere dag aardappels uit de oven met een stuk tofu en wat groenten te eten, maar zeg zelf: hoe saai is dat? Het is ongelooflijk leuk om te leren koken met producten die je eerder misschien nooit gebruikte. Alleen al op het gebied van groenten, peulvruchten en granen ging er een wereld voor ons open. En dan hebben we het nog niet over de ei-vrije creaties die je in je oven kunt maken, zoals vegan chocoladetaarten of bananenbroden.

We zijn zoveel meer onze fantasie gaan gebruiken. Welke smaken zouden lekker bij elkaar zijn? Welke groente van het seizoen willen we dit keer eens proberen? Er zijn ontelbaar  veel recepten op internet en in boeken te vinden. Je zou volgens mij een leven lang iedere dag een ander vegan recept kunnen maken en dan heb je nog niet alles geprobeerd. Wie denkt dat vegan eten saai is, heeft het echt mis!  Denk aan al die mooi gekleurde soorten groenten en fruit er zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos! Het maakt ons gelukkig om de recepten die we uitproberen met jullie te delen, hier op de site en op social media. En als we dan zien dat jullie vervolgens die recepten ook weer maken, wow, dan kan onze dag echt niet meer stuk! Ik heb altijd van eten gehouden, maar nooit zoveel als sinds ik vegan eet. We eten ZO ontzettend lekker, kijk maar alle foto’s die we hier op de site en bijvoorbeeld op Instagram (@merelgroenemeisjes en @jamiegroenemeisjes) plaatsen! En niet alleen thuis, maar ook in restaurants. Wij zouden alleen al vanwege het lekkere eten nooit meer anders willen!

Ten derde: vegan eten is lekker eenvoudig. Althans, dat kan het zijn. Op onze site staan doorgaans recepten die binnen een half uur (soms zelfs binnen een kwartier) te bereiden zijn. De reden? Wij houden van lekker simpel! Het scheelt je ook enorm in je boodschappentijd; je kunt namelijk hele delen van de winkel gewoon overslaan. Ideaal als je last hebt van keuzestress. Met maar een paar ingrediënten draai je de lekkerste maaltijdsalades, soepen, pasta’s, ovengerechten en Aziatische wokschotels in elkaar. Wanneer je zorgt dat je een goede basisvoorraad en goede keukenapparatuur in huis hebt, is vegan eten echt ontzettend eenvoudig. Wij kijken graag naar de video’s van Annie Jaffrey, Jill,  Bonny Rebecca, Melina Mandarini en Essena O’Neill om te kijken naar wat zij op een dag zoal eten. Het zijn stuk voor stuk eenvoudige maaltijden: veel fruit, groenten, smoothies, rijst, sushi, soepen, curry’s, wokschotels, (zoete) aardappels en peulvruchten. Het ziet er allemaal even kleurrijk en lekker uit en we laten ons graag door deze meiden inspireren!

Ten vierde: vegan eten is gezond (als je goed uitgebalanceerd eet) en we voelen ons er beter onder. Toen ik nog vegetarisch at, at ik kilo’s en liters kaas en zuivel in een week. Allemaal omdat ik dacht: ik eet geen vlees en vis meer, ik moet compenseren. Ik kreeg daardoor allerlei darmklachten die als sneeuw voor de zon verdwenen toen ik begon met mijn vegan dieet. Mijn hele leven lang heb ik ernstige oorontstekingen gehad. Ieder jaar weer en daar was ik altijd goed ziek van. Sinds ik plantaardig eet, en dat is nu 4 jaar, heb ik het nooit meer gehad. We verloren beide gewicht, onze  huid knapte op en we voelen ons beide zoveel energieker sinds we vegan eten. Voor ons is het heel duidelijk; een vegan dieet, dat bij voorkeur laag in vet en zout en hoog in koolhydraten is, werkt voor ons het allerbeste. Wanneer we ons hier aan houden voelen we ons energiek, fit en heel erg happy!

Tot slot: de leuke mensen die we hebben ontmoet doordat we vegan zijn gaan eten, die maken ons ook blij. Hoe kom je dan met dat soort mensen in contact? Via blogs, facebookpagina’s en YouTube. Zo hebben we nu een leuk contact met een vegan meisje uit Berlijn, hebben we andere leuke vegan bloggers leren kennen in Nederland en organiseerden we twee keer een vegan lunch waar heel veel toffe mensen op af kwamen. Hoewel de meeste van onze vrienden niet vegan zijn, en we absoluut niet minder gek op hen zijn om die reden, is het toch heel leuk om met ‘likeminded’ mensen om te gaan. We overwegen nu ook om in de zomer, als ons boek af is, weer een lunch te organiseren omdat het de vorige keer zo’n succes was!

1200 woorden over waarom vegan eten ons zo blij maakt verder en ik zou nog langer door kunnen gaan. Maar jullie hebben wel een beetje een beeld nu, denk ik? Wil je iets vragen over de vegan lifestyle? Stel je vraag gerust hieronder! Lijkt zo’n vegan lunch je wat? Ook als je zelf niet vegan bent? Laat het ons weten! Wil je ook vertellen waarom vegan eten jou aanspreekt of ook happy maakt? Be our guest bij de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

64 gedachten over “5 redenen waarom vegan eten ons gelukkig maakt

  1. He Tuur,

   Jij ook hier? Schreef Dorien vandaag niet een soortgelijk bericht?

 1. Heerlijk artikel, ik eet alleen vegetarisch en vind het soms moeilijk om aan andere uit te leggen waarom dit helemaal geen straf is, maar dit artikel helpt daar weer bij!

  1. wat fijn om te horen! Het kan inderdaad lastig zijn, zeker als mensen er niet echt voor open staan.. Maar wij geloven toch dat het het beste werkt om ‘gewoon’ te laten zien hoe happy het jou maakt!

 2. Wat een leuk en enthousiast stuk! Fijn dat het jullie zo bevalt, dit motiveert mij ook wel om eens een stapje verder te proberen (ik eet nu alleen vegetarisch).

 3. Wat een vrolijk en positief artikel! Maar goed dat jullie zo gelukkig zijn vegan te zijn, want dat is enorm inspirerend (ook voor niet-vegans) om een groenere levensstijl te ontwikkelen.

  Lieefs!

 4. Wat leuk dat je ook uit Zutphen komt Merel! Ik ben daar ook opgegroeid, heb zelfs op de vrije school gezeten daar, maar het was pas een paar jaar geleden (ik ben nu 28) dat ook ik besloot om vanuit mezelf anders en bewuster te gaan eten en consumeren.

 5. Lieve meiden, ik ben door jullie positieve stukjes ook vegan geworden en elke dag daar ontzettend blij mee. Een nadeel kan ik niet bedenken, alleen dat je (nog) niet overal vegan kunt eten. Maar daar komt langzaam verandering in.
  Fijne dag!

  1. Ah Fleur, wat doet je berichtje ons goed! Dankjewel <3

 6. Grappig dat je uit Zutphen komt, ik woon zelf in Deventer en het was me inderdaad al opgevallen dat je daar meer bio achtige dingen hebt. Ik heb net het boek de vegarevolutie uit en ik snap nu helemaal waarom jullie vegan zijn. Mijn vriend zei gelijk: waarom krijgen we dit niet standaard op school. Zelf heb ik nu besloten om helemaal vegetarisch te gaan eten, maar eigenlijk is het wel raar dat dat ik niet gelijk veganistisch ga eten omdat er dan nog steeds veel dierenleed is (door eieren/melk). Maar dat vind ik nu een te grote stap maar ik zie het me nu in de toekomst nog wel worden, ook omdat er inderdaad genoeg alternatieven zijn en dingen om te eten. Fijn dat het jullie zo goed bevalt en er zoveel voordeel uit halen. Een veganlunch lijkt me heel leuk, volgens mij eten genoeg mensen onopgemerkt sowieso wel eens een veganlunch dus dat is vast niet zo’n probleem.
  Wat ik me nog wel af vraag: hoe vaak krijgen jullie vragen over het vegan zijn in reallife en vinden jullie dat soms vervelend worden?

  1. Wat leuk, Deventer! Daar kwam ik vroeger heel vaak, want mijn beste vriendin woonde er :) Zitten leuke tentjes! En ik vind de zaterdagmarkt erg fijn. Goed, ik dwaal af :)
   Wat tof dat je de Vegarevolutie hebt gelezen. Erg duidelijk boek he? Je kunt er bijna niet meer omheen..

   Over hoe vaak we vragen krijgen: ehmmmm… vaak haha! Ja, eigenlijk altijd wel als we nieuwe mensen leren kennen, of in sociale situaties. Of op ons werk. Ja, eigenlijk wel heel erg vaak. Maar we vinden het niet erg :) We benatwoorden de vragen graag!

 7. Een vegan lunch lijkt me heel leuk! De vorige keren was ik er niet bij en daar had ik naderhand toch een beetje spijt van want het zag er zo leuk uit!

  1. Oh leuk nadia! Houd ons dan maar goed in de gaten! ;) We gaan het dit jaar wel een beetje anders (en groter, waarschijnlijk,) aanpakken, maar gezellig gaat het sowieso worden!

 8. Ik eet niet helemaal vegan maar ben er wel veel mee bezig en ik herken inderdaad een heleboel! Het voel zo fijn :). Geen (/minder) schuldgevoel, ik leer mezelf beter kennen, het is leuk om vegan te koken…
  Tegelijkertijd zat ik gisteren boven de pizza van iemand anders te kwijlen omdat ‘ie er beenham en salami op had, máár geen moment heb ik serieus overwogen om iets niet-vega te bestellen en ik heb heerlijk gegeten :).

  1. Wat goed Michelle, dat je er zo druk mee bezig bent! En dat missen van vlees.. dat gaat bij de meeste mensen toch over :)

 9. Eten maakt mij ook gelukkig! Vooral als het gezond is, lekker, bij voorkeur biologisch en vegetarisch (tja, die kaas hé…). Maar ik eet ook geregeld vegan (door al jullie fijne recepten steeds meer) en vind het leuk om te experimenteren in de keuken.
  Ik vroeg mij laatst al af: zou er weer ’s een vegan DGM-lunch komen? Want dan meld ik mij nu al aan! En ik neem minstens één vriendin mee, die ik geregeld aan het hoofd zeur over hoe leuk ik jullie blog wel niet vind. Ook mijn moeder, die vooral houdt van simpel, lekker en gezond eten, verwijs ik geregeld door. Ja, jullie blog is ondertussen een begrip bij de mensen om me heen. “Je hebt dit recept zeker van de groene meisjes?” Dikwijls is het antwoord: ja!

  1. Aaah wat super leuk Daphne! Dan moet jij er ZEKER bij zijn! :))

 10. Jaaa het lijkt mij heel leuk als er weer een vegan lunch zou komen! Dan zou ik er graag bij willen zijn. Ik heb hele lieve vriendinnen maar ze zijn geen van allen veganistisch en ook niet geïnteresseerd, dat vind ik soms wel moeilijk. Ik zou graag andere vegans willen leren kennen! :)

 11. Heel leuk stuk. Ik ben de laatste tijd steeds meer aan het switchen van vegetarisch naar vegan (sowieso kwa eten) en ik vind het lastig om uit te leggen aan anderen. Dat ik vegetarisch eet weet iedereen, maar voor de meeste is vegan echt te heftig. Ze snappen gewoon niet hoe je gezond kan leven zonder dierlijke producten. Ik krijg heel vaak vragen over ijzer, eiwitten proteïne en dat soort dingen. Ik lees veel en kan het wel uitleggen dat ik niks te kort kom, maar ze vinden het maar lastig:p Daar komt bij dat ik in een restaurant werk. De koks begrijpen er al helemaal niks van, haha. Ze houden wel rekening met me, althans, ze proberen het. Maar om er achter te komen dat ze ‘groentesoep’ van runderbouillon is gemaakt, is niet heel fijn. (Dat proef je toch niet? OH echt wel).
  Naast vegan eet ik ook veel suiker en tarwe vrij. Mijn omgeving snapt dat ook niet :( Ik heb soms wel moeite mee. Ze denken dat ik een dieet volg en wil afvallen. (Juist niet!) Ik eet zo, omdat ik me er goed bij voel. Geen pds-achtige symptomen meer (zo fijn) veel minder acne, meer energie enzovoorts. Voeding kan zo’n verschil maken op je gezondheid.
  Dit soort artikelen zorgen ervoor dat ik me niet zo alleen voel. Ik ken letterlijk niemand die dan wel vega, vegan of ‘clean’ eet. Ik ben blij dat er ook nog de online wereld is. Zo merk ik dat er zovelen zijn die er het zelfde over denken! Een van de redenen dat ik blog nu is ook om mensen te leren kennen. Om gedachtes te wisselen, recepten, advies enzo. Vegan eten is top!
  Groenemeisjes, ik vind jullie blog echt zo vooruit gaan! Ik geniet echt van alle artikelen

  1. Wat super lief Lotte, dankjewel. Je bent ZEKER niet alleen! echt niet! En als je het leuk vindt, mag je ook naar de vegan lunch komen :))

 12. Leuk stuk en erg inspirerend! ben zelf geen vegan maar vind het wel leuk om er via jullie meer over te leren/ meer over te weten te komen!

 13. Wat een goed artikel! Op het moment ben ik nog vegetarisch, maar ben ik wel een vegan-in-de-maak hihi :) (cold turkey werkt voor mij inderdaad ook niet, dus doe ik het ook in stapjes). Dus wanneer iemand vraagt waarom ik dit wil, zeg ik gewoon: Zo, lees dit artikel dan maar even!
  Eigenlijk vind ik het sociale aspect een van de moeilijkste onderdelen van de overstap.. Niemand in mijn vrienden of kennissenkring is zelfs vegetarisch, dus er veel begrip komt er niet uit die kant. Soms heb ik daar toch wel een beetje moeite mee, omdat ik het gevoel heb niet helemaal begrepen te worden :(
  Een vegan lunch lijkt me echt super leuk! Sowieso omdat er dan nog meer vegans of vegans on the way komen, waar je eens gezellig mee kunt praten! Maar ook omdat je dan waarschijnlijk toch weer andere dingen eet dan thuis en je dan een beetje kunt zien wat je nog meer voor lekkers kan eten (jammer dat ik nu niet zo’n smiley met die hartjes ogen kan invoegen haha).
  Wat mij betreft zou er zelfs het Groene Meisjes Festival mogen komen! Wel echt ontzettend veel werk om dit te organiseren, i know, maar dit zou ook echt zooo cool zijn! Een plek met allemaal groene meisjes uit Nederland (en misschien ook België), lekker vegan eten, kletsen, dansen en leuke, groene dingen doen! (Ik ben weer veels te enthousiast hihi.. Maar nooit verkeerd om een beetje te dromen toch!)
  Anyway, als de lunch er komt meld ik mij sowieso aan! :)

  1. Oooh een Groene Meisjes festival is echt een droom!! <3

 14. Zijn jullie heel bewust bezig met bijv ‘genoeg’ groente bereken om bepaalde stoffen binnen te krijgen? Ik eet normaal gesproken gewoon veel groente en fruit en ga er eigenlijk van uit dat als ik een stof mis, mijn lichaam me dat wel aangeeft. Maar ik zie ook vegans op youtube die bewust x aantal gram van iets eten per dag om te zorgen dat ze alle stoffen binnen krijgen. Hoe kijken jullie daar tegen aan?

  1. Nee, eigenlijk niet. Ik heb zelf nog nooit zo’n meter ingevuld, Jamie geloof ik wel. Maar we weten gewoon dat we iedere dag genoeg groenten en fruit binnen krijgen, bijna iedere dag peulvruchten, een product als tempeh eet ik ook 2 keer per week, ik eet avocado’s, granen, noten, noem maar op. Ik eet gewoon alles om een vegan menu compleet te maken, dus nee, ik ben nooit bezig met hoeveelheden eiwitten of dergelijke. Het enige waar ik op let is dat ik wat meer carbs en eiwitten binnen krijg als ik ga sporten of heb gesport, maar ook daarin neem ik het niet heel nauw. Ik vertrouw op het gevoel dat mijn lichaam me geeft. En natuurlijk laat ik af en toe een bloedtest doen, dat doe ik eigenlijk ieder jaar wel een keer. Ik heb gelukkig nog nooit tekorten gehad :)

 15. Mij maakt het ook blij om steeds op zoek te gaan naar leuke restaurantjes met vegan eten. Laatst een week in Londen geweest waar ik echt elke dag heerlijk en gezond heb gegeten. In zo’n grote stad zijn vegan/vega zaakjes vaak erg leuk en is het eten vaak lekkerder (ok dat vind ik dan ;))en bijzonderder dan plekken waar ik vroeger als vleeseter at. Hoewel het soms in het buitenland ook een uitdaging kan zijn, maar ook dan heb ik er wel lol in om een restaurantje te vinden waar ik kan eten.

  1. Jaaaaa, ons ook! Dat zie je waarschijnlijk wel aan onze reisverslagen en video’s. Het is gewoon een sport geworden om overal de tofste tentjes te vinden. Goede toevoeging dus!

 16. Ik vind dit een heel leuk artikel om te lezen en het motiveert mij om misschien toch maar is een veganist te worden. Ik wil het ook doen om gezondheidsredenen, maar ik ben ook met cosmetica gestopt die op dieren getest worden, omdat ik het zo zielig vind dat dieren daarvoor moeten lijden en elke keer als ik vlees eet dan zit ik het hapje voor hapje met een schuldgevoel op te eten. Ik ga ieder geval vast mee beginnen om meer vegetarische en veganistisch dingen uit te proberen en daarna zie ik wel, maar ik vind dit wel een heel leuk en inspirerend artikel! (:

  1. Wat tof om te horen! Heel veel succes! En als we je ergens mee kunnen helpen: je weet ons te vinden ;)

 17. Eigenlijk laat ik normaal nooit een reactie achter, maar ik moet nu toch echt even een keer kwijt dat ik jullie artikelen echt heel inspirerend vind. Ook fijn dat jullie recepten vaak niet al te ingewikkeld zijn:-)
  Jullie schreven trouwens dat jullie je ook gezonder zijn gaan voelen sinds jullie vegan eten, maar wellicht is het ook doordat je als vega/vegan vaak bewuster met eten bezig bent? Ikzelf heb dat in elk geval wel (en misschien is dat ook wel wat jullie bedoelden;-))
  Oh, en een groene meisjes festival zoals iemand opperde zou echt geweldig zijn!

  1. Wat leuk dat je een berichtje achterlaat! dankjewel :)

 18. Wat leuk dat je uit Zutphen komt! Ik woon er zelf (kinderen op de vrije school) en ik geniet enorm van alle bio winkels en de hele biomarkt die er is! Ik volg al een tijdje jullie blog, ik eet bio, vega en ben stiekem (;-) ) ook steeds meer dierlijke producten aan het vervangen voor plantaardige en idd er gaat een wereld open! Nieuwe smaken, texturen en kleuren en geuren. De tijd van vegetarisch en/of veganistisch eten bijna vanuit een soort boetedoening is echt voorbij: nu komt de keuze vanuit positiviteit en gezondheid, mede dankzij blogger als jullie! Keep up the good work, girls en groeten uit het immer bruisende Zutphen :-)

  1. Oh wat leuk dat je in Zutphen woont! Toevallig :) Het is een charmant stadje, lekker rustig ook, maar er gebeurt niet zoveel haha ;) Nouja, op bio-gebied dan weer wel! Grappig, want vroeger had dat mijn interesse natuurlijk totaal niet. Inmiddels zou ik daar anders in staan en misschien ook meer genieten van het wonen in Zutphen. Tijden veranderen! ;)

 19. Ik voel me ook gelukkiger en gezonder nu ik flexanist ben! Ik at en eet vrij veel vegetarisch, maar probeer daarbij altijd melk en kaas te vermijden. Room en melk vervang ik door plantaardige varianten. Kaas eet ik tussendoor eens en eieren blijven ook nog wel deel uit maken van mijn dieet. Ik vind het moeilijk om ze te laten, maar doe er wel de moeite voor.
  Wat de toekomst brengt, dat weet ik niet, maar voor nu ben ik heel blij met mijn principiële keuze!

 20. Ik weet nog wel een 6e, hele goede reden. Het milieu, de aarde; de belasting die (rund)vlees op de regenwouden en oceanen heeft… Hebben jullie de docu Cowspiracy al gezien? Dan WIL je toch eigenlijk geen vlees meer eten?

 21. Ik ben vegetariër, en eet (mede door jullie blog en recepten) regelmatig veganistisch. Wat ik hier inderdaad heel leuk aan vind Is dat je er creatiever van wordt. Van die dingen dat geweekte lijnzaad als ei kan dienen vind ik zo leuk. Of een vegan taart met noten -dadel bodem zonder ei, boter, en suiker daar wordt ik echt blij van. Mijn persoonlijke bezwaar tegen volledig veganistisch eten Is dat ik niet alles via natuurlijke voeding kan binnenkrijgen, terwijl ik als vegetariër wel een volledig voedingspatroon kan hebben met bijv b12 uit ei. Ik wil liever niet afhankelijk zijn van supplementen. Ik kan me ook voorstellen dat je daar wel voor kiest, omdat je bijv het niet meewerken aan dierenleed voorop stelt. Ik ben heel benieuwd hoe jullie hierover denken en wat jullie afwegingen hierin zijn!

 22. Dit is een hele mooie blog om andere mensen uit te leggen waarom je vegan eet en leeft, want ik kan me in veel dingen van jullie vinden.
  En een vegan lunch organiseren vind ik ook al een leuk idee, zeker om dan nieuwe mensen te leren kennen:)

 23. Deze blogpost maakt me zo happy omdat ik zo langzamerhand aan dit alles begin te relateren. Ik ben sinds 2.5 maand vegetarier maar het liefste zou ik helemaal vegan worden. Ik woon op mezelf in het buitenland dus wanneer ik alleen ben dan kook ik vegan. Het enige probleem is dat ik wanneer ik bij anderen eet ze niet lastig wil vallen met dat ik het liefste vegan wil eten, en wanneer ik weer naar huis ga vinden mijn ouders het niet oke als ik vegan ben. Dus dan vind ik het lastig om niet vegan te eten, maar ik voel me veel gelukkiger zonder dierlijke producten en eten met allerlei troep erin…

 24. Hoi meiden,

  ik ben sinds vandaag druk aan het lezen op jullie blog. Per augustus ga ik het huis uit en ik wil de stap zetten tot vegan eten. Ik eet nu zelden vlees en geen eet en drink geen melk producten, dus ik ben al hard op weg. Het enige waar ik een beetje mee zit, de meeste vegan recepten en de “what i eat in a day” filmpjes die ik bekijk, geven mij nogal een gek gevoel. Namelijk het budget. Ik ben student en zeker als ik straks op kamers ga, heb ik niet zo veel om uit te geven. Voordeel is dat ik om de hoek van een markt ga wonen, dus daar wil ik zo veel mogelijk gaan rond neuzen. Maar hebben jullie nog tips? De meeste tips op Amerikaanse blogs is het kopen van producten bij “bulk-stores” maar die hebben wij toch niet echt?

  Anyway, ik hoop dat jullie tips hebben, voorlopig neus ik nog even rond!

  1. Wees gerust, vegan eten hoeft echt niet duur te zijn. Zoals je zelf al aangeeft: de markt en dingen in bulk kopen is echt ideaal. In bulk kopen kan ook heel goed online. Er zijn genoeg webshops te vinden waar je bijvoorbeeld een hele doos rijst of pasta kunt kopen, ik noem maar iets. Maar denk ook aan Turkse/Marokkaanse winkels, waar je grote zakken linzen en bonen kunt kopen. De gedroogde variant is natuurlijk altijd goedkoper dan blikken of potten. Ook bij Aziatische winkels (er zijn complete Chinese supermarkten, zoals je misschien wel weet,) kun je goed en goedkoop scoren. Maar de markt is goud waard. Daar moet je echt zijn voor goedkope groenten en fruit. Ik weet niet of je onze recepten al goed bekeken hebt, maar de meeste van onze recepten zijn echt lowbudget en ook nog eens heel makkelijk. Dus even goed speuren en een beetje logisch nadenken: havermout koop je bij albert heijn voor 30 voor een pakje. Havermout is prima met water te maken, in plaats van met bijvoorbeeld amandeldrink, wat een duur product is. Gooi er wat kaneel, een appeltje en rozijnen doorheen en je hebt een mega cheap, maar mega gezond en vullend ontbijt. Of check onze soeprecepten: linzensoep. Gedroogde linzen zijn goedkoop, tomaten uit blik (of nu, in de zomer, verse tomaten) zijn goedkoop, wat kruiden erdoor, blikje kokosmelk (bij de aziatische winkel voor 80 cent,) erdoor en klaar ben je. En dan heb je een pan soep waar je dagen van kunt eten. Zeker als je er wat (goedkope) rijst of aardappelen bij kookt. Nog een voorbeeld van iets wat super cheap is: chili sin carne. Recepten zijn allemaal te vinden op onze site. Kortom: vegan eten is juist super basic en daardoor kan het heel goedkoop zijn. Je moet er alleen zelf een beetje moeite voor doen en eenvoudig nadenken :)

   1. Jaa vlak nadat ik de postte, gebruikte in de zoekfunctie met “Budget” EEN UITKOMST!

    Dank je wel voor je reactie, ik ben heel enthousiast om er mee bezig te gaan!

 25. Ik had dit nog niet gelezen maar wat inspirerend! Vooral het stukje waarin jullie vertellen dat jullie je echt veel beter erdoor voelen… Ik wil dat ook! Ik vind het alleen zó moeilijk om het ook echt te doen. Ten eerste: ik woon in een studentenhuis en eet dus al-tijd met mensen samen en ook vaak weer verschillende mensen (huisgenootjes, vriendinnen, vriendje, ouders). En ik ben typisch zo iemand die “niet moeilijk wil doen” of “overdreven gezond” wil overkomen ofzo. En daarnaast.. ik hou véél te veel van griekse yoghurt. Haha.
  Maar nu ik dit gelezen heb, wil ik het toch eens gaan proberen. Misschien eerst gewoon een tijdje, kijken hoe het me bevalt.

  1. Give it a try! Laat nooit een ander voor jou bepalen hoe je zou moeten eten. Het is jouw gezondheid en jouw leven :)

 26. Hoi, wat een leuke en herkenbare post! Ook al eet ik niet (altijd) vegan, ik voel me wel zo wanneer ik dan wel vegan eet! En ik kan me de rest voorstellen. Het lijkt me ontzettend leuk als jullie nog eens zo’n brunch zouden organiseren.. Ik lees jullie blogs altijd, met veel plezier, en ik zou het supertof vinden jullie eens te ontmoeten! Het voelt alsof ik jullie best goed ken, doordat ik zoveel over en van jullie lees. Maar jullie kennen jullie lezers natuurlijk niet, wat me best gek lijkt. En om deze veel te lange reactie samen te vatten: dankjulliewel voor alles! Liefs, Maaike

  1. Wat een lief berichtje Maaike, dankjewel! Wij vinden het ook super tof om jullie te ontmoeten. Inmiddels zijn we plannen aan het maken voor een lunch, maar door tijdgebrek in verband met het boek dat we natuurlijk ook nog aan het maken zijn, houden we het simpel dit keer. We hebben er nu al zin in!

 27. Zelf heb ik getwijfeld veganist te worden, omdat ik dacht dat de vleesindustrie en de rest van de vee-industrie veel meer in elkaar verwikkeld waren dan ze in werkelijkheid zijn. Ik ben niet tegen vee-industrie in het algemeen. Ik leef op het platteland en ging toen ik jonger was veel met veeboeren om en beweerde zelfs dat ik later boerin wilde worden, juist uit liefde voor deze dieren. De vee-industrie in West-Europa is ontzettend liefdevol naar de dieren toe, natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar veel zijn het er niet. Ook is er in wetgeving veel veranderd en worden er veel minder niet diervriendelijk geproduceerde producten verkocht. Ik ben er niet op tegen dat dieren worden gehouden zodat we ervan kunnen profiteren. En ik zie dieren (waarschijnlijk komt dat vooral door mijn geloof) toch nog steeds als minderwaardig dan mensen. Natuurlijk verschillen hierin de meningen en ik haal uit jullie artikel dat jullie wel denken dat we op geen enkele manier dieren mogen houden om ervan te profiteren door bijvoorbeeld hun melk te drinken of hun eieren te eten. Ik zie dit eerder als een soort samenwerking. Natuurlijk kunnen dieren niet zeggen of ze met je samen willen werken, maar op het moment dat ze er goed voedsel, een goed en prettig leven en heel veel liefde voor terug krijgen zie ik niet wat het probleem is (ook mag je ze naar mijn mening niet doden na die tijd, omdat je vlees nodig hebt, tenzij je echt geen andere keus hebt). Het is als het hebben van een huisdier, alleen verdien je er geld aan en heb je er bovenop het plezier dat je aan hen beleeft nog meer profijt van.
  De vleesindustrie daarentegen, is wel een industrie die ik het liefst zou zien verdwijnen. Ik ben het er niet mee eens dat mensen levende wezens, die duidelijk gevoel en (enige) emotie hebben, mogen doden zonder een erg goede reden. Ik vind het geen probleem als dieren gedood worden, omdat ze een gevaar vormen of omdat ze in lijden verkeren, maar dat zijn voor mij de enige aanvaardbare redenen.
  Ik zou het liefst wel precies willen weten waar mijn dierlijke voedsel vandaan komt, om er zeker van te zijn dat er geen verkeerde schakels tussen zitten. Maar op dit moment heb ik die mogelijkheid niet, omdat ik nog bij mijn ouders woon.

 28. Mooi artikel, nooit geweten dat jij ook uit Zutphen komt merel!

 29. Ik ben me aan het verdiepen in vegan eten en probeer mijn dagen het al zoveel mogelijk toe te passen. Moet wel zeggen dat ik m’n ‘oude’ voeding wel eenbeetje mis, helaas. Misschien nog wennen. Hebben jullie tips voor een alternatief van peulvruchten of hoe je deze kan verwerken zonder dat je het proeft? Ik blijf het proberen maar ik moet echt zo kokhalzen ervan. Ook de nasmaak blijft zo hangen. Heb peulvruchten al in ontbijtjes en smoothies verwerkt maar ook dan vind ik het zo vies. Het enige wat ik wel lust is sperziebonen. En zijn er vleesvervangers voor op brood?

  1. Hi, goed bezig! Vleesvervangers op brood zijn aan te raden van de Vegetarische Slager. (gewoon bij AH te koop)
   En over peulvruchten: we hebben tientallen recepten met peulvruchten, verwerkt op allerlei manieren, dus ik zou zeggen: duik onze receptenindex in en leef je uit! Is toch een kwestie van dingen uit proberen en kijken wat je lekker vindt :)

 30. Hallo Merel,

  Ben sinds bijna 3 weken geleden vegan gaan eten , helemaal , ook om gezondheidsredenen en hoop er ook mee af te vallen. Volgens de Planteneter zou dit gelijk gaan gebeuren maar weeg haast nog wat ik woog, komt dat pas later of …..?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *