5 tips voor een relaxte vakantie

5 tips voor een relaxte vakantie

Ik heb zes jaar lang lesgegeven op een stewardessenschool. Wat ik me nog heel goed herinner is het feit dat we de leerlingen keihard trainden op het omgaan met gestreste passagiers. Op vakantie gaan staat in hetzelfde rijtje van stressfactoren als een echtscheiding en een verhuizing. Te idioot voor woorden eigenlijk.

Is het je wel eens opgevallen hoeveel mensen er gespannen op reis gaan? Onderweg hoor je echtparen ruzie maken, kinderen jengelen (waardoor echtparen nog meer ruzie gaan maken) en mensen rennen van hot naar her – nog nét op tijd om de trein of het vliegtuig te halen. Niet echt het juiste begin van iets wat ontspannend zou moeten zijn. In dit artikel geven we je 5 tips om juist wél een relaxte vakantie te hebben.

Voorbereiding

Alles staat of valt met een goede voorbereiding. Voordat wij een paar dagen weg gaan, zorgen we altijd dat er een paar dingen zijn geregeld. Wie komt de katten verzorgen? Wanneer ga ik mijn koffer inpakken? Weet ik wat voor weer het op de plek van bestemming is, zodat ik daar rekening mee kan houden bij het inpakken van kleding? Als je met het vliegtuig reist: ben je online alvast ingecheckt? Heb je een reisverzekering geregeld? (een tip: neem een doorlopende verzekering, veel handiger) Heb je je een beetje ingelezen over je vakantiebestemming?

Op internet zijn er standaard checklists (volg de link voor een voorbeeld) te vinden met dingen die je sowieso in je koffer zou moeten hebben. Veel mensen vergeten standaard dingen, zoals een telefoonoplader, lenzenvloeistof, medicijnen en een tandenborstel. Voor sommige dingen geldt dat je die gemakkelijk op de plek van je bestemming kunt kopen. (tenzij je op natuurvakantie ergens in de bergen zit, dan wordt het vaak iets lastiger) Maar als je je medicijnen vergeet, wordt het toch wel een wat vervelender verhaal. Zorg dus dat je je aan de checklist houdt, zodat je zeker weet dat alles in je koffer zit.

Onderweg

Het allerbelangrijkste: op tijd vertrekken, zeker wanneer je een trein, boot of vliegtuig te halen hebt. Haasten is gewoon een heel slecht idee. Zorg dat je spullen de avond van tevoren al klaar liggen: paspoort, tickets, boardingpassen, portemonnee met wat cash erin, een opgeladen telefoon en eventueel het eten dat je onderweg wilt meenemen. Ga je vliegen? Zorg dat je handbagage slim is ingepakt, zodat je bij de beveiliging niet alles overhoop hoeft te halen. Denk er vooral aan om je vloeistoffen (tot 100 ml) in een doorzichtig en geseald zakje te stoppen. Ik heb zoveel mensen zien stressen bij de security check. En iedere keer denk ik weer: wat doe je jezelf toch aan? Als je weet dat dit moment je stress geeft, houd daar dan rekening mee. Ik zie wel eens mensen die vier van die plastic bakken nodig hebben om al hun riemen, sieraden, apparatuur en andere spullen in te stoppen. Travel light, echt, het scheelt je zoveel gedoe!

Reis je met jonge kinderen? Zorg dat er voor ieder kind een ingepakte rugzak klaar staat. Gaat er een puber mee op reis? Check de avond van tevoren samen of alles is ingepakt, zodat jullie straks niet onderweg naar het vliegveld terug naar huis hoeven om een telefoonoplader of een iPad op te halen. Je puber zal dit vast heel irritant vinden, maar dat is dan maar even niet anders. Je voorkomt er op de reisdag een hoop irritatie en stress mee.

Laat je dagelijkse leven even achter

Er zijn natuurlijk allerlei soorten vakanties. Zo heb je mensen die dol zijn op actieve vakanties en hele dagen gaan mountainbiken, klimmen en hardlopen. Dan heb je de groep mensen die op culturele vakantie gaat en in vijf dagen zeven musea en tien oude gebouwen bezoeken. Verder heb je nog de categorieën ‘strandvakantie,’ ‘feestvakantie, ‘yoga-in-de-natuurvakantie’ en ‘culinaire vakantie.’ Kortom: iedere vakantie heeft een beetje zijn eigen doel. Maar wat alle vakanties gemeen hebben is: je wilt graag ontspannen. Je wilt het dagelijkse leven even achter je laten, door in een andere omgeving te zijn en je hoopt alles even los te kunnen laten.

Dat kan, absoluut. Mits je je laptop thuis laat. En niet de hele dag als een bezetene bezig bent ergens een wifi-signaal op te vangen. Wanneer je je werktelefoon uitzet, of beter nog; thuis laat, en je niet twintig keer per dag het nieuws wilt volgen. Het kan lastig zijn – we weten het. Als blogger zijnde wil je altijd maar op de hoogte blijven van wat er op je social media kanalen gebeurt. Wordt mijn artikel wel gelezen? Zijn er nog leuke reacties? Zal ik toch maar even wat reacties beantwoorden? Het antwoord? Nee. Laat het toch eens even met rust. De wereld draait wel door hoor, dat weekje dat jij even wat minder actief en minder in beeld bent.

In recensies van hotels lees je soms dat de eerste regel gaat over de wel of niet goede wifi. Daarna gaat het pas over de kamer, de bedden, het ontbijt en de service van het personeel. Wat is er met ons gebeurd, dat we een goed wifisignaal kennelijk belangrijker vinden dan de omgeving waar we zijn? Het zal een paar dagen duren voordat je hiervan loskomt. Immers; altijd maar up-to-date willen zijn is een verslaving. Maar als je door een paar moeilijke dagen heen bent, zul je merken dat alles in de wereld toch wel doorgaat. Of jij er nou op los twittert en facebookt of niet.

Verwacht geen onhaalbare dingen

Deze tip is vooral van toepassing wanneer je een citytrip gaat maken. Een voorbeeld: wij gaan binnenkort naar Portugal. Dan gaan wij naar Evóra en Lissabon. Mega veel zin in! Ter voorbereiding zijn wij al op zoek naar toffe hotspots om te bezoeken. Je kunt dan denken aan restaurants, musea, mooie bezienswaardigheden en parken. Het ding is: je kunt nooit alles doen. En dat moet je dus ook vooral niet verachten. Citytrips zijn vaak maar vrij kort (hooguit een dag of 4 of 5) en in die tijd kun je nooit alles bekijken, overal gegeten hebben en alles hebben beleefd. Dat hoeft ook gewoon niet. Waar het ons om gaat is dat we een indruk van de stad hebben gekregen. Dat we de sfeer hebben geproefd en dat we hebben genoten. De rest – de dingen waar we niet aan zijn toegekomen – komt misschien later nog wel eens. En misschien ook niet.

We hebben gemerkt dat als wij terugkomen van een citytrip en jullie vertellen wat we allemaal hebben gedaan, we alsnog vaak reacties krijgen met ‘jammer dat jullie dit of dat niet hebben gedaan!’ Of: “zonde dat jullie zus of zo gemist hebben!” Waarom zou dat zonde zijn? We hebben het toch leuk gehad? We hebben heerlijk gegeten, mooie dingen gezien en leuke dingen gedaan. De rest komt nog wel een keertje. Laat je dus niet gek maken door wat anderen zeggen dat je allemaal zou moeten doen. Het is jouw trip en dus bepaal jij wat je wel of niet gaat doen. Wat wij tegenwoordig doen? We kiezen 1 of 2 leuke wijken in een stad uit, zoals we dat bijvoorbeeld in Londen en Barcelona hebben gedaan, en daar gaan we op pad en zoeken naar leuke plekken. Wat we dan verder tegenkomen en wat we verder van de stad kunnen zien, is mooi meegenomen. Echt, het is een hele verademing als je jezelf ’toelaat’ om maar 1 of 2 wijken van Londen te willen zien, dan om de hele stad te moeten bekijken. Het moet wel leuk blijven.

Geniet van het moment

En tot slot: geniet van het moment. Probeer echt op je vakantiebestemming te zijn. Ga eens een uurtje in de zon op een bankje zitten mensen kijken, of pak er een boek bij. Ga in het park liggen op een kleedje en staar naar de lucht. Voel hoe de warme zon op je huid voelt. Luister naar de geluiden om je heen; fluitende vogels? lachende kinderen? het geruis van palmbomen? mensen die in een onverstaanbare taal met elkaar praten? Ren niet van plek naar plek, maar neem overal de tijd voor. Bezoek je een markt? Neem de kleuren en geuren eens goed in je op. Geniet van het lokale eten en drinken en sta echt een stil bij de smaken die je proeft.

We maken wel eens gekscherend grapjes over Aziatische toeristen die thuis aan de hand van de foto’s moeten bekijken waar ze zijn geweest, maar ‘wij Europeanen’ zijn tegenwoordig al net zo maf bezig op vakantie. Alles moet worden vastgelegd en alles moet worden gedeeld. Natuurlijk is het leuk om een aandenken te hebben, dat vinden wij ook, maar moet je daarom voor álles je camera uit je tas pakken? Laat hem er eens lekker in zitten en kijk eens wat beter om je heen. Gebruik al je zintuigen en sla de herinneringen als 5D-foto’s in je hoofd op. Wij denken dat dit vele malen kostbaarder is dan om thuis aan iedereen te kunnen laten zien waar je allemaal bent geweest.

Als jij binnenkort een reisje gepland hebt staan, dan wensen we je een ontzettend relaxte vakantie toe. Vergeet niet te genieten. We hopen dat jullie iets aan onze tips hebben gehad. Als je nog vragen of aanvullingen hebt, dan lezen we het heel graag bij de comments onder dit artikel. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

22 gedachten over “5 tips voor een relaxte vakantie

 1. Leuke tips! Zelf heb ik ook dat ik vaak pas kan ontspannen als ik echt in het vliegtuig zit. Van te voren heb ik toch altijd nog dingen die ingepakt moeten worden ;)

 2. Fijne tips! Ik heb altijd ‘drukke’ vakanties. Ik wil zoveel mogelijk zien in een stad en doe zoveel mogelijk te voet. Zo heb ik het idee dat ik echt de stad leer kennen en de leuke plekjes ontdek. Vaak ga ik wat langer en dan plak ik een aantal steden aan elkaar vast. Ik zorg dat ik er een dag of 4 – 5 per stad ben en reken ongeveer 1,5 – 2 dagen voor het verkennen van de stad, dan een dag om iets te doen (rondleiding, museum, iets cultureels) en dan altijd nog een dag om iets buiten de stad te doen als er iets in de buurt is. Ik ga deze zomer naar de States en wil zeker 1 dagje naar de Everglades.

 3. Handig die tips! En zeker ook iets waar ik me mee bezig houd. Ik sta op een goede voorbereiding, ook al hoef ik niet persé te weten wat ik allemaal ga doen op vakantie. We gaan vaak mee met de flow en zien wel waar we zin in hebben, maar we zijn verder op alles voorbereid geloof ik. Stress valt bij ons dus altijd mee. Behalve op de luchthaven, gewoon omdat we zelden vliegen :)

 4. Ik kan een vakantie goed gebruiken, juist even weg van alles hier, van alle drukte, maar helaas is dat niet haalbaar. Ik ben al jaren niet meer weggeweest en dat merk ik serieus aan mezelf. Een weekje vrij van school geeft me niet meer genoeg rust. Ik moet echt even weg kunnen van alles.. Maar helaas pindakaas, ik moet doorzetten, vakantie zit er niet in.

  Mensen die hun hele vakantie binnen achter hun laptop gaan zitten, ruilen? Want dat kun je thuis ook, dan kan ik genieten!

  1. Maar, je kunt ook op een andere manier op vakantie he? In een huis van vrienden gaan zitten bijvoorbeeld. of sowieso, in een ander huis gaan zitten en op de katten van mensen passen. Het liefst in een andere stad. Zo deed ik het ook als ik geen geld had voor een vakantie. Dan moest ik eventjes weg, uit mijn vertrouwde omgeving. Al is het maar 1 dorp verderop…

 5. Wat een goede tips! Zelf ben ik ook van het relaxt doen en niet alles hoeven bekijken. Wat jullie zeggen, het gaat om het proeven van de sfeer. Mijn vriend kan niet zoveel op 1 dag aan en moet echt even rusten tussendoor als we op vakantie zijn. Klinkt heel autistisch, maar hij krijgt te snel teveel prikkels binnen. Daarom gaan wij tijdens een stedentrip vaak tussendoor terug naar de hotelkamer in plaats van dat we dagen lang door een stad aan het slenteren zijn. Ja, je ziet minder van een stad, maar erg vind ik het niet!

  Vliegen levert bij mij trouwens wel veel stress op. Ik ga dan ook veel te vroeg naar het vliegveld, zodat ik daar nog even rustig aan alles kan doen:)

 6. Vooral de twee laatste tips zijn een goeie reminder voor mij! Ik onthou ze zeker als ik binnen twee weken naar Lissabon ga :) geniet van de stad, het weer (hopelijk) en de vriendinnen!

 7. Ik merk dat ik de laatste jaren steeds minder foto’s maak op vakantie omdat ik het fijner vind om meer bewust te zijn van de omgeving waar ik me dan bevind. Vroeger had ik nog wel eens dat ik dan thuis de foto’s zat te bekijken en te denken ‘oja, daar zijn we ook nog geweest’. Dan was ik die hele plek alweer vergeten!

  1. Dat heb ik ook heel erg! Met ook wel meer alledaagse dingen trouwens.. Dan geniet ik bijv. zo erg van een mooie zonsondergang op het strand, dat ik achteraf pas denk: O ja, ik had ook een foto kunnen maken!

  2. Trouwens, doet me denken aan mijn bijbaantje bij de fotoservice in Madurodam.. Veel Indiërs en Aziaten spaarden jaren voor een rondreis door Europa. Ze zagen alleen de complete reis door de zoeker van hun camera. Veel mensen vroegen ook waar ze nou eigenlijk waren en als we dan voor de grap bijvoorbeeld zeiden: “Welcome to Paris!”, dan geloofden ze dat ook. Hoe zonde is dat van je spaarcentjes?

 8. Dat laatste is zo belangrijk, genieten van het moment! Ik vond dat zo heerlijk met de liftwedstrijd van m’n studievereniging. Omdat het een wedstrijd is hoor je pas op de dag van vertrek ’s ochtends vroeg waar je heen moet liften, waardoor je je niet echt in kan lezen of de duizenden dingen kan bedenken die je eigenlijk moet gaan doen daar (want dat krijg ik als ik me te veel inlees haha). Omdat ik helemaal geen verwachtingen had was het zo relaxed!

 9. Wat een heerlijk artikel is dit! Ik heb vandaag expres niets gepland omdat ik gisteren veel gedaan heb (en vanavond ga ik weer eens ‘uit’ en anders trek ik het niet, hahaha) maar hierdoor kwam ik helemaal in de vakantievibe! Heb meteen zin om een reisje te boeken!

  1. Nice! Wanneer ga je naar Australie? Duurt dat nog lang?

 10. Op de site http://www.ruilen.nl kun je vakantie adressen vinden die gratis zijn. Een ander idee is om je als vrijwilliger aan te bieden op internationale festivals; bijna altijd zonder kosten logeren en eten. Of ruil je huis! Home Around the World, Sabbatical Homes, Home exchange? Heb je geen geld om op vakantie te gaan? Boed dan zelf een leuke tour aan op Yayable , dan heb je zo een leuke vakantie bij elkaar gespaard. Of wat dacht je van GTI Home Exchange, een eco-home swap ,met gesloten beurs!

 11. Wat een goed geschreven artikel! Vooral “geniet van het moment” is zo belangrijk. 1 van de dingen waar ik meteen aan terugdenk als het ove rmij vakantie naar New York gaat van vorig jaar, is dat mijn vriend en ik tijdens dat uurtje voor zonsondergang in een parkje terecht kwamen bij de gebouwen van de NYU, waar heel veel mensen waren en iedereen het naar zijn zin had. We hebben daar heerlijk een bankje zitten uitpuffen, 3 kwartier ofzo, en alleen maar genoten van de zon en de bedrijvigheid om ons heen. Dat zijn de magische momenten!

  1. Wow, wat een mooie herinnering! Dit soort ‘kleine’ momentjes heb ik ook altijd als herinneringen aan vakanties. Heel waardevol!

 12. Goeie tips! Ik plan nooit zoveel als ik op reis ga. Toen ik met mijn moeder naar Parijs ging hadden we van tevoren alleen geregeld waar we zouden slapen. Wat we iedere dag gingen doen bepaalden we ’s ochtends bij het ontbijt, en soms maakten we gaandeweg heel andere plannen als we iets leuks tegenkwamen. Zo wilden we op een ochtend naar de Notre Dame, maar daar was het zó druk dat we daar in de buurt lekker door een wijkje zijn gaan slenteren in plaats van in de rij te gaan staan. Was prachtig en heel relaxed!

 13. wat leuk dat jij 6 jaar les hebt gegeven op een stewardessenschool!
  Ik heb zelf geen specifieke stess school gedaan maar wel 10 jaar gevlogen en herken een hoop stress momenten die jij beschrijft van passagiers.
  Je wilt niet weten hoe gestresst mensen soms aan boord komen en dan zijn ze nog niet eens de lucht in.
  Vooral met kleinere kinderen is dat een heel gedoe, dit zijn het dan al vaak zat en zijn moe dus beginnen te jengelen.
  goede voorbereiding is het halve werk en als je zelf ontspannen bent, scheelt dat ook voor de kids natuurlijk.
  Ik vond het altijd een uitdaging om juist die mensen te helpen aan boord door vast wat spullen op te ruimen, even een baby vast te houden of een flesje te maken.
  Scheelt gewoon heel erg als je wat hulp krijgt.

  1. Oh ik kan me voorstelen dat je in die 10 jaar een heleboel stress momenten hebt meegemaakt! Wat goed om te lezen hoe je daar altijd mee omging. zullen de passagiers vast blij mee zijn geweest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *