7 inspirerende zelfhulpboeken

IMG_4887

 

De laatste tijd hebben wij een flink aantal inspirerende zelfhulpboeken gelezen en de zeven leukste boeken hebben we voor jullie op een rijtje gezet. Het zijn eigenlijk allemaal boeken die gaan over het beste uit iedere dag en uit jezelf halen, je passie vinden en zelfontplooiing. We hopen dat jullie iets aan onze tips zullen hebben!

 

Opgeruimd!

IMG_47391-1024x683

We kunnen het natuurlijk niet laten om te beginnen met Marie Kondo’s Opgeruimd! (In het Engels: “The life-changing magic of tidying up”) Hoewel dit boek in eerste instantie over het opruimen van je huis en je garderobe gaat, zou je Kondo’s theorie op nog veel meer aspecten van het leven kunnen toepassen. Zo schreven we al eerder het artikel ‘Does it spark joy,’ over het feit dat we ons misschien nog te weinig afvragen of dat we doen ons nog wel blij maakt. Onze theorie is dat je begint met het opruimen van je huis, maar dat je geleidelijk bij het opruimen van je hoofd en je leven aankomt. Figuurlijk gesproken, uiteraard. Je hebt inmiddels waarschijnlijk al het nodige over Marie Kondo gehoord en misschien denk je: zouden de Groene Meisjes nou écht zo enthousiast over haar (boek) zijn? Misschien denk je dat we ons gedwongen voelen om positief te zijn, aangezien we al meerdere interviews over dit boek hebben gegeven, maar niks is minder waar. Wij zijn échte Kondo-fans, anders zouden we nooit zo enthousiast over haar kunnen vertellen.

Marie Kondo hardcopy
Marie Kondo eBook
Marie Kondo Engelstalig.

De Alchemist

IMG_4897

Hoewel De Alchemist van Paolo Coelho eigenlijk ‘gewoon’ literatur is – en geen zelfhulpboek – scharen we het toch onder deze categorie. Al tijden stond het boek op mijn (M’) ’to read’ lijstje, maar het kwam er maar niet van. Nu ik iedere ochtend een minuut of vijftien lees, leek me dit een mooi moment om in het boek te beginnen. Vijftien minuten bleek veel te kort, ik wilde de hele tijd maar doorlezen. Dat resulteerde erin dat ik het boek na twee ochtenden uit had.

Veel mensen vinden Coelho’s schrijfstijl te filosofisch, maar ik vind het prachtig. Het lijkt bijna wel een heel lang gedicht, zo mooi passen de woorden bij elkaar. (en dat terwijl het een vertaling is) De Alchemist gaat over een schapenherder uit Spanje, die op zoek gaat naar een schat die hem is beloofd in een droom. Hij moet hiervoor naar Egypte. De reis die hij maakt is zo waanzinnig mooi beschreven. Het boek hangt aan elkaar van wijsheden en inzichten. Ik blíjf maar citaten aanstrepen, omdat ik niks wil vergeten.

De Alchemist hardcopy
De Alchemist eBook.

The Miracle Morning

IMG_4086-1024x709

In dit artikel over onze nieuwe ochtendroutine heb je kunnen lezen dat The Miracle Morning een enorme inspiratie voor ons is geweest. Het boek is geschreven door een jonge gast (Hal) die een zwaar auto-ongeluk krijgt wanneer hij net twintig is geworden. Zes minuten lang hebben ze gedacht dat hij dood was, maar hij kwam er weer bovenop, na maanden revalideren en herstellen. Hal heeft toen voor zichzelf besloten dat hij alles uit zijn dagen wilde halen. En om dat te kunnen doen, moet je productief met je tijd omgaan. Dat kan best wel eens lastig zijn. Op tijd uit bed komen kan al een uitdaging zijn, een beetje vroeg opstarten ook. En stel dat je eigen baas bent, hoe ga je dan een productief gebruik maken van je dag? Het boek heeft onze ogen geopend en sinds we het gelezen hebben, nu een paar weken geleden, hebben we een compleet vernieuwd ochtendritueel ontwikkeld.

The Miracle Morning

IMG_4887

What the most successful people do before breakfast

Een beetje in dezelfde lijn als The Miracle Morning: What the most successful people do before breakfast. Waar The Miracle Morning vooral vertelt over hoe je je ochtenden productiever kunt maken, vertelt dit boek meer over waarom je dit zou moeten doen. De schrijfster van dit boek spreekt uit eigen ervaring als ze vertelt hoe haar leven succesvoller is geworden, sinds ze haar ochtenden beter besteed. Dit boek is wat luchtiger en grappiger dan The Miracle Morning – en trekt daardoor een wat ander publiek – maar The Miracle Morning blijft ons favoriete ‘ochtendboek.’

What the most successful people do before breakfast – hardcopy
What the most successful people do before breakfast eBook

The Element

De ondertitel van The Element sprak ons direct aan: “How finding your passion changes everything.” Dit boek heeft dan ook de inspiratie gegeven om artikelen als “Later is nu” en “Doen wat je leuk vindt en je geld ermee verdienen” te schrijven.

De schrijver van dit boek, Ken Robinson, gaat er 100% vanuit dat wanneer je doet waar je blij van wordt en waar je goed in bent, je vele malen succesvoller en gelukkiger zult worden dan wanneer je dat niet doet. Het begint al met hoe je op school onderwezen wordt. Hij beschrijft in feite het ‘onderwijs op maat’ principe. Creatieve mensen moeten zich op creatieve wijze ontwikkelen, mensen die van cijfers houden, moeten op wiskundige wijze onderwezen worden – en dat al vanaf jonge leeftijd. Maar stel dat je nooit op die manier onderwezen bent, is het dan te laat? Absoluut niet. Robinson zet in het boek uiteen hoe je, ook op latere leeftijd, erachter kunt komen wat je passies zijn en hoe je daarin je weg kunt vinden, je werk ervan kunt maken en daardoor ook gelukkiger zult worden. Erg inspirerend!

The Element
The Element, eBook

 

Be brilliant every day

Dit boekje kochten we, omdat we op de achterkant lazen: “Life is a short and precious gift. It’s too short to be just fine. Get motivated, get positive and get happy.” Jep, daar had je ons hoor. Precies een stukje dat ons aansprak. We hebben er geen spijt van gekregen dat we dit boekje zijn gaan lezen, want het is lekker luchtig en grappig, relativerend en motiverend. Het perfecte boek om iedere dag een klein stukje uit te lezen, zodat je jezelf weer herinnerd aan het feit dat het echt de moeite waard is om het beste van iedere dag te maken. En: om het beste uit jezelf te halen. Een aanrader dus!

Be brilliant every day

Love your body

IMG_3775-1024x6281-1024x628

Dit boek is een beetje een uitzondering in dit rijtje van zelfhulpboeken – het is namelijk een luisterboek! Sinds wij graag podcasts luisteren, zijn we ons ook eens gaan verdiepen in de wereld van de luisterboeken. Louise L. Hay is dan ook wel meteen een auteur (ze schrijft ook boeken, die je dus gewoon kunt lezen) waarmee we het hebben getroffen. Deze ontzettend vriendelijke mevrouw, zo klinkt ze in ieder geval,  vertelt je op een heel rustige manier waarom je van je lichaam zou moeten houden. En dan niet omdat ieder mens op zijn eigen manier mooi is (wat natuurlijk zo is!) maar omdat je van je lichaam zou moeten gaan waarderen waartoe het allemaal in staat is. Eigenlijk alle (luister-)boeken van Louise Hay zijn een aanrader, maar Love Your Body in het bijzonder.

Louise Hay, Love Your Body, luisterboek

Zoals je misschien is opgevallen, lezen wij graag zelfhulpboeken in het Engels. Alleen Opgeruimd! en de Alchemist hebben we in het Nederlands gelezen. Dat heeft twee redenen: ten eerste omdat we vinden dat er nog maar weinig echt goede Nederlandstalige zelfhulpboeken zijn. En ten tweede: wanneer met name Amerikaanse boeken naar het Nederlands worden vertaald, vinden wij dat de inhoud vaak niet helemaal goed overkomt. Zelfhulpboeken zijn nooit heel moeilijk te begrijpen in het Engels. Als we een term tegenkomen die we niet kennen, dan zoeken we hem op. Zo leer je dus niet alleen iets van de inhoud van het boek, maar ook nog van de taal!

Wat is jouw favoriete zelfhulpboek? Welke titels kan je ons aanraden? We lezen graag wat jullie tips zijn! 

Deze blogpost bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, wij een klein percentage van het aankoopbedrag ontvangen. Wees gerust; jij betaalt absoluut niks meer dan normaal en wij werken alleen met partners waar we achter staan en die we vertrouwen. 

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

47 gedachten over “7 inspirerende zelfhulpboeken

 1. Wat een heerlijk artikel weer! Nu wil ik ze allemaal lezen :)
  Een van de beste zelfhulpboeken die ik tot nu toe heb gelezen (toevallig wel van een Nederlander) was “IK” van Remco Claassen en Mayta Braun

 2. ‘De Alchemist’ vind ik ook een prachtig boek, heb het al meerdere keren uitgelezen :) Een ander mooi boek van Paolo Coelho is ‘De vijfde berg’ :)

 3. Oh, de Alchemist moet ik nog eens herlezen, dat is inderdaad erg goed.

  Momenteel ben ik helemaal weg van het boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown. Je kan het ook in het Engels lezen, want het is een Amerikaans boek, maar in de bib haalde ik hem in het Nederlands :) Echt, een inspirerend boek!

 4. Mijn vader was vroeger helemaal kapot van Paulo Coelho. Ik heb de titels opgeschreven en laat te staan totdat denk dat ik er klaar voor ben om te lezen. Maar ik heb een paar geleden wel een boekje vol citaten uit meerdere boeken van Coelho gevonden en daar stonden inderdaad de meest prachtige wijsheden en ‘spreuken’ in.

  1. **Correctie***
   Mijn vader was vroeger helemaal kapot van Paulo Coelho. Ik heb de titels opgeschreven en laat het te staan totdat ik denk dat ik er klaar voor ben om ze te lezen. Maar ik heb een paar geleden jaar wel een boekje vol citaten uit meerdere boeken van Coelho gevonden en daar stonden inderdaad de meest prachtige wijsheden en ‘spreuken’ in.

 5. Wat een inspirerend boekenlijstje, leuk! Misschien ook een keer leuk om een vergelijkbaar lijstje te maken met bv documentaires? Ik vind bv zelf ‘Overal spullen’ van Judith de Leeuw en ‘We, the tiny house people’ (via Youtube) erg interessante docu’s (in het kader van opruimen, minder nodig hebben etc…), maar tips voor andere interessante documentaires zijn zeker welkom :)

 6. Wát een handig lijstje voor iemand die net een e-Reader heeft aangeschaft! Zelf was ik al een tijdje opzoek naar inspirerende boeken, maar wat ik tot nu allemaal ben tegengekomen zijn vooral hele zweverige en ongeloofwaardige boeken.
  En yay, een luisterboek! Daar luister ik zo graag naar als ik moet slapen.

 7. De Alchemist ben ik momenteel aan het herlezen, prachtig boek. Ik ben gek op Coelho’s schrijfstijl! Van dit rijtje ben ik het meest benieuwd naar The Miracle Morning, het artikel van laatst over jullie ochtendritueel en het interview op de radio hierover vond ik heel inspirerend om te lezen en te horen. Ik kan het boek ‘You can heal your life’ (Je kunt je leven helen) van Louise L. Hay ook heel erg aanraden. Dit heb ik al ontelbare keren gelezen en dit boek pak ik er altijd weer even bij om een grote positiviteitsboost te krijgen. Er is ook een film van, erg inspirerend om te zien!

  1. Heal your life van Louise Hay is inderdaad ook erg mooi!!

 8. He groene meisjes,

  Naast jullie jullie lekkere vegan recepten, waardeer ik ook de inspirerende blogs over een happy en healthy lifestyle zeer! :-) Toch heb ik een kleine opmerking en ik ben benieuwd hoe jullie daarover denken. Ik zie dat de boeken die jullie beschrijven en aanprijzen makkelijk gekocht kunnen worden via een linkje op jullie site. Deze link verwijst door naar de grote internetketen bol.com. En ik heb, met het risico om als gigantische zeikerd over te komen, de laatste tijd het idee dat ik bol.com juist wil vermijden. Ik ben gek op boekwinkels en ik vind het leuk om daar soms wel een heel uur rond te lopen. lekker boeken kijken en de sfeer opsnuiven. Volgens mij worden de boekwinkels in de straat bedreigd door het gigantische bol.com omdat de kleinere winkels qua reclame en connecties niet kunnen concurreren met iets dat zo groot is dat iedereen het kent. Het zou toch jammer zijn als de winkels met hun sfeer en expertise hun deuren moeten sluiten en plaats maken voor het bedrijf dat vooral zo veel mogelijk wil verkopen en waarvan de medewerkers vaak niet kunnen vertellen wat ze echt van hun producten vinden omdat ze ze simpelweg niet hebben gelezen. Persoonlijk kies ik, ook als ik makkelijk online wil bestellen, heel bewust voor een winkel in de buurt (toevallig voor mij ook amsterdam oost) omdat ik die wil steunen zodat ze blijven bestaan. Thuisbezorgen kan tegenwoordig namelijk ook bij veel gewone winkels. Bij wijs van spreken hoop ik daar over 10 jaar met mijn kinderen naar toe te gaan voor een mooi prentenboek en daarom kies ik heel bewust waar ik mijn boeken wel en niet koop.

  Hoe denken jullie hierover?

  Verder wil ik jullie bedanken dat jullie het internet wat groener, inspirerender en gewoon leuker maken. Heel veel succes met het maken van jullie eigen boek!

  1. Hi Esther,

   Natuurlijk snappen we je punt en steunen ook wij graag plaatselijke boekhandels. Het punt is echter tweeledig: 1) we weten dat veel van onze lezers het prettig vinden om te weten waar je een boek online kunt krijgen, het online bestellen en het morgen in huis hebben. Sommige titels zouden moeten worden besteld bij je plaatselijke boekhandel, omdat niet alle titels er standaard liggen. En 2) de linkjes die je in het artikel ziet staan zijn affiliate links – zoals je ook onder het artikel kunt lezen is dit voor ons een manier om een beetje geld te verdienen met ons blog. Aangezien er steeds meer tijd en energie in ons blog gaat zitten – het is met gemak een fulltime baan – is het voor ons een handige en leuke manier om een beetje geld te verdienen aan de artikelen die we gratis voor jullie schrijven :)

 9. Ik heb alleen ervaring met Coelho en Hay. Fijne boeken zijn dat zeker! Ik heb ook nog zelfhulpboeken van Eckhart Tolle (De kracht van het nu) en Alex Loyd (De Healing Code). Het is allemaal wel lekker zweverig ;)

 10. Als je nou wél een vertaling koopt, is er ook meer geld voor het vertalen van meer boeken in dat genre en ben je dus bezig een positieve ontwikkeling te steunen.

  1. True, maar nog niet al deze boeken die wij gelezen hebben zijn vertaald…

 11. Leuk artikel, ik heb meteen weer wat favorieten aan mijn verlanglijstje toegevoegd :-)

 12. Ik ben heel benieuwd naar alle boeken! Ik schrijf ze op. Zelf ben ik ook echt fan van dit soort boeken. Het is fijn om soms een andere blik te krijgen en dingen in je op te nemen :)

 13. Ha wat een fijn artikel, I love zelfhulpboeken/artikelen lezen en heb een aantal van deze dan ook meteen op mijn lijstje gezet :)

  1. Leuk! Ben heel benieuwd wat je ervan gaat vinden : )

 14. Geweldloze Communicatie is ook echt een hele mooie aanrader om te gaan lezen. Het geeft je veel inzicht in hoe je praat met anderen (en tegen jezelf) en het heeft mij geleerd om duidelijker te zijn en daarmee ook liefdevoller. Echt een topboek!

 15. Ook leuk om te lezen: the Happiness project van Gretchen Rubin.

  1. Nah, ben ik gewoon vergeten die erbij te zetten? Ik heb zelfs nog foto’s van het boek gemaakt bedenk ik me nu! Die heb ik inderdaad ook gelezen :) Nou, die neem ik dan bij het volgende overzicht wel mee, haha!

 16. Zoals hierboven al genoemd: Brene Brown. Echt heel inspirerend vond ik.

  Ik vond zelf het einde van De alchemist een beetje tegenvallen. Toch jammer dat het met een materiële schat eindigt vond ik. Of heb ik daar nog een diepere boodschap in gemist?

 17. ‘Waar je ook gaat daar ben je’ van Jon Kabat – Zinn is ook een fijn boek, verder ben ik nu het boek ‘manuscript uit accra’ van Paulo Coelho aan het lezen. Persoonlijk vind ik deze nog beter dan de Alchemist.
  ‘Eet en Ren’ van Scott Jurek is misschien niet een heel duidelijk zelfhulpboek, ik heb het met veel plezier gelezen en er nieuwe inzichten door verkregen. Kan iedereen weer even vooruit :)

 18. Thanks voor de tips! Ik ben zelf een enorme fan van Brené Brown. Zij heeft drie boeken geschreven over kwetsbaarheid en met je hele hart leven en ik heb er zelf enorm veel aan gehad. Soms moet je door de gêne en schaamte heen om iets te doen (zoals toneellessen ;)) en zij helpt je daarbij. Twee van haar boeken heten “The Gifts of Imperfection” en “Daring Greatly” (ze zijn ook naar het NL vertaald maar ik lees zelf vrijwel alleen maar Engels. Ze heeft ook een aantal TED talks gegeven die op YouTube te vinden zijn. Daardoor is ze ook best bekend geworden.

 19. Het boek van Marie kondo interesseerde mij heel erg, maar er wordt tegenwoordig zoveel over geschreven in de media dat ik niet zeker weet of het boek nog iets nieuws kan bieden…

  1. ik was even benieuwd of je het al gelezen hebt. ik wel al 3 keer maar ik vind sowieso dat het over meer dan alleen opruimen gaat. in ieder geval voor mij gaat het over meer dan dat

 20. Bedankt voor dit fijne artikel weer! Ik lees jullie blog met veel plezier en ga eens kijken welke ebooks ik wil hebben – via jullie linkjes uiteraard.

  Fijn weekend!

  1. Van sommige boeken, zoals ‘The element’, zijn via jullie links geen ebooks beschikbaar, terwijl bol.com die wel heeft. En dan kan ik jullie dus niet steunen, jammer! Maar, als jullie eigen boek uit is koop ik die sowieso, dus de steun komt er wel;-)

   1. Aangepast :) Ik had het boek The Element niet herkend, omdat het er zó anders uitzag.

 21. Dit lijstje ga ik zeker opslaan! Staan super veel leuke, effectieve zelfhulpboeken in. Jullie artikelen hierover had ik namelijk al zitten lezen. Leuk om te zien dat deze boeken jullie ook zo veel inspiratie geven om andere weer met een artikel te inspireren. Keep up the good work ladies !

 22. Eindelijk een volwassen boek over liefdesverdriet. Met Liefdesverdriet – zeven bijzondere ontmoetingen met jezelf helpt psycholoog en relatietherapeut Petra van der Heiden iedereen met een gebroken hart.

 23. Ik hou van zelfhulpboeken. Ik heb er heel erg veel. Op dit moment gebruik ik:
  Dit wordt jouw jaar van Ben Tiggelaar. Over doelen stellen en bereiken door te focussen op dat waar je goed in bent.
  Eat that frog van Bran Tracy. Echt super om je effectiviteit en productiviteit te vergroten. Jeetje wat kun je veel doen op een dag. De zeven eigenschappen van leiderschap van Stephen Covey. Dit boek lees ik het hele jaar elk jaar. Helpt me om zinvol te leven en de juiste keuzes te maken. Lust, liefde en ellende van Roos Vonk. De ene na de andere eye opener als het gaat om relaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *