Adopteer een kerstboom

adopteer een kerstboom

Ik ben dertig jaar en woon al bijna tien jaar op mezelf, maar ik heb nog nooit eerder een eigen kerstboom gehad. Dit jaar besloot ik: in mijn nieuwe huisje in Rotterdam wil ik een boompje. Maar daarna was natuurlijk de vraag: hoe dan? Want heel duurzaam is het in principe niet om een boom in huis te halen. En een nepboom moet je echt járen gebruiken, wil je het verbruik van de grondstoffen om al dat plastic te maken weer gelijkspelen. En toen dacht ik: ik adopteer een kerstboom! Want dat kan namelijk gewoon. Ik zal je in dit artikeltje wat meer informatie geven.

adopteer een kerstboom

Dit is hem hoor, baby’s first christmastree. Het is een heel bescheiden exemplaar, die perfect in mijn kleine woonkamertje past. Ik heb hem op een aardappelkistje gezet, zodat hij nog een beetje hoogte heeft, maar hij is eigenlijk echt heel klein. Perfect voor mij en precies wat ik zocht! De versieringen zijn van papier en hout en heb ik gekocht bij Dille&Kamille, Søstrene Grene en Fyling Tiger. Ik wilde het een beetje rustig houden, maar toch ook weer niet steriel of te ‘netjes.’ Het is dus een beetje een rommelig boompje geworden, maar wel met alleen maar natuurtinten. Ik ben er heel blij mee :)

Waarom een kerstboom adopteren?

Zoals ik in mijn intro al schreef: heel duurzaam is het niet om een kerstboom in huis te halen. Waarom niet? Daar zijn meerdere redenen voor:

– je gebruikt elektriciteit om de lampjes te branden
– een echte boom wordt omgehakt, je haalt hem in huis, waar hij langzaam doodgaat en daarna doe je hem weg en wordt hij verbrand – zonde!
– een nepboom is gemaakt van plastic en je moet boom wel echt járen en jaren gebruiken wil je daarmee gelijkspelen op het kopen van een echte boom

Zelf vind ik een nepboom niet gauw heel mooi. Daarbij komt dat ik geen zolder of berging heb, waar ik hem kan opbergen. Daar heb ik gewoon geen ruimte voor, dus dat is geen optie. Zomaar even ergens een echte boom kopen was ook geen optie, want ik werd een beetje treurig bij de gedachte aan zo’n langzaam stervend boompje in huis. Ik was dus heel blij om te zien dat ik op twee locaties in mijn stad een kerstboom kon adopteren!

Oh en wat betreft die lampjes: uiteraard heb ik LED-lampjes (ja hoor, die heb je tegenwoordig gelukkig ook in gezellig warm licht en niet alleen maar in van dat knalwitte tl-achtige licht) en verder is het een kwestie van een beetje bewust met het branden van de  lampjes omgaan. Uiteraard haal je de stekker uit het stopcontact wanneer je van huis gaat.  Ook merk ik dat ik nu een kerstboom heb, ik andere lampen minder aan heb, omdat ik het zo gezellig vind om naar de kerstboom te kijken in het donker. Het lichtjessnoer is dus ook praktisch het enige dat aan is en verder brand ik een kaarsje. Wel zo gezellig!

Een kerstboom adopteren – hoe werkt dat?

kerstboom

Het idee van het adopteren van een kerstboom is dat je de kerstboom in een pot, met kluit en al eraan, meekrijgt en dat je hem na de feestdagen – ergens in de eerste week van januari – weer terugbrengt. Wanneer je de boom ophaalt betaal je een borg, en deze krijg je weer terug als je de boom in goede staat terugbrengt.

De bomen gaan terug naar de kweker en gaan ook weer terug de grond in. Daar kan de boom lekker verder leven en groeien. En omdat iedere boom een nummer krijgt, en nu geregistreerd staat welk nummer ik heb, haal ik volgend jaar weer mijn eigen boom op! Ik ben nu al benieuwd of hij dan is gegroeid en zo ja, hoeveel. Eigenlijk is het dus een meegroeiboom. Misschien is mijn bescheiden boompje over een paar jaar wel een grotemensenboom geworden. Hopelijk heb ik tegen die tijd dan ook een grotemensenhuis :)

Nog even wat feitjes op een rij:

– de kerstbomen zijn biologisch geteeld
– mijn boompje kostte 24 euro (min borg, maar die krijg je dus weer terug)
– ik geef mijn boom braaf iedere dag water, zoals het kaartje met verzorgingsinfo voorschrijft

Ik haalde mijn boom op bij de Uit Je Eigen Stad boerderij en daar breng ik hem in januari ook weer terug. (en maak ik gelijk van de gelegenheid gebruik om daar een hapje te gaan eten, want wat is het daar leuk!) In Rotterdam kun je ook een kerstboom adopteren bij STEK, de stadstuinwinkel. Check hier alle adoptieboom-afhaalpunten van Nederland. Waarschijnlijk is er ook eentje bij jou in de buurt!

Voor alle informatie over het adopteren van een kerstboom en de verzorging van de bomen: check adopteereenkerstboom.nl.

adopteer een kerstboom

En jij? Heb jij dit jaar een kerstboom? En zo ja, wat voor eentje? Zou een kerstboom adopteren iets voor jou zijn? Laat het me weten! 

Ps Luisterde ik tijdens het schrijven van deze blogpost naar het kerstalbum van Justin Bieber? Misschien.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

25 gedachten over “Adopteer een kerstboom

 1. Omg, ik wist helemaal niet dat dit kon! Wat een super leuk idee!!! Momenteel gaat het me niet lukken om zo’n boompje te halen, maar het lijkt me zo leuk om later te doen. Ik word er helemaal blij van :)

 2. Leuk! Een goed initiatief. Ik heb wel een nep-boom. Maar heel klein en heel oud; het is het oude kerstboompje van mijn oma die 16 jaar geleden overleden is. De helft van de lampjes doen het niet en het ziet er niet uit. Maar toch! Ik kan ‘m niet wegdoen. En op deze manier is het toch een beetje duurzaam.

 3. Wat leuk dat het zo kan! Wij doen hetzelfde, maar zetten onze boom ieder jaar gewoon terug in onze eigen tuin. Maar ja dan moet je die wel hebben natuurlijk;-).

 4. Ja, zo leuk is dit! Alleen is het bij ons een paar jaar achter elkaar mis gegaan. 2x is onze adoptieboom ‘zoek’ geraakt (je krijgt rond november een mailtje of je boom het jaar heeft overleefd) en 1x is het terugplaatsen niet goed gegaan. We hebben dit jaar (bij een ander uitgiftepunt) even gekeken maar daar stonden zulke kale zielige boompjes dat we het echt te duurt vonden voor het geld. Dus toch maar een boom gekocht en eens zien of we hem zelf in de tuin kunnen terugplaatsen. Maar ik juich het initiatief van harte toe!

 5. Oooh ja ik las dit in Flow en ik vind het fantastisch! Het enige wat ik niet helemaal begrijp is dat het maar een keer of vijf kan. Is dat dan omdat de boom toch een beetje aftakelt van al dat gesjouw? Want daar is een boom natuurlijk niet voor gemaakt. Maar ja, wel beter vijf keer dan in één keer dood. Ik vind dat altijd zo tragisch. Ik kan het ook niet aanzien als na kerst al die bomen op straat liggen om opgehaald te worden. Daar word ik zo intens verdrietig van. :(

 6. Wij hebben thuis nooit een kerstboom, maar bij mijn opa en oma hebben ze de luxe van een mega tuin. Zij zetten hem dus altijd in de tuin en graven hem een jaar later weer uit. Zo gebruiken ze 1 boom vaak wel 4 keer, ik hoop dat ik dat ‘later als ik groot ben’ ook kan doen :)

 7. HOE leuk is dit en vooral ook er is over nagedacht. Dit bewonder ik zo aan je, want je denkt er gewoon maar niet over na, over het hele kerst gebeuren, dit is ideaal!

 8. Lief boompje zeg :) Wij hebben drie jaar lang dezelfde adoptieboom gehad, maar toen we hem het vierde jaar wilden ophalen zag die er een beetje sneu uit… je bouwt toch een band op met zo’n boompje. Hopelijk gaat het hem goed!
  Dit jaar een gezaagde wegwerpboom (schaaam), … :(

 9. Ooooh wat leuk!!! Wat een goed initiatief, ik vind het ook sneu dat al die gekweekte bomen ook weer gaan verbrand en weggegooid worden. Zou het in België ook bestaan?

 10. Onze boom met versiersels en lichtjes gaan al 15 jaar mee. Ik gebruik de lichtjes eigenlijk als vervanger van de normale verlichting, ik doe de lichtjes ook pas aan als het donker word.

 11. Wat een fijn initiatief! Dit ga ik verder onderzoeken. Ik ben sowieso van plan in mijn nieuwe tuintje een kerstboompje te planten. Wie weet gaan we die dan ooit wel een tijd als kerstboom gebruiken… :)

 12. Hmmm dit had ik eerder moeten weten. Mijn boompje staat al maar voor volgend jaar ga ik dit zeker onthouden en even uitzoeken of het ook bij ons kan. Hihi Justin Bieber?! Hier ook een geheime fan ;-)

 13. Wat een goed initiatief! Hier thuis hebben we al een kerstboom (mét kluit) en die zetten we elk jaar weer terug in de tuin :)

 14. Aah hier was ik al een tijdje naar op zoek! Ik wil graag een echte kerstboom maar aangezien ik geen tuin heb, kan ik hem na afloop niet in de tuin planten. Een neppe kerstboom is inderdaad een optie als je hem jaren bewaard (maar ja, waar laat je die dozen?!) Heel tof dit, misschien doe ik dit volgend jaar ook wel als er iets bij mij in de buurt ziet. :-)

 15. Ik kocht vorig jaar een schattig kerstboompje in een pot, die heeft de rest van het jaar buiten gestaan en nu staat ‘ie weer in de woonkamer. En in januari gaat ‘ie weer naar buiten. Hij is ook echt gegroeid in het afgelopen jaar, heel erg grappig om te zien!

  Ik heb het idee dat een kerstboom in een pot ook veel mooier is. Dan vallen de naalden ook minder uit, hij blijft groen en hij kan veuuul langer mee (stuk goedkoper ook, ik betaalde minder dan 10 euro en kan in theorie de rest van mijn leven met deze boom doen!)

 16. Wat een mooi idee!!
  Wij zetten onze kerstboom altijd weer terug in de tuin en graven ‘m begin december weer uit. Maar voor mensen zonder tuin, is dit ideaal! :) Hier word ik blij van.

 17. Wat een leuk initiatief! Ik vind het inderdaad ook wel een beetje triest dat een kerstboom afgehakt wordt en dan langzaam dood staat te gaan bij mensen in huis. Wij hebben sinds een paar jaar een echte boom en deze gaat na de kerst de tuin in waar we hem dan planten. Maar wanneer je dit 10 jaar lang doen zou je 10 kerstbomen in je tuin hebben staan dus dan is dit een beter alternatief!

 18. Heel erg goed idee! Onze boom staat nu ook weer heel gezellig te zijn in de woonkamer en gaat straks weer de tuin in.
  Dat doen we sinds we hier wonen en een redelijk grote tuin hebben. Hij staat nu voor de 5e keer in onze kamer en is nog steeds super mooi!

 19. Wat een mooi initiatief.
  Ik heb het geluk dat we een eigen tuin hebben en ik heb dus mijn eigen meegroei boompje in onze tuin staan.
  Met de kerst in huis in een grote pot en in januari weer terug in de tuin……….

 20. Ik ben ook meer voor het initiatief om mijn kerstboom na kerst in de tuin in te graven en hem de jaren erna elke keer weer opnieuw te gebruiken ?

 21. Wat een geweldig initiatief!! Bij mij thuis staat een grote (en tevens zeer trouwe) nepperd die gedurende het jaar in mijn fijne, grote kelder ‘overleefd’. Nooit zo bij stil gestaan dat al dat plastic eigenlijk net zo onvriendelijk is als een echte kerstboom. De optie van een adoptieboompje spreekt me dan ook zeer aan. Bedankt voor deze fijne tip! ??

 22. Leuk, zo’n adoptieboompje! Ik heb een klein kerstboompje dat buiten het kerstseizoen bij mijn ouders in de tuin staat bij gebrek aan een eigen tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *