Afvaljournal #3

jurkje

We zijn weer een tijdje (anderhalve week ongeveer) verder en ik vond het weer tijd worden voor een update op afvalgebied. Ik ga lekker! Ik ga niet hard, maar wel lekker. En, belangrijker nog, ik voel me erg goed. Ook al ben ik al een week snipverkouden, ik heb toch best veel energie. Ik beweeg veel, eet gezond en gun mezelf af en toe toch ook nog iets. De volgende dingen wil ik met jullie doornemen: de suikervrije week, wat er in mijn hoofd omgaat en sport.

De suikervrije week 

Hoewel ik eigenlijk al niet heel veel suiker at, vond ik het toch leuk om eens te proberen of ik een week zonder suiker kan. Het antwoord is: ja hoor, dat kan ik wel. Voel ik me nu heel veel beter of heb ik een enorm verschil gemerkt? Het antwoord is nee. Ik denk dat het komt doordat de overgang voor mij niet heel groot is geweest. Waar het me vooral om te doen was, was om weer even wat meer stil te staan bij wat ik eet. Dat wil zeggen dat ik eventjes geen kant-en-klare snacks kon nemen, maar vooral dingen zelf moest maken of precies die dingen moest kopen die ik wel “mocht” eten. Zo koos ik twee keer voor een raw-bite reep (een raw energiereep) en kocht ik Ombar raw chocolade. Dit in combinatie met allerlei lekkere soorten fruit, was het allemaal erg goed te doen. Voor mij is het weer eens duidelijk geworden dat het vooral gaat om bewustwording: weten wat je eet. Cliché, maar wel waar. Dat betekent voor mij dat ik geen dieet nodig heb, en ook niet per se bepaalde dingen uit mijn voedingspatroon hoef te bannen, als ik maar goed nadenk over wat ik mijn mond stop. En daar voor mezelf een balans in vind. En zo gaat het goed, merk ik.

IMG_6083

Overigens betekent dit niet dat, nu de suikervrije week voorbij is, ik helemaal los ga op alles waar suiker in zit. Helemaal niet zelfs, ik let er nog steeds goed op. Maar ik neem wel een stukje Tony’s Chocolonely als ik daar zin in heb. Alles met mate natuurlijk!
Als je het leuk vindt om op Instagram terug te kijken wat ik (en de andere deelnemers van de suikervrije week) zoal gegeten hebben: check #suikervrijeweek!

Beweging en sport 

IMG_6174

Over dit onderwerp kan ik toch wel echt met trots iets vertellen. Ik beweeg, voor mijn doen, nu echt véél. Ik fiets en wandel iedere dag en… ik heb mijn eerste les SH’BAM gevolgd. Voor de mensen die SH’BAM niet kennen; het is een danssport en een programma van Les Mills. Je staat 45 minuten lang te springen, vliegen, rennen, handen klappen en zwaaien en dit alles met een grote glimlach op je gezicht. Het gaat namelijk, volgens de leraar, voor 10 procent om techniek en 90 procent om bewegen en plezier hebben. Kijk, dat spreekt mij aan. Ik vond het oprecht ontzettend leuk. Al was ik aan het einde kapot en compleet bezweet en kon ik echt amper nog de trap opkomen, ik heb het LEUK gehad. Thanks to the teacher, die dingen door de ruimte roept als: “Handen over dat lekkere lijf van je!” en “Jij bent de diva, jij bent de ster. Denk Madonna, denk Vogue. Show me some glamour girls!” Ik hou daarvan. Je denkt nu misschien: oke, waar gaat dit over? Maar het is echt een keiharde workout. Je staat geen seconde stil en je ziet alle hoeken van de dansstudio. Ik vond het te gek en dat zegt wel iets, want mijn trouwe lezers weten hoeveel ik sporten haat.

Op dit moment is mijn doel: 1 keer in de week SH’BAM en de rest van de week zoveel mogelijk fietsen en wandelen. Daar houd ik het voorlopig even bij, totdat ik goed in mijn routine zit en dan ga ik het misschien wel uitbouwen. Ik heb ook interesse in Bodybalance, dus misschien pak ik dat er op een gegeven moment wel bij. Maar eerst ben ik maar even trots op deze “overwinning.”

Wat ging er in mijn hoofd om?

Soms heb ik het gevoel dat ik mezelf moet verstoppen, alsof ik mezelf verontschuldig tegenover de buitenwereld. “Sorry dat ik dik ben.” Dan wil ik mensen niet lastig vallen met mijn lichaam. Ik draag dan kleding die alles verstopt en daar baal ik eigenlijk wel eens van. Zo had ik een jurkje dat al bijna een jaar in mijn kast hing, maar wat ik maar niet aan trok omdat ik altijd denk dat het te strak zit. Het is een aansluitend jurkje met streepjes en het zit behoorlijk ‘pas.’ Vorige week had ik opeens een F*ck it moment en heb ik het jurkje aantrokken. Het voelde wat onwennig, maar ik heb niemand raar zien kijken en ook geen opmerkingen gehoord. Je ziet me op de eerste foto’s in dit artikel met het jurkje.

Ook heb ik jarenlang, misschien wel tien jaar lang, nooit met blote armen durven lopen. Mijn onderarmen mochten wel bloot, maar meer ook niet. Ik droeg t-shirts met extra lange korte mouwen (snap je me nog?) zodat ik in de zomer toch nog een beetje luchtig gekleed kon, want het liefst trok ik iets met lange mouwen aan. Mijn armen vind ik ronduit vreselijk. Ik vind ze dik, er zitten littekens op, ze zijn niet stevig, enzovoorts. Maar nu heb ik voor mezelf besloten: oke, ik ben niet zo blij met mijn armen, maar ze zitten er nu eenmaal. Leer van ze te houden. Deze zomer wil ik voor het eerst in tien jaar weer eens getinte bovenarmen krijgen. Dat betekent dus dat ik wel met mijn blote armen in de zon moét. Ik ben er een paar dagen geleden mee begonnen en ik moet zeggen: ze beginnen te kleuren. En nu dat ze beginnen te kleuren, en niet meer fluoriserend wit zijn, zien mijn armen er al een stukje beter uit. En wat een heerlijk luchtig gevoel: blote armen. Fijn! Ik begin nu in te zien dat ik net zoveel recht heb als ieder ander om met blote armen (of benen) rond te lopen als ik dat wil. Als mensen er niet naar willen kijken, kijken ze lekker een andere kant op. Zo, dat heb ik gezegd!

Een heel verhaal verder zijn jullie weer helemaal op de hoogte. Ik wil nogmaals zeggen dat het mij ontzettend steunt om dit met jullie te delen en natuurlijk ook om alle leuke, motiverende reacties steeds weer te lezen. Ik hoop dat de andere dames/meisjes/ladies die tegelijk met mij begonnen zijn er ook iets aan hebben. We can do it girls! Tot de volgende keer.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

71 gedachten over “Afvaljournal #3

 1. Hoi Merel! Wat fijn dat het nog steeds zo goed gaat :-) Ik herken je blote bovenarmen-issues helemaal. Zo ontzettend zonde, eigenlijk, om dat altijd maar te verstoppen. Maar ik deed het ook. Inmiddels durf ik echt wel hemdjes aan: dankzij het boksen heb ik veel sterkere armen, maar tegelijkertijd denk ik ook veel meer ‘nou en! dan zien ze mijn flubberarmen maar!’. Overigens had ik hier vanochtend een mini-mijlpaal: precies twintig kilo eraf! Jippie! We can do it :-) heel veel succes de komende tijd!

  1. WOW Anne! Gefeliciteerd met je mijlpaal! Onwijs knap van je. Enneh, deze zomer dragen wij gewoon lekker blote armen hoor. Flubberend of niet ;)

  2. Nou Anne, ik vind 20 kilo geen mini-mijlpaal. Supergoed man! Daar mag je best trots op zijn.

 2. Wow, dat je niet je armen bloot durfde te dragen, dat is eigenlijk wel verdrietig. Goed dat je het nu wel doet! En dat jurkje is leuk :) Goed bezig hoor, met Sh’Bam. Ik heb dat ook wel eens gedaan, maar ik moest zo lachen tijdens de les, dat ik meer pijn had in mijn buikspieren dan dat ik een work-out had :-p Ik ben een waardeloze danser, hihi.

  1. Ik ben ook niet de beste danser hoor (kuch) maar ach, daar gaat het eigenlijk niet echt om. Ik heb me maar een beetje ingebeeld dat ik een club stond te dansen en gewoon een avondje uit was ;)

 3. Lieve schat, je ziet er prachtig uit in dat jurkje! Echt hoor, dat kun jij prima hebben! En geloof me, ik ben daar eerlijk in, ik zit er zelf ook dag in dag uit mee in de knoop.
  Ik heb de 40 dagen zonder suiker gedaan, en dat ging echt goed. En nu ik klaar ben ga ik steeds weer de fout in, blegh :(
  Wel ben ik begonnen vorige week op de sportschool, ook weer een hele stap.
  Maar, ik wil er voor gaan, net als jij :) Knapperd! You go girl!

  1. Je bericht kwam op de een of andere manier in de spambox terecht! Geen idee waarom :)

 4. Hmmm, dan deed ik net iets fout ws.
  Maar meis, je ziet er supergoed uit in dat jurkje, echt, je kunt het goed hebben hoor!
  En geloof me, ik ben echt eerlijk, ik zit er zelf dag in dag uit mee in de knoop…
  Vorige week me aangemeld bij de sportschool, wat een stap!
  En nu minder snoepen, ik wil echt die knop weer omzetten.
  Maar jij inspireert me hoor, you go girl!

  1. Superlief!! dankjewel! En jij kan het ook. YOU go girl!

 5. Nog nooit gehoord van Sh’bam, maar het lijkt me hilarisch. En echt, dat jurkje staat je heel mooi.

 6. Dat jurkje staat je echt heel goed, vaker dragen hoor.

  Van die armen herken ik wel, ik ben ook niet blij met mijn rolstoelarmen, maar die doe ik nog wel bloot. Maar mijn benen, dat vind ik echt te eng. Ik laat ze wel zien, draag alleen rokjes, maar wel altijd een panty. Probeer nu af en toe blote benen, vind het eng, maar niemand ziet het.

 7. Inspirerend Merel! Ik denk dat er veel meiden zijn die zich kunnen vergelijken met jouw verhaal: je schrijft het zo oprecht en zonder nonsense. Bij het lezen van je verhaal, denk ik eigenlijk alleen maar één ding: Je kunt zoooo trots zijn op jezelf! Kijk hoever je nu al bent gekomen, hoe open je erover durft te zijn en wat je allemaal nog meer doet op je healthy lifestyle goed te houden. Heel veel mensen zijn trots op jou, op zichzelf en op anderen die dit allemaal doen & volhouden. Niet alleen om super dun te worden, maar om zich bewust in te zetten voor een gezonde levensstijl én te genieten. Dit soort verhalen, geven een gevoel van betrokkenheid en motivatie. Althans voor mij dan! Thanks again!

   1. :) wat een superlief berichtje van jou Filiz, dankjewel! <3

 8. Mooi artikel! Knap dat je dit allemaal durft te schrijven.
  Ik herken het heel erg, maar dan ‘andersom’
  Ik deed ook altijd lange korte mouwen aan. Nooit strakke jurkjes.
  Zelfs geen rokjes of losse jurkjes en ook geen korte broeken terwijl ik er juist heel erg van hou. Ik heb zelfs al 4 jaar geen bikini aan gehad en niet gezwommen.
  Maar het ‘andersom’-deel is dat ik juist erg dun ben….

  Ik vond mijn armen te dun dus ik durfde ze niet te laten zien, hetzelfde met mijn benen en eigenlijk mijn hele lichaam. Ik was ook altijd bang voor opmerkingen en de mening van andere mensen.
  Nu ben ik eindelijk iets zwaarder (maar nog steeds ondergewicht) en heb ik een paar weken geleden voor het eerst met ‘spaghettibandjes’ gelopen. Buiten, in het openbaar! Niemand die iets zei, niemand die gek naar me keek. Wat een vrijheid!

  Uiteindelijk zijn we het zelf die ons doen en laten beperken en niet de buitenwereld. Ik vind het heel knap dat je gewoon je strakke jurkje aan hebt gedaan want ik weet hoe ongemakkelijk het voelt.
  Neem niet je eigen vrijheid af! En als er iemand naar je staart, dan is het alleen omdat je er zo goed uit ziet in je jurkje! ;-)

  1. Wow Lizz, wat ben jij ook goed bezig! Het moet maar eens klaar zijn met dat schamen voor ons lichaam. Ik bedoel, love yourself en de rest zal volgen… probeer ik nu te denken. Als die mensen het niet oke vinden dat jij er zo bij loopt, kijken ze maar een andere kant op. Ik vind het trouwens heel fijn dat je aanhaalt dat het dus “de andere kant op” ook kan: als je (heel) dun bent kijken mensen ook weer naar je, maar dan op een andere manier. Mensen hebben zo snel ergens een oordeel over. Ik bedoel, ik voelde me vroeger altijd ongemakkelijk bij de supermarkt, als ik iets ongezonds in mijn mandje had liggen. Stel je voor dat mensen zouden denken: logisch dat ze dik is, ze eet alleen maar shit. (ook al wist ik natuurlijk zelf dat het niet zo was) Maar als je heel dun bent en je hebt een zak appels in je mandje liggen, dan denken mensen misschien wel: “daar heb je weer zo’n anorexiapatient die alleen maar appels eet.” Hoe dan ook, je doet het nooit goed en het is dodelijk vermoeiend en onwijs zonde van je energie om je daar druk om te maken. Live your life!

  2. Lizz,
   Ik ben ook al jaren te dun en durfde net als jij niet met korte mouwen naar buiten. Dit jaar voor het eerst op het terras in een t shirt. Wat een opluchting dat niemand mij raar of afkeurend aankeek. Terwijl dat wel eens anders is geweest. Ik ben het met jullie allemaal eens dat we elkaar moeten accepteren wie we zijn. Dik, dun, wat zegt het nu helemaal!! Geniet van het leven en haal er al het moois uit! En Merel, je ziet er top uit in de jurk! Vaker dragen!

 9. Hee je gaat lekker, zo te lezen!
  Wel verdrietig om te lezen – ook in de comments – hoe druk mensen zich kunnen maken om wat anderen denken. Kom op meiden: bijna niemand loopt over straat op zoek naar een paar te witte armen of een strak jurkje! Geloof het of niet, maar ook de rest van de wereld is vooral met zichzelf bezig. Dus ik zou zeggen: zolang je je er zelf maar lekker in voelt, kun je gewoon dragen waar je zin in hebt. Maak je om de mensen op straat maar niet dik ;-)

 10. Oh die armen. Het schaamrood steeg me gelijk naar de kaken, zo herkenbaar. Maar weet je, gelijkertijd had je me wel aan het denken. Je hebt gelijk. Morgen ga ik dat jurkje kopen. ZONDER mouwen. Wat een onzinnig iets zeg, om je lichaam te verstoppen!

 11. Wat een leuk jurkje! Staat je erg goed! Zo leuk om te lezen dat het goed gaat met bewegen en eten. Bewust zijn is inderdaad het belangrijkste en helpt bij mij ook altijd het beste! Heel veel succes nog en ik lees je verhalen met veel plezier.

 12. Goed bezig! Ik denk dat ik ook eens wat meer informatie over suikervrij eten op ga zoeken.

 13. (Dit is volgens mij de eerste keer dat ik op jullie blog reageer, maar ja, ik ben een luie lurker :P. Mijn plan is om dat echt te gaan veranderen. Dus bij deze.)

  Wat goed van je! Ik vind dat gestreepte jurkje ook helemaal niet raar zitten, het zit juist mooi! :D

 14. Leuk om te lezen! Gelukkig ben ik niet de enige waar het soms goed gaat en waar het soms wat zwaarder is. Ik ben een echte choco freak. Is er een chocola die je iedere dag kan eten zonder echt heel erg te zondigen? Gewoon een stukje puur?

  1. >70% puur (of rauwe) is denk ik het gezondste chocola. Als je stopt/verminderd met suiker eten is het nog eens heel erg lekker ook!

 15. Wat een heerlijk “Vrouwelijk” verhaal. We zijn (gelukkig) ook allemaal hetzelfde.
  Thanx for sharing!

 16. Wat een mooi artikel heb je geschreven en ontzettend fijn dat je je beter voelt. Toen ik je foto zag met het jurkje dacht, wat een leuk jurkje, ik vind helemaal niet dat het je dik maakt of dat je er dik in uit ziet. En je armen, ik denk niet dat er iemand is geweest die ooit heeft gedacht bij je, goh die moet echt haar armen bedekken want het ziet er niet uit. Vaak denk je dat mensen dat denken, en misschien zijn er wel mensen die het 1 sec denken, maar daarna zijn ze het allang weer vergeten. Onthoud jij als je op straat loopt hoe alle mensen eruit zien? misschien dat je 2 mensen kun onthouden omdat ze bv leuke kleren aan hadden, het zijn vaak de positieve dingen aan een persoon die je herinnerd, althans dat heb ik. Als je ze echt zo erg vind, kun je ook de nadruk leggen op iets anders, met bv kleding/schoenen/ketting/sieraden. Als je in de zomer, terwijl het heel warm is 3-kwartmouwen gaat dragen leg je juist de nadruk op je armen. Maar volgens mij kom je er wel! Geniet van alle fijne dingen :)

 17. En ik maar denken dat ik de enige ben met een ‘armen-issue’ :o
  Bedankt voor het delen van je verhaal, en je doet het super!

  1. Wat een opluchting he, ik dacht ook dat ik 1 van de weinigen was. Nou, echt niet dus! :)

 18. Wat klinkt dat Sh’Bam leuk! Wat goed dat je iets gevonden hebt dat je echt leuk vindt, dan is het een stuk makkelijker om het vol te houden. Het jurkje staat je trouwens erg goed, gewoon vaker dragen :)

 19. Wat een mooi jurkje! en hij staat je perfect! Fijn he, soms zo’n f*ck-it momentje ;D
  Respect, ga zo door!

  1. :) Fuck it momentjes kunnen enorm verhelderend zijn. Ik heb er regelmatig eentje en koester ze ;)

 20. Poehhh lastig om te lezen over het ‘armen-issue’, want ik durf het echt niet! Goh wat stom,zit hier een beetje te grienen omdat ik niet snap waarom ik niet net als andere vrouwen kan zeggen…bekijk het maar ik doe het gewoon!

  1. Het is ook moeilijk hoor. Ik zeg het wel, maar voel het nog niet helemaal. Gaat wel wat tijd kosten. Maar ik ga het dit jaar wel gewoon DOEN. En als het niet bevalt, trek ik wel weer iets anders aan. Maar ik moet het toch proberen!

 21. Wat fijn dat het goed ging en dat je sh’bam leuk vond :)
  En dat strakke jurkje is superleuk, je bent mooi!
  Je mag er wezen, je bent leuk en slim en mooi en gewoon heel tof. Anything negative is bs :)

 22. Ik werk in een kleding winkel en heb dagelijks te maken met vrouwen/meisjes die (onderdelen van hun) lijf niet mooi vinden en daardoor bepaalde kleding-stukken niet willen of durven te dragen.
  Uiteraard zie ik soms wel die punten waar ze het over hebben, maar ik probeer ze ook uit te leggen dat ik hier vaak alleen maar naar kijk omdat ze er zelf over beginnen.
  Het was mij anders niet eens opgevallen!
  Meestal waren mijn gedachten meer in de trant van; leuk typje, mooi stijltje etc en zeker niet..”oh zij mag wel wat afvallen!”
  Ik vind het volslagen onzin om dingen niet te dragen, omdat je het gevoel hebt dat het niet “kan”.
  Waarom mag een zwaarder iemand geen hemdje in de zomer aan?
  Mijn tip aan iedereen is; vind je eigen stijltje en heb er plezier ermee!
  Niemand die dan kijkt of je armen of buik strak zijn.

  Overigens staat het jurkje super!

  1. Kijk, hier spreekt een verkoopster die weet waar ze het over heeft! Goed om te horen Pam, thanks :)

 23. Dat je dat leuke jurkje 10 jaar in de kast hebt laten hangen, wat jammer. Het staat je enig.
  Krijgen we nou volgende week foto’s van je te zien zonder jasje en leggings, met mooie bruine armen en benen? En die hoge hakken, leuk toch?

 24. Ken je dat gevoel, als een leerling altijd slechte punten haalt en dan “ineens” een dikke 8? Vast wel..
  Datzelfde gevoel kreeg ik net van jouw verhaal, super!!!

 25. Net zoals de rest het ook al aangeeft: Dat jurkje staat je super goed! Lekker blijven aan trekken:D

 26. Wat staat dat jurkje je geweldig, zeg! Zeker in combi met dat okergele jasje, heel leuk! Maar voor de zomer natuurlijk véél te warm. Wat fijn dat je met blote armen durft nu :) Ik vind mijn bovenarmen ook niet mooi en toen ik op een gegeven moment een foto van mezelf zag in een jurkje dacht ik: dit kan echt niet. Nu ik ben afgevallen, merk ik dat mijn armen ook dunner zijn, maar sinds kort doe ik ook 30Shred. Aan mijn spierpijn te voelen, gebeurt er wel wat in mijn armen ;)

 27. Die suikervrije week was voor mij echt een steuntje in de rug aangezien ik zelf ben begonnen met een suikervrij eetpatroon. Omdat ik van veel suiker naar niks ben gegaan was het voor mij na een week echt een hele verandering. Ik heb ook echt afkickverschijnselen gehad. Hoofdpijn, chagrijnig en oh wat kon ik zeuren. Nu ben ik twee weken suikervrij en het gaat goed! Ik vind het heerlijk, al is het koken van een avondmaal nog altijd een hele uitdaging. Daar moet ik echt even aan wennen. En het is best prijzig!

 28. That’s the spirit love yourself! De suiker kunnen weerstaan vind ik erg knap want wat is dat een verslavende troep waar je lichaam steeds meer om vraagt! Ga zo door je mag trots op jezelf zijn! En laat los wat anderen over je denken Merel! Jij bent de belangrijkste persoon in je leven en je leeft niet voor een ander!

 29. Zo’n suikervrije week is een veel grotere uitdaging dan men denkt.. zelfs in ketchup zit suiker! Wat ben je lekker bezig! Armen/benen-issue herken ik.. wat dat betreft ben je zeker een inspiratiebron. Zet hem op!

 30. Eigenlijk hè, vind ik jou helemaal niet zo dik (eruit zien)! En je bent gewoon een topwijf. Er is maar één versie van jou en dus hoef je je echt niet voor te doen als een andere! You Rock Girl! :)

  1. :) superlief van je! Maar.. ik heb toch echt wel flink overgewicht hoor. Maar niet op alle foto’s zie je dat goed ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *