Afvaljournal #4

not losing weight

Het is alweer even een tijdje geleden, maar hier ben ik dan weer eens met een afvaljournal. Ik dacht dat ik eigenlijk niks te melden had, omdat ik op dit moment niet afval. Oops, I just gave that away. Nee, ik val niet af. Dat wil zeggen: in kilo’s ben ik niet lichter geworden de afgelopen weken. Echter, op ander gebied is er wel een hoop gebeurd en ik denk dat het vooral door het sporten komt. En door het feit dat ik minder gluten eet. Goed, voordat dit een onduidelijk verhaal wordt, laten we beginnen bij het sporten.

Ik sport 1 (heel soms 2 keer) in de week en daar voel ik me ontzettend lekker bij. Je zou denken dat sport pas effect gaat hebben wanneer je echt drie of vier keer in de week naar de sportschool gaat en traint like a beast, maar dat is echt niet waar. Zoals jullie weten doe ik SH’BAM met veel plezier en laatst heb ik ook Bodypump ontdekt. Halloooo spierpijn. Drie dagen lang spierpijn, heavy shit. Maar wat voel ik me heerlijk na zo’n zweetsessie. Ik ben kapot, maar aan de andere kant krijg ik zoveel meer energie! Hoewel ik het lastig vind om te gaan sporten als het heel warm weer is, probeer ik toch 1 keer per week te gaan. Het liefst ’s ochtends vroeg, zodat ik de warmte een beetje voor ben. Ik ben natuurlijk wel afhankelijk van de lessen die worden aangeboden, dus ik kan niet om 6 uur al in de gym staan. Dat zou ik het liefste doen, geloof me. Maar goed, ’s ochtends sporten gaat dus goed en op koelere dagen trek ik ’s avonds ook wel. Het is voor het eerst in mijn leven dat ik sporten leuk vind. Niet dat ik er mijn grootste hobby van gemaakt heb, maar ik haat het het niet meer. En dat is al heel wat. Naast het sporten probeer ik ook meer te bewegen door veel te fietsen en te wandelen. Ik voel me fitter, energieker, mijn conditie gaat vooruit en ik heb het gevoel dat ik meer ‘in shape’ begin te komen.

IMG_7260

Wat betreft het ‘in shape’ komen: ik heb het gevoel dat de verhoudingen van mijn lichaam aan het veranderen zijn. Hoewel ik het dus niet zie in de kilo’s op de weegschaal, zitten mijn kleren ruimer, heb ik een minder opgeblazen buik, lijken mijn armen slanker en is mijn gezicht niet meer zo opgeblazen. Ik krijg meer complimentjes dan ooit tevoren over dat ik er goed uitzie. Dat doet me natuurlijk supergoed! Ik was laatst supermegatrots op mezelf dat ik bij de Monki een maat L spijkerbroek paste. Ik bedoel, een spijkerbroek bij een reguliere winkel, in een reguliere maat. O.M.G! Ik durf nu ook truitjes zonder mouwen te dragen (grote overwinning!) en zoiets als een t-shirt bij een rok of broek in, ik doe het gewoon. En ik voel me goed! Dat straal je natuurlijk ook uit, daar ben ik me ook van bewust. Daarbij komt dat ik erg tevreden ben over hoe mijn huid er momenteel uitziet (iemand zei laatst tegen me dat ik de ‘natural glow’ begon te hebben. Imagine, de natural glow! die wil elke vrouw) en ik ben blij met mijn haar dat lekker groeit. Ik heb zin om me vrouwelijker en opvallender te kleden, omdat ik steeds minder onzeker over mezelf word.

Over mijn voeding moet ik eerlijk zijn: dat gaat met ups en downs. Ik voel me honderdtriljoen keer beter als ik gezond eet, zoals smoothies, salades en andere lichte maaltijden. Maar soms is de verleiding zo groot en eet ik teveel ijsjes, chocolaatjes en andere dingen die ik beter even kan laten staan. Ik heb trouwens een week lang strikt glutenvrij gegeten en man, wat voelde ik me goed. Geen last van mijn buik, veel minder opgeblazen, mijn huid werd beter… en de week daarna ging het mis. Ik had allerlei momenten waarop het superlastig was om glutenvrij te eten (respect x 1000 voor mensen die een glutenallergie hebben en altijd maar rekening moeten houden met deze rotallergie!) en nouja, i failed. Big time. Maar deze week heb ik de draad weer opgepakt, want ik wil me lekker voelen. Je lekker voelen is toch veel belangrijker dan lekker eten, zou je denken? Trouwens, nu wil ik helemaal niet zeggen dat ik niet lekker heb gegeten in de week dat ik glutenvrij at. Juist niet! Maar, zoals jullie wel weten zijn veel lekkere dingen (belegde broodjes bijvoorbeeld) niet glutenvrij. Het is even slikken af en toe, maar dan zeg ik toch maar tegen mezelf: wil je vanavond buikpijn? Oke, eet maar op dan.

Trouwens, even over die gluten: ik weet niet of ik een glutenallergie heb. Ik ben er wel gevoelig voor, zoals volgens mij heel veel mensen. Binnenkort wil ik een allergietest laten doen, omdat ik zeker wil weten of er niet toevallig nog meer dingen zijn waar ik gevoelig voor ben. Ik heb namelijk al sinds ik klein ben heel veel last van mijn buik. Altijd gehad, dag in, dag uit. Je went er op een gegeven moment aan, maar soms denk ik: dit is eigenlijk niet normaal. Ik heb vroeger wel eens onderzoeken laten doen, maar daar kwam eigenlijk niks uit. Ja, dat mijn darmflora aangetast was en dan gaf de dokter mij pro-biotica. Maar nu ik weet hoeveel invloed voeding op je gezondheid kan hebben, wil ik het liever anders aanpakken.

Nou, dat was het. Geen “hoera! ik ben 3 kilo kwijt!” bericht, maar wel een “hoera! ik voel me lekker!” verhaal. Die vijf kilo eraf voor 1 september ga ik obviously niet halen, maar dat is niet erg. Zo lang ik het gezond eten en het sporten weet vol te houden ben ik al behoorlijk trots op mezelf.

Ik ga een glutenvrije boekweitcracker smeren :)

Liefs,

Merel.

 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

38 gedachten over “Afvaljournal #4

 1. Fijn dat je je zo goed voelt, dat is ook zeker belangrijk! En misschien nog wel belangrijker dan een getalletje op een weegschaal…

 2. Wat een fijn positief verhaal Merel! Even over de allergietest…die kun je beter doen terwijl je nog gluten eet! Als je al een tijd glutenvrij eet is dat niet goed te constateren kennelijk. Zo is het ook bij mijn kleinzoon gegaan. Ze moesten hem eerst weer 8 weken glutenhoudende voeding geven dagelijks. Succes er mee!

 3. Hey Merel, goed bezig! Het is toch vooral belangrijk dat jij lekker in je vel zit, of de weegschaal nou minder kilo’s aangeeft ja of nee! :) Ik probeer me steeds te realiseren dat ik op een bepaalde manier eet (zonder suiker) omdat ik mij daar goed bij voel. En dat ik dan ook nog eens afval.. Da’s alleen maar fijn! Hoe dan ook: wees trots op jezelf!

 4. Wat fijn dat je je zo goed voelt! Ik ben onlangs ook wat afgevallen (al mijn kleding zit anders) en op de weegschaal was het maar drie kilo verschil met vorig jaar. Soms zie je het gewoon niet in gewicht terug omdat je ook veel spiermassa e.d. hebt :)
  Het allerbelangrijkste is dat je je goed voelt!

 5. Een getal is maar een getal. Het gaat erom dat jij je lekker in je vel voelt zitten! Goed bezig!

 6. Coeliakie is geen echte voedselallergie maar een intolerantie wat inhoud dat dit nooit overgaat en je dus altijd glutenvrij zal moeten eten. Er zijn bloedtesten voor en je kunt een hapje uit de dunne darm laten nemen. Het is hiervoor inderdaad wel nodig dat je gluten eet om de coeliakie goed aan te kunnen tonen, maar dit zou ik zeker even met je arts bespreken. Verder is het denk ik heel goed dat je het laat testen, ongeveer 1/100 mensen heeft coeliakie en ook als iemand dit eerder niet had wil dit niet zeggen dat hij/zij dit op een later moment niet ontwikkeld.

  Veel succes nog en wat fijn dat je je beter voelt!

 7. Wauw! Het klinkt echt super! En inderdaad, afvallen gaat meer over dan de kilo’s. Je goed voelen in je vel, zien dat kleding beter past en positieve reacties van anderen is driedubbel zoveel waard. Je ziet er top uit.
  Over het gluten-vrij eten klinkt heel interessant in mijn oren. Ik heb ook al van kleins af aan last van mijn buik en darmen en tot nu toe heb ik nog niet kunnen achterhalen wat het zou kunnen zijn. Misschien toch ook maar eens proberen.
  With love,

  Joy
  justlikesushi.com

 8. Wow wat een fijn berichtje :)

  Ik heb ook last als ik gluten eet. Maar heb verder ook geen coeliakie of zo. Een hele kleine hoeveelheid gaat prima: zoals een koekje of een klein stukje brood. Maar daar moet ik het verder wel bij laten als ik buikkrampen en een opgeblazen buik (alla 4 maanden zwanger) wil krijgen. Ik ben ook van plan eens naar een natuurarts te gaan en het te checken, want ben verder vooralsnog niet helemaal klachtenvrij. Vroeger kreeg ik de diagnose ‘spastische darm’ mee. Maar dat is ook een diagnose waar je weinig mee kan verder, terwijl voeding wel degelijk de trigger kan zijn, maar dat zeggen veel ‘reguliere’ artsen er niet bij.

  1. Wat jij nu zegt, heb ik ook! Een orthomoleculair dietist heeft mij erg goed geholpen.

 9. Heel goed!! Niet op je gewicht focussen maar op het proces, je ‘progress’ en hoe je je voelt! Lekker in je vel zitten is niet afhankelijk van de cijfers op de weegschaal!

 10. Wat goed allemaal! En gooi die weegschaal weg, het is een nummer wat niks zegt over hoe je je voelt. Sinds ik ben gaan sporten (ik was niet dik, maar zeg maar ook niet dun) ben ik vrijwel niks afgevallen qua getal, maar ik weet dat ik dunner ben dan ooit. Spiermassa weegt meer dan vet, plus spieren verbranden vet terwijl je er niks voor hoeft te doen!
  Als ik iets heb geleerd over gezond eten, is dat je jezelf niks moet verbieden en telkens op zoek moet gaan naar overheerlijke recepten. Als je zoveel keuze hebt uit gezonde producten, zal je minder snel grijpen naar iets ongezonds.

  1. Dat spieren ‘meer wegen’ dan vet is niet helemaal waar. Een kilo spieren weegt evenveel als een kilo vet ;) Alleen is spiermassa compacter, hetzelfde gewicht in spier is 70% massa tov hetzelfde gewicht in vet.
   Spieren verbranden inderdaad energie, maar je moet er zeker wel wat voor doen, ze namelijk in goede conditie houden en dus traininen (en gezond eten). Helaas is het niet zo makkelijk.

 11. Wat goed om te lezen!!! Je ziet er ook heel goed uit in dat jurkje :D Ik zat al te wachten wanneer komt er een nieuwe Afvaljournal. Wat betreft je mogelijke glutenallergie. Een allergie kun je aantonen, maar als je overgevoelig bent, wat heel veel mensen zijn, kun je dit eigenlijk niet aantonen. Dat is meer ’trial and error’, dus gewoon uitproberen waar jij je beter door voelt. Toen ik stopte met gluten voelde ik me ook echt heeeel veeeel beter. IK heb een jaar volgehouden, maar nu heb ik een soort van junk dag in de week, dan eet ik wel guten, het werkt prima en heb er niet heel veel last van. Spelt kan ik ook goed hebben heb ik ontdekt dus dat is ook wel handig. Voor mij is het nu gewoon zo dat ik niet elke dag brood eet en dat ik dit alleen met een speciale gelegenheid doe, dus dan geniet ik er op dat moment extra van.

 12. Dit is juist veel beter! =)
  De meeste mensen staren zich blind op de kilo’s, maar daar gaat het juist niet om.
  Ik weet dat ook pas sinds een tijdje.
  Ik zelf kan niet zo goed tegen lactose en sinds ik het zoveel mogelijk vermijd zie ik mijn jukbeenderen weer en is de helft van mijn buik er vandoor. ;)
  Het zijn, maar 3 kilo! Terwijl mijn 1/5 van mijn vet weg is!o.O
  Jammer, dat ik nu pas erachter kwam dat ik daar niet tegen kon…

  Je bent goed bezig zo, dus ga zo door. :)

  Ga zo door meid, want je bent goed bezig! :)

 13. Staar je niet blind op het getal op de weegschaal. Je ziet er geweldig uit en bent ook nog eens een fantastisch persoon “in het echt”! Super leuk dat ik je afgelopen zaterdag tegenkwam bij de VivelaVie in Amsteram! :D

 14. Maar je goed en gezond voelen is toch veel meer waard. Het is leuk als die kilo’s eraf gaan, maar als je kleding losser zit, zegt dat vaak meer.
  Lekker bezig hoor, zo doorgaan!
  Ik ben suikervrij aan het eten, wat me best goed afgaat, behalve dat ik vreselijke zin heb in chocolade…

 15. Wat een heerlijk positieve blog! Ik ben er zelf laatst achter gekomen dat ik allergisch ben voor lactose en dat het inderdaad niet normaal is om elke dag last van je buik te hebben en opgeblazen te zijn… wat ik wel had. Nu ik geen lactose meer eet, voel ik me een stuk fijner!

 16. Een glutenallergie bestaat niet. Glutenintolerantie of coeliakie is een auto immuun ziekte. Er worden dan antistoffen aangemaakt tegen gluten en die antistoffen beschadigen dan zo je eigen darm..
  Respect dat je geprobeerd heb GV te eten. Het dieet gaat ver, heel ver, zo moet je bv ook een eigen pot met pindakaas hebben waar niemand anders uit eet. Anders kunnen er sporen gluten in komen en daar word je ziek van.. Jij niet hoop ik ;)

 17. Hulde Merel! SuperMega inspirerend dit verhaal, ik ben zelf ook bezig met afvallen en dat gaat ook met ups en downs, idem dito dat glutenverhaal: ik kan er gewoon niet tegen. Na het lezen van jou verhaal, ben ik er nu ook weer helemaal klaar voor: no more buikpijn! en no more kilo’s ;-)

 18. “Hoera ik voel me lekker” berichten zijn ook veel leuker dan “Hoera ik ben drie kilo kwijt” berichten! Jeej, wat fijn zeg!
  Ik heb je afgelopen weekend ontmoet bij Beter&Leuk en weet je wat het eerste was wat mijn vriendin en ik tegen elkaar zeiden toen we weg liepen? Dat het fijn is dat jullie “in het echt” (haha) ook heel leuk zijn. Lekker open en spontaan :) Dat je je goed voelt straal je dus idd uit. En werkt aanstekelijk want ik was daarna ook heel blij.
  Je goed voelen (en dingen doen of laten die dat beïnvloeden) gaat met vallen en opstaan, ik merk dat ook elke keer weer. Gelukkig wordt het steeds makkelijker om de balans weer te vinden omdat je gaat herkennen wat dus blijkbaar niet werkt en dat kan koppelen aan je fysieke en emotionele toestand. Werkt op de lange termijn ook veel beter toch?
  Lekker trots op jezelf zijn dus! Fijn!

 19. Super dat je je zo goed voelt! Ik heb ook al sinds ik klein ben last van mijn buik. En inderdaad: je went eraan en dan wordt het normaal… Bij mij is candida vast gesteld en ik eet sinds een jaar geen koemelkproducten, gist en suiker meer. Allen nog natuurlijke suikers, ook geen vervangers en dat merk ik heeeel goed! nu ben ik ook de gluten aan het testen maar dat wil nog niet zo goed luken;/ ik let al op zoveel, maar wie weet! En stress heeft heel veel invloed op buikpijn als je daar gevoelig voor bent…

 20. Ik ben echt zo trots op je ! Fijn om te horen dat je er zo voor instaat.

  xx

 21. Over het algemeen is dat het belangrijkste, hoe jij je over jezelf voelt;) Die 5 kilo komt uiteindelijk wel! Geeft idd een lekker gevoel hè gezond bezig zijn. Af en toe lief voor jezelf zijn hoort daar ook bij, vind ik.

 22. Ik heb mijzelf laten testen bij Clara Rosner, een top voedingsdeskundige die al 15 jaar voeding bio energetisch uittest. Je krijgt een perfect zicht op al je intoleranties. Ze is gespecialiseerd in het verhelpen van allerlei fysieke en emotionele klachten en tegelijkertijd zoekt je lichaam zijn perfecte gewicht. Een gezond lichaam kan ook vanzelf afvallen. Ze opent volgende week haar website http://www.gezondheiddieet.nl. In het ziekenhuis als je jezelf laat testen voor allergieën komt er negen van de tien keer niets uit. Uit het bloed kun je geen intoleranties testen dat moet je dus op een dergelijke manier laten doen. Clara Rosner is een echte aanrader hiervoor en helpt je gegarandeerd naar een gezond lijf en leven. Ik had altijd jicht klachten en darmklachten, ik was ook 20 kilo te zwaar geworden. Ik ben al het gewicht kwijt en helemaal hersteld :)

  Succes met gezond worden!

 23. Wauw, wat ben je goed bezig! :D Je mag zeker trots op jezelf zijn. En ach, wat maakt het eigenlijk uit wat de weegschaal aangeeft als je zelf al ziet en merkt dat je bent afgevallen?
  Over gluten gesproken, ik ben er eens op getest en toen kwam er niks uit, maar toch voel ik me net als jij beter als ik gluten laat staan. Ik eet tegenwoordig dan ook vooral veel rijst(wafels) en dat gaat heel goed. Bij rijst(wafels) moet je trouwens wel goed opletten dat er op staat dat het glutenvrij is, want soms zitten er nog sporen van gluten in en dat wil je niet hebben :).

 24. Ik vind het echt heel fijn dat je je goed voelt.
  En natuurlijk supertof dat je sporten minder vervelend vind en knap dat je ondanks het weer toch gaat.
  Ik denk dat hoe je je voelt en hoe je kleding zit, belangrijker is dan de getalletjes op de weegschaal.
  Het is ook goed hoe je gezond eet, maar jezelf niet forceert.
  Je hebt al veel ‘mijlpalen’ van het in shape komen behaald, zoals de mouwloze shirts aandurven en de broek die nu wél past etc.
  En ik moet zeggen dat je steeds meer straalt en dat dat nog wel het mooiste is van alles :)

 25. Je ziet er stralend uit! Die kleine cijfertjes zijn maar bijzaak.. Het belangrijkste is dat je mentaal en fysiek beter in je vel zit.. en dit zien wij ook! Ga zo door :)

 26. Wauw! Dat is nog eens een positief verhaal. En heel herkenbaar; ik voel me ook stukken beter als ik gezond en (vooral) geen gluten eet. En ook voor mij was het plan om af te vallen; niet gelukt maar voel me toch (eindelijk weer) goed. Ben zelfs ook mijn haar aan het laten groeien! Nu alleen sporten nog leuk gaan vinden…. Haha!

  Dat je je lekker voelt is ook te zien; je ziet er super goed uit!

  Ik ben trouwens verliefd op je jurkje… Waar heb je die gekocht (als ik vragen mag)?

  1. Dankjewel voor je lieve reactie! Het jurkje is van H&M, een paar maanden geleden gekocht.. :)

 27. Oh, wat een fijn positief verhaal, I’m happy for you Merel! Ik moest ook even glimlachen bij de natural glow, hihi.

 28. Fijn dat het goed gaat! En hey, de kilo’s maken niet veel uit he? Zolang jij je goed voelt en vind dat je er goed uit ziet, wat boeien de kilo’s dan? :) Goed bezig! Is sh’bam leuk? En bij welke sportschool doe je dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *