Afvallen met Merel en Jamie

Zoals veel van onze lezers wel weten, is er heel wat veranderd in het eetpatroon van groene meisjes Jamie en Merel. Dit is natuurlijk niet in twee dagen tijd gebeurd, hier ging tijd overheen. Tijd en strijd, laten we eerlijk zijn. Zo gingen we van vlees eten naar vegetarisch eten en van vega naar vegan, van vegan suiker xxl naar heel weinig suiker en vooral heel veel GOOD FOOD. Dit heeft ons veel goede dingen gebracht en één van die dingen is dat we beide behoorlijk zijn afgevallen. Hieronder lees je een stukje ‘afval-historie’ van ons allebei, te beginnen met Jamie.

Als kind was ik niet te zwaar, ik had een heel normaal gewicht. In de puberteit ben ik vooral heel veel aangekomen. Dat kwam bijvoorbeeld doordat ik rustig vijf boterhammen met chocopasta at als ik uit school kwam. Sporten deed ik in die periode heel weinig. Als kind van 13/14 jaar volgde ik al wel eens een dieet. Soms met goed resultaat, maar nooit blijvend. Twee jaar geleden was ik op mijn zwaarst. Ik was toen 20 jaar. De bovenstaande foto (links) is van die periode, ik ben hier op vakantie in Italië. Ik voelde me ook echt zwaar: ik had een vette huid, een slechte conditie, altijd zin in zoete dingen en ik durfde nooit strakke kleding te dragen. Na een tijdje besloot ik af te gaan vallen en ik pakte het best grondig aan. Ik ging vooral minder eten: minder brood, minder tussendoortjes, minder zoete dingen. Ik bleef echter wel gewoon vlees eten. Ook begon ik in die periode met hardlopen, mijn conditie werd veel beter. Toen ik besloot geen vlees meer te eten, ging het afvallen nog iets harder. Ik viel in totaal 12 kilo af.

Op een gegeven moment begon ik met vegan eten en ‘gek genoeg’ kwam ik weer een paar kilo aan. Zo gek was het niet, want ik at veel ongezonde, maar wel veganistische, dingen. Vaak onder het motto: “ik moet dit uitproberen, want het is veganistisch.” Ik kwam weer aan en daar werd ik niet gelukkig van. Toen ik een paar maanden geleden besloot hier weer verandering in aan te brengen, ben ik veel gaan sporten en me meer gaan bezig houden met voeding en de technische kant ervan. Wat doet voeding met je? Welke voedingsstoffen heb je nodig, welke niet? Ik ging steeds gezonder eten en probeerde zoveel mogelijk suiker te skippen. Deze periode van heel gezond eten en veel sporten (ongeveer een halfjaar) heeft er voor gezorgd dat ik weer een aantal kilo’s afviel, waardoor de teller nu op min 16,6 kilo staat. Hiermee zit ik op mijn streefgewicht. Ik ben eigenlijk niet meer zo bezig met de weegschaal, het gaat me meer om gezondheid en beweging. Het gaat nu heel goed en eigenlijk ook als vanzelf. Ik moet zelfs een beetje uitkijken dat het niet altijd hyper-gezond hoeft te zijn, ik mag mezelf best eens iets gunnen natuurlijk!
Als ik naar de foto’s hierboven kijk, dan denk ik: hoe ik nu ben, is hoe ik eigenlijk hoor te zijn, voor mijn gevoel. Zo wil ik blijven!

Mijn tip voor als je wilt afvallen: zorg dat je jezelf een nieuwe levensstijl aanleert (diëten werken maar tijdelijk) en lees veel over voeding om gemotiveerd te blijven!

Noem een dieet en ik kan je er iets over vertellen. Het ziekenhuisdieet, South Beach en Sonja Bakker zijn lange tijd mijn beste vrienden geweest. Deze ‘vriendschap’ begon al heel jong, want zo lang als ik me kan herinneren ben ik aan het lijnen. Dat wil dus ook zeggen dat ik al zo lang als ik me kan herinneren, te dik ben. Babyfoto’s laten zien dat ik een mollig kind was, klassenfoto’s van de basisschool tonen dat ik vaak het zwaarste kind van de klas was, om over mijn middelbare schooltijd maar te zwijgen. Kortom: ik weet niet beter. Niet dat ik er blij mee was, maar je went eraan. En daar begint de ellende. Wennen betekent nog meer aankomen. Totdat ik vijf jaar geleden echt een gevaarlijk gewicht bereikt had en ik dus op mijn allerzwaarst was. Wat voelde ik me ellendig! Ik besloot Sonja (Bakker, -red.) nog eens een kans te geven. Hoewel ik nu wel anders tegen dit dieet aankijk, heeft het me echt geholpen en ben ik veel afgevallen. Zeker twintig kilo. Helaas bleven de kilo’s niet weg, maar kwamen er een aantal ook langzaam weer terug. Inmiddels was ik begonnen met vegetarisch eten en lag mijn interesse bij heel andere voeding, dit paste niet direct in een standaard dieet. Dus ik besloot het zelf te gaan doen. Gezond eten, meer bewegen, geen vlees en vis. Het werkte, ik viel weer een paar kilo af. Maar toen besloot ik voor de vegan lifestyle te gaan. Net zoals Jamie, kwam ik weer kilo’s aan. (ja, je hebt het door: ik was een jojo’er. Een pro.) Al die lekkere dingen die heel ongezond, maar wel vegan!!, waren… ik kon ze niet weerstaan. Het duurde niet lang hoor, want ik voelde het ellendige ‘zware’ gevoel weer over me komen. Tijd voor verandering! Om een lang verhaal kort te maken: ik eet nu met plezier vegan, ik had nooit gedacht dat ik groente en fruit zo ontzettend lekker zou gaan vinden, ik eet sowieso dingen waarvan ik het bestaan niet eens af wist, ik heb een betere conditie en… ik viel in twee maanden tijd acht kilo af. Daarmee ben ik nu op hetzelfde gewicht als dat ik had toen ik op de middelbare school zat (10 jaar geleden) en wow, dat is toch wel een prestatie! Mijn teller staat nu op min 28 kilo en jemig, wat voel ik me goed! Mijn levensstijl en voedingspatroon zijn nu écht veranderd. Ik weet wat werkt en wat niet. Mijn volgende doel is weer 5 kilo afvallen. Daarvoor geef ik mezelf de tijd tot 1 december en ik ga ervoor! Hoewel afvallen ’the story of my life’ lijkt te zijn, is diëten dat niet. Daar doe ik namelijk niet meer aan. Good vegan food en beweging, dat en niks anders!

Als ik naar de bovenstaande foto’s kijk, zie ik links een heel ongemakkelijk meisje. Ik glimlach wel, maar ik weet nog dat ik me niet op mijn gemak voelde in mijn lichaam. Rechts zie ik een veel gelukkiger meisje en vooral: ook een gezonder meisje. Ik heb er vertrouwen in dat ik ooit, hopelijk over een jaar, mijn uiteindelijke streefgewicht (40 kilo eraf) behaal!

Mijn tip voor als je wilt afvallen: leg jezelf realistische doelen voor. In één keer 40 kilo afvallen, dat willen we allemaal wel, maar het gaat niet zomaar gebeuren. Misschien is het zelfs een meerjarenplan, zoals bij mij. Uiteindelijk kom je er en houd je het vol.. en daar gaat het om!

Wil je iets kwijt over dit onderwerp? Deel het met ons bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

63 gedachten over “Afvallen met Merel en Jamie

 1. Leuke post! Ik kreeg rond mijn 13e anorexia en heb hier jaren tegen gestreden. In de periode dat ik mijn kindjes kreeg had ik totaal geen last van, de drang om gezond te leven was groter dan de wens om slank te zijn. Ik was na de geboorte van de jongste dan ook 30 kilo te zwaar. Echt lijnen durfde ik niet, veel te bang om weer terug te vallen. Niet beseffende dat ik natuurlijk nog steeds een enorme eetstoornis had…ik was alleen maar met eten/niet eten bezig. In juni ben ik gestart met vegetarisch eten met de veggie challenge. Ik ben nu ruim 5 kilo kwijt. veganistisch eten roept me wel, maar ik ben er nog wat huiverig voor. Maar wie weet..! Stoer dat jullie zo open over jullie gewicht en strijd tegen de kilo’s schrijven..jullie zien er top uit!!

  1. Hi Esther, dankjewel voor je compliment, maar ook voor jouw eerlijkheid! Het kan zo’n strijd zijn he, gewichtissues? Maar zo te horen ben je echt op de goede weg en kom je er wel! Heel veel succes!

 2. Wat leuk en interessant om te lezen meiden! Erg knap en goed dat jullie al zo veel zijn afgevallen en je er vooral ook zo lekker bij voelt. Ik heb weer te kampen met huidproblemen en ben stiekem bang dat ik ook weer anders moet gaan eten.. Nouja aan de ene kant bang voor het ‘niet mogen’ maar aan de andere kant ook erg nieuwsgierig! Kmoet nog even de knop helemaal omzetten en dan ga ik eens kijken over hoe en wat!:)

  1. Hi Larissa, kan me goed voorstellen dat het weer even lastig kan zijn om de draad op te pakken. Het is in het begin toch altijd even ‘moeten’ en niet zo zeer dat je erom staat te springen. Maar als de resultaten goed zijn, motiveert dat natuurlijk enorm!
   We hebben wel wat leestips voor je! Crazy Sexy Diet (gaat ook over hoe je ‘mooier’ en shiny in het leven kan staan, inclusief huid-issues) en The Beauty Detox Solution van Kimberly Snyder. Dit boek gaat echt over je huid en welk effect voeding daar op kan hebben! Heel veel succes ermee meis, xx

 3. Ik ben de laatste tijd heel slank geworden. Ik ben niet veel kilo’s kwijt (4 ongeveer) maar vooral vet: mijn vetpercentage is gezakt van 29,9 naar 23,9. Mijn streefpercentage is 20 :) Mijn eetpatroon is gezond met zonde :-p maar het grote geheim is krachttraining :) Lekker aan het ijzer sjouwen tussen bodybuilders, haha!

 4. Ook ik ben al mijn hele leven te zwaar en heb hier mijn hele leven de ellende van ondervonden.
  Ik eet vegetarisch maar wel te veel en helaas het vege/vega snoep e.d. is ook heel lekker !
  In mijn veganistische periodes viel ik ook niet af.
  Nu, door leeftijd, overgang, diabetes en medicatie en natuurlijk het jojo effect kan ik het helemaal
  wel vergeten.
  Ik hoor vaker van mensen die van alleseters naar vega zijn gegaan dat ze aardig zijn afgevallen.
  Sporten doe ik 2 a 3 x per week, zeker al 10 jaar.
  Maar goed, help is on his way… in oktober wordt bij mij een endoBarrier geplaatst als behandeling
  van diabetes met als bijkomend voordeel…afvallen.

  1. Hoi Roos,

   Afvallen moet je toch echt doen door je levensstijl te veranderen. Van sporten val je niet zozeer af, je krijgt er alleen een mooier gevormd lichaam van (bij krachttraining althans). Ik hoop dat de endoBarrier je helpt, succes!

   Ik ben zelf bijna 10kg (onbedoeld) afgevallen doordat ik gestopt ben met granan eten. Granen slurpen energie uit mn lichaam. Nu heb ik een ondergewicht maar zit ik veel beter in mn vel. Doordat ik altijd op verkeerde koolhydraten heb geleefd, heb ik te weinig enzymen om vet en eiwit om te zetten, waardoor ik dus nu niet meer aankom. Op dit moment eet ik twee weken geen koolhydraten, slik ik speciale enzymen, hopelijk kom ik zo weer wat aan (in spiermassa dan).

 5. Erg leuk om jullie dieet ervaringen te lezen. En knap ook dat jullie vegan eten. Heb ik wel ooit geprobeerd, maar vond het vooral lastig geen eieren te eten.

 6. Zoooo wat ben ik trots op jullie! Ik ben ook bezig om een gezonde levenstijl aan te leren…. Maar moet nog even letten op hoeveelheden. Ben erg blij met de boeken van Amber Alberda en Michael Pollan… Hebben jullie nog aanraders wat leesmateriaal betreft?

  1. Hi Daphne, dankjewel voor je lieve complimentje! Jij kan het ook, echt waar! Het boek van Amber Albarda vonden wij ook erg interessant. Het geeft een mooi overzicht van wat voeding met je doet. Verder vinden Crazy Sexy Diet en Skinny Bitch aanraders. En voor als je geïnteresseerd bent in voeding en sport: Thrive – The vegan nutrition Guide (van Brendan Brazier) is dan ook een aanrader. Heel veel succes!!

 7. Wat een mooi en eerlijk stuk. Ik herken mezelf heel erg in wat jullie schrijven. Ik heb lang moeite gehad met mijn lichaam en vaak gesukkeld met mijn gewicht, maar het afgelopen jaar ben ik eerst begonnen met puur biologisch eten (vegetariër ben ik al heel lang)en daarna ben ik zoveel mogelijk enummers uit mn voeding gaan schrappen. De laatste 2 maanden eet ik helemaal veganistisch en ik moet zeggen ik heb me nog nooit zo goed gevoeld! Ik zit lekkerder in mijn vel, voel me fit en ben ook nog wat afgevallen.
  Bedankt voor jullie eerlijkheid! Ga zo door meiden!

 8. Wat ontzettend goed van jullie, het verschil is heel groot! Jullie zijn prachtige meiden om te zien.
  Ik ben zelf mijn laatste zwangerschapskilo’s kwijtgeraakt door veganistisch eten, alleen moet ik er dan weer voor waken dat ik niet onder mijn bmi schiet. Maar ook mijn huid en energiepeil zijn positief veranderd sinds ik gezonder eet.

  Wat ik een ontzettend motiverende film vindt om constructief om te gaan met een gezondere eet- en leefpatroon is Fat, sick and nearly dead van Joe Cross. Het heeft mijn ogen in ieder geval geopend.

  Heel veel succes met de laatste kilo’s Merel, you can do it :).

  1. Superlief van je Daphne, dankjewel! En wat mag jij ook trots op jezelf zijn zeg! Die film hebben we inderdaad gezien en OH MY… dat wil je dus echt niet! Zeker een aanrader voor iedereen die iets aan zijn levenswijze/voedingspatroon/gewicht wil doen! Dank voor de reminder!

 9. Erg leuk om te lezen! Echt super goed bezig! :D
  Ik zelf heb altijd alles kunnen eten wat ik wilde, kwam nooit aan en het was zelfs zo dat als ik een dag geen zin had om een zak chips weg te werken, ik afviel (ik heb een tijd zelfs modifast shakes naast m’n eten gedronken om op gewicht te blijven). Tot ik ging samenwonen in 2009 en sindsdien ben ik van 60 naar 77 kg gegaan (die 77 kg was begin dit jaar) en omdat ik zo gewend was alles te kunnen eten was het zo lastig om te veranderen. Ik eet ook al een tijd geen vlees/vis meer maar dat hielp mij niet om af te vallen, integendeel, ik ging meer experimenteren met eten en vond veel zo lekker dat ik er meer van at dan in de tijd dat ik gewoon aardappels/groente/vlees at.

  Ik houd van lekker eten en maak vaak pasta ’s middags waarvan ik vroeger de hele pan op in één dag leeg had (3/4 porties). Chocolade is de andere boosdoener.
  Ik probeer allebei deze gewoontes af te leren, maar het is nog best moeilijk, vooral de pasta. Ik ben gek op pasta met aubergine, tomaat, paprika en lekkere kruiden zoals dragon e.d. erbij, en eet dat het liefst iedere dag.
  Ik probeer vaker pasta met een salade ernaast te eten zodat ik vol zit en een kleinere portie eet en vries gelijk de helft in zodat ik niet snel geneigd ben het nog op te eten die dag. :P

  Verder heb ik al meerdere malen geprobeerd met fruit/groente te ontbijten, soja yoghurt met glutenvrije muesli e.d. maar ik krijg altijd last van m’n bloedsuikerspiegel daardoor en voel me erg slecht de rest van de ochtend waardoor ik daarnaast alsnog brood met iets moet eten wil dat over gaan (en ik dus dubbel heb ontbeten wat niet handig is als je af wilt vallen :P), daar baal ik van, want ik zou graag grotendeels alleen leven op fruit/groente/zaden/noten, maar als ik me zo voel na m’n ontbijt dan gaat het niet opschieten ben ik bang. :(
  Ik ben al wel 7 kg kwijt, heb een hometrainer, hoepel veel, dus langzaamaan ben ik die kilo’s al kwijt geraakt gelukkig… 65 kg zou mijn ideale gewicht zijn, maar het is lastig als je ME hebt om iedere dag te sporten door het gebrek aan energie. Dat is mijn grootste valkuil, vroeger was ik erg actief, niet zozeer wat sporten betreft, maar wel altijd bezig en fietsen naar de stad en overal naartoe, altijd met de fiets, en dat zorgde ervoor dat ik alles kon eten wat ik wilde, wat nu gewoonweg niet meer kan en als je 22 jaar alles hebt kunnen eten is het lastig om daar 123 verandering in te brengen.

  1. Ik kan me heel goed voorstellen Amber, dat het lastig voor je is! Maar zo te horen ben je hartstikke goed bezig. En.. gewicht zegt niet alles. Kijk maar naar de reactie van Anne, hieronder. Geniet van het leven, je doet wat je kunt!

 10. Dankjulliewel voor jullie openhartige verhaal! Zelf ben ik ook al een aantal maanden bezig met het veranderen van mijn levensstijl wat eten betreft. Ik eet al jaren geen vlees, maar wel kaas en daar kwam ik dan ook veel door aan, en natuurlijk de pasta, suiker etc die ik zo graag eet:-) inmiddels snoep ik max 1 keer per week, en dan iets wat ik heel lekker vind, eet ik meer groente en fruit en sowieso kleinere porties per maaltijd. Toch val ik niet veel en ook niet snel af en soms is dit demotiverend. Dan twijfel ik aan mijn aanpak en denk ik dat ik net zo goed mn oude eetgewoonten weer op kan pakken. Ik weet natuurlijk dat dat dom zou zijn en probeer nu ook meer te bewegen. Jullie ervaring stimuleert me om vol te houden en als jullie of een lezer nog tips weten dan hoor ik die heel graag! Keep up the good work! X Silvana

 11. Wat een onwijs mooi en motiverend artikel. Zelf was ik vroeger ook altijd ‘de dikste van de klas’. In de puberteit ben ik aan de Sonja gegaan en viel ik 25 kilo af. Waarvan er weer 10 kilo aan kwamen, nadat ik gestopt ben met Sonja. Ik ben nu weer druk bezig met mijn eigen leefstijl veranderen, want een dieet? Niks voor mij. Inmiddels zijn er wel weer drie kilo af en op dit moment vind ik het best zo! Bedankt voor jullie verhalen want het is heel motiverend om dat te lezen! :)

  1. Wow Danielle, goed bezig ook! Je hebt helemaal gelijk: dieten zijn het gewoon niet. Tenminste, misschien niet voor ons! Gewoon lekker gezond en bewust leven, that’s it! Bedankt voor het delen van je ervaring!

 12. Wauw meiden, wat een heerlijk artikel! Jullie mogen echt onwijs trots zijn op wat jullie hebben bereikt. En dan heb ik het niet alleen over de kilo’s die jullie kwijt zijn, maar hoe knap is het ook om je levensstijl te veranderen!

  Ik ben zelf nog hard op weg om deze te veranderen. Ik kom uit een levensstijl van veel snoepen en niet bewegen. Van zender wisselen op de tv was soms al teveel moeite. Ook at ik veel koolhydraten en veel vlees. Sinds een tijdje (een jaar ofzo) ben ik beter op mijn voeding gaan letten door kleinere porties te eten, zonder echt proberen af te vallen. In die eerste periode ben ik 22 kilo afgevallen. Sinds afgelopen mei ben ik echt anders gaan eten en vooral veel gaan bewegen. Resultaat: 13 kilo kwijt en nog maar 3 kilo te gaan tot mijn gewicht van 4 jaar geleden. De laatste paar weken eet ik ook minder tot geen vlees en ik voel me fantastisch! De kans is groot dat ik dit langzaam ga doorzetten totdat ik helemaal vegetarisch eet. Mijn ideaal is om nog 13 kilo af te vallen zodat ik op een gezond BMI zit. Maar als dat niet lukt en ik heb een gezond lijf, ben ik ook dik (!) tevreden!

  Als er iets is dat ik de afgelopen periode heb geleerd, is het wel dat afvallen een kwestie is van jezelf wat gunnen. Gun jezelf een gezond lijf en probeer niet af te vallen omdat je volgens de maatschappelijke maatstaven te dik bent. Elk eetmoment is weer keuze om wel of niet goed voor jezelf te zorgen. In het begin vond ik deze keuzes ontzettend moeilijk, nu gaan ze me al een stuk beter af! En wees ook trots op jezelf als je hebt bewogen of een gezonde maaltijd hebt gegeten en kijk niet alleen naar wat je nog “af moet vallen”. Lief zijn voor jezelf is denk ik het beste “dieet” dat er is!

  En Merel, Vlinder, in de 12 jaar dat ik je ken heb ik je nog nooit zo fris en fruitig (!!) gezien als nu. Je straalt en lacht van binnenuit. Ik ben ontzettend trots op je, maar vooral heel erg blij voor je! En die volgende 5 kilo: appeltje geen eitje!

  1. Lief Eef, dank voor je mooie reactie. Jij mag ook zo ontzettend trots op jezelf zijn. Ook jij ziet er frisser, stralender, mooier, beter enzovoorts uit, dan ooit! Laten we er keihard van genieten. Wij zijn dit waard! <3

 13. Heel leuk om te zien :) en super fijn voor jullie dat het zo goed gaat!
  Ik heb ook al mn hele leven issues met mn gewicht, niet dat ik ooit heel erg overgewicht heb gehad maar ik was wel altijd “the chubby kid” op school waardoor ik zelfs toen ik later dun was altijd heb gedacht dat ik super vies en dik was. Een jaar of drie geleden bleek dat ik problemen met mijn schildklier heb waardoor ik altijd ontzettend moe was. Gek genoeg ben ik juist toen ik met de medicijnen begon heel veel aangekomen, echt heel erg stom. Daar heb ik heel lang heel veel last van gehad en ook wel iets afgevallen omdat het wat stabiliseerde maar nu begin ik me pas echt weer beter in mijn vel te voelen. Niet omdat ik afgevallen ben (dat zit er niet in, ik eet gezond en sport vrij regelmatig, maar die verdomde klier en medicijnen werken tegen) maar omdat ik besef dat het niet uit maakt. Het maakt gewoon echt niet uit! Als je je maar goed voelt! En ik begin steeds blijer te zijn met wie ik ben, chubby of niet :)

  1. Wat ontzettend lastig voor je, met die stomme schildklier en medicijnen die niet mee werken. Maar zoals je zelf al zegt: het maakt niet uit hoeveel je wel of niet afvalt, zolang je goed in je vel zit! En volgens mij komt dat helemaal goed met jou! :)

 14. Wat een leuk en herkenbaar stuk :) Na een half jaar het veganisme getest te hebben, ben ik er achter gekomen dat je op een makkelijke manier je ideale gewicht bereikt. Niet per se om af te vallen, maar om me optimaal lekker in mijn vel te voelen, zoals jullie ook schrijven. Ik ben me bewust geworden van de invloed van dierlijk vet, boter, melk, eieren, vlees. Sinds mijn 6 maanden test als vegan, lees ik bijna elk etiket op voeding. Zo min mogelijk rommel in mijn lijf is het doel. Ik wil geen 100% vegan zijn, maar het als uitgangspunt gebruiken in mijn leven. Vlees, zuivel en suiker zie ik nu als luxe, waarvan ik af en toe wat neem.
  Keep up the good work :) groetjes!

 15. Loulou Groene Meisjes schreef:

  trots op jullie, jullie zien en prachtig uit en zoals altijd weer leuk en heel boeiend geschreven <3

 16. Meiden, wat zijn jullie toch kanjers! Ik vind het super dat jullie vol weten te houden en dat is natuurlijk alleen maar te doen als je ergens echt in gelooft. Top!
  Daar kan ik echt wat van leren, want ik ben soms te lief voor mezelf en dat heeft op de langere termijn zulke nare effecten op mijn lichaam. Ook ik heb heel wat dieeten gevolgd en een aantal heeft me echt heel goed gedaan. Niet eens omdat ik afviel, maar omdat ik mij energieker, rustiger, blijer voelde. Dat is ook hoe Mijn Cake is ontstaan: Cakes voor iedereen, maakt niet uit hoe je eet en leeft (:
  Dank jullie wel voor jullie open en inspiratievolle verhaal, keep it on! Lief groetje *

 17. Knap hoor! Ik ben zelf al jaren bezig met gezonde voeding. Ik heb zelf een heel verleden met afvallen, bijkomen, en enorm jojo’en..
  Ik studeer nu dan ook (naast mijn full time job) voeding- en dieetkunde; omdat ik er echt mijn beroep van wil maken. Ik blog op http://vitaminef3.wordpress.com
  Ik maak niet alleen vegan recepten, maar soms kunnen jullie er misschien toch nog inspiratie opdoen (ook over sport bijvoorbeeld ;-))

  groetjes!

 18. Bedankt voor jullie verhaal, het is heel inspirerend! Het was me al eerder opgevallen dat jullie er allebei zo gezond uit zien. Vanwege dat ik ziek ben, ben ik me ook al een tijdje in gezonder eten aan het verdiepen, en probeer ik dingen uit. Vaak kom ik recepten tegen waar ik enthousiast van word die precies zijn wat ik zoek, en het valt me op dat die vaak vegan zijn.

  1. Dankjewel Elise Lin, dat is een groot compliment. Wat vervelend dat je ziek bent! We hopen dat die lekkere vegan receptjes je wat beter laten voelen. Vegan eten is naast gezond, ook nog eens heel erg lekker! Dus geniet ervan.

 19. Wat leuk om de voor en na foto’s te zien! Ik vind het heel knap als mensen zoveel afvallen, kost van veel discipline, vooral in het begin. Respect!

 20. wat een super leuk geschreven stuk en hoe geweldig dat jullie beide zo veel gewicht kwijt zijn en op een gezonde manier,jullie stralen het ook uit!! zijn er wel eens momenten geweest dat jullie getwijfeld hebben over deze levensstijl of het volhouden er van?

  ik zelf ben top-atleet geweest op internationaal niveau en at jaren lang volgens wedstrijd dieeten,waar ik 8 per dag kleine porties at.veel kip en vis en weinig koolhydraten…na gestopt te zijn was mijn lichaam ook van binnen op…mijn darmen verdroegen geen normaal eten meer en moest er volgens de arts maar mee leven….ik ben vegetariér geworden omdat ik eerste instantie geen kip/vis meer kon zien en later ook niet omdat ik geen dier meer in mijn lijf wilde….nu ben ik veganist,was een logisch gevolg voor mij,geen dier aan/op/in mijn lijf…en mijn darmen gaan weer hardstikke goed,geen dagelijkse buikpijn meer!

  tot slot; Groene meisjes…jullie zijn top!

  1. Hoi Linda, wat lief van je, dankjewel! Jij bent ook goed bezig zeg! knap hoor. Je vroeg of we wel eens getwijfeld hebben: nee, niet dat we ons kunnen herinneren. Natuurlijk, er zijn wel eens lastige momenten. Dan denk je: waarom doe ik dit ook alweer? Dan denk je erover na en dan weet je het weer. Er is geen moment dat we denken: zullen we maar weer terug naar het oude patroon? Nee, dat nooit meer! :)

  1. hihi! :) Ja, ik ben ook in stijl nogal veranderd, haha! dankjewel :)

 21. Prachtig stuk, meiden! Eerlijk, motiverend en enthousiasmerend. Als je naar jullie van/voor foto’s kijkt, moet dat wel het laatste stukje zijn om beter te gaan eten. Ik ben zelf een Fit for Life-fan. Daar ben ik 16 jaar geleden mee in aanraking gekomen. Ik was op dat moment veel te zwaar, had veel last van migraine en mijn dochter had veel eczeem. Ik kreeg bij toeval een tip om het boek te lezen en ik ben er meteen mee aan de slag gegaan. Het begin was zwaar, veel afkickverschijnselen, maar ik zette door. Voor mijn kids ben ik gestopt met melkproducten en ons meisje was na drie maanden van haar eczeem af. Zelf ben ik enorm afgevallen en heb nooit migraine meer.
  Sindsdien eet ik volgens FFL. Fruit als ontbijt en niet meer eten na 20.00 uur en verder de juiste combinaties maken tussen groente en koolhydraten of eiwitten. Meestal gaat het heel goed, maar soms val ik terug en (vr)eet alles wat ik maar voor handen heb. Vooral in drukke en stressvolle tijden heb ik daar laatst van. Ik ben iemand van structuur en regelmaat, dus wanneer dat wegvalt, gaat het mis. Gelukkig weet ik altijd het juiste pad weer te vinden, maar zelfs na vele jaren ervaring, blijft de omschakeling moeilijk. Twee keer per jaar volg ik een vastenkuur om mezelf te ontdoen van alle ballast en weer af te kicken van koffie en suikers. Dat voelt zo goed, dat ik daarna geen moeite heb met het FFL-dieet. Het helpt me ook bepaalde ongemakken, die met mijn leeftijd te maken hebben (opvliegers, veel transpireren, grauwere huid) te verminderen. Ik ben vanaf vandaag weer aan het toewerken voor mijn kuur, die dinsdag start. Lekker vasten na de vakantie en schoon het nieuwe werkseizoen in. Deze drie dagen alvast geen koffie, alcohol en suikers. Zo ben ik alvast goed voorbereid op mijn vastenkuur en zijn de bijverschijnselen nihil. Ik heb weer zin in mijn kuur, ik weet wat een energie het zal opleveren. Het is jammer dat ik af en toe van het juiste padje af raak, maar dat komt gedeeltelijk ook doordat ik in ons gezin de enige ben, die hier mee bezig is en ik af en toe moet middelen. Ik ben tenslotte niet alleen op de wereld. Het is fijn dat jullie beiden op dezelfde golflengte zitten, dat maakt het goed uit te voeren.

  Ik zal nooit helemaal veganist kunnen eten. Ik heb gemerkt tijdens de Veggie-Challenger dat ik dan enorm ga compenseren met zoet. En dat is niet goed voor mij. Ik doe dus van alles wat, soms vlees of vis, dan en dagje veganist, dan weer een eitje, dat bevalt me goed.

  Meiden, ga lekker door met jullie gekozen pad en schrijf er vooral veel over, ik geniet ervan en het inspireert mij enorm.

  1. Dankjewel voor je compliment Marjorie! En wow, wat knap dat jij al zo lang met discipline met Fit For Life bezig bent. Petje af!

 22. Wat een leuk en leerzaam stukje! Ook de reacties van de andere lezers vond ik fijn om door te nemen.
  Ook ik weet hoe het is om altijd maar de molligste te zijn in de groep. Heel frustrerend en ook niet altijd even leuk.
  Ik eet sinds een klein jaar geen vlees meer en dat bevalt mij goed. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk te minderen met zuivel.
  En ik loop 3x in de week hard, en daar voel ik mij goed bij.
  Ik ga zeker even op zoek naar de boeken die hier zijn aanbevolen, zodat ik mij nog meer in deze info kan verdiepen en goede tips kan op doen.
  Jullie zijn echt een inspiratie voor mij!

  1. Goed om te horen Caby! Wij vinden de reacties van anderen ook heel opbouwend. Volgde je ons al langer? Wij vinden dat de sfeer hier zo prettig is, dat we altijd weer van elkaar kunnen leren. Misschien heb je daar dus ook iets aan! Maar de boeken zijn echte aanraders. Wij hebben ze van voor tot achter gelezen en gebruiken ze nu nog vaak als naslagwerk. Succes ermee!

 23. Lieve mensen, heel erg bedankt voor deze ongelooflijke lieve, opbouwende reacties! Het doet ons heel erg goed. Ook vinden wij het fantastisch om te lezen dat er zoveel mensen, net als wij, bewust met voeding en gezondheid bezig zijn. Keep up the good work! Laten we altijd weer van elkaar leren en elkaar op deze manier ook ondersteunen! Heel veel liefs, Merel en Jamie. <3

 24. Fijn stuk om te lezen Groene Meisjes! Zelf eet ik al tijden “goed voer”. Ik voel me er prima bij en mijn gewicht is meestal prima in orde.
  Ik sta voor de klas in het basisonderwijs en sinds tijden is het de gewoonte dat kinderen een pauzehapje meenemen. Als je ziet wat de volgende generatie meekrijgt van huis, schrik je wel. We hebben op school gelukkig drie verplichte fruitdagen ingevoerd maar het is heel normaal dat kinderen limonade of sap meekrijgen ipv een glaasje water te drinken.Hier ligt nog wel een opdracht voor opvoeders: leren dat ‘lekker’ niet altijd goed voor je is…… Hopen maar dat juf door een appeltje te eten een beetje het goede voorbeeld kan geven :)

 25. Wauw, dat hebben jullie beide goed gedaan en wat een doorzettingsvermogen. Ga zo door!!!

 26. Wat een inspiratie!! Ik ben zelf een enorme jojo’er. Het gaat niet om tientallen kilo’s maar het zijn net even 1 of 2 kledingmaten, waardoor mijn kledingkast nogal gevarieerd is. Van broeken die zo van mijn kont zakken tot broeken die ik met geen mogelijkheid dichtkrijg. (Is dat nieuw? Nee, dat pas ik weer! Is dit nieuw? Nee, die pas ik HELAAS weer). Ik weet veel over eten en gezondheid en ik weet precies wat bij mij werkt. Maar ja, doe het maar eens he…. Ga zo door groene chica’s. Ik raak weer helemaal gemotiveerd om weer echt goed te gaan eten en ECHT vaak te gaan sporten!!

 27. Dit is precies de reden dat ik jullie volg! Klinkt zo gezond hoe jullie nu leven. Respect dat dit zo omgeslagen is. Jullie zijn mijn voorbeeld!

 28. Nadat ik de film: fat sick en nearly dead heb gezien ben ik begonnen met sapkuren. Vandaag is dag 6! Daarna overschakelen op een gezondere leefstijl… Ik vind het vaak moeilijk uitgaan en alcohol daar in te passen. Hoe doen jullie dat?

  1. Wat knap Daphne, dat je zo het roer hebt omgegooid! Sapkuren is wel iets waar veel doorzettingsvermogen voor nodig is, knap van je!
   Je vraagt hoe wij uitgaan/alcohol combineren met een gezonde levensstijl. Wij zijn geen heilige boontjes en drinken heus ook graag een drankje. Maar de afgelopen maanden hebben we ervoor gekozen om dat echt eventjes niet te doen. We hebben namelijk gemerkt dat alcohol echt een nadelig effect kan hebben op je gewicht, maar sowieso natuurlijk ook op hoe je je voelt. Laatst heb ik (Merel) wel weer een wijntje gedronken, maar dan drink ik er heel veel water bij en dans ik het er maar zo snel mogelijk weer af ;) Alcohol heeft nog een vervelende bijomstigheid: je krijgt er zin in vette dingen van. Frietjes enzo. En dat is natuurlijk een absolute no-go als je zo met je gezondheid bezig bent.. Dus ik heb ervoor gekozen om het echt even een tijdje te skippen, dat heeft mij wel heel erg geholpen. Overigens, er komt binnenkort een artikel van Loulou online waarin ze vertelt hoe je de volgende ochtend (na het uitgaan) ervoor kan zorgen dat je je snel weer fris en fruitig voelt!

   1. Ja ik heb wel eerder een paar maanden alcoholvrij doorgebracht, dus misschien een goed idee om het alcohol gebruik terug te brengen op een enkel glaasje wijn…. Kijk uit naar het nieuwe kater artikel!

 29. Respect!! echt geweldig resultaat dat jullie geboekt hebben. Een grote stimulans voor en met mij vele anderen. Ga zo door!

 30. Een woord (of eigenlijk twee): Diep respect!

  Ik herken me heel erg in het verhaal, met uitzondering dat ik nooit echt zwaar gewogen heb. Tot ongeveer 1,5 jaar terug heb ik een aantal jaar modellenwerk gedaan en was ik behoorlijk dun. In de loop der jaren werd ik langzaam aan toch wat voller en uiteindelijk ben ik gestopt met modellenwerk omdat het me teveel moeite kostte om dat lagere gewicht te handhaven.
  Daarnaast sport ik op hoog niveau en daardoor kreeg ik ook in de loop der jaren meer spieropbouw (mijn spierpercentage is ook nu 38%). Echter kwamen er ook steeds meer vetjes bij in de afgelopen 1,2/2 jaar. Ik ben al sinds mijn 10e vegetarier en nooit echt dik geweest, maar ik at wel heeel veel dierlijke producten in de vorm van kaas, ei etc.

  Een half jaar geleden tipte een vriend me dat dierlijke producten helemaal niet goed zijn, zeker niet in die hoge mate dat ik ze at (ik dacht: Veel sport –> veel eiwitten). Op aanraden van hem ben ik de china study gaan lezen. Ik ben dit gaan toepassen, maar toch altijd wel nog met veel suikers. Ongeveer 1,5 / 2 maanden geleden kreeg ik de voedselzandloper onder ogen en las ik nog een keer zwart op wit hoe ontzettend slecht suiker voor je is.

  Sindsdien ben ik suikers echt gaan elimineren en eet ik alleen nog suikers uit fruit (en verder veel superfoods, groenten, noten, peulvruchten). Ik voel me veeeeel energieker, mijn huid is mooier dan ooit en ik ben in 1 maand 3 kilo kwijt. Kilo’s waarvan ik dacht dat ik ze toch nooit meer kwijt zou raken omdat ik nou eenmaal ouder en dus wat zwaarder werd. Onzin dus.
  Dat kleine vetlaagje op mijn buik (het stelde sowieso niet heel veel voor) is langzaam maar zeker aan het verdwijnen. Ik hoef niet meer zo mager te worden als dat ik was in mijn modellentijd, maar nog net een beetje eraf gaat zeker lukken en dan heb ik echt mijn dreambody ^_^

  1. Hallo Veganlover,

   Mocht jij tijd hebben, zou jij dan een eetschema op willen schrijven, om mij een beetje te helpen. e hebt dit een jaar geleden geschreven, whaahh, mss alweer vergeten, hihi.

   Groetjes

 31. Veganlover, en ook anderen die zo flink zijn geweest en zijn afgevallen,

  Mag ik een vb van jullie dag eet schema?

  Dat helpt mij mss op weg, ik moet echt 10 kilo kwijt.

  Heeel erg bedankt!!

  Meiden wat een super topic, petje af en zo goed dat jullie de dicipline hebben gehad om zo gezond te worden.

 32. Ik eet sinds zes weken vegan en ik voel me er erg goed bij. Ik zou erg graag willen afvallen en heb echt ieder dieet wat bestaat geprobeerd met wisselend resultaat.
  Ik eet nu super gezond en alleen fruit, groentes, peulvruchten, granen enz

  Zouden jullie mij kunnen vertellen hoe jullie afgevallen zijn met vegan eten en wat jullie per dag eten? Dus wat bij het ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes?

  Alvast bedankt!!!

 33. Hallo groennies,

  Ben zo benieuwd hoe het nu met jullie en jullie gewicht gaat. Jammer dat jullie niet meer schrijven op dit topic, vast te druk voor, maar het lijkt mij wel leuk om weer verder te ‘smullen’ van jullie topic/bloq

  Groet v Kitty

 34. Hoi groene meisjes,
  Ik ben sinds afgelopen maandag begonnen met een veganistisch dieet. Enerzijds om te proberen af te vallen en anderzijds om gezond te blijven. ( heb 5 jr geleden borstkanker gehad).
  Ik lees met veel plezier jullie eerlijke verhalen. Hebben jullie om af te vallen ook het aantal koolhydraten beperkt?
  Grt Stella

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *