Alleen op stedentrip

62c837713adfc7844bb8ce232ba86d5a
bron foto

Het was iets wat al jaren op mijn bucketlist stond: alleen op stedentrip gaan. Jaren geleden ben ik in mijn eentje een maand naar Suriname geweest en dat was – door allerlei omstandigheden – geen groot succes. In de afgelopen jaren ben ik altijd samen met anderen op pad geweest en dat beviel erg goed. Toch leek het me altijd een soort uitdaging om eens alleen te gaan. En een stedentrip is natuurlijk een heel ander verhaal dan een maand in je eentje naar de andere kant van de wereld, dus ik besloot het toch een kans te geven.

Ik boekte een maand geleden vrij spontaan een paar dagen Barcelona. Omdat ik een zeer betaalbare deal tegenkwam, besloot ik er gewoon voor te gaan. Niet te lang nadenken, gewoon doen. Het  voelde best wel een beetje dapper om dit te gaan doen. Ik heb er absoluut geen spijt van gekregen, want ik heb het geweldig gehad. In dit artikel vertel ik je wat meer over wat – volgens mij – de voor-en nadelen van het alleen reizen zijn.

De voordelen

Het allerallergrootste voordeel vind ik dat jij – en alleen jij – bepaalt wat je wilt doen. Of wat je niet wilt doen. En hoe laat, in welke tempo en op welke manier je dingen wilt doen. Het kan gewoon heel erg lekker zijn om eens geen rekening te hoeven houden met een ander. En nee, dat is niet egoïstisch. Ik denk dat het heel gezond is. Het is pure me-time en dat heb je soms gewoon even nodig. Wil je uitslapen? Kan. Of wil je juist als een vroege vogel op pad? Kan ook. Wil je de metro, bus of taxi pakken? Jij mag kiezen. Wat wil je eten vanavond? Dat hoef je aan niemand anders dan aan jezelf te vragen. Wil je de ochtend beginnen met een stevig rondje hardlopen of een yogasessie? Er is niemand die je uit zijn slaap haalt. Heb je zin om ’s avonds al om 8 uur in je pyjama rond te lopen, of een lang en warm bad te nemen op je hotelkamer? Je hoeft nooit te denken: is dit niet saai en zou ik niet nu naar een spannende club moeten? Kortom: heerlijk.

Je bepaalt dus je eigen programma. Een voorbeeld: ik wilde ergens naartoe. Het was nogal een onderneming, waarvoor ik eerst 20 minuten met een taxi moest en daarna nog een half uur bergopwaarts moest lopen. Toen ik daar aan kwam bleek het niet mogelijk te zijn om te gaan doen wat ik wilde doen. Natuurlijk baalde ik eventjes, maar daarna dacht ik: oké, ik wandel weer terug en ik zie wel wat ik hier in de buurt kan doen. Ten eerste hoefde ik me niet schuldig tegenover een ander te voelen, omdat ik diegene helemaal had meegesleept hier naartoe. Dat scheelt al heel veel stress. Daarbij komt dat je niemand hebt om tegenaan te mopperen, dus je bent er ook heel snel weer overheen. Ik denk echt dat dat een groot verschil maakt.

Super cliché, maar echt waar: je praat sneller met anderen. Ik heb praatjes gemaakt met eigenaren van juicebars en vintagewinkels. Ik kwam Nederlandse studenten tegen die met een opdracht bezig waren, met hen maakte ik ook een praatje. Ik praatte met de mensen met wie ik een appartement deelde. En hoewel ik heel erg op mijn privacy gesteld ben, is het natuurlijk toch wel heel leuk om wat mensen te spreken. Alleen is ook maar alleen en op een gegeven moment denk je: hoe lang heb ik eigenlijk mijn eigen stem al niet meer gehoord? Overigens, ook dát vond ik heel fijn. Een paar dagen niet zoveel hoeven te praten. Ik heb heel veel geschreven. Mijn notitieboekje heb ik overal mee naartoe gesleept en iedere keer als ik ergens zat – in een park, op een terras, op bed, in een restaurantje – heb ik dingen opgeschreven. Ook had ik altijd iets te lezen mee. Ik heb 2 tijdschriften en een half boek uitgelezen. Meer dan ik tijden thuis heb gedaan! Ik weet zeker dat ik hier niet aan toe was gekomen als ik samen met een ander op reis was geweest.

Jij bepaalt wat je eet. Wil je een paar dagen superhealthy? Niemand die het ongezellig vindt dat jij alleen maar salades wilt eten en juices wilt drinken. Of wil je juist een paar dagen helemaal los en alles eten wat je maar wilt? Niemand kan er commentaar op leveren. Beide is erg prettig!

6fed8290b6407bd570b692ed2c4f906e
bron foto

Nadelen

Natuurlijk, alleen reizen is niet alleen maar leuk. Tenminste, dat vond ik niet. Zo waren er best wel wat verloren momenten waarop ik dacht: hmm, het was wel gezellig geweest om nu een beetje te kletsen met iemand anders. Ook waren er momenten waarop ik dacht: jeetje, ik lach echt heel weinig deze dagen. Het is nou eenmaal zo dat je in je eentje niet heel snel keihard in een deuk zult liggen. Niet dat ik als een chagrijn door de stad liep. Helemaal niet zelfs, ik glimlachte erop los. Maar schaterlachen om grappen en niet meer bijkomen van het lachen, dat was er niet bij. En dat miste ik best wel, want ik hou van lachen. Als ik langer dan een paar dagen niet in een deuk heb gelegen, is er iets mis met me. Dus voor langere trips zou ik toch liever samen met iemand anders reizen. En niet alleen om te lachen, maar ook om van gedachten te wisselen over dingen en ervaringen te kunnen delen.

Ken je dat gevoel dat je ergens een foto van hebt gemaakt en dan aan iemand wilt laten zien hoe leuk of hoe lekker of hoe mooi iets was? Dat lukt bijna nooit, want diegene was er niet bij. En om écht te begrijpen hoe mooi, leuk of lekker iets was, moest diegene het toch zelf meemaken. Dat gevoel had ik een aantal keer. Je wilt met anderen delen wat je meemaakt of ziet en dat gaat toch lastiger via Whatsapp of foto. Aan de andere kant: ach, moet je dan altijd álles delen? Nee, dat moet of hoeft niet. Maar het is wel leuk.

Je verdwaalt sneller. Althans, dat was bij mij het geval. Nu moet ik zeggen dat ik mezelf heb verbaasd. Ik ben namelijk een topografisch drama. Kaartlezen kan ik niet en luisteren naar een TomTom gaat me ook moeilijk af. Maar toch ben ik maar 2 keer een beetje verdwaald. Valt mee toch? Ik heb het opgelost door een taxi te nemen, zodat ik niet in paniek ging raken of gestrest zou worden. Ik ken mezelf ;) Verder heb ik alles gelopen. Ik heb alleen in de bus van en naar het vliegveld gezeten en verder heb ik geen bus, tram of metro van binnen gezien. Ik heb heel wat kilometers gelopen, maar dat vond ik juist heel fijn. Maar goed, met z’n tweeën verdwaal je minder snel. Er is altijd één wat scherper dan de ander en je hebt ook met z’n tweeën naar de kaart gekeken. Nu moest ik het alleen uitzoeken. Om te voorkomen dat ik zou gaan stressen, besloot ik om alles rustig aan te doen. Dan doe je er maar 30 minuten, ipv de 20 minuten die er eigenlijk voor staan, om van A naar B te komen. So what?

Je moet wat beter op je hoede zijn. Je bent helemaal zelf verantwoordelijk voor je eigen spullen, je veiligheid, enzovoorts. Dat betekende dat ik er rekening mee hield om niet in het donker alleen over straat te gaan. Ook was ik extra alert op mijn spullen (iets wat overigens in Barcelona sowieso heel erg nodig is!) en had ik telefoonnummers in een boekje opgeschreven voor het geval dat ik mijn telefoon zou verliezen of dat hij gestolen zou worden. Over dat soort dingen denk ik niet echt na als ik samen met iemand anders op vakantie ben. Dan denk je toch al gauw: “Ach, dat komt wel goed.” Nu dacht ik: het komt wel goed, maar ik moet wel mijn eigen boontjes doppen. Je bent je er gewoon meer van bewust en dat is maar goed ook.

Kortom: er zijn nadelen, maar deze zijn wel weer te overzien. Ik vond het echt heel erg fijn om zoveel tijd voor mezelf te hebben. De dagen leken veel langer en ik had het gevoel dat ik dingen bewuster beleefde. Je let beter op, je bent alerter, je kijkt meer om je heen. Als je op een terras zit met een boek of opschrijfboekje, kijk je toch af en toe even goed om je heen. Je ziet dan dingen die je misschien zou missen als je druk zit te kletsen en dat is best wel zonde. Aan de andere kant, druk zitten kletsen is dan weer heel gezellig. Kortom: het een is leuk, maar het andere zeker ook. Of ik nog eens alleen op stedentrip zou gaan? Ik denk het wel. Dan kies ik er wel weer voor om niet zo lang te gaan, want ik vond dit precies goed. (3 dagen, 2 nachten) Ik vond dit genoeg tijd om helemaal tot rust te komen en veel leuke dingen te doen.

Wie van jullie is er wel eens alleen op stedentrip geweest? En wie van jullie overweegt het? Ik lees het graag bij de comments! 

liefs, Merel. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

71 gedachten over “Alleen op stedentrip

 1. Mooi om te lezen hoe jij het hebt ervaren. Ik ga in dit ‘najaar’ naar Londen toe, ik vind het super spannend. Ik moet alleen nog even wachten of mijn tentamens niet toevallig in die dagen vallen.

  1. Gaat helemaal goed komen met jou Suus, echt waar. Ik weet zeker dat je er geen spijt van krijgt en zelfs een beetje trots op jezelf zult zijn. Keep me posted!

 2. ik vind het toch heel erg stoer dat je het hebt gedaan! mij likt het heerlijk een paar daagjes alleen onderweg te zijn, staat ook nog op mijn bucket list!
  xo, cheyenne

  1. Dankjewel :) Ik vind het zelf ook wel een beetje stoer, hihi.

 3. Niet alleen op stedentrip zelf geweest, wel twee keer met mijn vriend meegegaan die moest werken op de locatie (Stockholm en Barcelona). Dus de ochtend en middag voor mezelf en af en toe ook de avond.
  Ik deel je meningen wel. Het is echt heerlijk om gewoon je eigen plannen te kunnen maken en niets te hoeven laten of je schuldig te moeten voelen. Ik ben gek op shoppen, iets waar mijn vriend al snel genoeg van heeft. Nu kon ik de hele dag winkel in en uit zonder dat ik me schuldig hoefde te voelen, heerlijk! Ook leuk om de avond ervoor al een programma te maken voor de dag erop en helemaal zelf weten wat ik wilde gaan doen en gaan eten. Ik heb echt genoten.
  Maar ook ik had wel de keerzijde dat ik dan enthousiast iets wilde laten zien en dat het toch wel lastig was om het helemaal goed over te brengen. En soms wil je wel graag even een mening of alleen maar een oeh en ahh delen. Nu zag ik mijn vriend in de avond wel, maar toch mis je dat dan wel eens overdag.
  Eerder ging ik wel eens alleen naar voorstellingen, daar vergelijk ik het wel mee. Kom je helemaal happy thuis en dan kun je het niet echt delen. Toch is het wel eens heerlijk om te doen.

  Tamara :)

 4. Wat moedig dat je alleen bent gegaan! Ik kan me zowel de nadelen als de voordelen goed voorstellen. Het lijkt mij ook nog altijd erg tof om gewoon alleen ergens naar toe te gaan. Lekker zelf rondstruinen langs verschillende vintage shops.. heerlijk ^^.

 5. Ik ben wel eens alleen op een citytrip geweest. Afgelopen januari ben ik 4 dagen naar Berlijn geweest. Het was mijn vijfde keer in Berlijn,. Dus ik ben wel begonnen met iets dat me vertrouwd was.
  Zowel de positieve als in de negatieve punten die jij hierboven hebt beschreven herken ik. Zelf heb ik ondervonden dat wanneer het tijd is om te dineren, ik alleen bij restaurantjes naar binnen wil stappen waar ik me van te voren al prettig bij voel. Voel ik me enigszins ongemakkelijk in mijn eentje? Dan ga ik gewoon weg, ook al heb ik al wat te drinken besteld. Betalen en gaan :)
  Ik vond het erg leuk om alleen te gaan. De volgende keer ga ik naar een plek waar ik nog niet eerder geweest ben. Budapest lijkt me een leuke stad om in mijn eentje te verkennen.

 6. Ik heb twee vakanties alleen ondernomen.

  Ik wilde altijd op fietsvakantie, maar vond niemand die mee wilde. In 2009 stapte ik alleen op de fiets, om vervolgens duizend kilometer te fietsen in vijf dagen, naar het midden van Frankrijk. Dan merk je pas dat je op de snelweg niets van de reis ziet; op de fiets zag ik ieder dorpje, iedere kerk, de bewoners, de bakker, de kinderen die honderd meter achter me aan renden.

  En in 2012 ging ik twee weken naar Mumbai, ook alleen. (verslag: http://jaapgrolleman.com/mumbai-harsh-but-ingenious-at-heart/)
  De reis had echt een reclame-inslag, en alleen reizen gaf me de ruimte om bij reclamebureaus langs te gaan en mensen te ontmoeten die ik via internet kende. Ik sprak veel mensen van bureaus en ging bijvoorbeeld langs bij een DJ (en mocht live op de grootste radio van Mumbai, vertellen over m’n reis!).

  (Ik ben ben geen anti-feminist, maar als je als vrouw alleen naar India wilt reizen zou ik er goed over nadenken en je heel goed voorbereiden. Het land is zo bijzonder dat je veel voor lief kunt nemen, maar niet alles.)

  Alleen reizen geeft de ruimte om precies te doen wat jij wilt, en te ontdekken. Ook deels jezelf, denk ik – want je reflecteert alles aan jezelf en je notitieboekje.

 7. Ik ga tegenwoordig vaker alleen op vakantie dan samen.
  Juist om al de redenen die je opnoemt bij de voordelen. Vorig jaar
  ben ik naar Athene geweest in mijn eentje. Ik vond het heerlijk. En als ik behoefte had om te praten maakte ik een afspraak via couchsurfen.org. Samrn een museum bezoeken of voor een drankhe. Een daarna weer je eigen weg volgen.

  1. Dat is ook een goede tip, met mensen afspreken ter plekke!

 8. Voordat ik een relatie had ging ik geregeld alleen op stedentrip omdat ik het veel leuker vond dingen alleen te ontdekken. Daarnaast heb ik een half jaar in het buitenland gestudeerd en vorig jaar nog alleen naar het buitenland geweest om twee maanden in een pension te werken. Toen had ik trouwens al een paar jaar een relatie, dat was dus wel moeilijk. Maar ook nu vind ik het heerlijk om af en toe dingen echt alleen te ondernemen omdat het zo belangrijk is tijd voor jezelf te hebben met je eigen gedachten en eigen gedrag en vooral eigenaardigheden ;)

 9. Oh, alleen reizen, heerlijk!!
  In 1999 drie maanden alleen naar australie geweest, 2005 nog twee weken alleen naar thailand… Vele trips en vliegreizen sowieso alleen of gedeeltelijk alleen gemaakt.
  Ook veel samen gereisd met vriendinnen en vriend, hoor, maar ik vind de vrijheid en rust die het met zich meebrengt vreselijk genieten. Alleen zijn met jouw gedachten en de omgeving, en verantwoordelijk zijn voor jouw eigen geluksmomentjes, laat maar komen wat er komt!!
  Inmiddels moeder van twee jonge kindjes en alleen reizen zit er niet meer in, maar nu ik het zelfs een kadootje vind om even alleen naar de supermarkt te kunnen gaan, verlang ik stiekem soms naar een heeeeel klein weekje verre reis… ;) …

  1. Hoi! Leuke blog. Per januari ben ik na 13 jaar dienstverband zonder werk; mijn eigen keuze en veel zin in minn nieuwe werktoekomst. Maar eerst wil ik 10 dg op reis. Alleen. Man en drie kids (9,5,4) blijven lekker thuis. Maar waarheen? Wat te doen? Ik zoek inspirerende locaties om helemaal te ontspannen en toch actief te zijn (wandelen enz). Yoga of sapvasten of retraite tot stedentrip. Liefst niet de andere kant vd wereld ivm milieubelasting met vliegen.
   Heeft iemand hier een mooie tip?
   Niet: barcelona, athene, londen, parijs, berlijn of scandinavie (skivakantie nog).
   Ben benieuwd!

 10. Ik ga binnenkort enkele dagen alleen naar Nancy. Iedereen aan wie ik dat vertel, vindt dat maar raar, maar ikzelf kijk er net heel erg naar uit om gewoon te kunnen doen wat ik wil en met niemand anders rekening te moeten houden.

  1. Same here. Ongeveer iedereen die ik het vertelde reageerde met: heb je daar dan met iemand afgesproken? Of: ga je voor je werk ofzo? Maar weinig mensen konden begrijpen dat ik heel bewust in mijn eentje op stedentrip wilde :)

   1. Ja, zo reageerde ook iemand bij bij: “Ja maar, je gaat daar dan logeren bij iemand die je kent?”. Nee dus. :-)

 11. Alleen reizen. Heerlijk! Maar meestal ga ik op bezoek bij vrienden in het buitenland. Toch aanspraak, maar als zij aan het werk zijn, kan ik lekker de hort op. Express een soort van verdwalen. Komende week ga ik met een vriendin naar Barcelona. Het is tijden geleden dat ik met iemand op vakantie ben geweest, dus voor mijn een uitdaging ;). Leuk om je enthousiaste verhaal te lezen!

  1. Dat is ook een heel goede optie: bij bekenden logeren en dan overdag (of juist ’s avonds, of beide) lekker je eigen ding doen. Heb je toch de vertrouwdheid van een adres en mensen op wie je kan terugvallen. Ideaal!

 12. Oh, en in het donker over straat in Barcelona kan prima! Maar goed, ik verblijf dan ook nooit in Raval of ook maar in de buurt van de Rambla ;).

  1. Oh hier ben ik benieuwd naar! 5 januari ga ik alleen naar Barcelona, zijn er goede en minder goede wijken? Ben er nog nooit geweest!

 13. Ik heb 9 maanden alleen stage gelopen in Engeland. Daar ben ik dan wel alleen naar toe gegaan, maar via mijn stage veel mensen ontmoet. Een paar jaar later ben ik alleen naar Londen geweest voor een stedentrip van 4 dagen. Dat vond ik erg leuk, je kan inderdaad doen waar je zin in hebt. Sindsdien ben ik nooit meer alleen op reis geweest, misschien toch maar weer eens doen.

 14. Wat stoer dat je dit gedaan hebt! Voor alles is een eerste keer misschien wat eng, maar de kick naderhand is vast heel groot. Dapper hoor.

  Ik reis al een jaar of vijf alleen, overal ter wereld. Op dit moment ben ik ruim zes maanden alleen naar Azië. Ik ben net zeven weken onderweg en heb me nog geen moment alleen gevoeld. Er zijn zoveel andere alleenreizenden, dat ik in theorie geen dag alleen hoef te zijn als ik dat niet wil. De vrijheid is onbetaalbaar, echt.

  Ik heb zelfs vorige week een 100% vegan restaurant ontdekt in de Filipijnen, een echt vleesetersland waar vegetarisch eten vaak alleen rijst en fruit betekent…

  1. Wow, wereldreiziger nummer zoveel die reageert. Ik kijk er echt van op hoeveel mensen er zó reislustig zijn.Tof hoor!
   Ik denk dat zo’n voorbeeld als een restaurantje in de Filipijnen ook vooral gebeurt als je alleen bent. Zo herinner ik me een trip naar Istanbul met collega’s. Hartstikke leuke trip gehad, maar iedere avond makkelijk bij een toeristenrestaurant gegeten. Niks aan. Een volgende keer zou ik er op uit trekken met mijn lijst met veggie adressen!

 15. Geen citytrip, wel vakanties alleen. Surfvakantie ofzo. Vind het leuk dat je dan altijd nieuwe vrienden maakt.

 16. Super tof dat je het gedurfd hebt. En echt heel fijn dat je het zo naar je zin hebt gehad!

  Alleen op reis gaan is een van mijn meest favoriete dingen om te doen. Ik ben in 2009 (toen was ik 24) nogal impulsief in mijn eentje naar Chicago gegaan voor 10 dagen, en het was de beste beslissing die ik ooit genomen heb.
  Dit schreef ik erover in mijn dagboekje “”I went to get to know myself better, to love myself more, respect myself more. Everything I had hoped for and more I have learned from this week. This week taught me more about myself than many many therapy sessions could’ve ever done. I recommend packing your bags and flying away to every girl who feels trapped.. uncertain about her abilities.”

  Daarna ben ik nog in mijn eentje naar Toronto, twee keer naar Vancouver en Portland geweest.
  Het fijnste aan alleen reizen vind ik dat je helemaal op je eigen tempo leeft en geen verplichtingen hebt. Het werkt als een soort reset. Ik weet na zo’n vakantie weer wat ik echt belangrijk vind en heb enorm veel inspiratie opgedaan.

  1. Wow, wat een reislustige mensen reageren er allemaal hier. Geweldig om te lezen. Wat je zegt is waar: het werkt als een reset. Zelfs al ben ik maar een paar dagen weg geweest, ik voelde me erg opgeladen. En ik had ook weer wat nagedacht over mezelf en over wat ik belangrijk vind, enzovoorts. Je komt eventjes los van alles, omdat je alleen jezelf hebt om over na te denken.

 17. Volgende maand ga ik vijf dagen in mijn eentje naar Berlijn. Mijn eerste stedentrip alleen. Ik ben voor mijn werk wel een paar keer alleen naar het buitenland geweest maar dat was toch anders omdat de dagen vol afspraken zaten.
  Ik ben heel benieuwd hoe ik het ga ervaren. Kijk er enorm naar uit! Vorig jaar met partner in Berlijn geweest en was er zeker nog niet klaar. En even helemaal geen rekening te houden met anderen lijkt me stiekem wel heel lekker!

  1. Heel veel plezier! Berlijn lijkt me heel geschikt om solo te doen!

 18. Wat een leuke trip heb je gemaakt! Barcelona (en elke grote leuke stad) lijkt me ook echt geschikt om in je eentje te doen. Ik ben zelf eind maart, in een geweldig zonnig weekend, in mijn eentje naar Berlijn geweest. Een bewuste keuze, ik wilde ook uitproberen hoe ik dat zou vinden in mijn eentje, even tot rust komen en ik was nog nooit in Berlijn geweest dus genoeg te doen en te zien! Ik herken je voor- en nadelen heel erg. ’s Avonds alleen eten vond ik niet heel gezellig, hoewel ik wel aan de praat raakte met de eigenaresse van het hotel waar ik verbleef en dat was ook heel leuk. Ik had wel een lunchafspraak met 2 ex-collegaatjes die nu in Berlijn wonen en ik had een toevallige ontmoeting met een oud-studiegenootje en haar vriendin in een park. Stond ik wel even raar te kijken toen ik hoorde “hé Ruth!”.. Maar supergezellig en ik merkte dat ik inderdaad even opleefde omdat ik mensen had om ervaringen aan te vertellen. En voor de rest was ik helemaal blij met mijn vrijheid en mijn eigen gezelschap :) Ik vind het een aanrader, en naast deze trip ben ik net terug van een verre trip (Indonesie) met man en 2 kinderen en in het najaar ga ik nog met manlief naar Bilbao, ook zo’n zin in.. Die afwisseling van bestemmingen en reisgezelschap vind ik erg leuk!
  Ben benieuwd waar je nog meer naar toe gaat, met anderen of alleen!

  1. Ik herken je verhaal helemaal inderdaad! Het is dan opeens toch wel heel erg leuk om eventjes met iemand te kletsen. Berlijn vind ik trouwens ook een goede stad om in je eentje te ‘doen.’ Het zou voor mij ook een optie zijn, omdat ik de stad al goed ken. Aan de andere kant; nieuwe steden ontdekken is ook altijd weer leuk… en er is nog zoveel te zien! Veel plezier op je volgende bestemming!

 19. Wat leuk om te lezen dat je zo hebt genoten van je solo citytrip. Barcelona is ook een heerlijke stad.

  Mijn eerste keer alleen op reis was meteen 4 maanden Azië op mijn 21e, daarna was niks meer eng. Ik hou erg van reizen maar mijn vriend of vriendinnen hebben lang niet altijd tijd/zin/geld om mee te gaan, dus dan ga ik alleen. Vorig jaar een maand naar Chili en een paar weken geleden een lang weekend Stockholm.

 20. Super leuk om je verslag te lezen! Herkenbaar, de dingen die je noemt. Ik ga al jaren alleen op reis en ik wil niet meer anders. Het is het ultieme gevoel van vrijheid. De nadelen die je noemt herken ik wel, maar zo nadelig vind ik ze niet. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus als je goed voorbereid weggaat zijn er alleen maar voordelen :-) Ik ben vooral lange backpackvakanties gewend en mijn laatste solotrip was een interrail door Europa. Hopelijk komende zomer een citytrip naar Berlijn.

 21. Ik ga sinds mijn 19de vooral alleen op pad. Zoals je aangeeft is samen gaan ook erg fijn: je beleeft zo’n stad dan toch op een andere manier. Mijn langste reis was alleen 30 dagen naar de VS zonder auto haha. Dit jaar ga ik in mn uppie interrailen en ga ik o.a. naar Barcelona. Ook erg spannend voor mij omdat mijn andere tripjes alleen altijd naar Engelstalige landen waren waar ik dus altijd met iedereen kon kletsen. Maar ik vond het eens tijd om Europa in al haar glorie eens te bekijken.

  1. Wow, reislustig type ben je! ;) Tof hoor. Ik vind het juist fijn om in Europa te zijn, omdat dat toch een beetje ‘dichtbij huis’ (wat ik een geruststellende gedachte vind) gevoel geeft. Interrailen wilde ik vroeger altijd een keertje doen. Inmiddels niet meer, omdat ik gewoon niet zo lang van huis weg hoef. Ik ben eerder van een midweekje dan van bijvoorbeeld 3 weken, maar ieder zo zijn ding natuurlijk. Heel veel plezier!

 22. Goed zeg! En een hele leerzame ervaring dus. Ik durf niet zo goed. Ik geloof wel dat je sneller met mensen praat, maar toen ik alleen naar een festival ging, voelde ik mij al erg eenzaam. En de veiligheid. Maar het lijkt mij ook een gevoel van vrijheid. Eerlijke blog, kan ik ook wel wat mee ;)

 23. Karla foulon ( karma mitchou) schreef:

  Ik denk er ook over om eens alleen op city trip te gaan. Ik heb een lange relatie gehad en nu zijn wel bezig te scheiden. (Ik heb zelf nooit willen scheiden maar het is mijn man zijn gedachtegang. …). Ik heb eigenlijk altijd alles gedeeld met hem. We zijn ongeveer 20 jaar samen geweest. Ik kan dus niet veel meer echt delen want ik heb nog wel vriendinnen maar die hebben hun eigen gezin en kinderen Enzo. … het in dus eerder noodzakelijk om het alleen te doen maar tegelijkertijd zou ik het wel stoer vinden van mezelf… ik ben er nog niet zo uit.

  1. Misschien zou het je juist heel erg goed doen! Iets wat helemaal voor jou is en waar je misschien weer kanten van jezelf tegenkomt die je nog niet kende. In elk geval veel sterkte gewenst!

 24. Dapper dat je het gedaan hebt! Ben het trouwens eens met de voor-en nadelen in dit artikel. Ik denk niet dat ik altijd alleen zou gaan, maar voor af en toe lijkt het me zalig.

 25. Ik vertrek in augustus voor een jaar naar Honduras. Ik ga er wel bij een gastgezin wonen maar ik zie het wel als een solo reis :)
  Ik hoop erna ook nog veel alleen te gaan reizen, maar op je 17de alleen naar de andere kant van de wereld trekken is op zich al wel een prestatie.

 26. Ik ben nog nooit helemaal alleen ergens heen geweest, maar het staat wel op de planning voor binnenkort (het komt er steeds maar niet van, slecht excuus…). Het lijkt me heerlijk, ik ben ook echt een ‘alleen-zijn-mens’.

 27. Heel leuk artikel om te lezen, aangezien ik zelf ook een weekje voor jou in mijn uppie naar Barcelona was gegaan. Vond het ook heerlijk om mijn eigen plan te trekken, alleen af en toe is het ook handig dat je iemand hebt om even lekker mee op een terrasje te zitten. Toch merkte ik ook dat je als je alleen bent veel meer om je heen kijkt en dingen ontdekt, zeker niet onbelangrijk!

 28. Leuk om te lezen. Ik zou graag een keertje alleen op vakantie gaan. De vrijheid lijkt me heerlijk. Maar ik durf niet zo goed omdat ik bang ben om me eenzaam te voelen. En dat terwijl ik thuis ook alleen woon en veel in m’n eentje doe… Hmm, iets om over na te denken…

 29. Echt zoooooo stoer dat je gewoon helemaal in je up bent gegaan. Leuk joh. Lijkt me een hele andere ervaring. Ik heb altijd het idee dat ik me snel ga vervelen, maar lijkt me daarom wel een uitdaging om eens te proberen. Heel soms denk ik eraan om in m’n eentje te gaan reizen, maar ik durf dan weer niet zo goed. De voordelen zijn daarom wel heel leuk om te lezen! Wie weet..

 30. Ik reis al jaren solo, en vind het heerlijk. Jordanie, Australie, Thailand heb ik allemaal in mijn uppie gedaan. De voorpret alleen al, als je helemaal alleen je eigen programma kunt bedenken. En als je contact met mensen wilt, is dat vaak helemaal niet moeilijk, zeker als je ook nog eens een excursie of sportieve activiteit boekt, daar tref je andere toeristen in kleine setting, en is raak je snel aan de praat.

  Deze zomer denk ik er over om in mijn uppie via airbnb naar Parijs te gaan voor een paar weken, kan me zo op verheugen!

 31. Wat een supertof verhaal om te lezen! Inspiratie & genieten om het te lezen!
  Voor mij helemaal leuk omdat ik over 1,5 week voor de eerste keer 5 dagen alleen weg ga naar Paris :-)
  Ook met airbnb overigens. Heel veel zin in!

 32. Zeker dapper en leuk om te lezen! Ik heb ook nog steeds de wens. Dan denk ik aan Berlijn of New York (da’s helemaaal spannend natuurlijk..!) Het is nog steeds een missie van me…het gaat gebeuren, wanneer precies weet ik niet, maar heel erg lang zal het niet duren!

 33. Wat leuk dat je dat gedaan hebt, knap! Ik ben alleen naar Australië geweest voor 6 maanden, ik liep 5 maanden stage en daar leerde ik genoeg mensen kennen. Daarna ben ik een maand alleen gereisd en heb er bewust voor gekozen om in hostels te slapen, daar leer je genoeg mensen kennen.
  In het najaar ga ik alleen op reis naar Azië, en kies weer voor hostels, want een beetje aanspraak is inderdaad wel leuk ;)

 34. Wat een leuk artikel en inspirerende reacties. Ik ga deze zomer naar een vriendin in Duitsland en vind de treinreis van 7 uur in mijn eentje al vreselijk spannend…ben eigenlijk gewend om reisgenot min of meer af te laten hangen van mijn gezelschap en ga altijd erg op in de gedeelde ervaring. Tijd voor een nieuw perspectief!

 35. Wat leuk dat je dit gedaan hebt! Een reis om nooit te vergeten ;-).
  Ik ben 4 jaar geleden 3 nachtjes naar Londen geweest in mijn eentje. Was er al vaker geweest met vriendinnen, zus en moeder maar wilde graag een keer alleen. Ik herken je voordelen en nadelen heel goed! Vlak na de Londentrip heb ik mijn vriend leren kennen en is het er niet meer van gekomen om het nog een keer te doen, maar ik heb me nu voorgenomen om in het najaar of volgend jaar voorjaar weer een keertje alleen te gaan.

 36. Ik ben nog nooit alleen op stedentrip geweest. Wel probeer ik als ik voor werk naar het buitenland moet een paar uur voor mezelf te hebben om de stad te ontdekken. Zo heb ik dat vorig jaar in Londen en Athene gedaan. Ik vond het op zich best lekker dat ik in sneltreinvaart overal naar toe kon hollen zonder iemand mee te slepen. Ik vond het alleen niks aan om ergens alleen te eten. In een lunchcafeetje met slechts een klein eetbarretje ging het nog wel maar ’s avonds vond ik het echt niet gezellig om alleen te eten.

 37. Ik zou zeker graag eens alleen naar een citytrip gaan, maar liefst naar een stad waarvan ik de taal in meer of mindere mate beheers. Ik denk dat Londen, Parijs of zelf Amsterdam leuk zouden zijn voor een eerste keer (Belgje hier!). Anderzijds: ben al op m’n eentje een jaar naar Moskou gaan studeren, dus veel kan er tijdens zo’n stedentripje niet misgaan denk ik dan :)

 38. Fijn om jouw ervaring te lezen!
  Zelf ga ik over een maandje voor het eerst alleen op vakantie: een weekje naar Sicilie. Hoewel ik het heel spannend vind, heb ik er ook ontzettend zin in. Heerlijk van het weer genieten, lekker eten, wijntje erbij, veel tijd op terrasjes doorbrengen. Maar neemt niet weg dat ik me wel afvraag of ik het een week lang vol ga houden met mezelf ;). Maar ik vind het echt iets wat je een keer gedaan moet hebben in je leven!

  xx Farah

 39. Ik wil dolgraag volgende maand een weekend weg, omdat ik er echt even tussen uit moet. Helaas kan er niemand met me mee, dus overweeg ik om alleen te gaan. Via Google kwam ik bij jouw blog terecht, wat fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die stedentrips alleen doen! Ik ben wel een beetje bang voor mijn veiligheid, daarom zoek ik wel een stad waar ik me veilig kan voelen. Barcelona ben ik al eens geweest, dus het lijkt me leuk om iets nieuws te ontdekken. Heeft er iemand tips? Het liefst een plekje waar ik ook nog van het nazomerweer kan genieten.

 40. Hartstikke knap dat je in je eentje bent gegaan! Afgelopen jaar heb ik mijn eigen stedentrip solo gedaan. Omdat ik het toch een beetje eng vond heb ik gekozen voor iets in eigen land: Breda. Heb heerlijk overnacht in hotel de Klok, stadshotel in hartje centrum. Écht een aanrader! Vond het natuurlijk wel een beetje spannend maar ik heb zo’n tof weekend gehad, ga dit jaar in m’n uppie naar Berlijn, kan niet wachten tot het zover is.

 41. het is een flow waar je in moet komen,maar mij bevalt het erg goed. Het is ooit begonnen met een half jaar Australie en vond het toen moeilijk om weer te wennen aan een reismaatje. Ik ga regelmatig alleen weg. Ook omdat ik als ik moet wachten totdat iemand mee wil naar mijn vage vakantie verlangens, ik nergens kom. Net zitten kijken voor 2 weken Ierland alleen. Buiten je comfortzone valt zoveel te zien!

 42. Wat een herkenbaar stuk! Ik ga regelmatig alleen op stedentrip en vind het heerlijk, hoewel het zeker ook nadelen heeft. Het ligt wat mij betreft ook best aan de stad. Zo raak je in NY heel makkelijk met iedereen aan de praat (zelfs als je daar helemaal geen moeite voor doet), terwijl dat in Parijs een stuk lastiger is, vooral als je geen Frans spreekt. Ik merk wel dat mijn zintuigen meer “open” staan als ik alleen reis. Ik ruik die heerlijke broodlucht eerder, zie sneller wat een bijzonder verliefd stelletje daar loopt en ben me bewust van heel de omgeving.

 43. Ik ben het aan het overwegen, maar da voor vijf dagen / een weekje. Ik wil namelijk ook even strand erbij, daarom twijfel ik tussen Lissabon, Barcelona, Athene, of gewoon helemaal niet. Ik vind het heel eng maar het lijkt me ook een hele vette ervaring en super leerzaam enz. Ik wil ook voor langere tijd alleen backpacken, dus dit lijkt me wel een mooi begin eigenlijk.

 44. […] Ik wilde het solo-reizen dus zeker nog eens een kans geven, maar dan wat dichterbij huis. Dat werd Barcelona. (klik op de link voor een verslag over alleen op stedentrip gaan) Dat beviel, op een enkel eenzaam […]

 45. Nou dames, jullie verhaal en de reacties hebben mij echt overgehaald! Eind juni ga ik lekker 3 daagjes (alleen) naar Barcelona!! Spannend!!!!

 46. ik wil dus volgend jaar zomer met mijn vriendin naar Londen. nu zit ik dus een beetje rond te kijken hoeveel het gaat kosten. wil ik iets bekijken en onze geboorte datums invullen moeten we 18 zijn iemand tips ?

 47. Hola! Na wat googlen over reismaatje gezocht kwam ik op jullie artikel uit! Ik overweeg om alleen te gaan maar heb toch meer de behoefte om met iemand samen m’n dagen in te vullen. Wie wil half september mee op citytrip? X

 48. Alleen een stad bezoeken… Ik ben er dol op. Ik kom altijd helemaal blij en zen terug.
  Ik boek altijd een fijne Airbnb mét bad, ga overdag op pad (na een lange luie brunch in het huisje) de stad verkennen en doe dan precies waar ik zin in heb… Naar een museum, vegan tentjes uitproberen, fiets huren en een beetje cruisen, op terras zitten met een biertje en een boek, whatever….
  Dan ’s avonds uitgebreid in bad met luxe schuim en de laptop naast me met een fijne film. Liefst ook met een glas bubbels wegzakken in de bubbels.
  Ik geniet er enorm van, heb op deze manier Barcelona, Parijs en Dresden bezocht en zo ongeveer alle Vlaamse steden ( Vlaanderen!! <3 Je bent er zo en toch echt even weg. )
  Niet eng vinden, gewoon doen!

 49. 100% herkenbaar. Enkel ;) alleen lachen doe ik ook volop. Thuis schrikken de katten van mijn uitbundige volume. Op reis lach ik ook om vanalles, zie eigenlkjk mijn omg niet,.of en hoe die regeert.
  Nadeel van veel/ altijd alleen reizen. Ik durf niet zo goed meer met iemand. Ben al wek 54 scheelt mogelijk ook, woon alleen ook naar tevredenheid.

 50. Zo fijn om te lezen dat er nog andere vrouwen zijn die alleen reizen ?!
  Ik ben zeker gedurende 15 jaar niet op reis geweest, daar we onze honden niet aan een oppas wilden overlaten en mijn man niet perse op reis hoefde. Was oké voor mij, maar op een gegeven moment begon het toch te knagen en wou ik een stukje van de wereld zien.
  Toen ik voor het werk naar lissabon en daarna naar praag werd gestuurd vond ik het super om deze steden te bezoeken, ook al had ik weinig tijd en was het in mijn eentje. Ik ontdekte dat alleen op verkenning gaan mij geen schrik aanjoeg.
  Kort daarna heb ik voor mezelf een heuse citytrip naar barcelona geboekt. Was super, heb veel gezien, maar ook veel gelezen op bankjes op leuke pleinen of terassen. Iets wat niet zou lukken als je met anderen rekening hoeft te houden! Alleen op restaurant vond ik minder fijn, maar ben wel blij dat ik dat gedurfd heb.
  Binnenkort ga ik in mijn eentje Venetie verkennen, ik kijk er al naar uit! En volgend jaar hoop ik new york te bezoeken ?. Dus heb de smaak te pakken!
  Iedereen die twijfelt om alleen op reis of citytrip te gaan zou ik aanraden om dit gewoon te doen. Het is een echte verrijking van je leven ?!

 51. Tof om dit te lezen! Ik heb zojuist een vliegticket geboekt naar Barcelona! 4 dagen in mn eentje oppad, alles doen waar ik precies op dat moment zin in heb & lekker slapen in een hostel! Ben nog opzoek naar een leuk centraal gelegen hostel, iemand tips?

  Ik ga in Januari, en ben al aan het aftellen.. spannend, maar zoveel zin in!

 52. Het hoi,

  Ik wil in de zomervakantie alleen naar Stockholm. Heb het gister aan mijn moeder vertelt die er niet zo blij mee was 🤨 sorry mam! Afgelopen zomer ben ik er een paar dagen met mijn moeder geweest wat heel leuk was :) maar nu ga ik alleen! Vind het wel heel spannend! Ben een beetje bang dat ik op gegeven moment denk, zo en nu? Dat ik niet zo goed weet wat ik verder nog moet doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *