Aloha Bar x De Groene Meisjes (vegan diner)

Recept: nachos met bloemkool couscous en salsa. Dit recept mag ik van de chef van restaurant Aloha in Rotterdam met jullie delen. Lees de stap-voor-stap uitleg. #vegan #nacho's #aloha
Recept: nachos met bloemkool couscous en salsa. Dit recept mag ik van de chef van restaurant Aloha in Rotterdam met jullie delen. Lees de stap-voor-stap uitleg. #vegan #nacho's #aloha
Recept: nachos met bloemkool couscous en salsa. Dit recept mag ik van de chef van restaurant Aloha in Rotterdam met jullie delen. Lees de stap-voor-stap uitleg. #vegan #nacho's #aloha
vegan

Iedere keer als iemand me vraagt naar tips voor een dagje of een weekendje Rotterdam, stuur ik diegene naar Aloha. Dat is niet alleen maar omdat Aloha gewon een heel tof restaurant in het voormalige Tropicana zwembad is. En ook niet alleen maar omdat het restaurant het allermooiste uitzicht over de Maas en de skyline van Rotterdam heeft. Maar het is ook, of misschien ook wel vooral, omdat je er zo ontzettend lekker (vegan) kunt eten. Ik wil jullie vandaag voor iets tofs, iets waar ik zelf heel veel zin in heb, uitnodigen. Maar ik wil ook een verhaal en een recept met jullie delen. Met andere woorden: lees maar gauw verder!

Wat ik tof vind van Aloha, is dat het geen veganistisch restaurant is, maar er wel fantastisch vegan gekookt wordt. Dat zie je niet heel vaak. Ik vind het zelf prettig om naar een restaurant als Aloha te kunnen gaan met een gemixt (vegan en non-vegan) gezelschap, omdat iedereen dan kan eten waar hij of zij zin in heeft. Plus: als veganist hoef je bij Aloha helemaal niks in te leveren. Hier worden geen geitenkaassalades-zonder-geitenkaas geserveerd, en je hoeft het ook niet de hele avond op een schaaltje frietjes met ketchup te teren. Ik overdrijf het nu misschien een heel klein beetje, maar dat is bij veel niet-vegan restaurants echt nog wel eens het geval. Bij Aloha niet. De chef weet precies wat ze doet en maakt echt fantastische en heel creatieve plantaardige gerechten.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Ik vroeg Femke, de eigenaresse van Aloha, hoe dat zo kwam. Ze vertelde me dat ongeveer een jaar geleden één van haar medewerkers, een afwasser, vegan at en aangaf dat hij het leuk zou vinden als er bij Aloha meer veganistische gerechten op de kaart zouden komen. Hij stelde voor om een vegan challenge te doen, met het hele team. Zo ontstonden de wekelijkse Vegan Challenge avonden die op de dinsdagen werden gehouden. Op dinsdagavond kon je alleen maar vegan eten bij Aloha. Dat is toch fantastisch? En dat vond men ook, want het was een groot succes.

Doordat er natuurlijk voor iedere dinsdagavond een lekker menu moest worden bedacht, werden de koks steeds creatiever als het om plantaardig koken gaat. Inmiddels is een aantal vegan gerechten niet meer weg te denken van de menukaart en ik vind dat persoonlijk echt een heel tof resultaat nadat een jaar geleden de afwasser dit voorstel heeft gedaan. Zo zie je maar: soms moet je gewoon het goede voorbeeld geven en dan komt er vanzelf van alles in beweging.

Vegan Challenge

Inmiddels is er niet meer wekelijks een Vegan Challenge avond, maar wordt het een maandelijks evenement waarbij het team van Aloha flink wil uitpakken. En guess what? Ik heb de eer om te mogen openen met de eerste editie op 10 april! Dan is er namelijk een De Groene Meisjes X Aloha diner en ik heb er echt al heel veel zin in!

Het idee is eigenlijk heel simpel: we komen op dinsdagavond 10 april bij elkaar bij Aloha in Rotterdam, en eten een fantastisch diner voor €32,50 per persoon. Uiteraard zullen er ook lekkere bijpassende veganistische wijnen worden geserveerd voor wie daar zin in heeft.

Het lijkt me de perfecte gelegenheid om kennis met elkaar te maken, kennis met Aloha te maken en wie weet ook wel de plantaardige keuken wat verder te ontdekken – mocht je dat nog niet hebben gedaan. Kortom, het diner is voor iedereen, of je nu vegan bent of niet!

Reserveren voor het diner kan via deze link (klik!) en ik zou je willen adviseren om dit ruim op tijd te doen, want het kon wel eens druk worden en je wil natuurlijk graag verzekerd zijn van een plekje :)

Recept: nachos met bloemkoolcouscous en salsa

vegan

Om jullie alvast een beetje lekker te maken voor het diner, mag ik van de chef van Aloha een recept met jullie delen. Natuurlijk is het een béétje een aangepaste variant op het origineel zoals dat bij Aloha geserveerd wordt. Immers, ik ga er vanuit dat de meesten van ons geen professionele chefs zijn en dat we onze boodschappen gewoon bij de supermarkt willen doen. Maar dat dit een iets eenvoudiger versie is, dat maakt het gerecht niet minder lekker, dus laten we aan de slag gaan!

Sidenote van de chef: Aloha kiest er bewust voor om niet in alle gerechten waarin smeuiigheid gewenst is avocado’s te gebruiken, want dat is niet per se een heel duurzame oplossing. En ook daarin wil Aloha haar verantwoordelijkheid nemen, dus kunnen er andere producten worden gebruikt. Zoals, in dit geval, bloemkool!

Wat heb je nodig?

1 fles biologisch appelsap
suiker
azijn
agar-agar (plantaardig bindmiddel, vervanger van gelatine)
1 bloemkool
vegan mayonaise
zout en peper
2 tomaten
1 venkelknol
1 appel
1 rode ui
green salsa van het merk La Morena
een zak tortillachips

Wat ga je doen? 

1. Maak eerst een appelgel. Dit doe je door 1/2 fles biologische appelsap met 1 eetlepel suiker en 2 eetlepels azijn te koken. Gebruik een plantaardig bindmiddel, zoals agar-agar om er een gel van te maken.

2. Rasp 1 (rauwe) bloemkool fijn. Meng de bloemkoolrasp (bloemkoolcouscous kun je het ook noemen) aan met veganistische mayonaise (gewoon te koop in de supermarkt) tot het een smeuïg geheel is. Breng de bloemkoolcouscous op smaak met de appelgel, zout en gemalen peper.

3. Maak een salsa van 2 tomaten, 1/2 venkel, 1/2 appel en 1/2 rode ui, die je allemaal in heel fijne blokjes snijdt.
Meng dit met green salsa van La Morena, die onder andere bij Albert Heijn te koop is.

4. Serveer de bloemkoolcouscous en de salsa met lekkere tortillachips, die je kant-en-klaar kunt kopen, maar die je ook kunt maken door maistortilla’s te frituren.

Ik kijk er ontzettend naar uit om jullie op 10 april te verwelkomen bij Aloha en om gezellig met z’n allen te eten! Nogmaals: vergeet niet te reserveren, want je wil hier écht bij zijn ;) (voor de zekerheid hierbij de link nog een keer) Tot dan! 

 

 

Foto’s: Sophia van den Hoek 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

17 gedachten over “Aloha Bar x De Groene Meisjes (vegan diner)

 1. Wat een tof idee! Ik kom al bij Aloha sinds het net geopend was voor publiek (toen konden we zelfs nog bij de glijbanen komen!). Maar ik ben tot nu toe nog nooit naar de Vegan Challenge geweest, hoewel ik er wel van af weet. Deze editie lijkt me echt super leuk! Ik vraag me alleen één ding af: ik moet ook glutenvrij eten. Is dat deze avond mogelijk?

  1. Oeh, dat is een goede vraag… Ik denk niet dat het diner automatisch glutenvrij is. Wellicht kunnen er dingen worden aangepast, maar dat weet ik niet zeker. Ik zal het voor je navragen!

  2. Heb het gevraagd Lindsey: het diner kan glutenvrij als je dat bij de reservering aangeeft!

 2. De Alohabar is erg leuk qua locatie en het is heel leuk dat ze vegan gerechten serveren. Het enige jammere is dat ze (de laatste keer dat ik er was medio januari 2018) op de menukaart niet meer aangaven wat vegan is. Ik vraag me af wat de reden daarvan is.

  1. Ik denk dat het er mee te maken heeft dat ze vegan eten willen ‘normaliseren’. Dus dat mensen de gerechten kiezen omdat ze lekker zijn en niet links laten liggen omdat er bij staat dat het vegan is. Dat doen sommige mensen namelijk. Die denken: vegan is alleen voor vegans. Wat zonde zou zijn.
   Maar het personeel bij Aloha is super vriendelijk en je kunt altijd vragen naar de plantaardige/vegan opties en dan word je van harte geadviseerd hoor :)

   (en het diner op de 10e is uiteraard 100% vegan!)

 3. Ik had deze recept gemaakt voor een groep mensen. Wel spannend want ik had nooit zoiets eerder gemaakt zo. Het is ontzettend goed gelukt! <3 Nachos was in korte tijd snel OP! daar ben ik ontzettend blij mee! Ik maak dit recept dus opnieuw voor mijn verjaardag.

 4. deze reciepe is echt heerlijk. ik maakte dit gerecht voor mijn vrienden en ze vroegen me om het opnieuw voor hen te maken. iedereen was er dol op. er bleef niets over na het feest.

 5. Jammer dat je je blog zo laat doodbloeden.
  Grappig genoeg schreef je een stuk vaker toen je zei dat je een blogvakantie hield.

  1. Er zal uiteraard een reden zijn dat er erg weinig wordt gepost. Ik moet zeggen dat ik het ook jammer vind. Hopelijk gaat het goed met je Merel. Xx

 6. Wat een onwijs goed idee met die bloemkool! Inderdaad een goed alternatief voor avocado zeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *