Before the flood

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/90CkXVF-Q8M”]

Kun je de video niet zien? Klik dan hier.

Al sinds ik terug ben uit Nepal word ik ’s ochtends precies om 5 uur wakker. En nu dit weekend de wintertijd is ingegaan, lijkt het erop dat het gewoon in mijn systeem zit. De afgelopen dagen gebruikte ik die tijd, zo tussen 5 en 7, om maar alvast wat te werken, maar vandaag dacht ik: nee, even niet. Ik besloot lekker met mijn laptop in bed te blijven liggen en eindelijk de film ‘Before the flood’ te kijken.

Before the flood is gemaakt door Leonardo Dicaprio (officieel uitgeroepen tot ‘Messenger of Peace’ voor de Verenigde Naties) en wie hem een beetje volgt, weet dat hij zich al jaren (al sinds zijn 25e, en hij is nu 41,) inzet voor het verbeteren van het milieu. Dat is altijd een opvallend ding geweest, aangezien we Leonardo natuurlijk kennen als groot Hollywoodacteur en dat associeer je niet direct met serieuze onderwerpen als klimaatverandering en het welzijn van de aarde. En wat je ook van Leonardo vindt (ik vind hem vooral heel sympathiek overkomen,) het is een feit dat iemand met een mega bereik als hij gewoon een heleboel kan betekenen – en dat vind ik erg positief.

Before the flood gaat over hoe de aarde verandert, terwijl we ernaar staan te kijken. En dat komt door klimaatverandering. Natuurlijk weten we allemaal dat het klimaat verandert en ‘dat het echt niet langer zo gaat,’ – maar wat doen we er praktisch gezien aan? Heel eerlijk? Ik weet veel te weinig van dit onderwerp af. Toen Leonardo in de film zei ‘hoe meer ik zie en leer, hoe meer ik besef hoe weinig ik weet,’ was ik eigenlijk opgelucht. Als zelfs híj niet alles weet, dan is het niet zo gek dat ik nog maar een beginner ben. Maar het is waar. Hoe meer beelden en nieuwsberichten over smeltende ijskappen en verdwijnende vissoorten en instortende natuurgebieden er voorbij komen, hoe meer ik realiseer: jemig, dit is echt een ver-van-mijn-bed-show. En dat vind ik eigenlijk heel erg.

Als dat voor jou ook zo voelt, dan lijkt deze film kijken me een goed begin. Het is zeker geen ‘oh oh oh, het is toch allemaal wat?’ film. Geen drama en ellende, maar juist een heel sterk en positief in beeld gebracht verhaal. Het gaat over hoe we de tijd waarin we dachten dat het genoeg was om te switchen van peertjes naar LED-lamen, écht voorbij zijn nu. De film laat zien dat het echt tijd wordt om serieuze druk uit te oefenen op de politiek en de overheden, omdat er op veel grotere schaal veranderingen zullen moeten komen – willen we onze kinderen en kleinkinderen nog een aarde gunnen, om (gezond) op te leven.

Ik zal verder niet te veel spoilen, want dan hoef je de film niet meer te zien. Dat zou zonde zijn. Before the flood duurt anderhalf uur en ik hoop dat velen van jullie een beetje tijd zullen willen vrijmaken om de film te kijken. Ik heb de film (full movie,) hierboven in het artikel geplaatst, zodat je er meteen voor kunt gaan zitten. En als je de film dan hebt gezien, dan lees ik bij de comments heel graag wat je ervan vond. Ik hoop dat je net zo onder de indruk zult zijn als ik! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Before the flood

 1. Oh wat een goede tip Merel! Ik houd wel van een docu op zijn tijd en dit lijkt me echt super interessant om te zien. Het is wel een heftig onderwerp maar wel een maar ik in mijn achterhoofd mee bezig ben, terwijl je tegelijkertijd niet echt weet wat nou te doen (zoals je zelf ook aangeeft) omdat je gewoon zo wordt ‘meegesleurd’ in het leven van alledag.

 2. Zo goed dat je hier aandacht voor geeft<3. Tijdens de inspiration360 kwam Al Gore praten over de klimaatverandering. Dat was echt zo indrukwekkend en je wordt gelijk even wakker geschud dat er degelijk wel iets aan de hand is. Hij noemde ook op dat Nederland een van de slechtste landen was die hierin meeging. Gelukkig is dit wel veranderd het afgelopen jaar zij hij, maar wij zijn zeg maar wel het stoute jongetje achterin de klas. Ook liet hij zien hoe de natuur verstoort is en waarom we op het nieuws daar helemaal niets van zien. Echt heel bizar hoor. Ik ga dan ook zeker tijd vrijmaken om deze film te kijken. Dank je wel voor de tip Merel. X

 3. Ik zag al veel reacties van veganisten op Youtube, dit ontevreden waren over de documentaire. Wil hem graag vanmiddag even kijken .

  1. Weet je, veel veganisten zijn vrij snel ontevreden over dingen ;) Sorry dat ik het zeg, maar dat merk ik wel iedere keer weer. Ik vind het een heel realistische, inspirerende docu.

 4. Ik zag deze docu gisteren ook als aanrader op Ikbeniris.nl langskomen, dus ik ben nu toch wel benieuwd. Eerst dacht ik: ja hoor, vanuit de hele wereld luiden mensen de noodklok over het klimaat en die krijgen geen podium, maar als een Amerikaan een documentaire maakt, is dat opeens een ‘must-see’. Terwijl zijn eigen land nog wel het hardst ontkent dat er iets aan de hand is. Maar misschien moet ik er toch even de tijd voor nemen :-)

  1. Zeker doen! Ik vind het echt een aanrader. Ben benieuwd wat je ervan zult vinden :)

   1. Ik heb hem net gezien, erg indrukwekkend! Een aantal dingen wist ik al wel (of daar had ik in elk geval een idee van), maar een heleboel dingen ook niet. Bijvoorbeeld over dat Groenland verder kan opwarmen alleen doordat de sneeuw nu grauw is in plaats van wit.

    Ik denk dat ik mij maar eens ga verdiepen in het minderen met producten met palmolie erin…

 5. Ik zag de documentaire een paar dagen geleden en wat mij verontrust -ook al weet je zo’n dingen eigenlijk wel- is de macht van lobbyisten en beoaalde belangengroepen.
  Tegelijkertijd is het zo droevig om te zien hoe veel mensen nu al grote gevolgen ondervinden van de opwarming en dat dit meestal mensen zijn die zelf weinig invloed hebben op die opwarming omdat ze een heel natuurvriendelijke levensstijl hebben.
  Het allermoeilijkste is inderdaad de vraag: hoe hou je blijvend vast aan verandering bij jezelf om zelf op kleine schaal mee te helpen aan een oplossing. Daar ben ik nog niet uit.

 6. Ik zag deze documentaire al op de blog van Iris verschijnen en ook toen dacht ik meteen ‘ik moet deze bekijken’! Dit weekend komt het er zeker van, want het onderwerp spreekt me aan en het is ook gewoon ontzettend belangrijk om te weten wat er met de wereld gaande is. Krijg je ook tips voor wat je zelf kan doen?

 7. Zo tof dat deze film er is én dat hij zoveel aandacht krijgt. Ik ga snel een gaatje in mijn agenda vrijmaken om hem te kijken, want ik ben heel erg benieuwd geworden!

 8. Super grappig, ik had gister al een gesprek over deze docu met een vriendinnetje. Nu jij er ook over schrijft, ga ik er zeker naar kijken (en daarna misschien over schrijven?)!

 9. Prachtige documentaire om ervoor te zorgen dat we niet de andere kant op kijken. Niet voor niets nu uitgebracht vlak voor de verkiezingen in de VS. De film wordt nu via allerlei kanalen gratis verspreid om mensen in de VS te mobiliseren te gaan stemmen en een keuze te maken met als klimaatverandering als belangrijkste issue.
  Als je de docu wilt kijken (ik zou zeggen: doen!), wacht dan niet te lang!
  BEFORE THE FLOOD is maar tot 6 november gratis te zien op Twitter, Youtube, Facebook, iTunes, Amazon en Playstation en Xbox One. Op facebook zou het ook mogelijk moeten zijn de film te zien met Nederlandse ondertiteling.

 10. Ik heb ‘m een paar dagen geleden gezien en had dezelfde reactie als jij: wow, ik weet echt nog maar weinig. En wat kan ik nog veel meer doen! Ik vond het een hele fijne documentaire om naar te kijken en ik hoop echt dat hij veel mensen hiermee weet te raken!

 11. Moest ik graag films kijken zou doe op 1 staan om als eerste te bekijken… Helaas pindakaas ? ben ik liever actief bezig ?

 12. Ik heb hem gisteren gezien.. Echt een aanrader! Veel kwam me natuurlijk wel bekend voor, maar dat het palmolie probleem en de lobby in Amerika zo erg was, dat was toch weer even schrikken.. Ik vind het geweldig om te zien hoe Leonardi Di Caprio met zijn grote bereik probeert zulke problemen onder de aandacht te brengen. Na het zien van zulke docus voel ik me altijd nog meer gesterkt dat in het feit dat ik vegan leef (of in ieder geval probeer te leven, 100% vegan bestaat geloof ik niet) ik in ieder mijn eigen bijdrage probeer te leveren. Dat, hoewel het af en toe als een zandkorreltje voelt, mijn ogen tenminste geopend zijn en ik me bewust ben van mijn voetafdruk op deze wereld. Natuurlijk zou ik van de een op de andere dag ook gelijk minimalist en zereowaste to the max willen zijn, maar dat gaat helaas niet over een nacht ijs.. :p
  Wat trouwens ook een hele interessante documentaire met positieve insteek over de klimaat veranderingen is, is: TOMORROW. Ik kan iedereen deze docu aanraden want het klimaatprobleem wordt heel hapklaar verteld, onderverdeeld in verschillende categorieen (politiek, voeding, brandstoffen, geld, onderwijs). Ze laten voorbeelden zijn op kleinere en grotere schaal, van mensen die op dit moment al proberen wat te doen (urban farming, windmolens, eigen britse pond). Dit is op zo’n liefdevolle manier inelkaar gezet, begeleidt door mooie beelden en muziek. Ik kan het eenieder aanraden.
  Zo dat was een hele laptekst, maar dit moest me even van het hart! Ga zo verder Merel met je blog, je bent een inspiratie voor velen!

 13. Ik heb ‘m vorige week gekeken, na veel te hebben gezien op instagram en snapchat ging ik ‘m ook bekijken. Jeetje, wat indrukwekkend. En wat zijn sommige mensen onwetend zeg, niet normaal!

  Groetjes, Elbrich

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *