Besparen op boodschappen #2

GroeneLunchArq371-1024x682

We zijn nu een weekje bezig met ons Bespaarproject. Jaja, naast een Opruimproject doen we nu ook ons best om een beetje te budgetteren. Dat is best lastiger dan we dachten. Het is in ieder geval moeilijker dan het opruimen! Benieuwd naar hoe het tot nu toe gaat en waar we tegenaan lopen?

Laten we eerst nog even in het kort uitleggen wat de bedoeling van het Bespaarproject is. Dat kun je ook in dit artikel lezen, maar in het kort komt het hier op neer: we willen proberen minder geld uit te geven aan boodschappen doen. En niet alleen de boodschappen, maar ook aan het buiten de deur eten. Met andere woorden: bezuinigen op food. Om dat te kunnen bereiken, zullen we eerst een beetje zicht moeten krijgen op hoeveel we nou eigenlijk uitgeven aan eten. Waarom? Omdat dit onze grootste kostenpost is geweest de laatste tijd en dat mag wel een beetje minder. Gaan we dan nu helemaal op droog brood? Eten we nu iedere dag heel saai hetzelfde? Nee hoor!

Wat er goed gaat

Laten we maar beginnen met eerlijk bekennen dat we het best wel lastig vinden. Aan het einde van de week blijkt toch dat we meer geld hebben uitgegeven dan we hoopten. Na ons eerste Bespaarproject-artikel lazen we vol bewondering allerlei reacties van mensen die vertelden toe te kunnen met een boodschappenbudget van €25 per week, voor twee personen. Dat is echt een punt waar wij nog lang niet zijn en misschien ook nooit zullen komen. Want wat een discipline moet je daarvoor hebben zeg.

Er gaan wel dingen heel goed hoor. Zoals:

– bonnetjes bewaren van wat we gepind hebben
– in een app bijhouden hoeveel we uitgegeven hebben (check bijvoorbeeld BUDGT of Moneywise.
– producten uit de aanbieding kopen (makkelijk online te volgen van de verschillende supermarkten)
– keukenkastjes leeg koken (eerst kijken wat er nog in huis is, voordat je naar de supermarkt rent)
– eigen lunch mee naar werk nemen

De conclusie, na een week, is dat we in ieder geval meer inzicht hebben gekregen in hoeveel we nou eigenlijk uitgeven. Want eerlijk gezegd hadden we geen idee. Ook is het behoorlijk confronterend als je iedere dag in een app moet invullen hoeveel je hebt gepind. Op sommige dagen dacht ik echt: oké, dit moet morgen even anders. (en dat deed ik dan ook, dus dat is goed.)

De keukenkastjes zijn nog lang niet leeg, dus we kunnen de komende tijd nog heel wat variaties bedenken op rijst, noodle-en pastagerechten. Het fijne is dat je dan alleen nog maar groenten hoeft te koken, om weer een goede maaltijd op tafel te toveren.

Ook deden we een €3 challenge. Dat houdt in dat je met drie euro naar de winkel gaat om boodschappen te halen voor een complete maaltijd voor twee (of meer) personen. De reacties waren enorm wisselend. Soms heel enthousiast, maar van veel mensen kregen we ook berichtjes binnen over dat drie euro helemaal geen uitdaging was. Eerlijk gezegd vinden wij van wel. Wel als je een gezonde maaltijd wilt maken. Wij gebruikten ook nog biologische amarant, dus ja, dan is €3 best wel weinig. Maar goed, dit geeft aan hoe verschillend mensen in het hele budgetverhaal staan. Voor de één is vijftig euro per maand een goudmijn, voor de ander is het afzien. We hebben besloten verder geen €3 challenges te gaan doen, omdat het niet helemaal in ons straatje past. We laten liever onze creativiteit de vrije loop en maken dan wat meer ‘Groen zonder Poen’ recepten, zonder dat we aan een vastgesteld budget vastzitten.

Buiten de deur

Er gaan dus dingen behoorlijk goed. Maar…er zijn ook dingen wat lastiger.

Jep, ik heb het over buiten de deur eten. In een tussenuur met een collega naar Stach (love die winkel, maar helaas is zo’n beetje alles er behoorlijk prijzig) en dan €9 per persoon kwijt zijn aan een lunch. Oké, dat was ook omdat ik er zo nodig kokoswater bij moest drinken. Kokoswater is niet echt een first need natuurlijk. Maar sowieso is lunchen buiten de deur nu eenmaal prijzig. Het is in ieder geval altijd duurder dan wanneer je zelf iets meeneemt. Maarja, het is wel heel gezellig. En dat is ook wat waard – letterlijk.

Op donderdag kwam ik na een lange werkdag (de hele dag lesgegeven) helemaal verkleumd aan in Amsterdam. Doodmoe was ik en ik wist dat ik thuisgekomen nog een paar uur examens moest nakijken. Op zo’n moment trek ik het dus écht niet om langs de winkel te gaan voor groenten en dan thuis zelf iets in elkaar te flansen. Ik kon het echt even niet opbrengen. En dus ging ik langs Kantjil en de Tijger (Indonesisch restaurant) en nam ik voor €7,50 een grote portie rijst met twee soorten groenten mee naar huis. Heerlijk. Maar ja, wel weer €7,50 down the drain.

Niet dat ik me schuldig voelde. Nergens voor nodig ook, want het budgetteren doe ik voor mezelf, niet voor iemand anders. Maar het waren wel momenten waarop ik realiseerde: dus dáár gaat mijn geld naartoe. Buiten de deur eten, eten afhalen en extraatjes (zoals een reep vegan chocolade die dan wel eens €3 kost,) daar geniet ik gewoon heel erg van. En in Amsterdam vind je het ook gewoon op iedere hoek van de straat. Misschien moet ik voor mezelf accepteren dat ik daar graag geld aan uitgeef af en toe en dat ik dan maar wat meer bespaar op boodschappen (wat me aardig goed afgaat) en andere dingen. Ik koop bijvoorbeeld al weken bijna geen kleding, cosmetica of boeken. Ik koop alleen wat ik écht nodig heb. Ook zet ik maandelijks geld apart op mijn spaarrekening. Dus zo slecht doe ik het nog niet. Maar ja, het buiten de deur-verhaal, dat is mijn zwakke plek.

Buiten de deur eten zien wij echt als een feestje. Veel mensen zullen zeggen: “ik ga vier keer per jaar uit eten, dan blijft het leuk.” Om eerlijk te zijn: al ga ik vier keer per maand uit eten, dan blijft het voor mij nog steeds leuk. Uiteten gaan of naar de bioscoop of het theater, dat zijn ook wel zo’n beetje mijn avondjes uit. We werken beide erg hard – we hebben beide een verantwoordelijke baan en bloggen daarnaast fulltime. Iets lekkers eten met vrienden, iets afhalen of een lunch buiten de deur, dat zijn fijne beloningen. Wel willen we blijven bijhouden hoeveel geld we eraan kwijt zijn. Want als het ervoor gaat zorgen dat we geen geld overhouden voor vakanties of dringende zaken die we nodig hebben, dan zullen we toch nog eens ernstig moeten overwegen om wat te gaan minderen op dit vlak.

Verder gaan we natuurlijk vrolijk door met het bedenken en maken van lowbudget recepten voor op De Groene Meisjes. Waarschijnlijk zal zo’n 90% van de recepten die we de komende tijd zullen maken, lowbudget zijn. Dus houd de rubriek Groen zonder Poen dus goed in de gaten!

Aan de mede-budgetteerders: hoe gaat het bij jullie? Lopen jullie ook tegen dingen aan? Wat vind je makkelijk en wat juist heel lastig? We horen het graag van je. Tips zijn natuurlijk ook altijd welkom!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

53 gedachten over “Besparen op boodschappen #2

 1. Ik denk vaak een aantal dagen na over alle niet food en verzorgings gerelateerde producten. Uiteindelijk koop ik het dan zelden. Maar aan food geef ik heel graag geld uit. Ik probeer wel voor € 50,- per week boodschappen te doen maar ik zie uit eten gaan ook echt als feestje. En als ik dan de kans heb om eens heerlijk veganistisch te eten, waar ik woon is het aanbod helaas minimaal, doe ik het ook! Ik bespaar liever op ‘spullen’ en sinds ik dat doe hou ik genoeg geld over om wat meer uit te geven aan eten.

 2. Hmm, dit is wel herkenbaar ja. Een heel open en eerlijk verhaal zeg. Vooral dat je geld onbewust je portemonnee uitvliegt als je veel buiten de deur eet. Daar heb ik hier ook last van. Helemaal omdat het in Berlijn allemaal zo goedkoop lijkt in eerste instantie. Maar ja, ga je dan extra vaak uit eten, dan maakt dat niks meer uit. Zeker in drukke weken voelt het bij mij ook als een beloning of als een soort cadeautje voor mezelf om even niet zelf te hoeven koken. Soms noem ik dat dan het gemak wat je met geld kunt kopen. Je patroon daarin aanpassen kost denk ik tijd… Zelf probeer ik dat nu ook wat bewuster te doen. En ik heb een geheim wapen ontdekt, mijn vriend de boodschappen laten doen. Die haalt dus alleen maar wat er op mijn lijstje staat, en alleen maar groente in de aanbieding. Scheelt een berg. Ik ben geloof ik nogal van de impuls-aankopen ;-). Er komen toch ook nog wel verdere updates over dit bespaar-avontuur van jullie? Ik kijk in ieder geval uit naar de lowbudget recepten. Fijn weekend!

  1. Ja er komen zeker nog updates!! Ik denk dat het juist interessant is om te laten zien dat het niet altijd gemakkelijk gaat.
   Wat je zegt over uiteten gaan in Berlijn herkennen wij natuurlijk helemaal. Eten bij Chay Village (ons favoriete Vietnamese restaurantje) kost geen drol. Maar ons kennende, zouden we er 2 keer per week zitten. Dat keer 4 weken.. tsja, dan lopen de kosten alsnog op natuurlijk ;)

 3. Het merendeel van mijn geld besteed ik aan eten. Ik denk dat we eraan gewend zijn geraakt dat alles steeds goedkoper werd ( ten koste van kwaliteit, dier en mens) . Ik kies ervoor om meer bewuste producten te kopen en dat betekent dus ook dat ik daar meer geld aan kwijt ben. Dat is toch niet erg? Ik snap niet zo goed waarom jullie willen besparen , behalve als jullie natuurlijk in geldnood komen ;) of ergens voor willen sparen. Ik vind dat jullie al heel goed bezig zijn. En zou jezelf al helemaal niet die uitjes en af en toe buiten de deur eten ontzeggen.
  Ik heb overigens helemaal niet veel geld te besteden maar ik geef het toch het liefst uit aan goed , gezond en bewust eten. Ik bekijk wel elke week alle aanbiedingen waardoor ik deze uit verschillende supermarkten haal. Dat heb ik overgenomen van mijn opa en oma:)

  1. Zie het maar als een project ;) Wij vinden het altijd leuk om projecten te doen en budgetteren is daar 1 van. Het is niet per se dat het bittere noodzaak is, maar we moeten wel zeggen dat we de laatste tijd echt gewoon nul controle hadden. Dan denk je echt aan het einde van de maand: waar is dat geld gebleven? Dat wil ik niet meer. Dus vandaar :)

  2. Hier kan ik me heel goed in vinden. Zelf heb ik een jaren(!) een streng budget aangehouden voor de boodschappen….ten koste van mijn gezondheid is gebleken. Nu geef ik graag wat meer uit voor goed, eerlijk eten. Heb maar een uitkering, maar mijn gezondheid is me toch wel dat extra geld waard!

 4. Volgens mij moet je je geld vooral op zo’n manier uitgeven dat je er gelukkig van wordt, dus als uit eten gaan daar bij hoort, zijn jullie volgens mij hartstikke goed bezig! Ik koop zelf bijna alles biologisch / fair trade, want ik betaal liever eerlijke prijzen dan dat ik zelf bespaar, maar er wel mensen of dieren zijn uitgebuit voor mijn eten, of dat het milieu erdoor is beschadigd. Maar ik begrijp ook dat dat niet voor iedereen binnen het budget past. Je kan nog proberen vooral groente en fruit binnen het seizoen en uit Nederland te kopen, dat is goedkoper en beter voor het milieu dan exotisch eten. Ook helpt het mij om 1x per week boodschappen te doen, ipv elke dag. En 1x een pan soep koken en in kleine porties invriezen zorgt ervoor dat je altijd iets te eten in huis hebt, zodat je niet hoeft af te halen. Succes!

  1. Hier kunnen wij ons allemaal voor 100% bij aansluiten.

 5. Nou ik zeg al harstikke goed zeg! Het lijkt ook makkelijk maar ik zeg altijd je levensstijl hoort bij je geld, ik met een kleine meid van 2 wil zelf minder buiten de deur eten want met een gezin in het altijd gezellig maar als ik alleen was geweest was ik veel vaker buiten de deur wat gaan drinken/ eten! Absoluut! Maar besparen gaat mij nog gemakkelijk af met luiers zat ik op €65,- per week, eerlijk ik eet dan niet het brood wat ik eigenlijk zou willen (manlief proeft dus geen verschil ) maar ga nu aan de slag met zelf shampoo maken en wasmiddel en vaatwaspoeder zelf maken, sommige dingen moet ik dan nu wel eerst aanschaffen dus zal ik iets hoger uitkomen maar alleen om straks weer flink te besparen! Dames dankzij jullie heb ik in korte tijd geleerd less is more! Ik heb geen superfoods nodig ik heb groente/fruit/granen enz. Enz.!! Bedankt en fijn weekend!

  1. Wat goed om te horen! Ik denk dat als je kindjes hebt, je nóg bewuster met alles om moet gaan. Knap hoor!

  2. hoi , ik ben part-time vader en zit met een bijstand uitkering in een anti-kraak pand. Ik probeer in een winkel boodschappen te doen die zich specialiseerd in produkten die in het officiele circuit hebben gestaan , maar niet meer verkocht mogen worden vanwege de houdbaarheids datum. De spelregels die deze winkel hanteerd zijn heel gunstig. Een gratis brood/groentebon en diepvries artikelen die je mag meenemen. Binnen het assortiment kan ik toch een gevarieerde maaltijd samen stellen. Dit is mijn mijn vereiste, vanwege de zorg over 3 jongens zonder zorgkosten te ontvangen. Het verschuiven van de houdbaarheids datum, daar gaat het eigenlijk om. Dat spreekt mij erg aan. Tevens aan het einde van een marktdag nog enkele inkopen te kunnen doen. Dit leverd een besparing en meer kwantiteit op, zo bespaar ik en overleef ik . Mijn kinderen zijn daarvan op de hoogte en leren ook een bruine banaan niet te hoeven weggooien. Het brengt ze wat meer met hun voeten op de grond. Fijn als ze wel eens naar het buitenland gaan voor ontspanning. Daar heb je toch vaak te maken met een andere levensstandaard met daarop geschoeide gebruiken /gewoontes. Ik voel me per dag een winnaar met ruim eten in de tas.Dat kan me dan niet worden ontnomen.
   Leuk jullie dingen te lezen en erop te reageren. Nog nooit gedaan. hoi

 6. Wat goed zeg, dat jullie zo bewust leven. Op alle vlakken. Ik heb veel respect voor mensen die bewust kiezen (voor vegan eten, maar dus ook voor budget), want wat is er nou belangrijker dan dat je geniet van je leven? Zo te lezen vinden jullie een hele goede balans tussen korte en lange termijn doelen.

 7. Wat goed dat jullie er zo mee bezig zijn. Ik ga wel bewust boodschappen doen, ben samen met mijn vriend en vaak kunnen wij voor 40e per week boodschappen halen. Vooraf een lijst maken helpt mij echt. Dit deed ik voorheen nooit en toen ging er veel meer de container in. Vaak halen we 1x per week iets of gaan we uit eten. En zoals je zegt. Voor mij is dit ook altijd een feestje. Ook al zou ik elke week buiten de deur eten. Lunchen buiten de deur doe ik ook bijna wekelijks. Als ik dit zo typ merk ik wel dat het een luxe is. Maar we werken er hard voor en we kunnen het doen dus ik doe het ook graag. Vorige week trouwens jullie vegan cheesecake gemaakt. Die was zo lekker!!

 8. Ik heb een aantal jaar geleden besloten om mijn geld vaker uit te geven aan uitkes (avondje uit/restaurant/festival/dagje weg/masseur) dan aan spullen. Spullen kun je niet altijd bewaren, herinneringen wel.

 9. Herkenbaar verhaal! Lekker en goed eten is voor mij een prioriteit, maar het moet niet te gek worden natuurlijk ;) Voor mij helpt het sowieso om zelf een lekkere lunch mee te nemen naar het werk en geen kleingeld op zak te hebben (en de pinpas ergens ver weg te stoppen). Op de een of andere manier ben ik met kleingeld veel sneller geneigd op het station of onderweg iets te kopen… Verder probeer ik altijd zo lang mogelijk te doen met restjes en wat er in de koelkast ligt voordat ik weer boodschappen ‘mag’ doen. Op mijn werk ligt twee keer in de week vers fruit en snoeptomaatjes, dat scheelt ook weer een snack :)

  1. oh dat is zeker fijn, zo’n regeling op je werk! Op mijn werk krijg ik niks, helaas. Je hoort wel eens dat ze bij bedrijven (en ook op scholen) van die abonnementen afsluiten, met vers fruit enzo. Ideaal lijkt me dat!

 10. Een goede tip voor goedkope biologische dingen is simpelweg Duitsland!Bij de DM drogist haal je bio luiers voor de prijs van kruidvat luiers, babydoll van Hippe voor 4,29 voor 5 pakjes (natydoekjes kost hier ongeveer 3,50 per pakje). Van het merk Alverde heb je shampoo en cremespoeling van 2 euro per fles, naturkosmetik, dus goedkope make up en reiniging (voor prijzen vergelijkbaar met het merk Essence), schoonmaakmiddelen en wasmiddel en wasverzachter van het merk Frosch (wasmiddel en verzachten voor Nog geen twee euro per grote verpakking) en goedkoop bio eten van het merk Almnatura. Als er familie naar Duitsland gaat krijgen ze een lijstje en geld mee. Als ik er zelf ben koop ik vaak een enorme kar boodschappen ter waarde van 60-100 euro, maar kan ik er weer maaaanden tegenaan. Alles is echt minimaal de helft goedkoper dan bij de ekoplaza. Maar vaak scheelt het wel driekwart in de prijs.

  1. Klopt ja, Duitsland is echt veeeeeel goedkoper! Helaas niet om de hoek hier, maar voor de mensen die in het oosten van het land wonen lijkt het me echt een uitkomst!

 11. Ohh aan een budget houden is altijd lastig inderdaad! Wij zijn zelf ook aan het bezuinigen en dat gaat prima. Inderdaad eerst de keukenkastje leegmaken en verder kijk ik wat er nog in de koelkast ligt. Ik word thuis dan ook ‘de kliekjeskoningin’ genoemd. Mijn vriend eet tegenwoordig elke dag thuis én neemt zn eigen lunch mee naar zn stage (voorheen at hij lunch en diner gratis op het werk) en dat merk ik wel aan mn budget, met zoń grote eter gaat het opeens ontzettend hard! Verder kopen we geen frisdranken, snoepgoed o.i.d. Ik zie dat dat bij andere altijd de grote kostenposten zijn! Buiten de deur eten kan hier als vegan moeilijk dus in het weekend uit eten of tussendoor iets afhalen is hier ook niet echt mogelijk, dat scheelt ook! Er ligt hier altijd contant boodschappengeld, als dat aan het einde van de week (ver) op is dan hebben we gewoon pech, niet gaan pinnen maar kijken wat er eventueel in de kast staat.
  Ohh en de beste tip: ga bij je (schoon)ouders eten ;) Die koken lekker voor je en wij krijgen op de een of andere manier altijd een tasje boodschappen en kliekjes mee terug.

 12. Waarom pinnen jullie alles? Uit gemak? Want als je op je budget wil letten zou ik gewoon aan het begin van maand/week geld pinnen en dat gebruiken voor eten..wel eerst ’testen’ hoeveel dat is en dat bedrag pinnen. Eerste maand(en) gaat het mis maar dan wil je alleen maar geld overhouden :-) wat ik dan gebruik voor dure dingen. Wat ik uit geef aan buiten de deur dingen komt uit een 2de portomonnee voor dat soort zaken. Waar ik mezelf niet over hoef te verantwoorden over het geld wat ik pin wel !

  1. Nou dat heeft eigenlijk twee redenen. Ten eerste hadden we geen idee van hoeveel we nou nodig hadden, dus pinnen van tevoren vond ik lastig in te schatten. En ten tweede komen wij toch ook wel regelmatig bij winkels waar contant betalen niet kan. Dat zie je in Amsterdam in ieder geval steeds meer. Daarom houd ik alles bij in die app!

 13. Ik denk dat het bij zoiets vooral belangrijk is dat je je er van bewust bent. Of dat nou gaat om minder of juist meer geld aan iets uitgeven. Als je dat bewust doet en er achter staat, dan is het het ook waard. Dit geldt natuurlijk alleen als je de luxe hebt om dat te kunnen doen. Als je móet budgetteren vanwege geld-troubles wordt het natuurlijk anders.

  1. Ja absoluut! dat realiseren wij ons ook heel goed. Voor ons is het een project: kijken hoe we met minder toe kunnen. Maar als het gewoon een bittere noodzaak is, dan moet je wel. En dan weet je ook dat het kan. Iedereen kan budgetteren!

   1. Exactly :). Het maakt je waarschijnlijk een stuk dankbaarder als je dan inderdaad uit eten gaat, vaker dan misschien in een budgetteerbudget (whut? haha) zou passen, maar dat maakt het dan juist extra leuk!

 14. Goed bezig! Ik vind zelf echt dat ik minder moet uitgeven, ik wil komende maand echt wat bezuinigen, want ik heb deze maand nauwelijks gewerkt. Dus dan maar ergens op besparen!

 15. Wil je gezond eten dan is het heel moeilijk om met weinig geld rond te komen in een maand. Wij eten een maal per week uit huis. Dat is op vrijdagavond en een van de weinige luxedingen die wij ons permitteren. Verder kook ik altijd thuis, lunch altijd op het werk met lunch die ik zelf meeneem, eet zelfs de restjes op, etc.
  Maar als je in de winkel ziet dat een pak van 6 ongezonde koeken goedkoper is dan een pak van zes appels, dan weet je waar iemand met minder geld dan voor kiest. Niet voor de appels dus. Deze week hebben wij ook weer 26 euro uitgegeven aan groenten en fruit (dat kopen we niet in de supermarkt, maar bij een groentenwinkel). En dan moet je ook nog bedenken dat je geen vlees koopt, dat is nog vier keer zo duur!

  Gezond eten is vaak niet budgetvriendelijk. Wil je goedkoop eten: kant-en-klaar voor een euro in de supermarkt bij de diepvriesmaaltijden. Maar daar kan je ongelofelijk veel vragen bij stellen…

 16. Qua boodschappen lukt het me wel om zuinig te zijn, maar eenmaal buitenhuis is het toch wel lastig. Uit eten vind ik ook heel erg leuk, of ergens lunchen en dat is inderdaad ook wel iets wat net wat meer geld kost. Maar zolang ik verder gewoon kan eten en een beetje spaar vind ik het wel prima!

 17. Fijn om te lezen dit omdat het allemaal heel herkenbaar is. Ik heb een soort tweestrijd met mezelf, waarbij ik aan de ene kant vind dat ik niet zo belachelijk veel onnodige etensaankopen hoef te doen, maar aan de andere kant vind ik, net als Iris, dat je op eten niet moet bezuinigen. Net als bij jullie zijn die dingen van ‘even koffie drinken’ of ‘snel lunch halen’ bij leuke tentjes (waar je hier in Amsterdam inderdaad over struikelt) ook mijn grootste probleem. Lastig!

 18. Ik zit helemaal te kwijlen bij die foto hahahahaha. Waar is deze gemaakt? :D

  1. Bij Arq Veggiefood! Het is de heerlijke Dutch Weed Burger… echt een feestje!

 19. Super om te volgen. Heel duidelijk verhaal. Wij eten 90% biologisch en dochterlief volledig. Dit betekent dat de “grote” boodschappen gedaan worden bij ekoplaA.
  Ik ga dan ook nooit de deur uit met een lijstje wat ik nodig heb en wat we elke dag eten.
  Een goede tip is maar 1 keer in de week boodschappen te doen. Dit betekend voor ons wel dat we dan op het laatst van de week diepvries groente hebben of groente zoals wortels die lang meegaan. Het meeste geld ben ik kwijt aan de groentes en fruit. Dochterlief is een fruitmonster! Gelukkig

  1. Vervolg: ik kan het nooit laten om nog een love chock mee te nemen bij Ekoplaza of een andere lekker reep. Maar als ik steeds in de uto zit denk ik.. Was weer een heel brood geweest als ik t niet had gedaan. Maar ik ben zo streng met eten inkopen dat het ook wel weer mag van mezelf

   1. Op vragen: waarom zo’n project. Voor mij vooral omdat ik biologisch wil blijven eten en als ik dat wil zal ik op het budget meoten letten. Het gaat namelijk niet zo makkelijk als ik bij de Lidl boodschappen zou doen. Maar liever budgetterende biologisch dan de kast vol met “bewerkt en bespoten” voedsel!
    Niet vullen maar voeden

    1. Zijn we helemaal met je eens! Niet vullen maar voeden is wel een heel goede eigenlijk.

 20. Super om te volgen. Heel duidelijk verhaal. Wij eten 90% biologisch en dochterlief volledig. Dit betekent dat de “grote” boodschappen gedaan worden bij ekoplaA.
  Ik ga dan ook nooit de deur uit met een lijstje wat ik nodig heb en wat we elke dag eten.
  Een goede tip is maar 1 keer in de week boodschappen te doen. Dit betekend voor ons wel dat we dan op het laatst van de week diepvries groente hebben of groente zoals wortels die lang meegaan. Het meeste geld ben ik kwijt aan de groentes en fruit. Dochterlief is een fruitmonster! Gelukkig

 21. Om eens uit te proberen: maandelijks online boodschapjes bestellen (ideaal als je het mij vraagt en bijzonder overzichtelijk!).
  Wij bestellen 1X in de maand, online een lading boodschapjes bij de Ekoplaza. Dan besteden we ineens ongeveer zo’n 130,- Euro aan basic producten zoals amandelmelk, rijst, noten, pindakaas, kikkererwten etc, en daar kunnen we dan een maand van leven. Daarnaast bezorgd de BeterBio wekelijks een groentepakket én brood. Op deze manier hoeven wij nog maar zelden de deur uit voor boodschappen en komen we veel minder in de verleiding om extra geld uit te geven!
  Zo blijft er dus geld over om onszelf eens op een lekkere lunch of een chocolade reep te trakteren! :)

  Ik zoek ook naar aanbiedingen en bestel dan soms gelijk een grote hoeveelheid als er bijvoorbeeld kokosolie of ontbijtpap in de aanbieding is (meestal heeft de Gezondheidswinkel erg leuke aanbiedingen!).
  En ja, biologisch winkelen in Duitsland is inderdaad ook goedkoop én erg leuk! Maar als je in Amsterdam woont zul je dat niet snel doen denk ik, bovendien ben je dan best veel reiskosten kwijt. Maar voor ons vanuit Groningen is dat maar een klein stukje en zeker een aanrader!

  1. Dank voor je tips Susan. En eigenlijk was dit iets wat we al langer overwogen, maar nog nooit geprobeerd hadden. Gisteravond hebben we meteen een maandbestelling geplaatst bij ekoplaza en een maandabonnement afgesloten bij BeterBio. Een groot fruit+groentepakket. Wat een heerlijk idee dat het allemaal bio is, gratis aan huis wordt bezorgd.. en als je het per week berekend, zijn we goedkoper uit dan hoe we het nu doen. We zullen wel af en toe nog naar de winkels moeten voor onverwachte dingen of voor producten voor recepten, maar dan nog, we zijn goedkoper uit. We zijn heel erg benieuwd hoe ons dit gaat bevallen!

 22. Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie low budget recepten! Mijn vriend en ik zijn ook ons budget in de gaten aan het houden, de aanleiding is alleen anders. Een tijdje geleden kreeg ik het advies van de dokter om een maand helemaal suikervrij te eten. Daar bedoel ik dus de geraffineerde suiker mee. Dit advies is voortgekomen uit huidklachten en extreme oververmoeidheid. Gelukkig support mijn vriend me helemaal en gaan we er samen voor om dit voor elkaar te krijgen. Na een aantal keer boodschappen doen viel het ons wel op… suikervrij eten is duur!
  We proberen nu creatieve oplossingen te vinden om lekker, gezond en suikervrij te eten. Ik hoop dat jullie ons hierbij kunnen helpen met de altijd fijne en lekkere recepten.
  Succes!

  1. Gek he, dat suikervrij eten soms duurder is dan eten met suiker? Je zou denken: je hebt minder nodig, dus het is goedkoper. Of: het is gezonder, dus ze maken het goedkoper en daardoor aantrekkelijker. Maar helaas. Eet je wel kokossuiker of rijststroop, of helemaal geen suikervervangers? Wij gebruiken beide producten wel (soms) en dat werkt wel erg goed. Verder zoeten we vaak dingen met dadels en rozijnen, maarja, daar heb je flink wat van nodig en ja.. dat is prijzig. Het is echt een kwestie van heel creatief zijn!

 23. Ik eet ook geen geraffineerde suiker ( wel rijststroop enzo ) en nu ik daar een tijdje mee bezig ben, heb ik niet meer de idee dat het duurder is; volgens mij omdat ik nu veel beter weet welke producten ik waar kan halen hier in de buurt en meer alternatieven heb gevonden.
  Zelf wil ik ook bezuinigen, moet, zeg maar, en waar ik meest tegenaan loop, zijn dan toch de ‘grote’ inkopen. Zo’n maandbestelling is wel interessant, maar wat bestelden jullie dan precies en hoeveel ? Ik zou echt niet weten hoe ik dat moet inschatten. En dan zijn er nog de grotere uitgaven zoals wasmiddel, kattevoer ( bulkzak dieetvoer van de dierenarts ) en kattegrit. O, of zoals vandeweek dat mijn keukenlamp het begaf – heb ik in deze tijd toch echt wel nodig, dus hup, direct vervangen en daar gaat weer € 12 ( want de lampjes zijn natuurlijk niet los verkrijgbaar ). Hoe passen jullie dat soort dingen in in het budget ?

 24. Leuk om te lezen wat goed en wat minder goed gaat. Bij ons ( mij en vriend) gaat het bonnetjes bewaren wat minder omdat we ze dan in een bak gooien en er dan verder niks mee doen :(

  xx

  Curvybird.blogspot.nl

 25. Met drie kinderen is het enorm duur om alles bio te doen. De jongste kan niet tegen melk, noten en soja en eet wel gewoon met de pot mee.
  Dan is het al een hele kunst om voor een fatsoenlijk budget gewoon boodschappen te doen.
  Wat wel goed werkt: een weekmenu maken op basis van de aanbiedingen en dan met een lijstje door de winkels. Dan hoef ik tussendoor alleen extra brood te halen.

  Mijn ervaring: juist als je niks gepland had, bezwijk je sneller voor een lekker/duur alternatief…

 26. Leuk artikel. Ik werk ook met een budget van 20 tot 30 euro per week (2 pers), een keer per week doe ik boodschappen op de markt en de winkel (alles biologisch). Aan de hand van aanbiedingen en seizoensgroenten maak ik dan een weekmenu. Zo lukt het me vrij goed om binnen budget te blijven. Veel zelf maken scheelt ook een heleboel. Maar dat kost dan natuurlijk wel weer tijd. Misschien is het een idee voor jullie om van buiten de deur eten een ander potje te maken dan het boodschappenpotje? Dat je bijvoorbeeld maandelijks een x bedrag daarvoor reserveert, zonder dat dat op je boodschappenbudget drukt? Misschien dat dat meer het gevoel van controle over je uitgaven geeft.

 27. Wat leest jullie blog toch lekker! Als vitamientjes voor de geest omdat het zo eerlijk, openhartig en ontwapenend is. ik smul ervan. Dank jullie wel.

 28. Ohhh alles voor een maand bijhouden is zo confronterend! Een paar jaar geleden had ik ineens veel contant geld (concert kaartjes moeten verkopen), en daardoor een maand op dat contante geld geleefd. Toen ik daarna naar mijn bankrekening keek, schrok ik me dood! Waar ging al dat geld heen?
  Inderdaad… avondjes uit. Avondje kroeg/filmpje/keer buiten de deur eten… lunch/koffie tussen de middag halen… bye bye centjes. Ik probeer er steeds beter op te letten, en deze artikelen helpen zeker ook wel mee! Ik sta er dan toch weer eventjes bij stil, en kan dan met nóg meer overtuiging zeggen dat ik een avondje pubquizen het waard vind, dan maar iets minder andere spontane uitgaven.
  Ga zo door, groene meisjes! Groen zonder poen, daar kan ik het wel mee doen!

 29. Als nét afgestudeerd beeldend kunstenaar, heb ik van besparen op de boodschappen jarenlang een topsport moeten maken. Zo deed ik een hoop ervaring op.
  Besparen op de boodschappen is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar is vaak ook een vorm van ecologisch leven. Minder inkopen dringt vaak voedselverspilling terug. Ook zijn verse groenten en fruit van de markt vaak goedkoper, haal je minder verpakkingsmateriaal in huis en krijgen de minder perfecte groentjes ook een kans (de supermarkt gooit deze producten vaak weg). En zo blijft er ook geld over om (een deel) van de boodschappen biologisch in te kopen.

 30. Ik bespaar altijd op mijn boodschappen met de app Sjoprz. Dan kan ik altijd precies zien bij welke winkel mijn lijstje voor die week het goedkoopste is. Een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *