Besparen op boodschappen #5

besparen op boodschappen

Ergens eind januari begonnen wij met ons Bespaarproject. We hadden het idee dat we veel te veel geld uitgaven aan boodschappen, dus we besloten ons daar vooral op te richten. We zijn inmiddels alweer flink wat weken verder en we hebben een hoop geleerd in de tussentijd. Spoiler: het gaat erg goed met besparen op boodschappen. En als je dan zo lekker bezig bent, dan ga je kijken op welke gebieden je nog meer kunt minderen. We zetten vandaag wat tips voor je op een rijtje. Dingen waar we de afgelopen weken zelf veel aan hebben gehad en we hopen dat dit ook voor jullie geldt.

Maak eerst een begroting

Misschien wil jij ook beginnen met een Bespaarproject, zoals wij dat hebben gedaan. Onze nummer 1 tip? Maak eerst een heel goede balans op. Waarschijnlijk heb je het gevoel dat je teveel uitgeeft – omdat je aan het einde van de maand altijd geld tekort komt – maar weet je eigenlijk helemaal niet hoeveel dat nou precies is. Persoonlijk had ik helemaal geen helder beeld van hoeveel geld ik aan wat uitgaf. Ik zal het je nog erger vertellen: ik wist niet eens wat voor mobiel abonnement ik had. Ik keek ook nooit naar mijn factureren, het werd gewoon afgeschreven. En oja, ik bleek ook nog abonnementen te hebben waar ik bestaan niet meer van wist. Dat is dus gewoon niet handig. Het eerste dat je zult moeten doen is een avondje zitten om een begroting te maken. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het is een kwestie van je inkomsten en je vaste lasten op een rijtje zetten. Onder de streep komt dan uit hoeveel geld je overhoudt. Vervolgens kun je kopjes maken: hoe wil ik dit geld besteden? Hoeveel mag ik uitgeven aan extraatjes naast de vaste boodschappen? Hoeveel houd ik over voor leuke dingen zoals uitgaan of buiten de deur lunchen?

Extra tip: zet onderdelen als boodschappengeld en spaargeld vast bij vaste lasten. Als je echt wilt besparen, dan kan je maar beter zo min mogelijk aan het toeval overlaten.

Besparen op boodschappen

Veel mensen doen dagelijks, om de dag of in ieder geval wekelijks boodschappen. Er zijn maar weinig mensen die één keer per maand álles kopen en nooit naar een winkel hoeven. Het lijkt mij wel ideaal, eerlijk gezegd. Het is niet dat ik een hekel heb aan boodschappen doen, helemaal niet zelfs. Maar je komt toch sneller in de verleiding om dingen te kopen die je niet nodig hebt. Anyhow, boodschappen doen, doen we dus zeer regelmatig. En dus is dat ook de post waar de kosten hoog op kunnen lopen.

Een paar dingen die ik heb gedaan om te besparen op boodschappen?

1. Grotere bestellingen boodschappen plaatsen en thuis laten bezorgen. Zo hoeven we minder vaak naar de winkels en zijn we in totaal veel goedkoper uit dan vroeger. Als je op de link hierboven klikt, kom je bij een artikel waarin je meer leest over onze ervaring met het online bestellen van boodschappen.

besparen op boodschappen

2. Goedkope recepten zoeken. Dit doe ik overal en nergens. Bijvoorbeeld op Budget Bytes, een Amerikaanse site met ongelooflijk veel lowbudget recepten. Ook zij wij groot fan van Pinterest, waar we inmiddels zelf ook een Lowbudget Recipes bord hebben aangemaakt, waarop we onze lowbudget recepten pinnen. Je kunt onze lowbudget recepten op de site trouwens terugvinden door in de zoekfunctie ‘groen zonder poen‘ in te voeren. Het Pinterestbord is nog niet helemaal bijgewerkt met alle recepten van de afgelopen 3 jaar bloggen, maar we werken eraan. Je kunt ons gratis volgen als je wilt!

3. Eerst alles opmaken wat ik in huis heb en daarna pas – als het echt nodig is – naar de winkel gaan om nog iets erbij te halen. Sinds ik met mijn Bespaarproject bezig ben, merk ik ook dat ik veel minder weggooi. Ik ben zuiniger op de producten en gebruik alles zoveel mogelijk op. Ook heb ik altijd een voorraadje van standaard producten in huis. Denk aan rijst, noodles, pasta, tomatensaus, kikkererwten, bonen, mais.. en noem maar op. Ik hoef vaak alleen maar te kijken naar welke groenten er in mijn groentenpakket van die week zitten en dan kan ik zo weer even iets in elkaar knutselen.

Besparen op buiten de deur eten

besparen op boodschappen

Buiten de deur eten is helaas geen goedkope aangelegenheid. En het lijkt wel alsof er hier in Amsterdam overal nog een schepje bovenop wordt gedaan. Vorige week waren we in Valencia en daar at je drie gangen voor tien euro. Als het hier zo goedkoop was, gingen we vaker buiten de deur eten! Kijk, het ding is, ik vind uit eten gaan (of buiten de deur lunchen) gewoon heel erg leuk en gezellig. Ik doe het te graag om te zeggen: ik kap er maar helemaal mee. Maar het mocht wel een beetje minder. Ook zijn er genoeg plekken te vinden waar je nog een beetje binnen je budget kunt blijven, terwijl je toch heel lekker eet. Een paar voorbeelden van adressen in Amsterdam waar je voor tussen de 10 en 15 euro heel lekker kunt hebben gegeten;

– De CousCousClub (enorm lekkere couscous en heel erg betaalbaar)
Sir Hummus (vooral geschikt als lunchplek)
SLA (de salades zijn zo royaal dat het ook makkelijk als avondeten kan)
– Kantjil en de Tijger (als je voor 19.00 uur aanschuift en eten bestelt, heb je een complete maaltijd voor 10 euro)
– De Salsashop (de burrito’s zijn enorm en vullen erg goed, voor onder de 10 euro heb je prima gegeten)

Je hoeft heus niet altijd drie gangen te eten om een leuke middag of avond te hebben. En je hoeft er ook niet altijd dure drankjes bij te bestellen. Neem bijvoorbeeld SLA; daar mag je gewoon gratis water met komkommer tappen. Dat scheelt weer een drankje, waardoor je dus inderdaad met €9 helemaal klaar bent. Voor ons gaat uiteten gaan vooral om de gezelligheid en die hangt niet af van hoeveel of hoe luxe je eet. Ook hoef je heus niet drie keer per week uiteten te gaan – het moet allemaal een beetje leuk blijven. Vinden jullie ook niet?

Besparen op andere dingen dan boodschappen

besparen op boodschappen

Je zult merken dat als je lekker gaat met het besparen op boodschappen doen en het buiten de deur eten, dat je gaat denken: kan ik eigenlijk niet ook nog op meer dingen besparen? Veel mensen hebben helemaal niet zo’n geweldig inzicht in hun financiën als dat ze misschien zelf wel denken. En je hebt dan dus ook geen idee van hoeveel je zou kunnen besparen op dingen als verzekeringen, je hypotheek, je internet abonnement, je gas, water en licht, je telefoonabonnement en ga zo maar door. Persoonlijk vond ik het een enorme eye-opener om deze Bespaartool eens in te vullen. Het was eerst al behoorlijk confronterend om alles naar waarheid in te vullen. Al tijdens het invullen wist ik: oei, ik ga op mijn kop krijgen over bepaalde onderwerpen.

Laat ik met het goede nieuws beginnen: eerst kreeg ik een paar complimenten. Ik scoorde erg goed op: jawel! de boodschappen! Daar was ik behoorlijk trots op. Ook bleek ik gunstig te zitten op het gebied van huur, gas, water en licht en internet. Stukken minder gunstig bleek bijvoorbeeld mijn mobiele abonnement te zijn. Sterker nog, ik werd een ‘big spender’ genoemd als het ging om mijn telefoongebruik. Gelukkig kreeg ik ook meteen bruikbare tips mee, om mijn abonnement aan te passen en ik weet nu ook beter waarop ik moet letten. Dus dat heb ik meteen gedaan! Het invullen van de Bespaartool kostte me ongeveer 3 minuten. Vervolgens was ik 5 minuutjes bezig met het lezen van alle tips. Een goed bestede 8 minuten, vind ik. Ik hoop dat jullie er ook iets aan zullen hebben.

Maak het leuk voor jezelf

Ik heb gemerkt dat ik het besparen alleen volhoud, als ik het een beetje leuk maak voor mezelf. In het artikel “Hoe geef ik minder geld uit aan materiële zaken?” schreef ik dat als je wilt besparen, je ook moet weten waarom je dat wilt doen. Misschien is de reden dat je in diepe geldnood zit. Dat is natuurlijk geen leuke reden, maar je zult wel enorm opgelucht zijn als je je schulden kunt aflossen en je weer een beetje opgelucht adem kunt halen.

Anderen gaan bezuinigen omdat ze sparen voor een mooi doel. Bijvoorbeeld voor een verre reis, voor een bruiloft of voor iets wat je heel erg graag wilt kopen. Zelf heb ik geen groot doel, maar wel meerdere kleine doelen. Zo heb ik voor mijn Opruimproject (jaja, we doen meerdere projecten tegelijkertijd) een heleboel kleding weggedaan. Kleding die me niet meer stond of die niet meer bij mijn stijl pasten. Daarvoor in de plaats had ik wel wat nieuwe dingen nodig. Het gaf me een behoorlijke kick om te merken dat, nu ik geld bespaar op boodschappen, ik een stuk makkelijker iets nieuws voor mezelf kon kopen. En dan ook nog iets moois. Zo kocht ik een sjaal van organic katoen, waar ik enorm blij mee ben. En ik had nieuwe schoenen nodig (vegan sneakers van het merk Keep, ze zijn cool) en die kon ik gewoon zo kopen. Wow! Ook vind ik het een fijn idee dat ik een beetje geld overhoud om als ik weer eens op vakantie ga, daar iets meer geld te besteden te hebben. Want op vakantie wil je misschien wel een keertje vaker uiteten of jezelf iets meer gunnen.

Wanneer ik mijn online bestelling aan het invoeren ben en ik zie dat ik een wat hoger bedrag heb, door de luxere producten in mijn digitale winkelmandje… dan zeg ik letterlijk tegen mezelf: ‘dit kan ook 12 euro goedkoper en die euro’s kan je goed gebruiken voor die schoenen die je nodig hebt.’ Natuurlijk vind ik het heel leuk om pakjes koekjes en theetjes die ik nog niet ken te kopen, maar ik ben toch nog net iets blijer met mijn nieuwe sneakers!

We hopen dat jullie iets aan deze tips hebben! Voel je vrij om vragen te stellen onder dit artikel. Of misschien heb je nog suggesties voor onderwerpen die met besparen te maken hebben? De meeste inspiratie voor nieuwe artikelen doen we op door jullie leuke en interessante comments te lezen! We horen erg graag van jullie.  (Ps; we zijn benieuwd wie onze symbolische foto bovenaan dit artikel opvatten zoals wij het bedoeld hebben, hihi!)

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Gewoon Over Geld.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

46 gedachten over “Besparen op boodschappen #5

 1. Deze reeks artikelen vind ik inspirerend om te lezen. Om zo ook een kijkje te krijgen in iemand anders uitgavenpatroon, maar tegelijkertijd gewezen te worden op wat je zelf anders zou kunnen doen. Toevallig heb ik een paar dagen terug een nieuwe begroting gemaakt, ook met het oog op veranderingen die in ons gezin gaan plaatsvinden… Ik kwam er achter dat wij ook nog best wat lopende abonnementen hebben die we niet meer gebruiken of niet meer nodig hebben, maar nog niet hebben opgezegd. Ook al is het maar een paar euro, toch zonde! Automatische afschrijvingen zijn daarom niet altijd het aller handigste als je het mij vraagt. Ik ga meteen een kijkje nemen bij jullie low budget recepten pinboard, want met weinig geld kun je ook heel lekker koken. Zo maakte ik van de week een pasta met zelfgemaakte tomatensaus (ik had nog ZO veel tomaten liggen – aanbieding he), wat diepvrieskruiden en verse parmezaanse kaas. Prima te doen, gezond en niet zo duur!

  1. Ja, echt, je abonnement zijn eigenlijk de eerste dingen die je moet checken. Al is het maar een paar euro (voor een goed doel bijvoorbeeld, dat je al jaren steunt maar waar je misschien niet meer helemaal achterstaat) het is toch op jaarbasis een heel bedrag!

   En wat betreft dat zelf maken van dingen: het is altijd goedkoper én lekkerder.

 2. Echt besparen op eten wil ik niet. Natuurlijk een beetje prijzen vergelijken maar als ik echt ergens zin in heb koop ik het of ga ik uit eten! Ik ben wel helemaal anti verspilling en kijk dus goed naar houdbaarheidsdata en maak altijd alles op. Een keer per week een restjesdag houden is ideaal!

 3. Ik bewaarde altijd al het geld dat ik met mijn verkopen op Marktplaats verdiende in een spaarpot. Dit nam ik dan mee op vakantie, zodat ik geen vakantiegeld nodig had van mijn loon. Dit jaar geen vakantie, maar het geld krijgt een andere bestemming: een duurzame kas voor in de tuin. :)

  1. Wat leuk! Ik heb een aparte portemonnaie waar ik al m’n opbrengst in stop van dingen die ik verkoop via marktplaats. Dit gebruik ik dan vervolgens als 2e hands shoptegoed voor kleding en meubels die ik graag zou willen hebben.
   Werkt voor mij ook heel goed!

  2. Dit deed mijn moeder ook altijd! Dan namen we dat geld cash mee op vakantie, voor de eerste dagen. Daar gingen we dan lekkere dingen van kopen en uit eten enzo. Super leuk idee!

 4. Wat ik erg leuk en motiverend vind, is om mijn spaarrekening in ‘doelspaarpotjes’ onder te verdelen. De een is voor vakantie, de ander voor gemeentelijke belastingen/waterschap (eigen koopwoning) en nog een voor ‘extra’. Heerlijk als ik die ‘potjes’ zie groeien en ik elk jaar wanneer de belastingen weer komen, het gewoon gelijk kan betalen zonder aan mijn maandgeld te komen.
  De pot ‘extra’ is bedoeld als buffer.
  Elke maand reken ik uit wat ik aan vaste lasten (waaronder sparen), boodschappen, benzine kwijt ben (ik hanteer vaste bedragen voor boodschappen en benzine) en wat ik dan overhoud, is voor de leuke dingen die maand. Er zijn dus wel eens maanden dat er minder overblijft voor leuke dingen, gelukkig zie ik dit aan het begin en kan ik me erop instellen. Alles wat aan het einde van de maand overblijft gaat alsnog naar een spaarrekening.
  Ik vind het heerlijk, maar ik hou dan ook van structuur en overzicht ;-)

  1. Ja dat is handig als dat kan! Ik heb een Triodos rekening en daar kan je helaas geen potjes binnen je spaarrekening indelen. Ik vind het erg jammer, want dat vind ik dus echt zo’n handig idee!

 5. Goed bezig! Als ik je tips zo doorlees ben ik ook goed bezig :) Sinds ik bij Lidl boodschappen haal ipv Jumbo of AH en niet meer elke dag maar hooguit 2x per week daar kom, bespaar ik een hoop. Omdat ik in de stad woon en daar veel verschillende supers zijn let ik ook enorm op aanbiedingen. Zijn de Knorr wereldgerechten in de aanbieding voor een goede prijs? Nou, dan laadt ik mijn kar vol. Dit blijft toch lang goed. Zoals je schrijft, eerst dingen opmaken voor je nieuw koopt en dat doe ik vooral met groente, fruit en vlees. Verder vries ik in als ik over heb en kliekjes meteen de volgende dag opmaken. Alleen mijn telefoonabo… dat kan goedkoper. Maar ik wilde zo graag een nieuwer toestel haha 2 jaar op de blaren zitten! xo Daisy

  1. hahahaha dat van die telefoon klinkt heeeeeel bekend ;)

 6. Leuk artikel :)!
  Mijn grootste bespaartip voor boodschappen zou ook inderdaad zijn om in 1x voor een hele week boodschappen te halen – en daarbij niet téveel in te slaan. Ook dubbele porties maken is favoriet, je kunt alles in de vriezer kwijt. Ik ga altijd met een lijstje naar de supermarkt en hou me daaraan. Ik zoek altijd van tevoren nieuwe recepten op of zoek recepten voor ingredienten die ik nog heb staan :)

 7. Ik vind dit bespaartool een beetje onzin. Ik ben ook een ‘big spender’ als het om telefonie gaat en heb een abonnement van 15 euro. Kan het goedkoper? Vast. Maar vind die term dan ook wel weer een beetje overdreven…

  Qua budget heb ik met mijn partner onze gezamenlijke vaste lasten + boodschappen gebudgetteerd en daartoe betalen we naar ratio. Onze eigen vaste lasten betalen we zelf. De totale vaste lasten (en boodschappen en andere regelmatig terugkomende dingen zoals kapper) mogen maximaal 60% van mijn netto salaris zijn (Maar liever minder, probeer stiekem zelfs onder de 50% te houden. Hier bekijk ik dus ook hoe we uitkomen als we zouden verhuizen of een nieuw telefoon abonnement willen afsluiten).

  Het overige gedeelte deel ik op in lange termijn sparen (voor een koophuis en evt duurzame investeringen daarin), korte termijn sparen(bijvoorbeeld voor als de wasmachine kapot gaat of de kat moet een medische behandeling ondergaan) en ‘fun money’ waar ik alles mee mag doen wat ik wil. Dit heb ik ook per week berekend zodat het een beetje voelt als zakgeld ;).

  Vakantie gaat van vakantiegeld, dertiende maand en zou evt kunnen worden aangevuld met kort sparen.

  En echte nerd als ik ben heb ik alles natuurlijk in een excel spreadsheet staan die alles precies voor me uitrekent en waar ik mijn spaardoelen in kan bijstellen indien nodig. Ik ben niet van elke boodschap bonnetjes bewaren (niet milieuvriendelijk ook) maar zolang ik in het budget blijf is het prima.

  1. Ach, misschien moet je dat ‘big spender’ niet te serieus nemen ;)

 8. Inderdaad, koken met wat je in huis hebt! Ik probeer steeds vaker met kliekjes te koken (en nee, niet door de actie van Sire). Ook probeer ik met dingen uit blik (kikkererwten, mais enz) te kijken naar wat in verhouding het goedkoopste is. Meestal is dat het grootste blik. Ik kook dan veel en vries het in, omdat ik ook vaak eten moet meenemen naar het werk. Toen ik ging samenwonen heb ik expres voor een koelkast gekozen met veel vriesruimte.

  Nu we het over vriesruimte hebben.. Ik maak vaak “Smoothie packs”. Ik koop fruit wat in de aanbieding is (Lidl heeft trouwens grote zakken bevroren fruit voor weinig) en daar maak ik in ziplock zakjes allemaal porties van. Zo hoef ik alleen nog maar een zakje uit te halen en te blenden:) scheelt echt een hoop geld!

  1. Slim! Trouwens, die campagne van SIRE vinden wij wel heel goed hoor! Maakt een hoop mensen bewust van een groot probleem, denken wij!

 9. Besparen op boodschappen vind ik echt het allermoeilijkste! Ik kijk wel naar de prijs, maar ik pak vaak veel meer mee dan ik op dat moment eigenlijk nodig heb. Of ik wil iets nieuws testen, en nieuwere producten zijn ook vaak duurder

 10. Grappig die bespaartool, maar ik geef 15 euro per maand uit aan mijn Sim Only abonnement en zelfs mij vinden ze een big spender ;)

  1. Oh echt? Dan lag het niet aan mij haha, ik voelde me al zo stom! ;)

 11. Ik ben ook zo bezig met het besparen op mijn boodschappen, ik merk dat ik daardoor ook veel beter eet, omdat ik actiever met mijn eten bezig ben :) Ik geniet ervan om te besparen! In mijn hoofd ben ik ook bezig met een reeks hierover, maar ik krijg het nog niet op papier :)

 12. @Daisy: Nog een grotere bespaartip: helemaal geen Knorr Wereldgerechten meer kopen. Want wat zit er nu in zo’n pakje? Wat rijst of pasta, dat je veel goedkoper in een grotere verpakking kunt kopen en een kruidenmengsel dat je veel beter zelf kunt samenstellen. Er zit in die mengsels teveel zout en suiker (de suiker onder allerlei verschillende namen) en ongezond palmvet. En je krijgt een recept. Maar recepten kun je makkelijk vinden op internet en als je zelf een kruidenmengsel maakt kost dat bijna niets. Dan kun je het zout beperken en de suiker weglaten. En de verse ingredienten moet je er toch zelf bijkopen.

 13. Een tip in het kader van jullie opruim- én bespaarproject: ik breng de kleding die ik noet meer draag en de kleding die m’n zoontje niet meer past naar de inbrengwinkel. Ik krijg dan 40% van de prijs waarvoor ze het verkocht hebben. Heeft me al een leuk zakcentje opgeleverd én meer ruimte in m’n kast.

  1. Goede tip! Zo maak je er een ander blij mee, maar houd je er zelf misschien ook nog een kleinigheidje aan over!

 14. Jullie foto’s zijn altijd zo mooi!

  Maar dat terzijde, wij hebben helaas een niet al te groot budget. Sinds kort bestellen wij ook via internet onze boodschappen. Ideaal! Je komt veel minder in verleiding.Leuk om te lezen hoe jullie besparen.

  1. dankjewel! En goed om te horen dat het voor jou dus ook goed werkt. Denk dat veel mensen nog denken: “maar via internet bestellen is toch heel duur?” Echt niet dus. Zeker niet omdat online supermarkten/biowinkels ook aan aanbiedingen doen en je soms nog extra korting krijgt als je veel van 1 product koopt. Daarbij komt dat het gewoon super chill is dat het thuis bezorgd wordt. Wij zijn helemaal verkocht!

 15. Dit is een erg goed project. Het is best een gedoe in het begin, je moet echt een beetje je gewoonte om vaak naar de supermarkt te gaan veranderen. Ik ben zo’n persoon die iedere dag naar de supermarkt gaat. Nu zit ik echter tijdelijk in Melbourne en hier is eten in de supermarkt erg duur, dus samen met mijn huisgenoot ga ik eens in de week (soms eens in de twee weken) naar een grote markt. Ik vind het al een hele stap in de goede richting en hopelijk verval ik in Nederland niet opnieuw in mijn oude gewoonte om dagelijks boodschappen te doen. Ik merk nu inderdaad dat dit echt veel geld en tijd bespaard én dat ik minder snel iets weggooi. Over boodschappen op internet bestellen had ik trouwens nog nooit echt nagedacht, goede tip!

  1. Ja, dat klinkt zeker als een stap in de goede richting! Wel tof eigenlijk, dat je op reis dat soort dingen ‘leert.’ Mooie bonus!

 16. Eigenlijk is boodschappen bestellen heel erg slim. Ik heb vaak dat ik bij de kassa kom en niet goed weet wat ik kwijt ga zijn. Als je online bestelt zie je dit voordat je afrekend en kun je nog besluiten om dingen weg te doen of misschien een ander (goedkoper) merk te kiezen. Dit maakt het veel makkelijker om je aan een budget te houden ;-)

  1. Dat ook nog eens inderdaad! Soms kijk ik naar mijn totaalbedrag en denk ik: hmmmmm toch maar even wat dingetjes uit het mandje halen. Als je bij de kassa staat is het daar eigenlijk al te laat voor. (nouja, het kan wel, maar veel mensen zullen zich opgelaten voelen – ik in elk geval wel)

 17. Net zoals er veel kookblogs en beautyblogs zijn, zijn er ook veel consuminder en minimaliseerblogs. Daar staan vaak goede tips over hoe je het beste kan besparen, hoe jezelf kan motiveren (en soms ook leuke kattenverhalen, bijv bij min-of-meer :)
  Ik hou elke maand bij in excel wat ik uitgeef. Op die manier krijg ik per jaar ook een goed overzicht (sommige zaken worden nml per kwartaal of jaarlijks afgeschreven). En ik spaar automatisch, dat merk ik nauwelijks en loopt zo toch goed in de papieren :). Overzicht en inzicht is denk ik het belangrijkste als je wilt besparen want als je inzicht hebt kun je ook zelf je bewuste keuzes maken. Ik vind het nml wel belangrijk om bio groenten te eten dus ik heb er bio pakket elke week van 14 euro (met telkens 6 groenten – van bioaanhuis). Ik wil daar graag geld aan uitgeven terwijl ik bijv geen geld wil uitgeven aan een tijdschrift abbo.

 18. Moeten jullie mijn man anders eens lenen? Ik vind dit een heel inspirerend artikel, maar voor mijzelf stond er niets nieuws in. Goed, ik leef dan ook samen met iemand die budgetbeheer als werk heeft. Wij houden dan ook maandelijks alle uitgaven en inkomsten bij, maken elke maand weer een soort van begroting. Dingen die bij ons heel goed werken is spaargeld in het begin van maand opzij zetten zodat je het bedrag dat je mag spenderen over houdt. We zetten ook elke maand een bedrag opzij voor onvoorziene kosten. We hebben een vaste dag waarop we mogen gaan uiteten van onszelf (want dat doen we ook heel graag :)) en voor we aan de kassa gaan staan in de supermarkt kijken we in onze winkelkar wat we meehebben dat eigenlijk helemaal niet nodig was (en dus niet op onze boodschappenlijst stond).
  Tot op heden werkt dat ongelofelijk goed! Te lange maanden hebben wij zelden gehad.

  Oh, en euhm… de wetenschap dat rode cijfers op mijn bankrekening geen mogelijkheid zijn zorgen er ook wel voor dat we heel vaak die bankrekening checken om niet voor verrassingen te staan :)

 19. Ik woon sinds kort weer bij mijn moeder en we hebben altijd “ruzie” om de boodschappen haha! Ik vind 80 euro voor twee personen (incl. dingen als wasmiddel/shampoo/etc.) best goedkoop. Zeker als je bedenkt dat we heel gezond en vers eten. Zij denkt er wel eens anders over :’) Dus ik zoek altijd naar manieren om het goedkoper te houden!

 20. Ik heb een tip voor de mobiele telefoon. Ten eerste heb ik zelf geen mobiel internet, er is op veel plekken wifi en verder heb ik het niet nodig, vind de rust af en toe ook wel lekker. Ten tweede heb ik een goedkoop abonnement van 5 euro (simyo). Ik whatsapp en skype/facetime veel en ik heb daarnaast ook een skypetegoed voor als ik eens langere telefoongesprekken moet voeren, dan bel ik via Skype (kan je mee naar elk nummer bellen voor heel weinig) en zo kom ik niet boven mijn bundel van 5 euro! Ik bel gewoon met de Skype app op m’n telefoon. Verder heb ik geen enkel abonnement, ik steun verder alleen de endometriose stichting omdat ik zelf die ziekte heb en vind dat ze goed werk doen.

  En wat mij dus echt IDEAAL lijkt, is een app waarmee je tijdens het boodschappen doen al je boodschappen kan scannen, zodat je precies weet op welk bedrag je zit. En deze app zou dan in elke supermarkt moeten werken. Dat lijkt mij dus echt super handig!!

  1. Dat lijkt mij ook een briljant idee!!! Kun je het niet ergens voorleggen ofzo, dit idee?

   1. Bij de AH kun je wel met de zelfscanner door de winkel, zie je ook gelijk wat het totaalbedrag is.

 21. Leuk artikel! Sinds het begin van dit jaar houdt ik ook alle in- en uitgaven bij. Dit geeft mij enorm veel inzicht en motivatie om vol te houden. Zo heb ik al mijn autoverzekering, telefoonabonnement en internetkosten flink omlaag kunnen krijgen. Wat me bij elkaar zo’n 50 euro per maand scheelt! Ook maak ik elke maand standaard een bedrag naar spaarrekening over. Ik heb dan ook een berekening van mijn spaarrekening-stand na één jaar en na vijf jaar gemaakt :) Soms voelt het enorm vrekkig, maar het geeft ook enorm veel motivatie om door te gaan, en een kick om door zuinig te zijn soms zelfs nog wat extra naar de spaarrekening over te kunnen maken!
  En eigenlijk mis ik niets! Ik voel me alleen maar meer voldaan, dat ik met de uren die ik werk, makkelijk rond kan komen, en tijd over heb om te genieten. Ook maakt het me veel creatiever met koken, we eten altijd heerlijk, ook al is het met restjes uit de vriezer.

  1. Wat goed om te horen! En wat ben je goed bezig zeg!!

 22. Veel Appies, Jumbo’s en Hoogvliet winkels hebben dat! Ideaal! Scheelt ook dat je alles meteen in je tas kan stoppen en dus niet eerst kar–>winkelband–>tas hebt ;) omdat ik probeer vaker op de fiets mijn boodschappen te doen, Is het voor mij ook sneller te overzien wanneer mijn boodschappentas (en dus fietsmand in mijn geval) vol zit. Je laat zo automatisch de onnodige boodschappen staan!!

 23. Goede tip voor je abonnement op internet/tv/vaste telefoon (wij hebben KPN, maar het geldt volgens mij voor alle aanbieders): Je hebt daar doorgaans een contract van een jaar. Als dat is afgelopen, wordt het stilzwijgend verlengd en blijft je betalen wat je altijd deed. Voor nieuwe contacten hebben ze vaak een aanbieding. Men denkt dat dat alleen voor nieuwe klanten is, maar dat is niet zo. Als je ze even belt en zegt: “Mijn contract is verlopen, kunt u mij een aanbieding doen?”, dan krijg jij ook die aanbieding voor het nieuwe contract. Zo betaal ik nu een half jaar 35 euro ipv 69, en daarna 59 euro. Scheelt gemiddeld per maand over een jaar 22 euro! Ze geven het ook zelf toe bij KPN: Dit geldt voor iedereen, maar je moet zelf het initiatief nemen, en bijna niemand weet dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *