Boekenclub #4

Lees mee met de boekenclub. Leestips. lees onze boekrecenssies #boeken
Lees mee met de boekenclub. Leestips. lees onze boekrecenssies #boeken
IMG_3612

Ja hoor mensen, het wordt tijd om ons voor te bereiden op de winter. Eigenlijk doe ik al weken alsof het winter is, met al die liters thee en koffie die ik drink en al die soepjes die ik kook en al die boeken die ik lees terwijl ik onder een dekentje op de bank lig. Ik ben een wandelend cliché geworden en ik vind het eigenlijk wel eventjes prima voor nu. Naomi en ik hebben weer een flinke leeslijst voor je. Misschien zitten er nog boeken tussen die je cadeau zou willen vragen of geven met de feestdagen. Hopelijk zit er voldoende voor je tussen om de komende decembermaand lekker lezend mee door te komen. Laten we snel beginnen!

Naomi’s keuze van de maand

IMG_3613

Er is één kast bij het American Book Centre in Amsterdam waarvan ik je van elk boek kan vertellen of het er vorige week ook al stond. Deze kast staat op de tweede verdieping en is gevuld met memoirs. Mijn eigen boekenkast telt inmiddels ook een goeie plank vol. Een daarvan is I AM I AM I AM van Maggie O’Farrell. Het boek is nog niet vertaald in het Nederlands, maar een groot deel van haar andere boeken wel dus fingers crossed, laten we maar zeggen.

In het boek vertelt Maggie over de zeventien bijna-dood-ervaringen die ze in haar leven heeft meegemaakt. Een extreem hoog aantal, dacht ik toen ik de flap las. Maar tijdens het lezen kwam ik erachter dat ik zelf vaker dichterbij de dood ben geweest dan ik dacht. Zoals die keer dat mijn vliegtuig vlak voor het einde van het dalen opeens weer met een enorme ruk omhoog schoot omdat het stormde op de landingsbaan. En die nacht dat ik in mijn eentje in een tentje sliep waar een groep leeuwen omheen had gelopen, zo bleek de volgende dag. Of die keer dat ik op mijn flip-flops van een zeer steile, glibberige rots af ging klimmen. Het ging allemaal net goed.

Ok, de verhalen van Maggie zijn heftiger, maar het zet je wel aan het denken. Het lezen van het boek maak je sowieso bewust van hoe fragiel het leven kan zijn en ook hoe bijzonder het is om te leven. Het is zeker geen pleidooi om alle risico’s te gaan mijden, sterker nog het is een pleidooi om alles uit het leven te halen nu het kan. Maggie heeft een hele fijne schrijfstijl en neemt je mee in elk verhaal. Met name de twee langere verhalen op het einde zal ik niet snel vergeten (spoiler alert: ze leeft dus nog). Een aanrader!

IMG_3610

Ik las nog een memoir deze maand. Op de kaft zit een sticker met “My favorite debut of 2017 – Lena Dunham”. Als Lena het leuk vindt, dan zal het wel goed zijn, toch? Bleaker house is het verhaal van een drie maanden durende reis die schrijfster Nell Stevens maakte naar de Falklandeilanden. Ik pakte Google Maps er even bij; de eilanden liggen ten oosten van de onderste punt van Argentinië. Er wonen iets meer dan drieduizend mensen en een miljoen (!) pinguïns. Op het eiland waar Nell naartoe gaat woont een echtpaar met een boerderij, maar ook zij zijn er vaak niet. Ze brengt dan ook veel tijd alleen door op het verlaten eiland Bleaker. Ze is daar gekomen om een roman te schrijven. Elke dag schrijft ze een paar duizend woorden, in de hoop dat er op het einde een volledig boek ligt. Het verhaal over de reis en het schrijfproces wordt afgewisseld met stukjes uit deze roman in wording en ook een tweetal essays die ze eerder heeft geschreven. Dat klinkt misschien gek, maar ik vond deze afwisseling juist wel leuk. Er zijn weinig boeken die in zulk detail laten zien hoe een boek geschreven wordt (of in elk geval hoe een poging daartoe wordt gedaan).

Wat ik ook fijn vond aan het lezen van dit boek is dat je mee op reis gaat naar een plek waar je zelf niet snel terecht zal komen. Een totaal verlaten plek, desolaat en koud. Het is geen comfortabele bestemming, maar wel een waar je dichtbij jezelf kunt komen. Dat is iets wat ik de laatste paar reizen die ik heb gemaakt ook heb opgezocht, door alleen te reizen en bovenop een berg te gaan zitten voor een yoga retraite. Zo alleen als Nell op Bleaker eiland ben ik echter nog nooit geweest. Ik weet ook niet of ik dat wil, maar al lezend voelde het wel even of ik daar was. En veel beter dan dat wordt het met boeken niet, toch?

IMG_3611

Mijn laatste boek van deze maand kan alvast op de leeslijst voor Merel’s toekomstige master in Jeugdliteratuur. Dit prentenboek van 100 pagina’s – eigenlijk meer een graphic novel – is geschikt voor kinderen én volwassen. Isabelle Arsenault heeft een aantal mooie (kinder)boeken geïllustreerd, waaronder Jane, the fox and me, met teksten van Fanny Britt. Ze gebruikt veel grijstonen in haar werk, aangevuld met een ingetogen kleurenpallet waar dat past bij het verhaal. Eén tekening uit dit boek hangt inmiddels bij mij aan de muur, zo mooi vond ik hem.

IMG_3609

Het verhaal van Jane, the fox and me gaat over Hélène die op school wordt gepest. Ze kan nergens ontsnappen aan de gemene opmerkingen van haar klasgenoten. In de schoolbus leest ze het boek Jane Eyre van Charlotte Bronte en ze herkent veel in het verhaal van haar eenzame jeugd. Op schoolkamp wordt Hélène nog meer op de proef gesteld, maar ze komt ook een nieuwe vriend tegen in het bos. Het is een prachtig, soms hartverscheurend verhaal over pesten, je eigen weg gaan en er sterker uitkomen. Een aanrader als je nog een (kerst)cadeau zoekt, voor iemand anders of jezelf.

PS Een ander boek met illustraties van Isabelle Arsenault dat al wel vertaald is naar het Nederlands is Virginia Wolf.

Merels keuze van de maand

IMG_3114

Naomi haalde het hierboven al even aan: ik wil inderdaad een master Jeugdliteratuur gaan volgen. Volgens mij heb ik het hier al kort eventjes over gehad, maar nog niet heel uitgebreid. Dat is omdat nog niks zeker is. Immers, ik moet me nog inschrijven. Maar ik ben naar de open dag geweest, in Tilburg. En ik heb inmiddels een gastcollege gevolgd, om te kijken of ik het wat vond. Natuurlijk vond ik het fantastisch. Ik had ook helemaal niet anders verwacht. Het zit zo: omdat ik tien jaar geleden ben afgestudeerd aan het hbo, moet ik nu eerst een premaster volgen voordat ik de master Jeugdliteratuur mag doen. Heel erg logisch natuurlijk. Ik hoop eind augustus te starten met de premaster en het jaar erop, ook weer in augustus, hoop ik dan te kunnen beginnen met de ‘echte’ master. Dat duurt dus allemaal nog wel even, maar dat is niet erg. Ik heb geen haast. Ik heb eigenlijk niet eens een heel concreet plan in termen van ‘wat ga ik daarna dan met dat diploma doen?’ Heel relevant vind ik dat ook eigenlijk niet. Het lijkt me gewoon heel tof, ik wil weer nieuwe dingen leren en ik denk dat ik er, in combinatie met mijn werkervaring in het onderwijs (ik heb acht jaar voor de klas gestaan in het mbo onderwijs,) alleen maar heel leuke en misschien ook wel nuttige dingen aan ga overhouden. We gaan het wel zien. Voor nu is het in elk geval een tof plan en ben ik alvast begonnen met de literatuurlijst, die ik kreeg van een oud student van de master. Zo ben ik nu Brief aan de koning van Tonke Dragt aan het lezen. Kom maar door met die klassiekers!

Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik klassiekers op zijn tijd wel kan waarderen, maar dat ik het allerliefste toch hedendaagse literatuur lees. Ik denk dat het komt doordat ik me toch beter met de personages en de verhalen kan identificeren. Zo las ik bijvoorbeeld Eleanor&Park van Rainbow Rowell. Een prachtige YA roman (die mijns inziens ook heel geschikt is voor volwassenen,) over twee niet-zo-doorsnee jongeren die heel erg verliefd op elkaar worden. Eleanor is een dik meisje, uit een ‘moeilijk’ gezin, Park is een stripboekennerd, een heel slimme bovendien, uit een welvarend half-Aziatisch gezin. Deze twee kids zijn echt een heel ongebruikelijke combinatie, maar daardoor zo ontzettend lief. Als lezer wil je echt dat het werkt. Maar niet alleen dat, als lezer wil je ook dat Eleanor veilig is. En dat is ze thuis niet. Dat maakt het verhaal enorm schrijnend en ik kan ook niet beloven dat je het droog houdt tijdens het lezen.

IMG_2630

Een boek dat best wel een beetje in de lijn van bovenstaand boek past, is De zon is ook een ster van Nicola Yoon. Ook een prachtige YA roman over twee jongeren die verliefd worden en allerlei onhandige en lastige dingen tegenkomen onderweg. Het verhaal gaat over een Jamaicaans meisje en een Koreaanse jongen, die elkaar letterlijk op de dag dat het meisje met haar familie het land (ze wonen in New York) zal worden uitgezet, ontmoeten. Echt een onmogelijk verhaal, maar toch ook niet. En misschien is het gewoon de decembermaand hoor, maar het gaf me echt een beetje hoop voor de liefde. Het is gewoon een heel lief en ontroerend verhaal, grappig ook, maar bovenal is het ook zeker een maatschappijkritisch boek. En dat kan ik echt heel erg waarderen in hedendaagse YA literatuur.

IMG_3361 2

Het volgende boek dat ik las is geen YA. Dus geen zorgen, het is niet dat ik alleen nog maar boeken voor jongeren lees ;) Ik las ‘De stenen die de huizen bouwen‘ van Kate Tempest. Wie haar niet kent: Kate Tempest is een heel coole rapper uit Zuid Londen en als je haar ziet dan denk je echt niet dat er uit haar mond gaat komen wat er uit haar mond komt. Ze is klein en blond en heeft daarmee best wel een aaibaar voorkomen, maar ze is behoorlijk… pittig, zal ik maar zeggen. Ik luister haar muziek heel graag, maar ik kijk nog liever naar video’s waarin ze spoken word performances doet, want daar is echt ze echt heel erg goed in en ze heeft zo’n sexy stem, mijn god. De stenen die de huizen bouwen is een behoorlijk rauw boek over jonge mensen die flink moeten struggelen om staande te blijven in het artiestenbestaan in hun woonplaats Londen. Het boek heeft alle facetten die je verwacht van een boek dat geschreven is door een rapper: drank, seks, drugs, grof taalgebruik, misdaad, noem maar op, het is er allemaal. En ik hield ervan.

De stenen die de huizen bouwen is het boek dat Kate bij haar album ‘Everybody down’ schreef. De hoofdstukken van het boek corresponderen met de nummers op het album. En als je het boek eenmaal hebt gelezen en je luistert daarna het album, dan is het één grote puzzel die in elkaar valt. Ik vind Kate en haar muziek nu mogelijk nóg toffer. Ik bedoel, welke artiest heeft ooit zoiets gedaan? Ik wil hierbij wel speciaal vermelden dat ik het boek in het Nederlands heb gelezen en dat dit mogelijk één van de best vertaalde boeken is die ik ooit heb gelezen. Ik vind het echt enorm knap hoe Kate’s poëtische/rap-achtige schrijfstijl is omgezet in het Nederlands. Er zit zoveel lekker tempo in dit boek. Tijdens het lezen dacht ik steeds: wow, ik zit echt helemaal in die flow en ik hoorde dan ook Kate’s stem in mijn achterhoofd. Dus dat vind ik echt heel erg knap gedaan door de vertalers. Mag ook wel eens gezegd worden!

02

Tot slot: ik las niet alleen proza maar ook poëzie. Immers, ik wil wel een goede poëziestudent blijven, dus ik moet niet alleen maar gedichten schrijven, maar ook gedichten lezen. Nu vind ik dat gelukkig heel leuk om te doen. Van uitgeverij Rainbow kreeg ik een bloemlezing van Rutger Kopland, met de titel ‘Geluk is Gevaarlijk,’ opgestuurd. Kopland is één van mijn favoriete dichters, dus ik was hier heel erg blij mee. Als je houdt van gedichten over alledaagse onderwerpen en je houdt ook van niet al te lange gedichten,  net als ik doe, dan is Kopland misschien wel iets voor jou. En sowieso kan ik het je alleen maar aanraden om af en toe wat poëzie te lezen – dus ik zal proberen in iedere editie van de Boekenclub ook een gedichtenbundel mee te nemen, voor de liefhebbers.

Literaire events

onuitgesproken

Dan zijn er de komende tijd natuurlijk ook weer wat leuke literaire evenementen in het land te vinden. Ik heb Eindhoven, Utrecht, Amsterdam en Den Haag voor je in de aanbieding, dus doe er je voordeel mee :)

Onuitgesproken, 15 december, Eindhoven. Voor iedereen die van singer songwriters, spoken word en schrijvers houdt. De stadsdichter van Tilburg is aanwezig. Oh, en Eline, die eerder een gastblog voor de Groene Meisjes schreef. Ze zal voordragen uit eigen werk en uit eigen ervaring kan ik alleen maar zeggen dat dit een aanrader is :) Check het Facebook event van Onuitgesproken voor alle informatie. Als je het leuk vindt om naar Onuitgesproken te gaan, dan heeft Eline een paar gastenlijstplekken beschikbaar. Laat je het weten in de comments als je met haar mee wil gaan? 

Mensen Zeggen Dingen: 19 december in Amsterdam, 20 december in Utrecht. Het is altijd een beetje een verrassing wie er op Mensen Zeggen Dingen komen voordragen en/of performen, maar ik heb begrepen dat het eigenlijk altijd wel heel goed is. In Amsterdam kun je terecht in Paradiso (mooie locatie zeg!) en in Utrecht bij Ekko. Tof. Check hier het facebookevent voor Amsterdam, en hier voor Utrecht. 

Winternachten festival, 18-21 januari, Den Haag. Dit duurt nog eventjes, maar omdat het belooft heel bijzonder te worden, meld ik het toch alvast even. (en zal ik het in de volgende editie van de Boekenclub nog eens onder de aandacht brengen) Dit internationale literaire festival wordt al jaren in Den Haag gehouden en het schijnt nogal groots te zijn allemaal. Met grote internationale gasten, debatten, schrijversfeesten en lezingen door auteurs. Ik ben heel erg benieuwd! Kijk alvast op de website van het Winternachten festival voor meer informatie.

Waar we over praten als we over boeken praten 

IMG_3668

En dan echt helemaal tot slot: een last minute kerstcadeautip. Ik kreeg van Dennis Gaens, de producer en presentator van mijn favoriete literaire podcast Ondercast (waarover ik jullie al dikwijls de oren van het hoofd heb gepraat, dus dat zal ik jullie nu even besparen,) een mooi cadeautje opgestuurd. Geen idee waar ik dat aan had verdiend, maar leuk was het wel. Dennis heeft samen met Jozien, een andere bekende in de literaire scene, een tof project ontworpen, genaamd ‘Waar we over praten als we over boeken praten.’ Dit is 1) een poster met vragen erop, die heel mooi vormgegeven is en daarom alleen al heel erg leuk is om te hebben en 2) een audiotour, die je gewoon thuis kunt volgen. Of eigenlijk is dat ook de juiste samenvatting van dit alles: Waar we we over praten als we over boeken praten is namelijk een literaire rondleiding die je gewoon thuis kunt volgen. Het is een rondleiding door je eigen boekenkast, die je (kritische) vragen laat beantwoorden over de boeken die je in huis hebt en al dan niet gelezen hebt. Het laat je nadenken over hoe je over boeken denkt, wat boeken voor je betekenen, van welke boeken je hebt geleerd en van welke helemaal niet, enzovoorts.

Ik weet zeker dat iedereen die van over boeken praten houdt, dit leuk vindt. En ik weet ook eigenlijk wel zeker dat je hiermee boekenfans, docenten, studenten Literatuurwetenschappen en andere aanverwante leesbeesten heel erg blij kunt maken. Als je dit pakketje bestelt, dan krijg je de poster thuis gestuurd, met daarbij een code die je kunt gebruiken om de audiotour te downloaden. En dan kan je aan de slag, op een sneeuwachtige zondagmiddag. Met warme chocolademelk erbij, bijvoorbeeld. Of glühwein, dat mag ook. Waar we over praten als we over boeken praten kost €7,50 en is te bestellen via deze link (website van de Wintertuin) of je woont heel toevallig in Arnhem (of omgeving) en je gaat naar Walter. Dit is sowieso een aanrader, want het is een heel toffe boekenwinkel. Overigens, je kunt dit ook heel prima voor jezelf kopen hoor. Cadeau geven is niet per se nodig. Dankjewel voor het cadeautje Dennis en Jozien! Ik vind het echt ontzettend tof wat jullie allemaal doen en bedenken en maken!

We hopen dat je zo weer voldoende leesvoer hebt, voor de rest van de decembermaand en het begin van het nieuwe jaar. Wie gaat er net als wij lezend de komende kerstdagen door? Misschien is het wel voor je voornemen voor 2018 om meer te lezen? In dat geval moet je onze Boekenclubposts maar trouw blijven lezen ;) We hopen je in het nieuwe jaar namelijk nog van véél meer leestips te mogen voorzien. Dankjewel voor het lezen van de vier blogposts die we dit jaar maakten. Op naar twaalf nieuwe edities in het nieuwe jaar! 

Kleine disclaimer: Zoals je misschien hebt opgemerkt, linken we voor alle boeken naar bol.com, als verkoopadres. Zoals je ook hebt kunnen opmerken, gaan wij zelf geregeld naar boekhandels en dat willen we jullie ook aanraden. Maar je snapt ook: wij moeten al die boeken die wij kopen en lezen en voor jullie recenseren ergens van betalen, en dan zijn die affiliaitelinkjes (als jij iets koopt via die linkjes, krijgen wij daar een klein percentage van – dat kost voor jou geen cent meer) wel heel erg handig als tegemoetkoming. Dankjewel voor je begrip :)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “Boekenclub #4

 1. Waar we over praten als we over boeken praten klinkt echt heel leuk! Ik vind dat ik zelf ook wel een kerstkadootje heb verdiend ;)

 2. Wauw! Wat ontzettend gaaf dat je een master Jeugdliteratuur wilt gaan volgen!

  Ik was (en ben) echt dol op de klassiekers uit de jeugdliteratuur en had me voorgenomen om er dit jaar weer eens een aantal te (her)lezen. Het is bij welgeteld 1 boek gebleven (De Zevensprong, ook van Tonke Dragt), dus dat voornemen gaat mee naar volgend jaar.

  Mijn grote favorieten zijn de boeken van Evert Hartman en Jan Terlouw. Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman moest ik eerst een beetje in komen, maar daarna heb ik het verslonden en ik vind het nog steeds een heel bijzonder boek.

  1. Het is er wel helemaal de tijd van het jaar voor he? Geniet ervan!

 3. Ik vind dit elke keer zulke leuke blogposts! En ik vind het zoooo tof dat je een master Jeugdliteratuur gaat doen. Ga je daar ook over bloggen?

  1. Ja, wie weet! eerst moet ik natuurlijk een premaster volgen, dus het duurt allemaal nog wel even. Maar het lijkt me wel leuk om jullie er meer over te vertellen :)

 4. Heel fijn deze boekenlijsten, ga er alsjeblieft mee door! :)

 5. Ik heb na deze post Eleanor&Park gelezen (geleend van de bieb) en vond hem geweldig! Bedankt voor de tip :). Mijn zusje leest hem nu. Lezen hoort echt bij de tijd van het jaar voor mij . Lekker op de bank met een kleedje en thee.

 6. Geweldige post, en dank voor de tip voor ’t Winternachten Festival, er komen echt supervette schrijvers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *