Boekreview: De Vegarevolutie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vorige week heb ik véél in de trein gezeten. Urenlang. Afgelopen weekend zat ik in een vakantiehuisje in België, heerlijk middenin het bos. Beide gelegenheden leenden zich uitstekend om het boek De Vegarevolutie van A tot Z te lezen. Ik vond het een geweldig boek. Herkenbaar op allerlei vlakken, informatief, vermakelijk en natuurlijk staan er recepten in waardoor ik continu trek kreeg in lekker vegan eten. Hoewel ik al een behoorlijke tijd (zo’n 3 jaar) vegan eet, heb ik toch heel veel aan dit boek gehad. Het is duidelijk geschreven om ‘beginners’ op gang te helpen, maar ik weet zeker dat ook doorgewinterde veggies hier nog een hoop van kunnen leren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Vegarevolutie behandelt verschillende onderwerpen. Je moet dan denken aan: het verminderen van dierenleed, het verbeteren van het milieu, het verbeteren van je gezondheid, vegan leven in een niet-vegan wereld, alle vleesvervangers die er inmiddels bestaan, producten die ‘per ongeluk’ vegan zijn, allerhande tips en weetjes en natuurlijk – aan het einde van het boek, als je alle info tot je genomen hebt – staan er lekkere recepten in. Het boek heet ‘de Vegarevolutie,’ omdat de schrijfster van het boek, Lisa Steltenpool, gelooft dat je door vegan te eten een revolutie op gang kan brengen. Dat zijn wij natuurlijk helemaal met haar eens en het is zelfs één van de redenen waarom we met De Groene Meisjes zijn begonnen.

Het boekt legt op zeer begrijpelijke en aantrekkelijke wijze uit waarom vegan eten beter is voor mens, dier en milieu. Zonder al te zwaar op de hand te worden en met een gezonde dosis humor. Dat sprak mij erg aan. Natuurlijk gaat Lisa ook in op de veel minder grappige aspecten van vegan eten. Ze schroomt niet om je te vertellen over de bio-industrie en over de gevolgen van onze consumptiemaatschappij. Maar dit alles brengt ze op een manier die 1) heel goed te begrijpen en 2) ook alleen maar te beamen is. Het kon wel eens hét boek zijn dat je nodig hebt als je twijfelt of je misschien vegan wilt gaan eten. Of als je vega wilt gaan eten. Of als je flexitariër wilt worden. Of als je gewoon eens wat meer wilt weten over de producten die wekelijks in je boodschappenmandje belanden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kijk, dit zijn natuurlijk super handige dingen. Lijsten, tabellen en overzichtjes waarin je precies terug kan vinden welke voedingsstoffen er in welke producten zitten. Ook staan er berekeningen in het boek voor vragen als: hoeveel ijzer heb ik nodig? hoeveel eiwitten moet ik eten? Je hoeft echt nog maar heel weinig moeite te doen, Lisa heeft de boodschappenlijstjes al voor je geschreven. Ook geeft ze je een aantal voorbeeld dagmenu’s. Lijkt ons erg handig als je niet zo goed weet hoe je moet beginnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het prettige aan de toon van het boek vinden wij ook dat het allemaal niet zo ‘überhealthy’ hoeft. Lisa haalt producten uit de ‘gewone’ supermarkt aan die vegan zijn. Ook producten met suiker, tarwe en alcohol. Kortom, het boek gaat uit van plantaardige voeding en dat moet zo laagdrempelig mogelijk zijn. Natuurlijk komen er ook hartstikke gezonde producten en recepten voor in het boek. Lisa is student voeding&diëtiek, dus ze is óók absoluut voor voeding die wél gezond is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat betreft de recepten, die waren voor ons niet heel erg uitdagend. Maar dat is ook logisch, want het boek gaat vooral uit van mensen die zich nog aan het verdiepen zijn in – of nog maar net begonnen zijn met – het veganisme. Veel recepten ‘kennen’ we al en zijn voor ons niet heel vernieuwend. Je moet denken aan quinoasalades, gevulde wraps, belegde broodjes, soepen, burgers en taartjes. Stuk voor stuk heerlijke en makkelijk te maken recepten. Ik heb wel weer wat dingetjes genoteerd waarvan ik dacht; oja! dat moet ik (weer) eens maken. Zoals bijvoorbeeld een tosti met edelgistkaassaus en gegrilde paprika. Nu al zin in!

De Vegarevolutie komt absoluut op ons lijstje van ‘boeken die we aanraden aan beginnende veggies.’ En als jij (nog) geen beginnende veggie bent of juist al jaren vegan eet, ook dan zouden we aanraden om dit boek weer eens te lezen. Het maakt je weer even scherp. Althans, dat heb ik bij mezelf gemerkt. Dankjewel voor het opsturen van je boek Lisa! Ik hoop dat wij op onze beurt weer veel mensen zullen motiveren om dit meesterwerkje te gaan lezen.

De Vegarevolutie kost €19,95. Wie van jullie heeft dit boek al gelezen? En wie is er enthousiast geworden?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

18 gedachten over “Boekreview: De Vegarevolutie

 1. Het lijkt mij voor mij wel nuttig, zelfs al ben ik al 5 jaar vegetariër. Ik ben niet van plan vegan te gaan eten, want dat vind ik een beetje overdreven, maar er zijn nog veel dingen die veel beter kunnen vind ik. Ik moet ook nog stoppen met het dragen van leer. Ook ben ik slecht in koken en zijn leuke en lekkere vega-recepten dan misschien ook wel handig voor mij. ;)

 2. Ja, geweldig hip, laagdrempelig, boek!

  Even off topic: ik verbaasde mij over de advertenties rechts in beeld van Campina (en een ander zuivelmerk)… Misschien al eerder reacties over gehad (in dat geval, sorry). Het is zo niet waar jullie voor staan namelijk.

  1. Nee dat doet google adsense… die linkt advertenties aan de content die je schrijft. Alleen kan dat ook betekenen dat wanneer je schrijft over ‘geld besparen’ bijvoorbeeld, dat je dan advertenties ziet over ‘geld lenen’. Dus wanneer je schrijft dat je geen melk gebruikt, kun je dus advertenties zien die gaan over, jawel… Melk ;-)

 3. Lijkt me een super interessant boek! Ik kies steeds vaker voor vega(n) producten, die handige overzichten komen mij dus goed van pas

 4. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar dit boek geworden, zelf eet ik niet vegetarisch en ik eet dus al helemaal niet vegan. Toch vind ik het interessant en wil ik er wel meer van weten. Misschien koop ik dit boek wel! :)

 5. Ziet er leuk uit! Mooi vormgegeven, hou ik van. Hij staat op mijn Bol.com wishlist =)

 6. Lijkt me een handig boek, en niet al te duur, daar houd ik ook wel van haha. Is het misschien een idee om een keer een verzamelpost te maken van vega/vegan kookboeken die echt aanraders zijn? Ik heb al zo vaak met verschillende boeken in m’n handen gestaan maar ik vind het maar moeilijk om te bepalen welke ik nu echt zou gebruiken om uit te koken.

 7. Door jullie inspirerende blog ben ik met de vegan challenge begonnen en het lezen van dit boek heeft nogmaals bevestigd dat dit mijn leefstijl gaat worden. Ga zo door meiden!

 8. Hebben jullie de etalage van American Book Center al gezien? Een ode aan vegan-food. Vega of Vegan…ik dacht het laatste;) Kijken dus!

 9. Ik ben geen vegan, en ook geen vega, maar vind het wel interessant. Sowieso vind ik voeding/gezondheid erg interessant, en dit boek vind ik er erg mooi uitzien!

 10. Ik ben wel enthousiast! Ik vind Vegan steeds interessanter ook. Het boek heeft een mooie vormgeving. Ik ben nieuwsgierig.

 11. Oh, deze staat inderdaad op mijn verlanglijstje! Heb er pas in staan bladeren, lijkt me een onwijs leuk en handig boek.

 12. SUPER! Ik ga dit boek meteen bestellen, kan ik heel goed gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *