Boerenkoolsalade

kalesalad5

Terwijl jij dit leest, wandelen wij rond in de stad van de boerenkoolsalades: New York! Al hebben we begrepen dat kale (boerenkool) alweer een beetje z’n beste tijd heeft gehad en dat groenten als bloemkool en broccoli nu veel hipper zijn. Ja ja, ook groenten blijken onderhevig aan trends. Maar goed, in New York gaan we vast nog wel een boerenkoolsalade  tegenkomen, want zoiets verdwijnt niet zomaar. Thuis eten we ook geregeld boerenkool. We verwerken het graag in smoothies, maar ook zeker in salades. Nu zat er deze week in ons BeterBio pakket ‘Cavolo nero.’ (ook wel palmkool genoemd) Dit is een heel donkere variant op boerenkool. De bladeren zijn super lang, maar ook zachter dan boerenkool. Met name doordat de bladeren zachter zijn, is deze koolsoort nog net iets geschikter voor salades dan traditionele boerenkool – vinden wij.

Ik (J) maak boerenkoolsalade eigenlijk altijd op dezelfde manier! De combinatie boerenkool en cherrytomaatjes blijf ik superlekker vinden. Het frisse van de citroen en het romige van de avocado…. mmm!

kalesalad4

Bij de boerenkoolsalade aten we een nieuwe vleesvervanger: een zomerburger van het Belgische merk ‘La vie est belle.’  BeterBio verkoopt deze burgers, vandaar dat we ze tegenkwamen. En als we een nieuw vegan product tegenkomen, dan willen we ze toch altijd wel eventjes proberen. Deze burgers zijn gemaakt op basis van soja, couscous en groenten. De naam ‘zomerburger’ is zeker niet uit de lucht komen vallen, want de burger heeft inderdaad een erg zomerse, licht pikante smaak. Erg lekker! En een groot voordeel: de burgers blijven mooi heel in de pan. Dat kun je helaas niet van alle vleesvervangers zeggen.

kalesalad1

Wat heb je nodig?

1 bos palmkool (9-10 bladeren)
1 avocado
sap van 1 citroen
bakje cherrytomaatjes
pompoenpitten

Wat ga je doen?

1. Scheur het koolblad van de nerf. Snijd of scheur het blad in kleine stukken.
2. Doe het blad in een kom en voeg een halve avocado en het citroensap toe. “Kneed” alles samen met je handen. Maak het echt goed zacht door ook je vuist te gebruiken (als een soort vijzel).
3. Mix de cherrytomaatjes en de andere avocado door de kool. Serveer met pompoenpitten.

kalesalad2

Hoe simpel kan het zijn? Zo simpel dus! Ik vind het trouwens grappig dat je koolsoorten, zoals boerenkool en palmkool, vaak toch met de winter associeert. Denk aan de stamppotten waarin deze kolen worden verwerkt. Toch groeit bijvoorbeeld palmkool juist heel goed in de zomer! En oké, het is bijna gedaan met deze zomer, maar kool is nog steeds wel te vinden. Deze salade zou je dus zeker nog moeten kunnen maken, als je daar zin in hebt!

Hoe eet jij boerenkool of palmkool het liefste? Tips en/of recepten zijn altijd welkom! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

18 gedachten over “Boerenkoolsalade

 1. Wat een leuk recept zeg! Ik had palmkoolplanten in mijn moestuin (prachtige planten trouwens!) en wist op een gegeven moment niet meer wat ik er mee moest doen, at het elke dag. Ik heb de bladeren vooral verwerkt in stoofpotten met witte bonen en tomaten. Helaas werden de planten op een gegeven moment aangevallen door een rupsenplaag (bleh!) en heb ik ze weg moeten doen. Dit recept sla ik op, voor een volgend seizoen dat ik een moestuin met palmkool heb. Ben benieuwd wat voor groente en recepten nu hip zijn de NY. Have fun!

  1. Annemieke, ik had een rupsenplaag op mijn spruitkolen. Gelukkig las ik online de tip dat rupsen ook dol zijn op Oost-Indische kers, én heb ik dat toevallig ook staan in de moestuin ;-) heb de rupsen dus netjes getransporteerd, en heb er verder geen last meer van gehad!

   Over het recept: deze ga ik zeker ook eens maken! Mijn boerenkool blijft maar groeien, dus alle tips zijn welkom ;-) ik maak er vaak een simpele pasta mee, met veel olijfolie, citroen en look, en wat gistvlokken voor een hartige toets.

   1. Kijk eens aan, er worden hier goede tips uitgewisseld ;)

 2. Ik wist niet dat palmkool familie van de boerenkool was. Leuk om te weten! Dit receot lijkt me super lekker, dus ik ga zeker op zoek naar palmkool. Ik heb het alleen nog niet gezien in de supermarkt, maar misschien hebben ze het op de markt.

 3. Palmkool! <3 Ik vind boerenkool zo-zo-zo intens vies. Maar palmkool vind ik superlekker! Misschien omdat ik het zelf had geteeld, dan smaakt het sowieso beter omdat je er zoveel liefde in hebt gestopt.

  1. Ik snap je wel. Het is een wat zachtere (boterachtige?) smaak, van palmkool. Ook vind ik het fijn dat je niet 1000 keer hoeft te kauwen, wat bij boerenkool nog wel eens het geval is. Dus als ik mag kiezen, ga ik ook voor palmkool!

 4. Oooooh, dit receptje moet ik dringend eens uitproberen! Dat van die vleesvervangers ken ik helaas. Soms vallen mijn burgers helemaal uit elkaar, zelfs als ik ze op exact dezelfde manier bak als andere die dan wel perfect blijven. Ach ja, ik zit daar niet mee in. Het is toch vooral de smaak die telt ;-)

  1. Ik doe ze daarom meestal maar in de oven. En als je ze op bakpapier bakt, hoeft er ook geen bakvet bij en het scheelt ook in de afwas ;)

 5. Dit recept ga ik zeker proberen, de volgende keer dat er palmkool in mijn Vitatas zit ! Ik gebruik palmkool meestal in roerbakgerechten, als vervanging van bijv. spinazie in een recept.

 6. Ik heb boerenkool nooit anders gegeten dan in een stamppot (gek woord eigenlijk :p) Maar ben wel heel benieuwd naar die palmkool, klinkt erg lekker!

 7. Ik moet eigenlijk nooit zoveel van boerenkool hebben. Boerenkool chips vind ik ook super vies maar ik heb deze donkere bladeren ook wel eens in de winkel zien liggen en die trekken me toch een stuk meer! Maar deze salade ziet er wel lekker uit.. Het is wel een gezonde groente nu het kouder wordt :)

 8. Als je nog eens cavolo nero in je pakket hebt, moet je zeker ribollita (een stevige Toscaanse soep) maken, vooral in de winter! Het meest ultieme comfort food <3

 9. Had nog nooit van palmkool gehoord als ik heel eerlijk was, haha. Klinkt wel als een super lekker recept!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *