Bulgur met bloemkool & tahini

bloemkool12

Tahini, bulgur en bloemkool: een combinatie die wij al een paar jaar eten en waar we nooit genoeg van krijgen. Geroosterde bloemkool gecombineerd met gekruide bulgur, rozijnen, granaatappelpitjes en goddelijke tahinisaus maakt dit gerecht tot één van onze nieuwe favorieten. (Je zet hem ook nog eens binnen 30 minuten op tafel.) Let’s go!

bloemkool1

Misschien is het je opgevallen dat er geen Leuke Dingen online is vandaag. Dat klopt! Merel is helaas ziek, ligt met buikgriep in bed, en was absoluut niet in staat om dat artikel te maken. We draaien dus even Leuke Dingen-dag en recept-dag om.

Trouwens, Jamie hier! Normaal schrijft Merel altijd de leuke introotjes bij de recepten (en de rest van de teksten). Ik ben eerlijk gezegd niet zo’n schrijver. Ik word blij van recepten bedenken en foto’s maken. Bij deze wil ik jullie bedanken voor alle leuke reacties die ik altijd krijg op de fotografie. Ik probeer steeds nieuwe dingen uit en het is super leuk om te lezen dat dat gewaardeerd wordt.

bloemkool6

De tahinisaus ken je misschien wel uit ons boek of van andere recepten op onze site, zoals deze falafel uit de oven. Het is mijn lievelingssausje voor op praktisch alles. Ik schenk het op gepofte aardappel, boerenkoolsalades en falafel. We vinden het zo geweldig dat we hem altijd THE Sauce noemen. En dat verdient hij!

bloemkool2

Wat heb je nodig voor 2 flinke porties?
geroosterde bloemkool:
1 bloemkool
2 eetlepels olijfolie
peper & zout

gekruide bulgur:
1 eetlepel plantaardige olie
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel korianderpoeder
1 teentje knoflook
180 gram bulgur
500 ml groentenbouillon of water

tahinisaus:
7 eetlepels tahini
7 eetlepels water
2 eetlepels citroensap
1 teentje knoflook
1 theelepel verse peterselie

handje granaatappelpitjes
2 handen rozijnen
verse peterselie, gehakt
grapefruit, geschild en in plakjes
rode chilivlokken

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 220 graden –

1. Snijd de bloemkool in klein roosjes en mix met de olijfolie en peper en zout. Leg de bloemkoolroosjes op een bakplaat. Zet de bloemkool 30 minuten in de oven. Draai tussendoor een keer om.
2. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de komijn, koriander en knoflook ongeveer 1 minuut. Voeg de bulgur toe en bak nog 1 minuut.
3. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 20 minuten langzaam koken totdat de bulgur al het vocht heeft opgenomen.
4. Maak de tahinisaus door alle ingredienten in een blender te mixen (of gebruik een staafmixer.)
5. Serveer de gekookte bulgur met de bloemkoolroosjes, granaatappelpitjes, rozijnen, peterselie, grapefruit, chilivlokken en tahinisaus.

Tip: eet er linzen of kikkererwten bij voor wat extra proteïne.
Tip 2: je kunt de bulgur ook vervangen door een ander graan zoals: volkoren couscous, freekeh of farro.

bloemkool16 bloemkool3 bloemkool13 bloemkool15 bloemkool10

Ben je van plan om ons recept te maken? Laat het ons weten! Je weet dat we het heel leuk vinden om een fotootje van je eindresultaat te zien op Instagram (vergeet niet #degroenemeisjes te gebruiken) We zien je creaties graag verschijnen!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

47 gedachten over “Bulgur met bloemkool & tahini

 1. Dit is echt weer een recept naar mijn hart haha! Geroosterde bloemkool, tahinisaus én grapefruit en granaatappelpitjes. Ja, hier word ik héél blij van!

 2. Beterschap voor Merel, hoop dat ze snel weer opknapt!
  Mooie foto’s en een heel lekker recept, ga ik zeker een keer proberen!

 3. Wat een fijn recept! Het lijkt mij een heerlijke combinatie bloemkool met tahinisaus. Prachtige foto’s weer! Beterschap Merel!

 4. Dit ziet er overheerlijk uit! Ik ben een grote fan van bulgur! Veel beterschap aan Merel! Het zit echt in de lucht. Bijna iedereen is ziek…

  1. Ja he? Pff, zoveel geluiden om me heen inderdaad van mensen die geveld worden door een griep! Bah :( Dankjewel!

 5. Heel veel beterschap voor Merel, ik hoop dat ze zich snel weer beter voelt!

  Het recept gaat op de “binnenkort klaarmaken” lijst, want ziet er heerlijk uit. :-)

  1. Moet ik wel even iets anders voor de bulgur verzinnen bedenk ik nu, want dat is die ene die wél gluten heeft (ik moet altijd weer even googlen of het nu de bulgur of de quinoa is die glutenvrij is). :-D

   1. hihi, inderdaad, bulgur is niet glutenvrij. Je zou daarom goed quinoa kunnen gebruiken. Of gierst? Of is dat ook niet glutenvrij? Ik ben geen expert, zoals je ziet ;)

 6. Beterschap merel! Ziet er weer heerlijk uit dames. Nu vroeg ik me af welke tahini jullie hier gebruiken aangezien mijne vrij dik is en niet zo goed werkte vorige keer toen ik deze dressing wilde maken ?

  1. Klopt! Wij beschrijven eigenlijk altijd 2 soorten tahin: de bruine, wat dikkere variant, die je goed op brood kunt smeren. Deze kopen we altijd bij de biowinkel. En dan heb je de wittere, dunnere variant, die we vaak bij de Turkse winkel kopen. Deze laatste variant is heel geschikt om sausjes (zoals THE SAUCE hihi) mee te maken.

 7. Zo goed hoe jullie altijd bijzondere gerechten tevoorschijn toveren van iets wat in mijn ogen een simpel Hollands aardappel-groenten-vlees recept is. Zo ook weer met deze bloemkool. Het ziet er prachtig uit zeg! Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet zo’n lekkere groente vind, maar misschien moet ik het nog eens een kans geven.

  1. Same here! Gekookte bloemkool is absoluut geen favoriet. (eerlijk gezegd geen enkele gekookte groente) Maar op deze manier is het echt heel erg lekker!

 8. Tahin is zo’n beetje lekker bij alles. Wonderspul! Heerlijk recept weer en beterschap voor Merel!

 9. Lijkt me lekker!
  Beterschap Merel en Jamie, hartstikke leuk intro hoor :) Ben op zich niet zo’n fan van bloemkool, maar hoor goede dingen over geroosterd, toch maar es proberen dan!

  1. Dankjewel! Wij waren ook nooit heel grote bloemkoolfans, maar je kunt er echt heel lekkere dingen mee maken. Voor vanmiddag heb ik een facebookpost ingepland met 5 van onze favoriete gerechten met bloemkool. Misschien kun je daaruit een beetje inspiratie opdoen ;)

 10. Jullie gerechten worden steeds meer en meer majestueus.
  Mooie creaties, meisjes, het ziet er lekker uit
  en ik vind het alvast inspirerend! x

 11. Beterschap voor Merel! Door dit recept krijg ik zin in het voorjaar, met die mooie roze grapefruit erin ^^ En de mooie foto’s geven mij altijd de indruk dat jullie een grote keuken hebben, maar volgens mij is dat (helaas) niet echt het geval xD….

  1. haha, nee, alles behalve zelfs! Maar sommige recepten maakt Jamie bij een vriendin thuis en zij heeft wél een grote keuken, in tegenstelling tot onze eigen mini Amsterdamse, smalle, donkere keuken.

 12. Wat een PRACHTIGE foto’s weer!
  Jullie kunnen wel een groene meisjes vegan food magazine maken.
  Heel veel beterschap voor Merel!?
  Btw Jamie, aan jouw schrijfkunsten ontbreekt niks hoor.
  Ga zo door dames!!

 13. Simpel, lekker en zeker iets wat op mijn lijstje komt. Ik hoop dat Merel snel beter is! Denk dat dit ook met pasta of taryly erg lekker is. Super recept :)

 14. Beterschap Merel! En alweer heeft dit artikel weer prachtige foodfoto’s, Jamie! Ik zou best wel willen weten hoe je eten zo mooi op de foto kan zetten, misschien een artikel in de toekomst? ;-)

 15. Een van de dingen die jullie recepten lezen altijd net iets leuker maakt dan recepten op andere blogs, zijn alle mooie foto’s erbij. Het is heerlijk lezen, zo’n recept met foto-uitleg, EN sfeerfoto’s.

 16. Dat ziet er weer heerlijk uit. Wil dit zeker eens gaan maken, ben benieuwd!
  Complimenten aan Jamie, beterschap aan Merel :)

 17. Mmm net gemaakt en gegeten en de bloemkool smaakt echt heerlijk uit de oven, zo krijg je hem niet in de pan gebakken of gekookt, echt yummie! De tahinsaus met de dikkere variant is dus inderdaad duidelijk geen aanrader, maar had even niets anders in huis :) We hebben de saus dan ook gewoon aan de kant gezet en het was gewoon zo ook al heerlijk fris , knapperig en smeuig tegelijk! echt een topper! dankjewel :)
  Groetjes uit België !

  1. Ah dat is leuk om te horen :) Hoe is het met jou, Kelly?!

 18. Ondertussen al een paar keer gemaakt en het is echt heerlijk! Aan de tahinisaus moest ik de eerste keer wat wennen, maar ondertussen kan ik het me niet meer inbeelden zonder!

 19. Voor het eerst een granaatappel ontpit…. Dat moet ik nog even oefenen;-)
  Maar wat een smaaksensatie, fantastisch!

 20. […] is één van mijn lievelingsgroenten maar eigenlijk eet ik het alleen met tahini (zoals in dit recept). Ik maakte deze romige bloemkoolsoep en was super blij met het resultaat. Wist je dat bloemkool […]

 21. Net gemaakt en lekkerrrrrrrr! Zonder grapefruit (geen zin in) maar even goed heerlijk. Ik maakte eerst sauzen met de stevige , donkere tahin. Niet lekker. Ik begreep ook niet waarom ik regelmatig enthousiaste reacties over een tahinsaus las. Nu de dunne, witte tahin variant ontdekt en i got it. Hehe, eindelijk :-)

 22. Wat een bijzondere combinatie van ingrediënten, hier zou ik zelf echt niet op komen. Dit ga ik mijn kinderen ook voorzetten, vinden ze vast heerlijk. Een fijne afwisseling in een veganistisch dieet! Hartelijk dank groene dames!

 23. Hoi! Klinkt lekker! Is dit bedoeld als een koude of (lauw)warme salade?

  Ik wil hem maken om mee te nemen maar twijfel of ik de bloemkool apart zal houden om nog even op te warmen?

 24. Dit recept is heerlijk. De combinatie moet echt allemaal bij elkaar en dan is het perfect.
  Het gerecht is dan wel een beetje lauw, maar dat is vooral in het voorjaar heerlijk.
  De tahin is als witte variant ( die ik heb dan) ook best wel dik en ik maak het sausje/dressing in verhouding met meer water. Maar even zo goed lekker.
  De groentebouillon van ‘het blauwe huis’ ( zonder extra toevoegingen) gebruik ik door couscous in plaats van bulgur.
  Top recept!

 25. Wordt er een koekenpan bedoeld met de pan waarin de kruiden en bulgur moeten? Het recept gisteren ongeveer gemaakt maar bleef wat flauw. Misschien nog een keer proberen, het zou heerlijk moeten zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *