Chili sin carne

Recept vegan Chili sin carne: comfort food gemaakt met uitsluitend verse producten. Makkelijk en snel en geschikt om in grote hoeveelheden te maken. Lekker met rijst, tortilla chips, koriander en natuurlijk guacamole. Lees het recept op de blog.
Recept vegan Chili sin carne van De Groene Meiskes
Recept vegan chili sin carne. Lekker met rijst, tortilla chips, koriander en natuurlijk guacamole.
Chili sin carne

Een tijdje geleden had ik het over mijn favoriete comfortfood, weet je nog? Nou, deze chili sin carne mag op dat lijstje absoluut niet ontbreken. Makkelijk eten voor makkelijke dagen. Lekker met rijst, tortilla chips, een berg koriander en natuurlijk heel veel guacemole. En ach, misschien een lekker Mexicaans biertje erbij op het balkon of in de tuin? Dat leek ons wel de beste setting voor deze maaltijd. Weer eentje voor in het rijtje ‘Groene Meisjes basisrecepten!’

Wat heb je nodig?

Chili_4

Voor een grote pan chili:

1 ui (gesnipperd)
2 teentjes knoflook (in ministukjes gesneden)
1 paprika
1 eetlepel komijn
1 eetlepel gedroogde koriander
1 eetlepel chilipoeder
1/2 theelepel cayennepoeder
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel oregano
1.5 blik kidneybonen (niet in saus!)
1 cup mais
2 blikken (400 ml) gezeefde tomaten
1 blikja (140ml) tomaten puree
zout naar smaak
verse koriander
zak tortilla chips naturel
2 avocado’s
1 citroen
1 theelepel knoflookzout (verkrijgbaar bij de toko)
400 gram  rijst (naar eigen keuze)

Chili_2

Wat ga je doen?

1. Sauteer de ui voor ongeveer 8 minuten in een pan.
2. Voeg vervolgens alle kruiden, knoflook en de paprika (in blokjes gesneden) toe met een klein scheutje water.
3. Voeg na een minuut alle andere ingrediënten toe. Let op: de gezeefde tomaten moet je in de pan een beetje prakken.
4. Kook 15 minuten. Maak ondertussen de guacemole. (zie de instructies hieronder)
5. Schep op de borden en serveer met de verse rijst,  guacemole, verse koriander en tortillachips!

Hoe je de guacemole maakt:

1. Schil en ontpit de avocado’s en stop ze in de keukenmachine.
2. Pers een halve citroen uit boven de avocado’s en voeg 1 theelepel knoflookzout toe.
3. Laat de keukenmachine (ik gebruik al jaren dit eenvoudige hakmolentje) draaien totdat het een gladde massa is geworden.
4. Je houdt waarschijnlijk guacemole over. Lekker voor bij de borrel, met de tortillachipjes die je ook overhoudt! (of je houdt het niet over en je eet gewoon alles op. Wat ik eigenlijk altijd doe, hehe.)

Chili_3

Heb je toevallig ingrediënten over naar aanleiding van dit recept? En/ of wil je de Mexicaanse vibe doorpakken? Dan hebben we hier nog wat meer inspiratie! Je kunt nooit genoeg Mexicaans eten.

Laat je me weten wat je van het recept vond? Dit kan bijvoorbeeld via Instagram! Leuk als je me daar ook volgt :) 

Bestel nu ‘Vegan voor iedereen’, mijn kookboek dat ik uitbreng ter ere van 10 jaar De Groene Meisjes! Het boek komt uit op 20 mei 2021 en staat vol makkelijke, betaalbare, snelle en – natuurlijk – vegan recepten. Je bestelt het boek via deze link of bel je favoriete boekhandel op en vraag een exemplaar aan. Dankjewel voor je support! 

Foto’s: Sam van Rij / Styling: Dille & Kamille 

Deze blogpost bevat affiliatelinks.

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

44 gedachten over “Chili sin carne

  1. Mmm.. Wat ziet het er lekker uit! Perfect comfort food inderdaad! :D En wat een prachtige foto’s weer Sam, echt heel mooi! <3

  2. Oh, heerlijk! Ik hou van dit gerecht! Maak het zelf liever met zwarte bonen, al is met kidneybonen ook niks mis.

  3. chili vind ik ook ultiem comfortfood! net als Meike liever met zwarte bonen, en ook liever met wat meer groentjes meer paprika, en verder iets van wortel, zoete aardappel of pompoen) . Njam!

  4. Deze avond stond deze chili sin carne op het menu. Een tikkeltje te pikant voor mij maar mijn partner vond het top. Sowieso lekker gesmuld!

  5. Hahahaha, ben ik de enige die stuk ging om ‘4. Je houdt waarschijnlijk guacamole over’?! Ik dacht ‘Ja duhuh! Dat is het idee van alles in je keukenmachine pleuren!’. Pas toen ik verder las begreep ik dat het om een overschot ging. Hilarisch! Overigens, inderdaad: guacamole overhouden, hoe dan?! :)

    1. hahaha ja nee hoor, guac overhouden is hier ook eigenlijk ondenkbaar ;)

  6. Gaat morgen gemaakt worden! Op de foto staat een blikje gerookte paprikapoeder, maar dit zit niet in het recept. Aangezien dit poeder mijn nieuwste overheerlijke aanwinst is ben ik wel benieuwd of ik dit er doorheen kan gooien en zo ja, hoeveel raad je aan?

    1. Ah ja, dat klopt! Optioneel :) Het is geweldig spul, ik hou ervan, maar je moet zeker niet te veel gebruiken. Heel sterke smaak!

      1. Ik heb er 1/4 theelepel doorheen gedaan. Het had ieeeetsje minder gekund, maar de chili is echt goddelijk!! Ik eet kleinere porties dus ik kon hier zo 5 porties van maken. Love it!!

  7. Gezeefde tomaten of gepelde tomaten?
    Gezeefde zitten volgens mij in pakken en hoef je toch niet meer te prakken?

  8. Dit is dus echt een topper! Ik heb er nog wat blokjes zoete aardappel en wortel aan toegevoegd. Ik was even wat terughoudend door – blik dit en blik dat -, maar vond het sùperlekker!

  9. Hoi, ik heb een deel van het recept gemaakt, de avacado zat al in een smoothie :)
    Ik heb 1 blik tomaat gebruikt en 250 gram wortel gekookt en gepureerd.
    Voor geproefd en…. oef! Best pittig! Ik denk dat mijn verkering er vanavond blij van wordt!

    Bedankt!

  10. Klinkt goed! Hier alleen een man die geen koriander lust, zowel droog als vers.
    Moet ik het vervangen of gewoon weglaten?

    1. Ik heb dit toevallig vanavond gemaakt voor een vriendin die ook niet van koriander houdt en het er volledig uitgelaten. Miste er niet heel veel van!

  11. Chili sin Carne is denk ik echt al 12 jaar mijn favoriete maaltijd (eerst met carne, toen ik nog vlees at). Deze variant ga ik echt een keer proberen!

  12. wat voor blik bonen gebruik je ? een grote of een kleine ? en maakt het merk wat uit?

  13. Voor de blikken zou een maat heel fijn zijn. En de gezeefde tomaten… Bedoel je niet gepelde tomaten? GezeefdeTomaten is al een saus. Ben nu aan het koken.. Maar het wordt vast lekker!

  14. Heb t gemaakt vandaag maar het was errug pittig. De kids vonden het niet lekker… helaas!

  15. Bedoel je gepelde tomaat ipv gezeefde tomaat? Anders krijg je tomata di pulpa, tomatensap. En inderdaad heel, heel pittig

  16. Wij eten met regelmaat Chili sin carne. Wil als tip meegeven om de gerookte paprikapoeder te halen bij de Arabische winkel als je die in je buurt hebt. De kruiden van het merk Tuana zijn puurder zonder toevoegingen (supermarkten zit vaak veel zout in) en stuk betaalbaarder dan in de supermarkt. En het is leuk om een lokale ondernemer te steunen.

  17. Heerlijk recept. Alleen…gezeefde tomaten nog met een vork bewerken? Ik denk dat je gepelde tomaten bedoelt. Heb beide geprobeerd en gepelde tomaten bevielen mij beter. De kids vinden vooral de tortilla’s lekker ;-)

  18. 4 jaar, en niemand die zich ooit heeft afgevraagd wat je met de mais in het recept moet doen? 🤷

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *