Chocoladetaart met sinaasappel en rozemarijn

taart3

Al is het vandaag 5 december en verkeren veel lezers nog in Sinterklaassferen – wij beginnen langzaamaan ruimte te maken voor kerst. Vandaag delen we een taartrecept met je dat is geïnspireerd op de pure reep met sinaasappel en rozemarijn, van Tony’s Chocolonely. Zo’n reep is lekker, maar nóg beter is een complete taart! En toen de taart af was bedachten we: hmm, best wel kerstig eigenlijk. Toch?

taart4 sinaasappel

We zullen er niet teveel woorden aan vuil maken en maar gewoon beginnen. Let’s bake! 

Wat heb je nodig voor 2 taartbodems van ø16 cm ? 
280 gram rijstmeel
120 gram suiker (ik gebruikte kokossuiker)
1 theelepel baking soda
1/2 theelepel bakpoeder
4 eetlepels appelmoes
1 theelepel vanille extract
4 eetlepels sinaasappelsap
4 eetlepels water
120 ml plantaardige drink (bijvoorbeeld op basis van amandel of soja)
2 eetlepels citroensap
rasp van 1 sinaasappel
1 theelepel gehakte gedroogde rozemarijn

Wat ga je doen?
– Verwarm de oven voor op 180 graden –

1. Vet 2 bakblikken van ø 16 cm in.
2. Mix het meel, suiker, baking soda en bakpoeder in een kom. Mix de appelmoes, vanille, sinaasappelsap, water, plantaardige drink, citroensap, sinaasappelrasp en rozemarijn in een andere kom.
3. Doe de natte bij de droge ingredienten en roer rustig door.
4. Verdeel het beslag over de 2 bakblikken en zet ze 25-30 minuten in de oven.
5. Laat ze goed afkoelen voordat je de frosting erop doet.

Heb je, net als wij, een heel klein oventje en geen plek voor 2 bakblikken? Deel alle ingrediënten dan door twee en maak de tweede cake pas als de eerste klaar is. Zodra de baking soda in contact komt met het citroensap gaat het beslag ‘bruisen’. Het is belangrijk dat je het beslag zo snel mogelijk in de oven zet.

Wat heb je nodig voor 1 portie chocolade frosting?
250 ml kokend water
45 gram cacaopoeder
250 gram gedroogde dadels, in stukjes
1 eetlepel agavesiroop/maple syrup/rijststroop
1/2 theelepel vanille extract

Wat ga je doen?
1. Doe het kokend water met het cacaopoeder in een blender of keukenmachine en laat 20 seconde draaien tot het een ‘cacao water’ is geworden.
2. Doe de dadels, het vloeibaar zoetmiddel en de vanille erbij en mix. Met een goede blender duurt dit ongeveer 2 minuten. Met een keukenmachine zal je iets langer nodig hebben.
3. Schep de frosting in een bakje en zet 15 minuten in de koelkast.
4. Doe na 15 minuten de deksel (of een bord) op het bakje en laat 3 uur afkoelen. (Het is het wachten waard ;))

Je kunt natuurlijk ook een frosting op basis van sojaboter, cacaopoeder en poedersuiker maken! Iets minder gezond maar werkt ook prima.

Wat heb je nodig voor 6 plakjes gesuikerde mandarijn?
1-2 mandarijnen
100 gram rietsuiker
4 eetlepels water

Wat ga je doen?
1. Snijd de mandarijnen in dunne plakjes met een scherp mes.
2. Mix de suiker met het water in een pannetje.
3. Zet het pannetje op het vuur. Zodra het begint te bubbelen voeg je de mandarijnplakjes toe.
4. Laat dit 25 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Leg ondertussen een rooster met bakpapier klaar.
5. Haal de plakjes voorzichtig met een vork of tang uit de  pan en laat ze goed afkoelen op het bakpapier.

taart1

Verspreid paar flinke lepels frosting over de eerste cake. Leg de tweede erop en verdeel de frosting over de hele taart. Garneer met de plakjes mandarijn en nog wat extra rozemarijn.

taart7 taart5 taart8

En daar is je prachtig opgemaakte, winterse taartje! Het is misschien even wat werk, maar omdat wij van bakken houden, vinden we het juist leuk om te doen. Het resultaat mag er dan ook zeker wezen! De subtiele rozemarijnsmaak, in combinatie met de citrussmaken en chocolade, doet het erg goed. Wij denken dat dit taartje niet zo misstaan op de koffietafel tijdens de feestdagen. Wat denk jij?

Laat je het ons weten als je dit taartje hebt gemaakt? Een foto delen kan via #degroenemeisjes op Instagram. Alvast bedankt en heel veel bakplezier! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

30 gedachten over “Chocoladetaart met sinaasappel en rozemarijn

  1. Oké, ik ben niet echt origineel meer, maar ook dit recept ziet er echt weer prachtig uit. Heel leuk met die gesuikerde mandarijnen er nog op! Ik kwam laatst ook al een zoet recept tegen met rozemarijn en was eigenlijk een beetje sceptisch, maar ik ben nu toch wel heel benieuwd hoe dit smaakt.. Zit maar één manier op: hem zelf gaan maken, vervelend.. Haha!

    1. hahaha ;) Wat een straf!
      Ik snap je gevoel over rozemarijn in eten. Dat kán ook heel bloemig/een beetje geparfumeerd uitpakken. Maar dat was niet het geval met dit recept :)

  2. Ten eerste, wat een prachtige foto’s!! Hmmm wat origineel sinaasappel en rozemarijn. De reep zelf heb ik niet geproefd omdat ik de combinatie een beetje gek vond maar als ikjullie recept zie, dan word ik helemaal enthousiast! Ziet er echt heerlijk uit!
    Liefs,
    Eva

  3. Wat een beauty! Ik vond die reep van Tony’s heerlijk, dus deze gaat zeker op mijn lijstje.
    Zou ik hem ook in één keer in de vorm kunnen bakken en dan overdwars doorsnijden?

  4. Ooooh wat doen jullie me aan! Een chocoladetaart is natuurlijk NIET te weerstaan… Deze komt bovenaan mijn lijstje met kerstrecepten en ga ik zeker maken, bedankt! :-)

  5. Zouden jullie een keer een artikel kunnen maken over hoe jullie positief blijven als vegan? Ik vind het soms best moeilijk als ik weer eens te horen krijg dat veganisme niet natuurlijk is of voor de 100 keer uitleggen waarom ik eet zoals ik eet. Soms wil ik gewoon boos worden en zeggen dat zij degene zijn die belachelijk bezig zijn door dode dieren te eten. Hebben jullie dit soort gevoelens ook wel eens, en zo ja wat doen jullie dan?

  6. Als dit taartje net zo lekker is als jullie vegan appeltaart… dan zou het zomaar kunnen zijn dat ik ‘m deze kerstvakantie nog in de oven zet! En, ik zeg het nog een keer: wat een geweldige foto’s!

  7. Heb ‘m afgelopen vrijdag met m’n verjaardag gemaakt! Wow wat een enorme stapel taart werd het haha! Het waren best heftige smaken, maar bij elkaar stemde het goed af en was het heerlijk. De niet-vegan familie heeft er ook van genoten! Bedankt voor het mooie recept!

  8. heb deze taart net gemaakt voor m’n ‘verjaardagsfeestje’ morgen. Ben heel erg benieuwd!! :)
    Wat me tijdens het maken opviel is dat er geen olie/boter wordt gebruikt, klopt dat? Dat zorgt voor een ‘kleverige’ taart. Dankjewel voor dit fijne recept!

    Naduah

  9. Ik heb deze taart gemaakt en hij is heerlijk!
    Ook fijn dat er geen olie of boter door zit. Bedankt voor het recept, ik ga ‘m zeker vaker maken. Havermeel ipv rijstmeel werkt trouwens ook prima. ❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *