Crossing Border festival (met winactie)

crossingboarder1

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Crossing Border festival / Foto’s: Bette de Wit

Na de zomer vallen veel mensen in een zwart gat. Het zwarte gat dat ‘de festivals zijn voorbij‘ heet. Ik kan me daar, na een zomer lang feesten, gezelligheid en heel veel goede optredens zeker iets bij voorstellen. Toch denk ik dat het najaar ook heel veel te bieden heeft, zéker op cultureel gebied. En één van de evenementen waar ik het meest naar uitkijk is het Crossing Border festival in Den Haag. Want wat was dát mooi en fijn vorig jaar.

Crossing Border is een festival waar een paar van mijn favoriete kunstdisciplines bij elkaar komen: muziek, literatuur, poëzie, graphic novels en spoken word. Dit Haagse festival gooit alles in de mix en verzorgt een paar dagen lang een prachtig divers en origineel programma waar je je helemaal in kunt onderdompelen. Of je nou graag naar een voordracht van je favoriete auteur van dit moment gaat (hebben jullie ook altijd van die tijdelijke crushes op schrijvers?) of wil dansen bij een tof concertje: het kan allemaal op Crossing Border.

Het festival vindt plaats van 29 oktober tot 4 november op meerdere plekken in het centrum van Den Haag – denk bijvoorbeeld aan het Theater aan de Spui en De Nieuwe Kerk. Het idee is dat je met je passe-partout een leuke route door de stad aflegt, waarbij je ondertussen natuurlijk ook op allerlei plekken een hapje kunt eten of een biertje kunt doen. Vorig jaar was het al een beetje fris, herinner ik me, en dat gaf echt die herfstige vibe aan het festival. Dat je na een spoken word optreden in het donker en de kou van theater naar de kerk beweegt, en dat je dan in die kerk compleet weggeblazen wordt door een singer songwriter. Zit je dan met je biertje in je hand in de kerk. Best wel een beetje magisch hoor.

Merels aanraders. Je weet toch, je favoriete influencer.

crossingboarder3

Natuurlijk heb ik al even gekeken naar het progamma van dit jaar en ik heb mijn favorieten eruit geplukt voor jullie. Je bent uiteraard helemaal vrij om mijn smaak in literatuur en muziek níks te vinden, maar misschien helpt het je op weg als je nog niet zoveel namen in het programma kent. Dat is namelijk ook het toffe van Crossing Border: je maakt nog eens kennis met iets nieuws!

De muzikale optredens die ik, op aanraden van iemand met een heel leuke en interessante muzieksmaak, graag wil zien: Alela Diane (mooie liedjes voor mooie avonden,) Pitou (prachtige kwetsbare liedjes,) Honey Harper (lekker dramatische country, je weet wel, van die liedjes over verloren liefdes en lang gekoesterde dromen,) Fantastic Negrito (rauw en vol soul.)

Auteurs, dichters en spoken word artiesten die je zeker op zou moeten zoeken: Aminatta Forna (ik lees haar boek ‘De paradox van geluk’ momenteel en het is geweldig,) Simone Atangana Bekono (aanstormend talent, ze is heel goed,) Radna Fabias (dit is de crush over wie ik het had, zucht, haar poëzie is zo ongelooflijk goed) Maartje Wortel (ik waardeer haar werk al jaren en het blijft maar goed,) en Dean Bowen (zó’n goede performer!) Verder ben ik heel benieuwd naar Sasha Salzmann (Crossing Border is zo vriendelijk geweest om ook haar boek op te sturen, zodat ik me kan inlezen, en de recensies over het boek zijn veelbelovend) en Karrie Fransman (omdat ze  – volgens mij – heel toffe graphic novels schrijft.)

Win kaartjes voor het Crossing Border festival

crossingboarder2

Kortom: je hebt een passe-partout nodig, wil je echt alles uit dit festival halen. Een weekend passe-partout kost €50, een losse weekenddagdagkaart €30, dus ik zou het wel weten als jou was. Je kunt de tickets meteen bestellen via de website van het festival.

Maar wacht, er is meer! Ik mag namelijk van Crossing Border 3 x 2 (week) passe-partouts verloten onder mijn lezers. Dat betekent dus dat ik drie van jullie met een plus één naar het festival mag sturen en dat maakt me echt heel erg blij!

Wat je moet doen om kans te maken op de tickets? Laat een reactie achter onder deze blogpost waarin je vertelt 1) met wie je naar het festival wil en 2) welke optredens je het meeste aanspreken. Dan weet ik ook meteen waar ik je tegen ga komen, gezellig ;)

Verder zou ik het heel tof vinden als je Crossing Border zou willen steunen, want het is gewoon een heel mooi festival, door de social media kanalen van het festival te volgen. Dit kan via instagram, Twitter of Facebook. Dankjewel.

Veel succes en hopelijk tot in Den Haag! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Crossing Border festival (met winactie)

 1. 1) met mijn lover Hans hesen ga ik hier graag naar toe, om onze horizon weer wat verder te verbreden! 2) moet eerlijk zeggen dat ik niet veel ken.. maar Hej! Ik laat me heel graag verrassen en inspireren, neem jou tips zeker mee!

 2. Met mijn lievelings duurzaamheids vriendin Nina, om na een volle agenda in oktober weer te ontspannen en inspiratie op te doen. De optredens van Pitou en Fantastic Negrito wil ik naar toe en verder wil ik me laten verrassen!

  1. Gefeliciteerd! Jij hebt 2 tickets voor Crossing Border festival gewonnen. Ik ga je een mailtje sturen! :)

 3. Ik zou het heel leuk vinden om met Bregje, lief vriendinnetje en Rotterdams beste zangeres, naar Crossing Border te gaan. Logischerwijs voor Honey Harper en om te rocken op Fantastic Negrito. Maar zeker ook omdat we boekenwurmpjes zijn die al een tijdje het rechte leespad kwijt zijn. Wat inspiratie is zó welkom!

  1. Gefeliciteerd! Jij hebt 2 tickets voor Crossing Border festival gewonnen. Ik ga je een mailtje sturen! :)

 4. Klinkt super! Ik zou heel graag met mijn beste vriendin, die ik sinds ze in Den Haag woont helaas niet meer zo vaak zie als vroeger, naar Honey Harper willen – onze liefde voor country begon tien jaar geleden met Taylor Swift en heeft zich sindsdien verder ontwikkeld – en Maartje Wortel, die ik een keer eerder gezien/gehoord heb.

  1. Gefeliciteerd! Jij hebt 2 tickets voor Crossing Border festival gewonnen. Ik ga je een mailtje sturen! :)

 5. Wat tof dat je kaartjes weg mag geven! Ik zou hier dolgraag heen willen met Lin, een van mijn dierbaarste vriendinnen. Zij is al jaren verliefd op Den Haag en ik door haar nu ook een beetje. Meestal maken we lange strandwandelingen om daarna met een chai latte op te warmen, maar we zijn ook beide gek op kunst en cultuur, dus dat matcht helemaal. Maartje Wortel, Bregje Hofstede en Abdelkader Benali zou ik graag zien, naar hen kijk ik enorm op. Mijn vriendin maak ik blij met een voorstelling van de Poezieboys, want hallo: De Poezieboys. ;)

 6. Superleuk! Ik zou graag met mijn vriend Sander gaan. Vorig jaar ben ik ook een avondje geweest en het was erg tof. Ik moet maar ff kijken waar ik heen wil, zoveel goede keuzes, maar Honey Harper lijkt me sowieso wel erg tof!

 7. Wat leuk! Ik zou graag met mijn vriend naar Michael Palin gaan (mijn vriend is de grootste geschiedenisliefhebber ooit) en naar Maartje Wortel, Murat Isik en Alfred Birney! Zoveel leuks op het programma, kan niet kiezen!

 8. Graag zou ik met mijn Brabantse vriendinnetje Malu naar Crossing Border gaan dit jaar. Wij zien elkaar niet vaak genoeg, maar weet zeker dat ze dit geweldig zal vinden! Ze is een steun geweest voor mij in moeilijke tijden en mijn culturele soulmate. Wij zijn beiden theater/muziek/kunst & literatuur/poëzie liefhebbers. Het allerliefst zou ik Alela Diane zien optreden, want die vrouw maakt muziek die mij raakt en ontroerd. Daarnaast heel benieuwd naar Fantastic Negrito en Maartje Wortel.

 9. Aaaah wat onwijs leuk! Ik zou hier heel graag heen gaan met een vriendinnetje van mijn studie! We studeren allebei Nederlands, dus tegen een lekker literair verantwoord festival zeggen wij uiteraard geen nee. Ik ben onwijs benieuwd naar Radna Fabias, wat een vrouw! Met de Nacht van de Poëzie (ook echt een onwijze aanrader, als je houdt van literaire evenementen) heb ik haar helaas net gemist :(

 10. Dit festival klinkt echt fantastisch! Ik zou er heel graag met mijn zus heen willen, zij houdt ook enorm van poëzie, literatuur en spoken word, dus festival klinkt echt alsof het voor ons is gemaakt :) De persoon die me echt heel tof lijkt om te zien is Tommy Wieringa, ik heb meerdere van zijn boeken gelezen en daar echt van genoten, dus hem in het echt zien lijkt me echt heel leuk!

 11. Ik heb hele mooie herinneringen aan vorige edities van Crossing Border, waarbij ik de mogelijkheid kreeg om enkele persoonlijke helden te zien optreden, voordragen én ontmoeten. Mijn gesigneerde boeken zijn een dierbaar bezit voor me. Ik zou eenzelfde ervaring willen delen met een vriendin van mij die dit festival nog nooit heeft meegemaakt en de laatste tijd erg geïngteresseerd is geraakt in poëzie en spoken word. We zouden Dean graag weer zien voordragen, omdat we weten dat hij een steengoede performer is en je zijn woorden en emoties echt vóelt. Ook zou ik zelf o.a. Maartje Wortel willen zien, omdat ik haar roman Ijstijd twee jaar geleden voor mijn verjaardag kreeg en ontzettend onder de indruk was.

 12. Nou dacht ik vorig jaar al in zo’n flis hè die ken ik. Maar ik durfde niet te zeggen een fan van jouw blog te zijn ;)

  Mijn favoriete festival aan het begin van de winter in t Haagse. Vooral verrast worden door tot dan toe nog onbekend talent (voor mij dan he) is het allerfijnste aan crossing bieder.

  Ik.hoop er dit jaar weer heen te kunnen. Het liefst met m’n vriendin Cindy. Die trouwens nog n verjaardagskado tegoed heeft . Ik hoop je dit jaar weer te zien. Ga ik proberen moed te verzamelen voor een begroeting

 13. 1) Ik zou heel graag samen met mijn vriendin Hannah de trein richting Den Haag pakken, omdat we dezelfde liefde voor het woord delen.
  2) Aansluitend op het bovenstaande: Maartje Wortel! Wat is dat een prachtschrijfster.

 14. Ik wil ik wil ik wil , graag gaan
  en ontdekken
  en bekijken
  en beluisteren
  en en en
  alsjeblieft

 15. Ik zou heel graag met mijn vriend hierheen gaan omdat we allebei gek op Den Haag zijn, ik houd van woorden en literatuur en hij heel erg van muziek dus het lijkt me fijn om dit festival samen te ontdekken. Ik zou graag naar Murat Isik gaan en Michael Palin!!

 16. Wauw! Wat gaaf dat je kaartjes weg kunt geven. Ik zou hier het allerliefst met Simon naartoe gaan. Wij kennen elkaar uit Edinburgh, waar ik tot kort geleende woonde. Nu ben ik net een maandje in Den Haag en Simon komt binnenkort een week op bezoek. In Edinburgh gingen we heel vaak naar spoken word avonden, dus dat zou ik hier graag weer doen. En dan met name Radna Fabias. Ik las een tijdje geleden een interview met haar in het NRC en ben toen haar werk gaan lezen. Zou fantastisch zijn om haar in ’t echie te zien!

 17. Crossing Border!! dat is echt een leuk festival! Bijna elk festival crost borders tegenwoordig, maar zij waren volgens mij de eerste en ook de enige die echt veel literatuur programmeren/als uitgangspunt hebben. Ik doe graag mee aan de winactie! Ik zou met Martin, een vriend, willen gaan. Hij heeft een off line retraite, waar ik een beetje moeite mee heb haha, maar dan is dit een mooie gelegenheid om eens uitgebreid off line sociaal te doen :) Waar ik zeker naartoe zou willen is het gesprek tussen Charlotte Mutsaers, Maartje Wortel en Eva Meijer, het concert van Honey Harper, de film The Sisters Brothers van Patrick de Witt. Het boek vond ik heel goed en is zeker verfilmbaar dus daar ben ik heel benieuwd naar. En verder is het natuurlijk leuk om gewoon ergens binnen te lopen en nieuwe dingen te ontdekken. Poëzie bijvoorbeeld, dat is me vaak te hoogdrempelig, maar kan superleuk zijn.

 18. Heel graag wil ik met een Duitse vriendin naar dit geweldige festival, ze woont nog niet zo lang in Den Haag en is zelf een goede schrijfster en spoken word performer. Bovendien heeft ze in heel korte tijd bijna perfect Nederlands geleerd. Mijn keuze valt op José Eduardo Agualusa, Radna Fabias, Charlotte Mustaers en en en… kan eigenlijk niet kiezen. Voor haar is het een verrassing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *