Dag van de Duurzaamheid ’17

Hoe kun je duurzamer leven. Wij geven je tips. Alles kleine beetjes helpen. Kies bewuster, eet bewuster, produceer minder afval, reis bewuster. Lees alle tips in de blog.
Hoe kun je duurzamer leven. Wij geven je tips. Alles kleine beetjes helpen. Kies bewuster, eet bewuster, produceer minder afval, reis bewuster. Lees alle tips in de blog.
duurzaamheid

foto: Aline Bouma 

Het is van 10 oktober. Naast dat het vandaag de geboortedag van Napoleon Karel Bonaparte (neefje van) en nog 76 dagen tot kerst is, is het ook de Dag van de Duurzaamheid. Kan toch bijna geen toeval zijn dat je vandaag op mijn blog beland bent! Nu je er toch bent zeg ik: laten we er een goede en groene dag van maken.

Heb je gehoord dat Leonardo DiCaprio van de week 20 miljoen dollar (of nouja, hoeveel het precies is weet ik niet, maar het ging in elk geval om een bedrag dat ik niet op mijn rekening heb staan) heeft gedoneerd aan 100 organisaties die zich inzetten voor de verbetering van ons milieu? Ik was bijna weer verliefd op Leo, net als toen ik twaalf was. Maar toen zag ik dat hij best wel oud geworden is, en sowieso is hij niet echt mijn type, dus ik ben er alweer overheen. Anyway, het is fantastisch dat hij dit doet. Helaas zijn we niet allemaal in deze positie – en dat hoeft ook niet. We kunnen allemaal een steentje bijdragen aan het verbeteren van het milieu.

Misschien ben je iemand die het vrij somber inziet, met die wereld van ons. Ik snap dat wel. Soms zit ik op een regenachtige dag doorweekt op de fiets uitlaatgassen van mensen die wél een auto hebben in te ademen, of sta ik met mijn veel te dure vleesvervangers bij de kassa en zie ik dingen in boodschappenmandjes van andere mensen liggen waar ik een beetje sip van word, en dan denk ik: joe, waarom had ik ook alweer zoveel principes? Ik weet het. Het zijn druppels op gloeiende platen en het lijkt soms echt niet op te schieten. Ook al zijn we hier met ruim 200.000 mensen (dat is hoeveel mensen mijn blog maandelijks lezen,) er zijn grotere gebaren nodig om dingen op te lossen. Ik wilde bijna zeggen ‘overheid doet niks,’ maar dat is niet helemaal waar natuurlijk. Maar er moet zeker nog meer gebeuren.

Als ik zo’n ‘wat heeft het allemaal in vredesnaam voor zin’ dag heb, dan probeer ik te denken: weet je, je maakt dingen in elk geval niet erger. Dat helpt voor mijn gemoedsrust en motivatie. Dus hier volgen een paar dingen die je vandaag – en alle andere dagen van het jaar – kunt doen die de wereld misschien niet per se direct redden, maar die het in elk geval ook niet nog erger maken allemaal.

Verantwoord eten

duurzaamheid

Misschien wel de leukste manier om een steentje bij te dragen aan een beter milieu: door lekkere dingen te eten. Misschien eet je al vegetarisch of veganistisch en ben je daarom hier, omdat je mijn recepten altijd maakt. Maar misschien ben je hier nou net vandaag beland omdat je dacht: hey, kan ik die ovenschotel die ik altijd maak ook eens zonder vlees maken? Het antwoord op dit soort vragen is altijd ja. Lekker koken zonder vlees of vis (en kaas en ei en zuivel) kan áltijd. Ik help je graag opweg met mijn receptenindex, waar op dit moment 486 recepten in staan. Nou, dat zijn er ruim voldoende om het te redden tot Dag van de Duurzaamheid ’18. Je hoeft echt niet bang te zijn dat vegan eten lastig is. Mijn recepten zijn in elk geval allemaal heel eenvoudig, want ik ben zelf ook echt geen professioneel kok.

duurzaamheid

Misschien eet je al láng vega(n) en wil je jezelf nog een beetje meer uitdagen. Dat zou je kunnen doen door vaker seizoensgebonden te eten. Leef je deze maand bijvoorbeeld uit op pompoen – want laten we eerlijk zijn, er zijn een heleboel pompoenen in Nederland en België die erop wachten om door ons opgegeten te worden. Ik schreef een speciaal pompoen appreciation artikel met een heleboel pompoenrecepten. Eind oktober ga ik op perstrip naar Vlieland en ik schijn daar allemaal dingen te gaan leren over cranberry’s, paddestoelen en wilde kruiden. Ik kan niet wachten om cranberrycompote te koken van cranberry’s die ik zelf heb geplukt. Lekker op je havermout. Met havermelk – kan je óók nog zelf maken als je wil.

duurzaamheid

En naast zoveel mogelijk seizoensgebonden en lokaal eten, kun je natuurlijk ook nog je best doen om zo min mogelijk eten weg te gooien. Misschien kun je jezelf een beetje uitdagen om de komende week helemaal níks weg te gooien. Dat betekent dus dat je een hoop restjes zult moeten gaan eten. (heel vervelend ;)) Of misschien moet je je boodschappen wat nauwkeuriger plannen, zodat je precies genoeg in huis haalt en ook precies genoeg kookt. Het kan een beetje een uitdaging zijn, maar echt moeilijk is het niet. Zin om van de week uit eten te gaan en ben je toevallig in Amsterdam, Den Haag of Utrecht? Ga dan eens eten bij Instock. Dit restaurant kookt alleen maar met eten dat is afgedankt en opgehaald bij supermarkten die het anders weg zouden gooien. Het is mijn lievelings!

Bewuster kiezen

duurzaamheid

Foto: Sam van Rij 

Misschien ben jij zo’n merkvaste consument, die al jaren dezelfde cosmetica en huishoudelijke producten koopt? Ik was altijd wel zo, maar tegenwoordig probeer ik toch meer te kijken naar wat er op dat moment bij mijn idealen past. Dat kan nog wel eens veranderen. Misschien was ik eerst helemaal fan van een merk omdat het dierproefvrij is – wat ik alleen maar kan toejuichen – maar kom ik er wat later achter dat er ook een vergelijkbaar merk is dat niet alleen dierproefvrij, maar ook ‘milder voor het milieu’ (bijvoorbeeld zonder agressieve stoffen,) is.

Of soms vind ik een merk sympathiek. Zoals ik nu bijvoorbeeld een fles afwasmiddel van Ecover heb staan. Dit merk streeft ernaar dat in 2020 al hun verpakkingen 100% recyclebaar zijn. Dat betekent dus dat er vanaf 2020 geen nieuw plastic meer nodig zou moeten zijn om verpakkingen te maken. Dat vind ik een mooi streven. De fles die je hierboven op de foto ziet is de speciale ‘ocean plastic bottle’, die gemaakt is van 50% gerecycled plastic (nu al, dus) en 50% plastic gemaakt uit afval uit de oceaan. En ik vind hem er nog leuk uitzien ook! Ecover heeft nog meer duurzame ambities, die verder gaan dan het ontwikkelen van een toffe en milieuvriendelijke verpakking. Op het speciale Ocean Plastic platform kun je hierover alles lezen en bekijken. Ecover heeft er echt iets moois van gemaakt. Vind ik leuk.

Minder afval produceren

duurzaamheid

Misschien een iets minder vrolijk onderwerp dan eten, maar het hoort er wel bij. We produceren te veel afval met z’n allen, dat weten we allemaal. Als ik dan op het Ocean Plastic platform lees dat er wordt verwacht dat in 2050 in gewicht meer plastic afval dan vissen gaat zijn in de oceaan, dan word ik daar wel echt een beetje bang van. Je hoeft daarvoor niet beschuldigend te wijzen naar het afval in de berm langs de snelweg, je weet genoeg als je naar je eigen prullenbak kijkt. Tenminste, ik wel. Ik blijf het lastig vinden. Natuurlijk zijn er een paar dingen die ik blijf doen, zoals:

– een eigen boodschappentas meenemen naar de winkel, zodat je nooit een plastic tasje hoeft aan te nemen. Ik heb trouwens het idee dat het beleid met het moeten betalen voor tasjes wel helpt. Ik hoor dikwijls mensen tasjes afwijzen – vaker dan vroeger in ieder geval.

– ik probeer te kiezen voor producten in glas, in plaats van in plastic of blik. Neem kikkererwten: die koop ik het liefst in pot. Dat glas kan gemakkelijk worden gerecycled, of ik kan de lege potjes zelf voor iets anders gebruiken. Natuurlijk weet ik dat het allerbeste (en ook nog het voordeligste) is om gedroogde kikkererwten te kopen, die je vervolgens zelf kookt en in porties invriest. Maar heel eerlijk? Ik ben er vaak toch te ongeorganiseerd voor. Niet eens te lui, maar ik heb te weinig ritme en structuur om dit soort dingen goed uit te denken van tevoren. Dingetje om aan te werken dus.

– ik probeer producten zonder verpakking te kopen. Fruit en groente sowieso (ik ga hiervoor graag naar de markt of naar de Turkse supermarkt bij mij in de buurt, beide trouwens ook nog heel betaalbare opties,) maar ik probeer ook gedroogde producten los te kopen en hiervoor mijn eigen bakjes mee te nemen. In Rotterdam heb je hiervoor de biologische winkel Gimsel, met een heleboel tapbakken met droge producten erin. Ik vind het ook eigenlijk heel leuk om op deze manier boodschappen te doen. Het maakt je heel bewust van wat je koopt en dus ook van welke verpakkingsmaterialen je al dan niet uitspaart.

Reizen

duurzaamheid

foto: Aline Bouma 

Ik weet van mezelf dat ik nog te vaak milieuonvriendelijke keuzes maak wanneer het om reizen van A naar B gaat. Ik zat een paar dagen geleden nog in een vliegtuig en morgen zit ik er weer in eentje. (ik schrijf dit in Edinburgh) Ik ben hier heel eerlijk over, omdat ik het gewoon lastig vind om het niet te doen. Vliegtickets en geitenkaas, dat zijn een beetje mijn twee zwakke punten. Vliegen is gewoon nooit een goed idee. Sure, het is lekker snel en je komt er het verste mee, maar het is gewoon funest voor het milieu en je zou het eigenlijk gewoon niet te vaak ook niet te ver moeten doen.

Gelukkig vind ik Europa een fantastisch continent en gelukkig zijn er andere manieren om op mooie plekken te komen. Zoals met een BlaBlaCar (waarbij je tenminste nog een auto deelt, ) of met een bus of trein. Het ding is: je moet er gewoon meer tijd voor uitkopen. Als ik deze Schotlandtrip helemaal met de trein had willen doen, dan had ik van Nederland naar Londen en van Londen naar Inverness moeten treinen. Om vervolgens terug te treinen naar Edinburgh. En dan weer van Edinburgh naar Londen, van Londen terug naar Nederland. Is dat onmogelijk? Zeker niet? Kost dat meer tijd? Ja, wel een dag of twee extra. Die tijd heb ik niet altijd. En het geduld ook niet. Maar als ik dan van de week in de trein van het pittoreske Carrbridge naar Edinburgh zit en door het adembenemende landschap rijd, dan denk ik wel: ik zou me er wel op moeten toeleggen. Treinreizen zijn gewoon hartstikke fijn.

Wandelen, fietsen en treinen/trammen in Nederland doe ik al heel veel, gelukkig. Maar dat vliegen, het zit me ook gewoon niet lekker. Ik ben benieuwd of het me zou lukken om een jaar niet te vliegen. Dat ik dus iedere keer dat ik word uitgenodigd voor een perstrip aangeef: ik kan wel komen, maar alleen als ik er met een auto of het openbaar vervoer kan komen. Eigenlijk zou dit best wel een experiment waard zijn. Hmm.

Nou, zo zie je. We hebben vast allemaal nog dingen die beter kunnen, op alledaags niveau. En niet alleen vandaag, op de Dag van de Duurzaamheid, maar altijd. Wat is het onderwerp dat jij zou aanpakken als je nu zou besluiten dingen groener te willen doen? Het mag alles zijn – ook dingen die ik hierboven niet heb genoemd. Laat het me weten! (en het zou natuurlijk geweldig zijn als we elkaar hier vandaag een beetje extra kunnen aanmoedigen, zodat het met recht een dag van duurzaamheid wordt).

– Deze blogpost werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Ecover –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

34 gedachten over “Dag van de Duurzaamheid ’17

 1. Ik herken het wel, het gevoel dat je eigen inspanningen niet zo veel invloed hebben. Meeestal denk ik dan dat als we allemaal zo denken er helemaal niks verandert, dat helpt dan wel. Ik vind het nog heel moeilijk om afval te verminderen. De twee supermarkten die in de buurt zitten lijken alles wel in plastic te verpakken. Daar word ik soms wel moedeloos van.

  1. Ja. Dat is ook jammer. Maar je kunt ook verder kijken dan de reguliere supermarkt. Zou je bijvoorbeeld af en toe naar de markt kunnen gaan? Of een abonnement nemen op een groentepakket? Het zijn maar kleine oplossingen, maar toch :)

 2. Soms heb ik het gevoel alsof het allemaal niet uitmaakt. Ik eet dan geen vlees meer, maar alleen maakt het natuurlijk niet zo veel uit. Gelukkig merk ik dat het onder onze generatie steeds meer begint te leven. Uiteindelijk begint het toch bij jezelf.

 3. Gefeliciteerd met de dag van de duurzaamheid ;)
  Dat van die kikkererwten is zo herkenbaar…. wij moeten daardoor wel veel glazen potjes naar de glasbak brengen. Wist je dat de blikken deksels in de glasbak of bij het pmd (plastic-afval) kunnen? Zo wordt het allemaal weer gerecycled.
  Hier in Amersfoort hebben we een groep van mensen die allemaal zwerfafval opruimen in de eigen buurt. Ik heb laatst mijn afvalprikker/happer opgehaald. Nu nog een mooi moment vinden om naar buiten te gaan en die blikjes op te ruimen die langs het fietspad liggen.
  Er zijn zoveel stappen die je kunt zetten. Soms word ik er moedeloos van, omdat ik graag alles tegelijk goed zou willen doen en dat lukt natuurlijk niet zomaar. Bovendien wil ik ook geen zuur mens worden dat anderen continu loopt te veroordelen. Ieder doet z’n best op zijn/haar eigen manier, daar ga ik dan maar van uit.

  1. Je kunt ook in een keer véél kikkererwten laten weken en koken, en dan in porties in de diepvries. Dat helpt als je dan ’s avonds pas bedenkt dat je kikkererwten nodig hebt :-)

   1. True. Maar zelfs daarvoor ben ik vaak te ongeorganiseerd ;) Maar het is wel iets waarop ik me meer moet en wil toeleggen.

   2. Lastig als je geen diepvries hebt ;) , maar de bokalen worden meestal gebruikt om daarmee naar de verpakkingsvrije winkel te gaan of om een cadeautje in te verpakken. En uiteraard gooi ik het vocht meestal niet weg, leven chocomousse!

 4. Ik probeer al mijn keuzes zo bewust mogelijk te maken, wat soms nog best lastig is met een studentenbudget. Want dat ene eco-afwasmiddel is eigenlijk wel beter dan het andere eco-afwasmiddel maar die is dan wel gelijk 80 cent duurder. Biologische groenten en fruit zijn vaak ook veel te duur, maar hey, ik probeer het in ieder geval. Waar ik wel naar zoek zijn netjes voor appels en dergelijken. Ik weiger ze in een plastic zakje te doen en leg ze dus los op de band, waar de dame achter de kassa dan weer heel chagrijnig van wordt. Ik kan echter nergens netjes vinden die groot genoeg zijn voor producten als appels of aardappelen. Iemand een tip misschien?

  1. Zelf haken. Makkelijk en je kan ze zo groot maken als je zelf wilt. Er staan patronen voor op internet als je googled.

  2. Heb je geen handige kennis die zakjes voor je kan naaien?
   Bij Ekoplaza verkopen ze op de groenteafdeling hele mooie netjes. Kleine en grote. In de grote past zeker 1,5 kilo appels. Ik gebruik ze graag en vaak. Super stevig en af en toe gooi ik ze in de was.

   1. wauw, bedankt voor alle tips!
    (ik had er niet eens aan gedacht om ze zelf te maken)

 5. Wat een mooie post, zo leuk geschreven. En ook goede tips en prachtige foto’s! Het obstakel vliegen is zeker een lastige.. Voor mij zelf is het vaak een gebrek aan tijd. Zo vliegen mijn vriend en ik in november heen en weer naar ons land in Portugal om het een en ander te regelen (en natuurlijk te genieten van de zon) maar kunnen we echt niet langer dan vier dagen, want wij zijn beide zelfstandig ondernemer. Over een jaar zijn we gelukkig permanent daar en hebben we alle tijd om een dergelijk reisje met de auto of trein te doen, maar voor nu maak ik me er nog wel schuldig aan.. Wat me opvalt is dat het zo makkelijk is om te kijken naar wat we nog niet goed doen, maar laten we op een dag als vandaag ook eens kijken naar wat we al wel goed doen. Want dat is ook best een hoop! :)

  1. Hi Iris, ik zag laatst dit filmpje (https://www.youtube.com/watch?v=M5OG8qj79fo), over twee mensen uit London die een wedstrijd hielden om het eerst in de Alpen aan te komen. Een met het vliegtuig en de ander met de trein. De trein wint! Misschien geeft dit een beetje hoop, voor als je binnenkort meer met de trein wilt gaan reizen :)

 6. Ik eet sowieso al geen vlees en probeer zo min mogelijk afval te creeren door het gebruik van een mensturatiecup “hallejulah” wat een uitvinding, en door wasbare wattenschijfjes, serieus dat die dingen ook nog niet gewoon in de winkel te koop zijn snap ik niet want ik gebruik niets anders meer en ze zijn zeker net zo goed!

  1. Wat goed van die wasbare wattenschijfjes ook! Ik merk dat ik voor dat soort dingen te ongeorganiseerd ben. Nu moet ik zeggen dat ik bijna nooit wattenschijfjes gebruik, dus dat scheelt. Maar toch. Goed idee!

  2. Ik gebruik ze sinds kort ook om mijn make-up eraf te halen en dat bevalt heel goed. Gebruik jij ze ook om je nagelak eraf te halen? Of heeft iemand daar een andere goeie afvalbesparende tip voor?

 7. Superleuke blogpost!
  Het zou zoveel schelen als iedereen zich iets bewuster zou opstellen

 8. Oeeee ik zou echt wel heel erg lezen als je zo’n experiment van een jaar niet vliegen gaat doen! Dat is ook mijn grote guilty ‘pleasure’.

  1. Ja, ik denk er wel heel serieus over na. Kijk, ik wil heel graag naar IJsland, dus dan heb ik meteen een probleem.
   Dus ben benieuwd hoe dit zou gaan, haha

 9. Mooie blog op deze bijzondere dag! Veel dingen die je noemt let ik ook op, met name met boodschappen. Ook vind ik het leuk om tweedehands kleding te scoren, ik merk dat ik er zoveel blijer van wordt dan ‘nieuwe’ kleding.

  Fijne dag!

  1. Ik ook :) dat is ook een heel goede manier van de wereld een beetje sparen :)

 10. Ik was laatst naar Portugal (gevlogen.. oeps..) en daar werd ik ook zo moedeloos. Ik ben nu ruim een jaar vegan en dan zie ik daar een vrouw voor een heel weeshuis dooie vissen en gigantische stukken vlees op de band leggen.. Gelukkig hebben ze in de Algarve wel bij heeel veel restaurants vegan opties én zijn ze groot fan van rijstmelk in de supermarkt. Dus dat geeft dan wel weer hoop :).

 11. Het is ook nog eenoptie om met de boot naar Engeland te gaan. IJmuiden – New Castle en vandaar uit verder met de trein. Dat doen wij ieder jaar.

 12. Toffe tips, het is goed hier dagelijks bij stil te staan. Dank!
  BTW: Napoleon Bonaparte is geboren op 15 augustus, die Napoleon die vandaag is geboren was zijn neefje :)

 13. Ik probeer ook kleine aanpassingen te maken om het milieu een handje te helpen. Helaas zit ik wel elke dag in de auto naar mijn werk, maar kan ik 1 dag in de week ook thuiswerken en dat scheelt toch weer aardig wat kilometers! Daarnaast geniet ik op zo’n dag er ook echt van om gewoon even op de fiets (vegetarische) boodschappen te gaan doen, lekker in de buitenlucht :)

 14. Wat mega tof dat je naar Vlieland gaat!! Ik was er deze zomer op het festival ‘into the great wide open’ (over duurzaamheid gesproken) om hier te werken. Het eiland heeft echt mijn hart gestolen.. Zo ontzettend mooi! Geniet ervan :)

 15. Leuk, dag van de duurzaamheid. Ik ben zelf ook druk bezig om steeds meer rekening te houden met de natuur en het milieu. We willen toch dat onze kinderen later ook nog volop kunnen genieten van onze bijzondere aarde. Laten we met zijn allen er voor zorgen dat dit kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *