De feestdagen ontspannen beleven: zo doe je dat

feestdagen ontspannen

Volgende week om deze tijd zijn velen van ons kerst aan het vieren. Ik heb daar zin in, maar dat is andere jaren wel eens anders geweest. Toen ik onlangs op Instagram vroeg wie er al zin had in de feestdagen, waren de reacties heel gemengd. Zo’n veertig procent zei volmondig JA, maar dat betekent dus wel dat ook 60 procent van de mensen het gevoel had er nog niet helemaal klaar voor te zijn, of er misschien tegenop te zien.

Miracle on Christmas Eve

Dat is helemaal niet gek, – laten we dat voorop stellen. Ik weet dat de feestdagen voor veel mensen stress opleveren. Je kunt een druk voelen om van alles te moeten (ook dingen waar je misschien helemaal geen behoefte aan hebt,) en er de leukste twee dagen van het jaar van te maken. Maar misschien voel jij je even helemaal niet ‘leuk’ en misschien heb je ook de energie helemaal niet om gezellig te doen. Dat is vooral voor jou jammer, maar het is oké.

Wellicht gebeurt er opeens een miracle on Christmas Eve, maar zeer waarschijnlijk ook niet. Dat betekent dat je zelf zult moeten nadenken over hoe je de feestdagen instapt. Op Instagram (mocht je me nog niet volgen: hier ben ik!) vroeg ik jullie hoe jullie de feestdagen zo ontspannen mogelijk beleven. Er kwamen allemaal goede ideeën en tips binnen en die zou ik niet voor mezelf willen houden. Hieronder volgt een lijst met een beknopte samenvatting van de antwoorden die er binnenkwamen. Ik heb ze hier en daar een beetje aangevuld of toegelicht.

Dit zijn jullie ideeën over de feestdagen ontspannen vieren

Plan elke dag, of misschien wel twee keer per dag, een incheck-moment met je partner of met iemand anders met wie je de feestdagen spendeert. Dit kan een kort gesprek zijn waarin je gewoon even bespreekt: hoe voel je je, hoe is het met je energielevels gesteld en wat heb je nodig vandaag?

Koop een kaartje voor een leuke film en ga in je eentje (of met relaxt gezelschap) naar de bioscoop. (en nu heel hard duimen dat de bioscopen openblijven…) Even verdwijnen in een film en twee uur lang offline zijn is heerlijk. Misschien een idee voor Tweede Kerstdag?

Elke dag even in je eentje naar buiten. Al is het maar voor twintig minuten. Zorg dat je frisse lucht aan je hoofd krijgt en je gedachten even leeg kunt wandelen. Een blokje om is vaak al genoeg. Neem je favoriete podcast of luisterboek mee voor wat me-time.

Spreek af dat er één dag of dagdeel is waarop er niks hoeft. Pyjama’s aan, hangen op de bank en een slechte film kijken, lamlendig mogen zijn – al is het maar voor een paar uur.

Gooi alle ideeën over wat er moet met kerst overboord: niks geen luxe kerstdiner, gewoon lekker boerenkoolstamppot maken. Scheelt de helft van de stress, ook qua boodschappen. Nog beter: pizza’s bestellen. Heb je ook nog eens geen afwas.

Wil je wél iets ‘bijzonders’ koken? Zorg dan dat je iets kiest wat je eerder hebt gemaakt en waarvan je dus weet dat het gaat slagen. Ook dat scheelt een hoop stress en gepieker.

Kondig bij je gezelschap aan dat je soms even zult moeten ontprikkelen. Omdat je het hebt aangekondigd, hoef je je niet opgelaten te voelen als je even naar buiten of naar een andere ruimte wilt om alleen te zijn.

Ga pas einde van de middag naar familie toe: waarom zouden we in vredesnaam al vanaf 11:00 uur moeten afspreken? Einde middag borrel en een spelletje, daarna het diner, dat is toch lang genoeg?

Tweede Kerstdag houden wij (mijn partner en ik) vrij voor onszelf. We verdelen de kerstvisite dus over Kerstavond en Eerste Kerstdag. Tweede Kerstdag is van ons.

Zorg dat je je chill voelt in de kleding die je draagt. Vergeet die strakke jurkjes en zweterige glittertops (al hoúden we van glitter, – red.) en ga voor los zittende kleding waarin je je de hele dag en avond comfortabel voelt. Kleding die vervelend zit kan er voor zorgen dat je je opgelaten en/of opgesloten voelt. Vergeet je warme sokken niet.

Stel je gezelschap voor om een langere wandeling te gaan maken in de natuur. Een uitje naar de heide, het bos of de duinen kan wonderen doen voor ieders gemoed.

Plan een selfcaredag tijdens of na kerst. Boek bijvoorbeeld een dagje sauna of een massage. Ga ergens koffie zitten drinken in een café en neem je boek mee. Weet je, kerst is ook gewoon maar zaterdag en zondag.

Een heel aantal mensen antwoordden: niet naar familie gaan. Nu is dat niet voor iedereen een optie, natuurlijk. Maar als dat is wat je nodig hebt en het werkt voor jou: doe het dan vooral.

Geniet, op jouw manier

Ik hoop van harte dat jullie er iets aan hebben. De volgers van mijn Advent Stories op Instagram wil ik bedanken voor alle openhartige, helpende antwoorden. Je weet nooit wie je ermee helpt, maar jullie zijn hoe dan ook fantastisch. <3

En omdat ik verwacht dat dit de laatste blog is die er voor kerstmis verschijnt, wens ik jullie heel ontspannen dagen. Ik hoop dat je mild voor jezelf kunt zijn en dat je omgeving een beetje rekening met je wil houden. Vergeet niet af en toe bij jezelf in te checken! 

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

3 gedachten over “De feestdagen ontspannen beleven: zo doe je dat

  1. Eens! Tweede Kerstdag alleen met mijn partner is altijd heerlijk, en ik houd er ook van dat we best wat reistijd hebben voor Kerstavond & Eerste Kerstdag bij onze families. Even 1,5 uur in de trein lekker niksen/lezen/muziek of podcasts luisteren laadt ontzettend op.

    Fijne feestdagen Merel!

  2. Wat een fijne blog! Dankjewel Merel 🤗 Jullie ook fijne en ontspannen dagen gewenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *