De Groene Meisjes Detox Update #3

detoxupdate3

Als je ons al wat langer volgt, dan weet je dat wij bezig zijn met een detox die een maand duurt. Dit is update nummer 3, waarin we je vertellen hoe het gaat en hoe we ons voelen.

Mocht je onze vorige detox updates niet hebben gelezen, dan verwijzen we je graag eerst even naar update 1, waarin we je vertellen wat we allemaal wel en niet eten. En misschien is het ook leuk om update 2 te lezen.

Volgens mij zei ik het de vorige keer ook al, maar mèn, wat gaat die tijd snel! We zijn vandaag op dag 20 aangekomen. Dag 20! Officieel hebben we nog maar 10 dagen te gaan om de maand vol te maken, maar we kunnen jullie al verklappen dat we langer doorgaan. Nu moeten we er wel bij zeggen dat deze detoxmaand al lang niet meer voelt als een detox. Dat was alleen de eerste dagen. Verder is het eigenlijk gewoon een heel gezond vegan eetpatroon, zonder alcohol, cafeïne, suiker en tarwe. En oké, zonder E-nummers, maar zo aten we altijd al. Missen we de alcohol en de cafeïne? Nee, absoluut niet. Gisteravond, toen ik met een vriend uit eten was geweest, was het eerste moment dat ik dacht: oja, normaal zou ik nu misschien voor koffie gaan. Maar nee, ik ging lekker aan de jasmijn-sinaasappel thee en dat was prima. Als ik denk aan koffie, denk ik vooral aan de lekkere geur en het melkschuim op mijn sojalatte, maar de cafeïne (of de kick die je ervan krijgt) kan me gestolen worden. Hetzelfde geldt voor alcohol. Als het straks volop zomer en vakantie is, ach, dan zal ik vast wel weer een keer een cocktailtje drinken. Maar nu? Nee hoor, ik mis het helemaal niet. En trouwens, ik vind een alcoholvrije cocktail net zo lekker.

Wat betreft de suiker en de tarwe: ook dat kan me gestolen worden. Sinds ik ben gestopt met het eten van tarwe (nu dus 20 dagen geleden) heb ik geen buikklachten meer gehad. Ja, toen ik ongesteld was en een pijnstiller tegen de menstruatiepijn nam. Toen kreeg ik mega last van mijn maag. Maar verder? Niks. Dat is voor mij echt een teken, want ik had eigenlijk iedere dag buikpijn. Jarenlang. Ik eet wel speltbrood (biologisch en 100% spelt) en daar krijg ik geen last van. Verder eet ik geen crackers of koekjes of andere dingen waar tarwe in zit en dat bevalt me prima. En suiker? Och man, ik doe het zóveel beter op een suikervrij leven. Ik heb energie voor 10 en ik kijk niet meer om naar zoete dingen. Zelfs niet naar chocolade! Of ik hiermee wil zeggen dat ik de rest van mijn leven suikervrij blijf eten? Waarschijnlijk niet, ik ken mezelf. Een stukje Tony’s (Chocolonely) op z’n tijd moet gewoon kunnen. Maar dat is precies waar het om gaat: een stukje. Op z’n tijd. De enorme hoeveelheden suiker die ik gewend was tot me te nemen, dat wil ik niet meer.

Hoewel het nog steeds ontzettend goed gaat, had ik dit weekend voor het eerst een detoxdipje. Ik geef mijn menstruatie de schuld. Sorry voor de mannelijke lezers onder ons – girltalk, I know. Kijk, we weten allemaal dat je je tijdens je menstruatie niet het allerbeste voelt. Ik had buikpijn en last van mijn rug en ik voelde me een opgeblazen ballon. Daarbij komt dat ik weinig fut had, terwijl ik de twee weken daarvoor juist zóveel energie had! Het hele weekend ben ik hangerig geweest. Ik bleef overigens wel heel gezond eten en dat vind ik best wel knap van me. Ik stond op een gegeven moment namelijk echt op het punt om naar de biologische snackbar te fietsen voor een frietje. Aangezien ik tijdens mijn detox geen gefrituurde dingen eet, is dat niet zo’n best plan, dus ik heb het niet gedaan. In plaats daarvan maakte ik een liter groene smoothie en toen was ik tevreden. Maar goed, dit weekend was dus niet echt top en ik baalde. Gelukkig werd ik maandag energieker wakker. Na een lekker fruitontbijt ben ik op de fiets naar mijn werk gesprongen en toen was eigenlijk alles goed. Die dag heb ik anderhalf uur gefietst, de hele dag door gezond gegeten en ’s avonds – toen ik met een vriend uiteten ging – at ik een salade buiten de deur. Het was weer een typische goede detoxdag, dus ik blame die dip echt aan mijn menstruatie.

Normaal gesproken hebben Jamie en ik het iedere dag over onze detox. Het is echt heel fijn om dit samen met iemand te doen! Maar nu Jamie op vakantie is, sta ik er toch alleen voor en dat is best een uitdaging. Heel veel respect dus voor mensen die dit soort dingen altijd alleen moeten doen! Om mezelf te blijven motiveren (vooral tijdens mijn weekenddip) kijk ik documentaires, zoals Supersize Me en Fat, sick and nearly dead. Dit soort documentaires motiveren me enorm om door te gaan! Ook lees ik veel. Ik heb The Beauty Detox Solution gelezen (ik beloof heel snel een review) en ik ben nu bezig met The 80/10/10 Diet. Super interessant, maar ook motiverend!

Op dit moment overweeg ik om misschien toch nog een dag of 2, 3 te gaan ‘sappen.’ Ofwel, een paar dagen alleen maar sapjes (en smoothies) drinken. Ik weet het nog niet zeker, maar het lijkt me wel een leuke uitdaging binnen de detox. Dit zou ik wel alleen willen doen als ik alle tijd en rust heb en niet van hot naar her te vliegen en dat is eigenlijk pas over een week of drie het geval. Dan begint namelijk mijn zomervakantie en kan ik zelf bepalen wat ik doe. Dus wie weet ga ik het doen, maar ik weet het nog niet zeker. Een andere uitdaging is om meer te gaan bewegen en daar wordt vanaf dit weekend aan gewerkt. Nu fiets en wandel ik al wel veel, maar vanaf dit weekend gaat er gesport worden.

So far, so good. En waarom we nu al weten dat we het gaan verlengen? Omdat het zo goed voelt. En omdat het eigenlijk helemaal niet meer voelt als een detox, maar gewoon als een verbeterd eetpatroon. Als de dertig dagen voorbij zijn, zullen we het dus ook geen detox meer noemen, maar in feite blijven we – zoals het nu lijkt – in de grootste lijnen eten zoals we nu doen.

Nog even over de resultaten: mijn huid wordt alleen maar beter (en dat begint steeds meer mensen op te vallen, dat is super leuk om te horen!) en ik heb nog steeds heel veel energie. Ik beweeg makkelijker, mijn conditie wordt beter, ik slaap goed en ik val af. En weet je wat me ook opvalt? Dat ik helderder kan nadenken en dingen makkelijker onthoud. Ik heb geen idee waar dat door komt, maar ik merk het echt. Kortom; ik ben blij en ik hoop me nog lang zo te mogen voelen!

Nogmaals heel erg bedankt voor al jullie bemoedigende reacties. We waarderen het enorm dat jullie zo meeleven, dankjulliewel! 
Als jij ook aan het detoxen bent, of je eetpatroon aan het verbeteren bent: you can do it! Het zal niet iedere dag makkelijk zijn, maar het wordt wel iedere dag makkelijkER. Geloof ons maar! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

43 gedachten over “De Groene Meisjes Detox Update #3

 1. Top dat het zo goed gaat en dat jullie het volhouden! Zelf eet ik geen suiker, zoveel mogelijk bio. Ik ben ook meer plantaardig aan het eten, maar ik vind het niet meevallen. Ik heb dan nl. de hele dag door honger. Hebben jullie soms tips hiervoor of moet je lijf er gewoonweg aan wennen? Ik eet overigens normaal gesproken vega en af en toe vis.

  1. Meer eten” vaak onderschatten mensen hoeveel ‘slecht’ eten vult dus als ze dan goed gaan eten dan vervangen ze hun maaltijd bijv. Door 2 bananen, maar dat is veel te weinig. Bij plantaardig voedsel gaat het erom dat je veel mag eten, geen honger moet hebben en gevarieerd eet. Probeer anders eens zoete aardappels of avocado door de dag te eten, deze zijn gezond en laten je voller voelen.
   Xx

  2. Dat probleem kennen we. Vooral in het begin moet je lichaam eraan wennen. Maar daarbij komt: plantaardig voedsel verteert nu eenmaal heel snel, waardoor je ook vrij snel weer trek kan eten. De truc is dus echt om genoeg te eten. Niet bang zijn om teveel te eten, want dat doe je niet heel snel. Peulvruchten, avocado, banaan, noten en aardappel zijn goede voorbeelden van dingen die goed vullen. Maar wij eten ook gewoon de hele dag door. Als we trek krijgen, maken we een extra smoothie met banaan. Gewoon als tussendoortje. Of een bakje humus met rauwkost. Of een speltboterham met avocado. Honger hebben is nergens voor nodig :)

  3. ik merk dat altijd toch ook wel, dat ik meer honger heb. Moet er ook aan wennen gewoon meer te eten. Naar mijn werk gaan dan allemaal bakjes e.d. mee met van alles om die honger te stillen. Want heel veel in één keer eten vind ik moeilijk. Ik eet dan liever zelf wat vaker kleindere hapjes dan een heel vol bord in één keer..

 2. Documentaires die me nu nog te binnen schieten, mocht je ze nog niet gezien hebben en geïnteresseerd zijn: Rauw en Rauwer. Over Tom, die door zijn moeder met raw food wordt opgevoed, en de commotie daaromheen toen dit in de media kwam. Allebei te bekijken op uitzending gemist.

  1. Die heb ik inderdaad gezien, Rauw een paar jaar geleden, Rauwer vorig jaar geloof ik. Ik vond het nogal heftig en ik vind de moeder niet een heel positief voorbeeld van de rawfood-movement, om het zo te zeggen. Maar ieder zo z’n ding ;)

   1. Haha, idd niet een heel positief voorbeeld, die moeder. Sowieso vind ik dat je kinderen niet met alleen rauw eten moet opzadelen, maar ze alles moet laten proberen. Ik denk dat ik mijn kind zelfs af en toe biologisch vlees en duurzame vis zou geven. Kiezen voor vegetarisch eten of vegan kan altijd nog en zo leer je wel alles proeven. Maar goed, ik wil geen kinderen, dus dit is geen echt dilemma;-)

 3. @ Willeke. Eet je wel genoeg eiwitten en langzame koolhydraten dan? Honger is toch niet de bedoeling. Een halve avocado met wat zeekraal, een handje nootjes, een stengel bleekselderij met pindakaas, een speltcracker met pindakaas, klein bakje yoghurt met wat zaadjes als tussendoortje zijn misschien ideeën?

 4. Ik ben met jullie mee aan het doen en doe het in mijn eentje. Best lastig soms! Dit soort artikelen zijn mijn motivatie! :D

  Jullie zijn leuk!

  Liefs Ida

 5. Echt heel knap, gefeliciteerd! Het voelt vast ook extra goed omdat je verbeteringen merkt aan je huid en energielevel. Ik twijfel nog over een detoxperiode. Ik kook wel vaak ‘deroxproof’ en eet over het algemeen heel gezond. In het weekend drink ik vaak één dag alcohol en snack ik iets met suiker. Ik denk nu dus vaak ‘het is weekend, ik heb dit verdiend’. Eerst m’n gedachten maar eens op orde krijgen;). Succes nog, en leuk die wekelijkse updates!

 6. Ik vind het ook wel lastig om goede dingen mee naar mijn werk te nemen. Ik heb het idee dat ik altijd met een boodschappen tas loop te slepen. En dan heb ik niet eens sapjes of smoothies bij me! En mijn werk is nou eenmaal niet zo dat ik kan eten wanneer ik dat wil, best moeilijk.

 7. Het is zo fijn om jullie verhaal te lezen! Deze blog-post komt dan ook precies op het juiste moment ;) Ik zit vandaag op mijn 3e detox dag… en hoe goed ik me gisteren voelde zo belabberd voel ik me vandaag. Het bannen van mijn dagelijkse bakkie koffie en stukje chocolade vind ik echt zo moeijlijk op dit moment. Maar het is erg motiverend te lezen dat dit echt beter gaat worden :D

  Succes met jullie detox!

  1. Goedzo Janie, you can do it! De eerste dagen zijn – heel cliché – echt even beroerd, we know. Maar het gaat over en daarna kan je het allemaal aan. Even doorzetten dus. Heel veel succes!

 8. Wauw wat een positieve dingen allemaal!(behalve de menstruatie.. maar.. ach ja die moet er helaas wezen ;- )) Tof!

 9. Knap hoor, dat je het zo goed volhoudt! Maar logisch ook wel ergens als je zo veel positieve veranderingen opmerkt; dan wíl je gewoon zo doorgaan. Ikzelf at al glutenvrij, koeienzuivelvrij, suikervrij en 99% vegan (hé, I looooove een blokje geitenkaas of bakje schapenyoghurt op z’n tijd), maar toen ik vorige week voor het eerst in mijn leven een sappenkuur deed van 5 dagen wist ik niet wat me overkwam! Alles klaarde op in mijn hoofd en lichaam. Ik rook beter en zag scherper, ik kon helderder nadenken en mijn buik voelde heerlijk slank en zacht. Ik deed overigens een juice feast i.p.v. een juice fast, dit betekent dat je ongeveer 7 sappen per dag drinkt (ik perste ze zelf met m’n slowjuicer) en verder liters water en kruidenthee nuttigt, maar geen smoothies! Echt alleen het vocht uit de groenten en fruit. Zo geef je je verteringsgestel een aantal dagen rust zonder dat je sterft van de honger en bij mij heeft dat echt voor wonderen gezorgd. Ik ga nu bekijken of ik niet wat minder granen, zoals rijst, wil eten. Omdat ik geen gluten eet, at ik bergen (volkoren) rijst en rijstproducten zoals noedels en zo, maar rijst maakt je lichaam zuur en ik geloof dat ik me o.a. door het schrappen van granen zo goed voelde tijdens de sappenkuur. Niet dat ik nu nooit meer granen ga eten, maar wat bewuster. Zo’n sappenkuur maakt je sowieso echt bewust van van alles, meer nog dan een gewone detox is mijn ervaring! Anyway, ik kan hier wel uren over doorpraten zoals je merkt :’) Als je meer info wilt of tips, dan kun je me altijd mailen! Maar voor nu: GO GO GO MEREL!!!

  1. Bizar he, dat opgeklaarde gevoel in je hoofd? Ik heb dat dus ook. Waar ik een tijdje geleden echt ’s avonds niet meer helder kon nadenken en alles vergat, gaat dat nu allemaal goed. Knap hoor, zoals jij het doet!!

 10. Hallo!

  Ik ben geïnspireerd en wil ook gaan beginnen :)
  Jullie hebben een heel assortiment recepten, kun je er een paar aanraden die hier goed tussen passen?

  Thanks!

  1. Hi Dewi, wat goed van je! GO GO GO! :) Ja jeetje, we hebben zoveel recepten.. Oke, ik ga een paar linkjes plaatsen naar recepten die 1) heel erg lekker en 2) detoxproof zijn. Komt ie:

   http://www.degroenemeisjes.nl/5-favoriete-groene-meisjes-recepten
   http://www.degroenemeisjes.nl/spicy-vietnamese-salad
   http://www.degroenemeisjes.nl/raw-vegan-pad-thai
   http://www.degroenemeisjes.nl/recept-springrolls-luxe

   En verder eten wij veel salades, drinken we smoothies en eten we sushi met groente. Heel veel succes!

 11. Wauw!! Wat een super idee die detox! Jullie inspireren mij enorm!
  Ik ga ook de stap nemen en beginnen met de detox. Wanneer ik al die mooie foto’s voorbij zie komen van die heerlijke gerechten dan droom ik al weg :-)

  Succes met de detox en bedankt voor de inspiratie girls!

 12. dat gaat super goed! leuk om te lezen, en ook dat dipje, ik zou het bijna onmenselijk vinden als jullie neit een keer een dipje hebben ;-)
  Na een vakantie met veel te veel wit brood, denken ze nou dat campinggasten alleen wit brood eten ofzo, ben iik ook bezig met een kleine detox. Met name geen geraffineerde suikers, ik eet wel een stuk minder melk/ei producten maar ban het niet helemaal uit. En één cappuccinno in de week doe ik ook wel, alcohol zal ik wel ff laten staan denk ik. Maar jullie motiveren me daar ook in, met al die heerlijek food foto’s, ja wie denkt er dan nog dat het niet lekker kan zijn!

 13. Wat super dat je zoveel veranderingen voelt en ziet! Ben zelf ook nu bijna 50 dagen bezig met 80-10-10 op de manier van Freelee the bananagirl en 15 dagen raw till 4 en het voelt heerlijk, unlimited carb scan fruit, rijst, aardappels etc :) Je wordt er ook heel blij van. De cronometer helpt er goed bij, kan je downloaden op de telefoon.
  Succes met jullie detox!!

 14. Wauw, wat goed van jullie! Ik vind het knap wat jullie allemaal laten staan, tarwe, suiker, cafeïne en alcohol.
  Mijn eetpatroon is in de de loop der jaren ook veranderd; biologisch groente- en fruitpakket, minder vlees, geen light producten (heb jaren liters cola light per dag gedronken,
  broodvervangers zoals havermout en vaker een groene smoothie.
  Heb pas de 30 days without coffee challenge goed doorstaan. Drink nu wel weer koffie omdat ik denk dat ik het nodig heb. Ik wil echter weer zonder gaan proberen.
  Ik vind het zooooo knap van jullie.
  Verder blijf ik het moeilijk vinden om een goede broodvervanger te vinden.
  Brood kan ik wel een halve mik op en dan heb ik nog een hongergevoel. Dit is natuurlijk niet oké.
  Ik zat te denken……
  Zouden jullie de stimulans kunnen zijn voor een collectieve detox met de belangstellende blog volgers?
  Ik zou zo graag een maand zonder geraffineerde suikers willen proberen, maar ik weet niet goed hoe te starten.
  Zouden jullie als ervaringsdeskundigen een soort van programma op kunnen stellen voor geïnteresseerden?
  Lijkt me ideaal en hoef ik met jullie ervaring het wiel niet opnieuw uit te vinden…….

  1. Hi Daisy,

   dat is opzich een heel leuk idee! Het is alleen dat wij geen voedingsdeskundigen zijn, dus we vinden het lastig om uitspraken te doen over wat nu echt gezond is en wat een ander zou moeten eten. Snap je? Maar als we weer tijd hebben zullen we wat eetdagboekjes laten zien en wat recepten delen. Helaas ontbreekt het ons nu eventjes aan die tijd!

 15. Wauw, Merel! Wat super positief allemaal en wat super goed dat je het zo volhoudt. Leuk om te lezen hoe je je op je moeilijke momenten toch sterk hield. Het klinkt nu zo aanlokkelijk om ook een detox te gaan doen, nu ik er op allerlei blogs over lees! De buikklachten en lage energie levels zijn bij mij altijd zo erg aanwezig.

  1. Oh echt, zo’n verademing om gewoon GEEN buikpijn te hebben! daar heb ik echt heel veel voor over.

 16. 80/10/10 vind ik echt 1 van de beste boeken die ooit geschreven is!! Ik voelde me de voorbije dagen ook niet zo lekker, ook door de ontgifting…. maar na een liter citroenwater en gezond eten kan ik er nu wel weer ff tegenaan. :)

 17. OOHHH het is altijd weer een feestje om jullie blogs te lezen over de detox! ben zoo trots op jullie, echt onwijs goed :-) en jaaa 80/10/10 ben ik ook erg geïnteresseerd in .. lijkt me echt een keer geweldig om te doen!
  Ga zo door!! en alleen de foto’s al bovenaan deze blog… YUMMM zo lekker!

 18. Ik zag laatst een heel stralend groen meisje fietsen op de Rozengracht. Volgens mij was jij dat, Merel! Ga vooral zo door :) De volgende keer zwaai ik wel!

  1. haha dat kan kloppen! Daar was ik gisteren :) Volgende keer even roepen hoor! (al heb ik op de fiets altijd mijn koptelefoon op, dus je moet of heel hard roepen of voor mijn fiets springen ;))

 19. Ahhhhh wat doen je het goed Merel (en Jamie vast ook in Italië). Super leuk om te lezen! Wauw en wat goed dat je ondanks je dip niet naar de snackbar bent gefietst. Vooral geuren zijn verleidelijk he. Ook fijn dat je resultaat blijft merken. Bij mij gaat het nu ook helemaal goed en ik herken heel erg dat het een soort eetpatroon wordt en niet meer echt een detox. Ik begin er echt lol in te krijgen :)

  Goed dat jullie zo doorgaan zeg! Ben benieuwd als je die sapjes gaat doen hoe dat bevalt, lijkt me wel vrij heftig, maar dat ga je dan vast delen. Succes nog even met de laatste “loodjes”, want eigenlijk is het dus alleen maar fijn :)

  1. goed bezig ook! Dat is natuurlijk ook precies waar het om gaat: je eetpatroon blijvend aanpassen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar na een maand ben je het zo gewend… dan moet het toch te doen zijn om dingen te laten blijven hangen. Zou je denken, toch?

 20. Goed bezig groene dames! Leuk dat jullie ook geïnteresseerd zijn in de 80/10/10 diet . En dat van het heldere denken en alles beter kunnen onthouden, kan wel kloppen hoor Merel, dat komt waarschijnlijk doordat je de tarwe (gluten) laat staan. Heb ik zo gelezen in ‘Broodbuik’ een boek van Williams Davis( geen vegan!).Waarschijnlijk ken je het boek al en zo niet een echte aanrader om te weten wat tarwe met je gezondheid doet.
  In ieder geval ga zo door met jullie nieuwe en gezonde lifestyle.

 21. Hee, leuk om te lezen dit! Fijn dat het zo goed gaat. :-)
  Zijn jullie ook nog afgevallen de afgelopen drie weken? Daar ben ik wel benieuwd naar!

 22. Leuk om te lezen! Ik ga dit weekend een mini detox doen, 3 dagen raw. Ik ben benieuwd! Oh en nog een tip die volgens mij goed in jullie detox past: doe 250 gr bevroren mango in je vitamix, minuut op high met de tamper et voila, superlekker sorbetijs. Bij ons is iedereen fan van dit ijs :D

 23. Yessss dit artikel geeft weer wat motivatie! Ik wil ook graag gaan beginnen maar wacht er nu nog even mee ivm met vakantie (zondigen!) en veel werken. Als het na de zomer weer wat rustiger is, dan haal ik deze fijne informatie van jullie er weer even bij en ga ik er voor de volle 100% voor.

  Thanks GreenGirlz!

 24. Wat leuk om te lezen, jullie hebben veel leuke en bruikzame tips.
  Ik doe detox ook net ietsje anders dan die van jullie.
  Ik probeer dit alleen wel samen met mijn kinderen te doen..
  Wel leuk die drinken ook sapjes, eten ook geitenyoghurt en laat ze veel proberen..
  gelukkig luste ze al vrij veel.. maar jullie hebben nog wel lekkere recepten (ook die je vrij snel klaar hebt) en of wel lekker hapjes dus ik maak ook wel eens een hapjes avond met van alles lekkers! Zoals vanavond met in ieder geval een druivensalade met zachte geitenkaas en (gebakken) pijnboompitjes!

 25. Leuk om te lezen dat jullie ervaringen zo positief zijn! Niet alleen met de periode daarvoor neem ik aan (want die was sowieso al slecht dus dan kan het al snel beter), maar ook in vergelijking met toen je sowieso al gezond at?

  Ik was altijd een beetje sceptisch tegenover detox, omdat je lichaam zelf echt wel in staat is om afvalstoffen op te ruimen. Maar dit klinkt wel goed, vooral omdat
  je niet alleen op sapjes gaat leven maar nog steeds heel veel wel kan eten.

  Zelf zou ik dan misschien liever een ding tegelijk weg gaan laten, omdat ik anders niet weet waar de verbetering aan ligt. Ik heb zelf ook wel maag/darm klachten dus misschien is tarwe dan het beste om mee te beginnen. Wat vonden jullie hier het moeilijkste aan/de grootste aanpassing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *