De Groene Meisjes Detox Update #4

detox4

Dit is de vierde en (voorlopig) laatste Groene Meisjes Detox Update. Benieuwd hoe de detox ons is bevallen? Welke nieuwe eetgewoonten nemen we mee? Welke laten we varen? Je leest het in dit artikel.

Officieel gezien zit het erop. De Groene Meisjes detox is een feit. Heb je onze detox updates gemist? We raden je aan om update 1, 2 en 3 dan eventjes terug te lezen. Dat ‘praat’ wat makkelijker.

Even terugkijkend op de afgelopen periode vragen we onszelf een paar dingen af. Allereerst: waarom wilden we dit ook alweer? We begonnen met deze detox omdat we ons niet lekker in ons vel voelden. We aten eigenlijk alles waar we maar zin in hadden, wat resulteerde in gewichtstoename en afname van energie. Ook werd onze huid slechter en slechter. We sportten allebei niet meer en voelden ons eigenlijk behoorlijk belabberd. Om ons heen hoorden we veel over detoxen en over hoeveel baat veel mensen hierbij hadden. Na een avondje heerlijk uiteten te zijn geweest (lekker, maar veel te veel) wisten we het zeker: zoveel willen we niet meer eten. Dit moet anders. We waren als het ware in een soort foodcoma terecht gekomen en het werd tijd om te ontwaken. Nou, daar bleek deze detox de ultieme oplossing voor.

We begonnen meteen voortvarend. We schrapten suiker, tarwe, cafeïne en alcohol uit ons eetpatroon. Ook werden we steeds voorzichtiger met vet en zout en soja aten we ook niet meer. De eerste dagen waren niet zo tof, maar dat hoort erbij. Maar al na een paar dagen merkten we dat we veel meer energie kregen. Met veel meer bedoel ik: HEEL veel meer. Ook knapte onze huid al gauw op en verloren we beide wat gewicht. We voelden – en voelen – ons stukken beter. Deze detox heeft ervoor gezorgd dat we zijn gaan inzien dat je eigenlijk maar weinig nodig hebt om lekker te kunnen eten en je tegelijkertijd heel lekker te voelen. Ook heeft het ervoor gezorgd dat we weer zijn gaan sporten: hoe goed is dat?! Een maand geleden hadden we daar echt nog geen puf voor gehad.

Kortom: ja, deze detox heeft het gewenste effect gehad. En het is zelfs zo goed bevallen dat we moeiteloos nog even doorgaan. En misschien wel wat langer dan even. Nu gaan we echt niet beweren dat we nooit meer suiker gaan eten, koffie of alcohol gaan drinken en nooit meer een koekje met tarwe erin gaan eten. Maar we gaan wel heel erg ons best doen om het voor het grootste gedeelte vol te houden. Door geen tarwe te eten heb ik veel minder buikklachten (eigenlijk geen meer,) door geen suiker te eten heb ik veel meer energie… het zou toch zonde zijn om dit weer overboord te gooien?!

Hebben we nooit gezondigd tijdens de detox? Jawel hoor, maar wel pas aan het einde van de detox. Jamie was op vakantie in Spanje en daar was het niet altijd makkelijk om detoxproof te eten. Ze heeft wel heel erg haar best gedaan en het is voor het grootste gedeelte ook wel gewoon gelukt. Op EkoTown (afgelopen weekend) aten we een maaltijd die niet helemaal detoxproof was (3 gefrituurde falafel balletjes en 1 stukje stokbrood) en daarna hebben we ook nog een ijsje gegeten. Er gebeurde niks hoor, maar we wisten wel: ok, dat was leuk, maar nu weer verder.

Inmiddels hebben we wat afspraken op het programma staan. Buiten de deur eten enzo. Ja, dan kan het wel eens wat lastiger zijn. Maar omdat we weten dat het geen ramp is om een keertje af te wijken van je gezonde eetpatroon, als je daarna de draad maar weer oppakt, maken we ons geen zorgen. Ook geeft het een goed gevoel dat we veel meer bewegen: fietsen, wandelen, hardlopen, sporten… ach, dan moet je toch wel eens iets kunnen hebben? We willen niet panisch met eten omgaan. We zijn geen healthfreaks en dat zullen we waarschijnlijk ook nooit worden.

Maar hoewel we geen healthfreaks hoeven te worden, weten we nu wel dat we ons stukken beter kunnen voelen door onze eetgewoonten aan te passen. Ook ben ik heel actief bezig met afvallen en ik weet dat dat nou eenmaal makkelijker gaat als ik me netjes aan ‘de regels’ houd en niet teveel uitzonderingen maak. Kortom: geen panisch gedoe, maar een beetje wilskracht is wel nodig.

Inmiddels voelt het helemaal niet meer als een detox. Als mensen ernaar vragen denk ik: oja, dat is waar ook! We doen een detox! Zo snel wennen eetgewoonten dus. Geen suiker eten is echt iets wat ik lang niet voor mogelijk hield; ik verbaas mezelf. Three weeks makes (or brakes) a habit, zeggen ze. Ik denk dat het waar is.

Omdat de detox er officieel op zit deze week, zullen we geen nieuwe updates meer plaatsen. Tenzij we iets heel belangrijks te melden hebben natuurlijk. Ook kan het zijn dat we binnenkort nog een paar dagen gaan ‘sappen.’ In dat geval houden we jullie natuurlijk ook weer even op de hoogte! We waarderen het heel erg dat jullie zo met ons meegeleefd en meegedacht hebben. Nogmaals dankjewel!

Ps ben je benieuwd naar hoe wij de afgelopen maand hebben gegeten? In Detox update 1 vind je een lijst.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

25 gedachten over “De Groene Meisjes Detox Update #4

 1. Fijn dat jullie detox zo goed bevallen is. Ik geloof zelf wel meer in permanent dingen veranderen in je eet patroon dan dat alleen voor een bepaalde periode te doen. Maar als ik zo las gaan jullie er gewoon mee door en dat vind ik erg goed!
  Bij mijzelf moet er ook echt wat gaan veranderen. Ik zit nu in de laatste week van mijn examens en heb gemerkt dat ik door mijn examens extra slecht ben gaan eten. Dus als mijn vakantie begint dan gaan tarwe en suiker ook zeker uit mijn voeding. Ik ben gemotiveerd door jullie ;-)

  1. Precies! En daarom gaan we dus bepaalde dingen ook absoluut vasthouden. Het voelt daarom al heel lang al niet meer als een detox, maar gewoon als een veranderd eetpatroon :)

 2. Ik vond alle detox updates heel leuk om te lezen! Wat fijn dat jullie je er zoveel beter door zijn gaan voelen, ik kan me goed voorstellen dat je dit langer wil gaan doen :).

 3. wat fijn om te lezen! mijn detox zit nu ook in zijn laatste week. het is inderdaad moeilijk wanneer je gaat uiteten, of bij iemand anders gaat eten.. maar ik heb voor mezelf ook voorgenomen om mijn nieuwe gewoontes erin te houden wanneer ik voor mezelf kook, en af en toe ervan afwijken wanneer ik met anders ben is geen ramp! het moet natuurlijk ook geen belemmering worden. en ik ben stiekem heel erg benieuwd wat er precies op de tweede foto (bovenste rij, rechts( te zien is :D
  xo, cheyenne

  1. Goed zo! Same here: uitzonderingen alleen buiten de deur. Wat betekent dat we geen snoep, chocolade, koekjes, chips enz meer in huis halen. Mochten we dan toch een keer iets lekkers willen eten, dan buiten de deur, zodat het ook nog een beetje bijzonder blijft :)
   Je ziet op de foto een banana softserve met dadels!

 4. Haha “foodcoma”… Heb ik ook een tijd lang last van gehad, maar meer in de zin dat ik, sinds dat ik zo veel meer weet over voeding, alles maar tot mij wilde nemen wat gezond was maar wel in de vorm van koekjes, taart etc, wat resulteerde ik hele avonden in de keuken aan het bakken was en alsnog veel te veel voedsel tot mij nam en dus last kreeg van een veel te vol gevoel. Sinds ik ben gaan vasten is dat gelukkig veel minder (inderdaad een knop in het hoofd die om gaat). Bovendien: drinken is veeeeel belangrijker dat eten heb ik daardoor ook gemerkt! Bij mij heeft het schrappen van geraffineerde suiker destijds echt veel gedaan voor mijn lijf!! Sowieso veel minder buikklachten en je smaak verandert gewoon echt (veel minder behoefte, ook aan alternatief zoet). Succes met jullie aangepaste eetpatroon!

 5. Goed bezig! Eten kan zo’n verschil maken in hoe je je voelt he, daar ben ik zelf ook een aantal jaar geleden achter gekomen. Op een gegeven moment merk je helemaal niet meer dat je volgens een bepaald ‘patroon’ eet, maar dan is het net zo normaal als het voor andere mensen is om bijvoorbeeld chips en wit brood te eten en frietjes op vrijdag ;-). Die stijl moet zich even vastzetten in je hoofd, daarna heb je er zo veel baat bij! En wat betreft de uitzonderingen, bij mij ook alleen buiten de deur. Erg handige regel!

 6. Gefeliciteerd! Zo’n detox verdient een applausje! Ik heb jullie detox-posts met veel enthousiasme en interesse gevolgd en ga in de zomer wellicht ook een maandje meer op mijn eten en drinken letten. De afgelopen tijd heb ik vooral veel last gehad van zogenaamd ‘stress-eten’: ik werd mogelijk mijn huis uit gezet (lees: dakloos!), wat nogal veel stress veroorzaakte en dat probeerde ik (besef ik nu) te ‘verzachten’ door álles (lees: koekjes, chips, fastfood) te eten… Daardoor ging ik me eigenlijk nog meer gestresst voelen. Niet heel relax dus. Gelukkig zijn mijn huisproblemen opgelost (ik ga verhuizen, yeah!) en als ik eenmaal gesetteld ben op mn nieuwe plekje, is het ook de hoogste tijd voor wat rust in mijn eetpatroon. Dus enorm bedankt voor de inspiratie. Het is zo fijn om te weten dat ik niet de enige ben die af en toe moeite heeft met een (gezond) eetpatroon. Ga vooral zo door!

 7. Hoi groene meisjes,
  Wat goed zeg! Ik vind het echt heel knap. Ik wil ook mijn eetpatroon gaan verbeteren en ik ben juist van gewone melk (wel biologisch hè) overgestapt op sojamelk. Deels omdat het diervriendelijker is en deels omdat ik dacht dat het gezond was. Nu zie ik dat jullie de sojamelk juist geschrapt hebben. Kun je me uitleggen waarom? Wat is er slecht aan?
  En verder wil ik jullie natuurlijk heel veel succes wensen bij het voortzetten van dit gezonde eetpatroon! Houd vol! Maar volgens mij komt dat wel goed. Ik hoop dat mij het ook lukt!

  1. Er zijn veel verschillende meningen over soja qua gezondheid en herkomst, dus je mag zelf bepalen welke je als waarheid beschouwd. Maar als je twijfelt over je sojamelk, probeer dan eens de andere plantaardige melken! (vaak zijn die ook lekkerder hoor;) ) Speltmelk, notenmelk, rijstmelk, havermelk, kokosmelk, quinoamelk…

  2. Wij denken dat het niet zo oké is om teveel soja te gebruiken. Dat doe je al vrij gauw als je bijv soja melk en soja yoghurt gebruikt (wat ik heel veel deed) en tel daar bovenop nog tofu enzo… Wij drinken nu andere plantaardige melksoorten, zoals amandelmelk en havermelk. Yoghurt eten we momenteel eigenlijk niet, maar dat zou ik wel af en toe eten hoor. Ik denk dat het geen kwaad kan om gewoon af en toe soja te gebruiken.

  3. Bij zowel mannen als vrouwen kan soja je hormoonbalans verstoren (met alle gevolgen van dien…), daarna zijn er onderzoeken gedaan dat als je het regelmatig eet o.a. de kans op kanker en andere ziektes toeneemt. Ook kun je in gewicht toenemen bij hogere consumpties. Het is dus zeker niet zo gezond als sommige mensen beweren! :)) Af en toe sojamelk kan natuurlijk prima, maar het is een genotsmiddel, geen voedingsmiddel! Plantaardige melk is een goede vervanger, inderdaad amandelmelk, havermelk, hennepmelk, rijstmelk, etc. En wat mij betreft nog veel lekkerder!

  4. Bedankt voor jullie reacties. Zoals met zoveel dingen dus: met mate :-)

 8. Ik vroeg me al af of dit nou een detox was.. ik vind de term detox de laatste tijd zoveel gebruikt.. maar eigenlijk gaat het gewoon om gezond eten, even veel aandacht daarvoor, even streng zijn en daarna kijken wat je er aan overhoudt. Ik doe het de laatste tijd ook weer maar vind het meer gewoon even goed bewust worden wat je eet en wat dat met je doet. maar goed dat het zo bevalt!

  1. Nouja, het is een verandering van eetpatroon. Maar wanneer je bijvoorbeeld opeens stopt met suiker, cafeïne, alcohol en tarwe (zoals wij deden) .. geloof ons maar, dan ga je wel detoxverschijnselen krijgen. Ook is een detox een ‘schoonmaakbeurt’ en dat hebben wij zeker gemerkt.

 9. Wat leuk om die berichten te lezen. Goed bezig! Bij mij heeft het overstappen op een plantaardig dieet al geholpen om flink te detoxen en af te vallen. Zolang ik niet zwicht voor soja blijft mijn huid gezond en zijn mijn darmen blij. haha.. zonder tarwe(gluten) is een volgende doel, al is dat lastig omdat ze zorgen voor een voller gevoel, als ik ze weglaat heb ik het idee dat ik niet gegeten heb..dus ik moet/wil daar een goede vervanger voor hebben (haver valt beter). hebben jullie door nog ideeen voor? Ik heb geprobeerd zonder koffie maar dan krijg ik echt knallende koppijn.. misschien moet ik daar gewoon doorheen maar het is dag-ontregelend :( en dat is lastig. Ik doe het nu met minder en alleen in de ochtend.

  1. Goed bezig! Een plantaardig eetpatroon is hoe dan ook goed voor je :) Wij gebruiken veel spelt en haver, daar krijgen we geen last van. Van tarwe dus wel :(

   1. zeker weten! Het plantaardig eten geeft mij ook heel veel rust, ondanks dat ik juist meer etiketten moet lezen. Spelt vind ik heel lastig omdat dat niet altijd even goed valt Ik ga/wil ook nog aan de slag met boekweit, gierst en amarant..haver(mout) staat sinds een paar weken weer op het menu, merk dat mijn lijf er nog een beetje aan moet wennen en ik heb meer honger bij de lunch! dus dat is wat passen en meten maar ik kom er vast uit.

  2. tegen het hongergevoel helpen gemengde noten (goedkoopste oplossing studentenhaver)en zaden mij heel goed. ook goji besjes, moerbeien en evt. dadels.
   dat zijn de ‘snack’ oplossingen.
   bij de hoofdmaaltijd quinoa of iets anders wat vult. lees ook ns over tef. (ethiopisch meel).
   en koffie, ach gewoon mee stoppen en wees blij voor jezelf dat je ermee stopt!
   warm water met citroen in de ochtend. of misschien eerst een weekje je lievelingsthee.

 10. Goede resultaten! Ik heb erg lang moeten zoeken naar een eetpatroon waarbij ik een redelijk stabiel gewicht behield, een stabiele stoelgang en rommelende buik. Zo moet ik echt niet teveel soja nemen en reageren mijn darmen heel goed op een dagelijks glas biologische melk. Zoek zoek zoek en gij zult vinden.

 11. Leuk weer om te lezen zeg! Echt knap hoor dat het erop zit. Gefeliciteerd allebei :) echt wel een prestatie ook al heb je een beetje gesjoemeld. Kan me dat wel voorstellen dat je op het einde denkt van acht zo erg is het niet dat die falafel door de frituur gaat.

  Die maïs tortilla’s trouwens, zijn hier in Utrecht echt onvindbaar haha. Misschien toch eens langs de Cuyp als ik in de buurt ben.

  Ik ga jullie updates wel missen, máár dit betekent ook dat mijn detox er bijna op zit. Het voelt niet meer als een detox hè, grappig is dat. Ik ben wel super benieuwd naar de sapkuur, lijkt me heftig! Nou succes met de post-detox

 12. Oops heb mijn reactie bij update 3 gezet ipv hier.

  Nog een vraagje: waar is de keuze qua suikers op gebaseerd,
  dus geen agave en wel kokos bijv?

 13. Ik vraag me ook af hoe het zit met suikers. Gebruiken jullie helemaal géén zoetmiddel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *