De natuur in met Merel: IJsselmonde!

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Ontdek IJsselmonde 

In de vier jaar dat ik in Rotterdam heb gewoond heb ik bijzonder weinig van de omliggende natuur gezien. Volgens mij nicht Hannah is dat logisch. ‘Rotterdam is zo leuk, waarom zou je daar buiten willen kijken?’ Daar heeft ze wel een punt, natuurlijk. Toch twijfelde ik geen moment toen Ontdek IJsselmonde me onlangs uitnodigde om op pad te gaan. 

Eerlijk gezegd had ik totaal geen beeld bij IJsselmonde als gebied. Misschien hebben jullie dat ook niet, dus hierbij even in het kort: je moet eigenlijk zeggen ‘eiland IJsselmonde’ en het is een gebied met gevarieerde natuur tussen Rotterdam en Dordrecht. Je kunt er fietsen, wandelen, varen en paardrijden – voor de natuurliefhebber is er van alles te beleven.

Ik besloot vorige week dat het een goed moment was om IJsselmonde te gaan ontdekken. Helaas koos ik een beetje een grijzige dag – maar maak je geen zorgen; ik kon natuurlijk wél mijn korte broek en Teva’s aan. Dat is toch belangrijk, al was het maar voor het plaatje. De weersvoorspelling beloofde dat het ’s middags zonnig zou worden, dus ik had bedacht om mijn tripje te beginnen met een lunch bij De Buytenhof, zodat ik daarna, als de zon zou schijnen, een mooie wandeling kon gaan maken.

De Buytenhof

Aangekomen bij de Buytenhof in Rhoon stuurde ik een vriendin een appje met de vraag of ze hier wel eens was geweest. “Ik waan me in de Achterhoek, helemaal niet in het buitengebied van Rotterdam!’ (dat is uiteraard een compliment, de Achterhoek is prachtig)

De Buytenhof is een (zorg-)boerderij met een mooi groot stuk grond waar je van alles op vindt: een gezellig restaurant met terras, een boerderijwinkel en een pluktuin vol met de mooiste bloemen. Voor wie in Rotterdam werkt en eens wat anders wil: op de Buytenhof kun je een zaaltje huren en lekker in de frisse buitenlucht vergaderen. 

Ik wandelde wat rond over het terrein, bekeek de lekkere streekproducten (en de groenten uit eigen tuin) die er in de boerderijwinkel verkocht worden en dronk een kop thee in de theeschenkerij. Ondertussen was ik getuige van een schoolreisje en zag ik een twintigtal dolblije Rotterdamse kinderen rondrennen in het veld. En dan te bedenken dat we nog steeds op fietsafstand van de grote stad waren. Echt een verrassende ontdekking! 

Boerderij De Buytenhof, Rijsdijk 98, Rhoon.
Website / Instagram.

De Rhoonse grienden

De zon liet helaas toch op zich wachten, maar toen mijn thee op was had ik zin gekregen om te gaan wandelen. Ik reed door naar de Rhoonse grienden, waar ik veel over had gehoord. Grienden zijn vochtige akkers waarop wilgenhout wordt verbouwd. Hoe dat er ongeveer uitziet? Stel je een wandelpad voor met links en rechts water – moerasachtig hoog water – en aan weerszijden van het pad heel veel wilgen. Als ik zeg ‘heel veel wilgen’, dan meen ik het ook.

Ik geloof dat je in dit gebied met Rhoonse grienden zo’n 16 kilometer kunt wandelen. Nu ga ik meteen eerlijk toegeven dat ik het niet zo lang heb volgehouden, maar ik ben wel een eindje gekomen. De wandelpaden zijn super toegankelijk, ook voor mensen in een rolstoel. (er stonden ook rolstoelbordjes bij)

Je kunt wel merken dat de natuur de laatste maanden veel regen heeft gehad want dit hele gebied was KNALgroen en super begroeid. Tijdens mijn wandeling heb ik – hou je vast – drie (!) ijsvogels gespot. Van vrienden die veel verstand van vogels hebben heb ik begrepen dat het best wel zeldzaam is om een ijsvogel te spotten. Laat staan drie tijdens één wandeling. De bevers die me beloofd waren heb ik helaas niet gezien, maar misschien moet je daarvoor meer echt ín het water kijken en heb ik volgende keer meer geluk.

Hoe kom je vanuit Rotterdam bij de Rhoonse grienden? Dat kan op allerlei manieren: fietsend vanuit Rotterdam zou het zo’n drie kwartier moeten zijn. Maar je kunt ook je fiets meenemen in de metro naar Rhoon en vanaf daar een klein stukje fietsen. Je auto kun je neerzetten bij de jachthaven van Rhoon en vanaf daar wandel je zo de grienden in.

Toen ik terugkwam in Rotterdam – om de trein naar Utrecht weer te pakken – brak de zon dan eindelijk door. Zal je altijd zien. Maar het maakte niet uit, de Rhoonse grienden zijn ook zonder zon prachtig. Ik at nog een vegan softijsje en vertrok voldaan weer naar huis. Zo’n dag buiten zijn kan je toch echt zo goed doen. Mijn nicht kwam de volgende dag lunchen en ik geloof dat ik haar ervan heb kunnen overtuigen om tóch die natuur net buiten Rotterdam eens te gaan ontdekken. Missie geslaagd ;)

Kennen jullie eiland IJsselmonde? Wat is je favoriete plek of gebied? Ik verwacht er nog wel eens vaker naartoe te gaan, dus ik ben heel benieuwd! Op de website van Ontdek IJsselmonde vind je álle leuke en mooie dingen die er te doen en te zien zijn op eiland IJsselmonde. Veel plezier! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

10 gedachten over “De natuur in met Merel: IJsselmonde!

  1. Leuk verhaal, Rhoonse grienden zijn prachtig. Ik kom uit Rotterdam en heb nooit geweten dat dit Eiland Ijsselmonde heet. Bij Ijsselmonde heb ik een heel ander stuk in mijn hoofd ;)

  2. Wat tof dat je ijsvogels hebt gespot zeg! Ik kende dit nog niet (woon ook aan de andere kant van het land), maar het klinkt erg mooi.

  3. Opgegroeid op het eiland, goede herinneringen aan o.a. de Rhoonse Grienden, waar ik als basisschoolkind vaak ging spelen met mijn vriendinnetjes.

  4. Wat leuk! Mijn ouders wonen daar niet zo ver vandaan, maar ik kende het nog niet. Weet je of ze bij de Buytenhof vegan lunchopties hebben?

    1. niet echt, maar ik heb het idee dat ze gerust iets voor je aan kunnen passen/kunnen maken. Ze zijn super vriendelijk daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *