Struinen door de natuurinclusieve polders van IJsselmonde

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Ontdek IJsselmonde en Buijtenland van Rhoon

Vorig jaar, in juni, toen mijn haar nog korter was (check de foto’s maar) en ik nog in Utrecht woonde, ging ik op stap op eiland IJsselmonde. Dit is een verrassend gevarieerd natuurgebied tussen Rotterdam en Dordrecht. Misschien herinner je je het stuk dat ik erover schreef nog wel. Ik bezocht de Rhoonse Grienden, spotte ijsvogels en was totaal onder de indruk van al het mooie groen in de omgeving van Rotterdam. Daar had ik werkelijk geen idee van, moest ik tot mijn schaamte bekennen. Inmiddels ben ik terug verhuisd naar Rotterdam en maakte mijn hart een sprongetje toen ik een uitnodiging kreeg om ook deze zomer weer op bezoek te komen in IJsselmonde.

Kijk, je gaat me gewoon niet zomaar de stad uit krijgen. Ik ben gewoon heel erg gehecht aan mijn stadse omgeving met ‘mijn’ koffietentjes en andere adressen waar ik zo graag kom. Als het even kan, dan blijf ik misschien wel voor de rest van mijn leven in de (grote) stad wonen. Dat neemt niet weg dat ik óók heel erg graag in de natuur ben. Juist die afwisseling maakt me heel gelukkig.

Natuurinclusieve landbouw

IJsselmonde

Op vrijdag 8 juli toerde ik met een Greenwheels naar De Vlakkenburg in Rhoon. Daar werd ik samen met een paar andere influencers verwelkomd en kregen we een introductie over het gebied waar we die dag kennis mee zouden gaan maken; het Buijtenland van Rhoon. We hebben het dan over een gebied van ruim 600 hectare. Daarvan is 60% in gebruik voor landbouw en de overige 40% staat ter beschikking van de natuur. In die ruimte kan er worden gewandeld, gefietst, gespeeld, paardgereden, gestruind, noem maar op.

Het Buijtenland is nog volop in ontwikkeling. Zo zijn er plannen voor het aanleggen van een kanoroute, komen er picknickplekken en worden er natuurspeelterreinen gerealiseerd. Hoewel het cultuurhistorische polderlandschap nu al erg mooi is, wordt het er de komende jaren nog mooier voor de natuur, de bezoekers én ondernemers. Bij het maken van de plannen wordt rekening gehouden met de rijke historie en traditie van dit gebied. Daarvoor is er een speciaal een gebiedscoöperatie opgericht,  waarin alle belanghebbenden samen kunnen werken aan de ontwikkeling van de grootste natuurinclusieve landbouwpolder van Nederland. Een bijzonder project!

Lekker struinen door de polder

Terug naar 8 juli: wat kwam ik daar dan doen, in dat Buijtenland van Rhoon? We werden door gebiedsbeheerder Arjan Ponsen meegenomen voor een wandeling door de polder. Dat werd niet zomaar een wandeling; we volgden de ‘Struinroute.’ En dat is meteen een bindende tip die ik je wil meegeven voor als jij binnenkort ook een keertje op pad wilt in de natuur net buiten Rotterdam: ga lekker struinen. Dat is echt een heel leuke manier om dit gebied te ontdekken en te beleven.

Je loopt over onverharde paden (wees slimmer dan ik en trek geen sandalen aan,) langs de randen van de akkers. Zo loop je middenin de polder en zie je welke gewassen er allemaal groeien. Voor mij waren de twee hoogtepunten die we tegenkwamen: de huttentut (een oeroud gewas, Google dat maar eens) en de speciale tarwe waarmee het brood van Das Brot – mijn favoriete bakker in Rotterdam – gebakken wordt. Ook zul je allerlei soorten aardappels, bieten (of: kroten, op ze Rotterdams,) en fruit (waaronder appels voor de lokale ciderbrouwerij) tegenkomen. Ik kan daar dus kinderlijk enthousiast van worden; het blijft gewoon heel cool om te zien waar ons eten en drinken vandaan komt.

Onderweg vertelde Arjan van alles over de historie van het gebied en hoe er nu met veel zorg en aandacht zo geplant wordt dat de biodiversiteit ieder jaar meer kan floreren. En dat het al aardig lukt in dit gebied is duidelijk; ik heb nog nooit zó veel insecten zien rondfladderen op één dag. Ook kwamen we mooie vogels en kikkers tegen onderweg; dat maak je als stadsmeisje niet dagelijks mee.

Verrassing

IJsselmonde

Nou hadden we misschien ook wel héél veel geluk die dag, zowel met ons gezelschap als met het mooie weer, maar ik voelde me na een paar uur buiten helemaal opgeladen toen we de dag afsloten met een picknick met streekproducten. Ik ben opnieuw verrast door hoe mooi de omgeving van Rotterdam blijkt te zijn. Wie denkt dat Rotterdam één groot industrieterrein is heeft het echt mis. Ga zelf maar eens kijken!

Houd de socials van @ontdekijsselmonde en @buijtenland in de gaten en ga ook eens mee op een Struinroute. Ook kun je op eigen houtje op pad in dit mooie gebied. Neem je (elektrische fiets mee,) of je skates, en geef je ogen goed de kost. Dankjewel voor de uitnodiging Ontdek IJsselmonde! Ik heb weer een topdag gehad met jullie.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

2 gedachten over “Struinen door de natuurinclusieve polders van IJsselmonde

  1. […] Begin juli ging ik samen met een paar andere influencers een dagje de hort op: we liepen de struinroute door de natuurinclusieve polders van IJsselmonde in het mooie Buijtenland van Rhoon. Een uitgebreid verslag van deze dag lees je hier! […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *